Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Τί άλλο να κάνει; Να μπει και να παίξει;


Είμαστε Ολυμπιακοί και δεν πανηγυρίζουμε για τον άτυπο τίτλο του Πρωταθλητή χειμώνα. Είναι μόνο μία σημαντική ψυχολογική τόνωση κόντρα σε όλους και όλα. Είναι η αποκατάσταση της τάξης, αλλά απομένουν 15 αγώνες και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Τον Μάιο είναι η φιέστα και εκεί έχουμε μάθει να χαιρόμαστε τα Πρωταθλήματα με την ψυχή μας.

Από το -5 στη βαθμολογία, την 5η αγωνιστική (μετά την ήττα από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ), ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο +1, με το τέλος του πρώτου γύρου της Super League. Κάτι που πιστώνεται 100% ο Τάκης Λεμονής, ο οποίος παρέλαβε το απόλυτο χάος και επανέφερε το τρένο στις ράγες. Μέσα σε 10 αγωνιστικές. Με την ομάδα να μετράει οκτώ νίκες σε αυτό το γκρουπ αγώνων. Τι άλλο να κάνει για να ακούσει μία καλή κουβέντα; Να θυμηθεί τα παλαιά και να μπει στο γήπεδο να παίξει; Η ομάδα σουλουπώθηκε αγωνιστικά και είναι αισθητά βελτιωμένη, έχοντας επιστρέψει στην κανονικότητα.

Ο Έλληνας προπονητής ανέλαβε σε μία κρίσιμη καμπή. Δεν γνωρίζω κάποιον άλλον που να πήγαινε στο Ρέντη να κάνει προπόνηση δύο ημέρες πριν από έναν αγώνα με τη Γιουβέντους στο Τορίνο. Επένδυσε σε έναν συγκεκριμένο κορμό ποδοσφαιριστών, ρίχνοντας το βάρος στο Πρωτάθλημα και αφήνοντας το Champions League σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί ο Ολυμπιακός να τερμάτισε με μόλις ένα βαθμό στον πιο δύσκολο όμιλο ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση, αλλά δεν διασύρθηκε, όπως περίμεναν ορισμένοι. Και δεν θέλει και πολύ να στραβώσει η κατάσταση κόντρα σε αντιπάλους όπως η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους.

Κανένας ερυθρόλευκος δεν πρέπει να αισθάνεται αδικημένος. Ακόμα και ο Γιάγκος Βούκοβιτς. Έχασε σημαντικό έδαφος λόγω του τραυματισμού του (παίζοντας τραυματίας με την Εθνική Σερβίας, ο Ολυμπιακός τον στερήθηκε για περίπου δύο μήνες) και ο Λεμονής ανέδειξε στο κέντρο της άμυνας ένα ακατέργαστο διαμάντι: τον Παπ Αμπού Σισέ. Φυσιολογικά ο Βούκοβιτς βρέθηκε τελευταίος στην ιεραρχία των στόπερ, καθώς ατομικά οι Μπιορν Ένγκελς, Αλμπέρτο Μποτία και Δημήτρης Νικολάου, όποτε χρειάστηκε να βοηθήσουν, τα πήγαν καλά. Και ας δέχεται η ομάδα γκολ σχεδόν σε κάθε παιχνίδι της τρέχουσας σεζόν (μόνο στα 6 από τα συνολικά 28 παιχνίδια έχει κρατήσει το μηδέν στην άμυνα). Ο Ολυμπιακός ήταν αδούλευτος, έκανε μίνι προετοιμασία για τους τέσσερις προκριματικούς αγώνες, και ο Μπέσνικ Χάσι πίστεψε πως με την πρόκριση στους "χρυσοφόρους" ομίλους η αποστολή (και η δουλειά του), αλλά και η σεζόν είχε ολοκληρωθεί.

Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση από εδώ και πέρα γιατί τα εμπόδια παραμένουν και θα αυξηθούν στο δεύτερο μισό της σεζόν. Αν αυτό το γκολ που πέτυχε ο Καρίμ Ανσαριφάρντ κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα και το οποίο δεν μέτρησε, είχε συμβεί από την ανάποδη, θα μιλούσαν για... παράγκες. Τώρα, όμως, στον καιρό της "εξυγίανσης", είναι ένα ακόμα ανθρώπινο λάθος εις βάρος του Ολυμπιακού.

ΥΓ: Καθημερινά συμβαίνουν δυσάρεστα γεγονότα γύρω μας. Κάποια γίνονται γνωστά λόγω δημόσιου λόγου του αποθανόντος ή φρικαλεότητας του συμβάντος (εδώ, βέβαια, παίζει ρόλο η λόξα του καθενός), κάποια άλλα όχι. Δεν γίνεται να μη σοκάρεσαι και να μη θορυβείσαι. Για όσους δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα της ζωής μας, το άγχος και η πίεση για τη δουλειά και την επιβίωση, σκοτώνουν κάθε ημέρα μεταφορικά και κάποια στιγμή κυριολεκτικά.

*Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης