Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ρόστερ που τρομάζει...


Το ρόστερ της μπασκετικής ομάδας του Ολυμπιακού συμπληρώθηκε και τρομάζει. Με διαφορά, είναι το πιο πλήρες από το 2011, όταν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος διαφοροποίησαν τη λογική τους, μειώνοντας το μπάτζετ-μαμούθ των πρώτων χρόνων τους στη διοικητική ηγεσία.

Μέσα από το προφίλ μου στο facebook, έχω σημειώσει πως η σεζόν 2017-2018 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αντιδράσει ο Ιωάννης Παπαπέτρου παίζοντας μόνο στο "3" και ο Τζαμέλ ΜακΛίν ως ο μοναδικός αθλητικός ψηλός του ρόστερ. Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ Χόλις Τόμπσον, όμως, δεν έρχεται για να παίξει 10-12 λεπτά όπως ήταν το αρχικό πλάνο (είναι παίκτης για 20+ λεπτά και έγινε μία "γενναία" οικονομική πρόταση για να ντυθεί στα "ερυθρόλευκα"), άρα ο συναγωνισμός/ανταγωνισμός στις θέσεις "2" και "3" παραμένει υψηλός και τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Είναι, πάντως, μία σεζόν-ορόσημο για τον Παπαπέτρου. Μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου και πρέπει να κάνει το οριστικό step up για να αλλάξει επίπεδο.

Ο Ολυμπιακός κράτησε τους Γιώργο Πρίντεζη και Βαγγέλη Μάντζαρη, κάνοντας οικονομική υπέρβαση για να διατηρήσει αναλλοίωτη την ελληνική βάση του. Από τους ξένους της περυσινής αγωνιστικής χρονιάς έμεινε μόνο ο, αισθητά βελτιωμένος, Νίκολα Μιλουτίνοβ. Τέρμα πια τα "λαχεία". Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, σε συνεργασία με τη διοίκηση, αποφάσισαν να στραφούν σε πιο αξιόπιστες επιλογές και, πάνω από όλα, παιγμένες λύσεις στο υψηλό επίπεδο. Αποκτήθηκαν τέσσερις ξένοι με ευρωπαϊκή εμπειρία (Γιάνις Στρέλνιεκς, Κιμ Τιλί, Τζαμέλ ΜακΛίν, Μπράιαν Ρόμπερτς), ο Χόλις Τόμπσον ήρθε σαν το κερασάκι στην τούρτα από το ΝΒΑ (265 ματς με Σίξερς και Πέλικανς, με 7.7 πόντους μέσο όρο και 38.6% στο τρίποντο, στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου), ενώ ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ο ελληνικός κορμός με την προσθήκη του Γιώργου Μπόγρη (εννέα Έλληνες μαζί με τον νεαρό Αρσενόπουλο, ο οποίος αναμένεται να κάνει προπονήσεις με την πρώτη ομάδα). Όλοι οι ξένοι, πλην του Τόμπσον (τετράχρονη εμπειρία από το ΝΒΑ), έχουν παραστάσεις από την Ευρωλίγκα και γνωρίζουν το στυλ μπάσκετ που επικρατεί στην Ευρώπη. Ο Ρόμπερτς μπορεί να προέρχεται από μία πενταετία στο ΝΒΑ, αλλά στην Ευρώπη, μέσω της Μπάμπεργκ, είχε κάνει το ξεπέταγμα στην καριέρα του.

Το μοναδικό μειονέκτημα που μπορώ να βρω στην ομάδα της νέας σεζόν είναι η αθλητικότητα στους ψηλούς, αλλά ο αντίλογος είναι πως έχουμε σέντερ που μπορούν να δημιουργήσουν φάσεις για τον εαυτό τους, αλλά και τους συμπαίκτες τους, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια (πλην Μιλουτίνοβ). Δεν αρκούνται, δηλαδή, μόνο στις πάσες πάρε-βάλε από τους γκαρντ. Συν τοις άλλοις, οι φόργουορντ των Πειραιωτών διακρίνονται για τα αθλητικά στοιχεία στο παιχνίδι τους και μπορούν να καλύψουν εν μέρει το όποιο χάντικαπ.

Ο Ολυμπιακός θα είναι πολύ πιο επιθετικός σε σχέση με την περυσινή σεζόν και θα διαθέτει καλύτερο περιφερειακό σουτ, αν συνυπολογίσουμε πως ο Ματ Λοτζέσκι ήταν συνήθως απών λόγω διάφορων προβλημάτων όταν έρχονταν οι κρίσιμοι αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το δόγμα, "το βάρος στην άμυνα", περιορίζεται κάπως, αλλά στα μεγάλα ματς χρειάζεται καλή αμυντική συμπεριφορά και ο κόουτς το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, για αυτό η άμυνα θα παραμείνει η σταθερά της ομάδας. Φέτος, όμως, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν περισσότερες επιλογές στην επίθεση. Και το σημαντικότερο: την περυσινή σεζόν η άμυνα στάθηκε στο ύψος της στα περισσότερα παιχνίδια, αλλά όταν "κόλλαγε" η επίθεση χάνονταν ματς που θα μπορούσαν να είχαν κερδηθεί. Φέτος, η ποιότητα και τα καλά στοιχεία των παικτών που ήρθαν, συνηγορούν στο ότι θα δούμε μία ομάδα με μεγαλύτερο επιθετικό ταλέντο, που δύσκολα θα "μπλοκάρει" όταν ζορίζουν οι καταστάσεις.

Το σημαντικότερο όλων είναι να μην προκύψουν πάλι σοβαροί τραυματισμοί και διαταραχθεί για μία ακόμα φορά η συνοχή και η χημεία του συνόλου (με έξι νέες προσθήκες θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να επέλθει ομοιογένεια), καθώς μην ξεχνάμε πως την περυσινή σεζόν ο Ολυμπιακός διεκδίκησε Ευρωλίγκα και Πρωτάθλημα χωρίς τους τραυματίες Ντάνιελ Χάκετ και Ματ Λοτζέσκι, που είχαν κομβικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας και κόστιζαν ένα σωρό χρήματα για να βλέπουν τους αγώνες από την άκρη του πάγκου.

*Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου