Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Πόσο εύκολο είναι για κάποιους το ανάθεμα...


Σε κανέναν δεν άρεσε η εικόνα του Ολυμπιακού στο πρώτο παιχνίδι με την Χάποελ Μπέερ Σεβά. Ίσως, ήταν και ο χειρότερος εντός έδρας Ολυμπιακός σε ευρωπαϊκό ματς επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη. Η κριτική μου είναι πάντα καλοπροαίρετη και έχω αποδείξει ότι δεν φοβάμαι να γράψω τη γνώμη μου. Όσοι με διαβάζουν χρόνια, καταλαβαίνουν τι λέω. Το προφίλ μου στο Facebook δεν είναι κυτίο παραπόνων. Ορισμένοι μπορούν να βγάλουν αλλού τα απωθημένα τους και όχι στη σελίδα μου. Έχουμε γεμίσει "αρθρογράφους", μπλόγκερς και "παντογνώστες". Από όλες τις ομάδες και όλες τις αποχρώσεις. Ο καθένας, πλέον, δημοσιογράφος ή μη γράφει ανεξέλεγκτα ό,τι θέλει και για ό,τι θέλει. Στις αρθρογραφίες μου στο ένα και αυθεντικό RedPlanet.gr της επταετίας 2008-2015, είχα φτάσει τα 1.000 σχόλια από κάτω σε κάποια κείμενα. Είχα την πιο επιτυχημένη και διαδραστική στήλη στο ελληνικό διαδίκτυο, με εκατοντάδες χιλιάδες χτυπήματα. Τί να μου πουν ορισμένοι; Δεν μου χάρισε κανένας, τίποτα. Και ο διάλογος μου αρέσει, αρκεί να γίνεται σε κόσμιο επίπεδο. Επειδή, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είμαι στα κάτω μου εργασιακά για συγκεκριμένους λόγους που έχω αναλύσει στο παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει πως ο οποιοσδήποτε θα με προσβάλλει, θα με ειρωνεύεται και θα μου προσάπτει μέσω Facebook ότι δεν κάνω κριτική στη διοίκηση του Ολυμπιακού και τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Έγραψα στο Sportotal.gr κάποια πράγματα για τον χθεσινό αγώνα. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την ευρωπαϊκή σεζόν 2016-2017 από την 24η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA. Σε μία από τις καλύτερες θέσεις της ιστορίας του. Κορυφαία είναι η 21η το 2015. Δεν έχει καμία σχέση, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι με το καλοκαίρι του 2010 και τον αποκλεισμό-σοκ από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Europa League. Και προς το παρόν, κανένας Ολυμπιακός δεν έχει αποκλειστεί. Χωρίς σκορ έληξε το ματς στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και στον επαναληπτικό όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και αυτός ο ανέτοιμος Ολυμπιακός, έχει το ρόστερ για να περάσει τη Χάποελ, που σε καμία περίπτωση δεν τρομάζει αγωνιστικά. Χρειάζονταν μεταγραφές για να ξεπεραστεί το εμπόδιο των Ισραηλινών; Ας είμαστε σοβαροί. Το πλάνο της διοίκησης εξ αρχής ήταν οι μεταγραφές ουσίας να πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο. Πήρε το ρίσκο ο Μαρινάκης και θα κριθεί για αυτό, αλλά έχει αποδείξει πως είναι συνεπής στο λόγο του και τηρεί τις υποσχέσεις του. Πλέον, κάποιος γίνεται αρεστός στο "σύστημα" της προπαγάνδας και της απαξίωσης του Ολυμπιακού και του διοικητικού ηγέτη του, όταν πει κακή κουβέντα για τον Μαρινάκη. Έχει κάνει τα λάθη του, αλλά αποτέλεσε εγγυητή της επόμενης ημέρας και άξιο συνεχιστή του τεράστιου Σωκράτη Κόκκαλη. Και το σημαντικό για μένα είναι ότι βγήκε μπροστά όταν δεν το έπραξε άλλος κανείς. Η κριτική για τους πάντες και τα πάντα είναι εύκολη. Το ανάθεμα, επίσης, εύκολο. Η στήριξη στα δύσκολα είναι το ζητούμενο. Εκεί, φαίνονται πολλά. Άλλο που δεν θέλουν οι "εχθροί" του Ολυμπιακού και οι επαγγελματίες προπαγανδιστές, να μας βλέπουν να τρωγόμαστε μεταξύ μας. "Τρέφονται" από τέτοιες καταστάσεις. Πού ακούστηκε από το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν να υπάρχει τέτοια γκρίνια και τόσες αποδοκιμασίες μέσα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης"... Και λίγο γήπεδο δεν βλάπτει. Η "ξερολίαση" από τη Μύκονο και τα Κουφονήσια γίνεται από τον καθένα...

ΥΓ1: Ο Βίκτορ Σάντσεθ πρέπει να "τραβήξει το αυτί" σε Ντα Κόστα και Ντουρμάζ, και να κρατήσει τις ισορροπίες στα αποδυτήρια. Δεν είναι δυνατόν ο ένας παίκτης να "μανουριάζει" και να ανοίγει διάλογο με τους φιλάθλους στις εξέδρες, ούτε ένας δεύτερος να κάνει ένα λεπτό να βγει από τον αγωνιστικό χώρο και να δίνει με το ζόρι το χέρι στον προπονητή του. Απαράδεκτη συμπεριφορά και από τους δύο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος έχει αλλάξει εννέα ομάδες στα 30 του χρόνια.

ΥΓ2: Είναι άδικο να κριθεί ο Ισπανός προπονητής από δύο επίσημα παιχνίδια, αλλά γνωρίζει και ο ίδιος πως στο Ισραήλ όλη η ομάδα παίζει τα ρέστα της. Το ίδιο και αυτός. Ό,τι και να συμβεί, ακόμα και αν αποδειχθεί ότι δεν είναι ικανός και δεν έχει την πυγμή για να σταθεί στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, φέρει το λιγότερο μερίδιο ευθύνης. Μετά την απαίσια συμπεριφορά του Μάρκο Σίλβα να πηδήξει από το καράβι την ημέρα που άρχισε η προετοιμασία, όποιος και να ερχόταν έπρεπε σε ένα μήνα να ετοιμάσει μία ομάδα για κομβικά ευρωπαϊκά παιχνίδια. Μαγικά ραβδιά, δεν υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Πρέπει, όμως, στη ρεβάνς της 3ης Αυγούστου να δείξει ότι έχει και επιθετικό πλάνο. Όχι μόνο το μηδέν στην άμυνα.

ΥΓ3: Στον επαναληπτικό του Ισραήλ, χρειάζονται 11 πολεμιστές και άλλοι 3 που θα επιλεχθούν από τον πάγκο. Ένας Ολυμπιακός με ποδοσφαιριστές, που θα μπουν από το πρώτο λεπτό με το μαχαίρι στα δόντια. Ο Μαρινάκης έχει αποδείξει ότι υλοποιεί τα λόγια που λέει. Θα "πέσουν κεφάλια". Πρέπει όλοι τους να βγάλουν εγωισμό από τη σκληρή ομιλία του προέδρου και να έχουν λάβει το μήνυμα της παρουσίας του στα αποδυτήρια μετά το τέλος του πρώτου αγώνα.

ΥΓ4: Ποια ομάδα είναι έτοιμη αγωνιστικά στις 27 Ιουλίου; ΚΑΜΙΑ. Και δεν χρειάζονται μεταγραφές για να αποκλείσει ο Ολυμπιακός μία ομάδα συγκεκριμένων και λιγοστών δυνατοτήτων.

ΥΓ5: Επειδή η προπαγάνδα και η πλύση εγκεφάλου πέφτουν σύννεφο, ο Ολυμπιακός από το 1997 μέχρι το 2010 είχε δώσει 16 συνολικά αγώνες (10 σε προκριματικά του Champions League και 6 σε προκριματικά του Europa League), μετρώντας 13 νίκες, 1 ισοπαλία και μόλις 2 ήττες. Από Ανόρθωση και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οκ, πόνεσαν αυτές οι 2 ήττες, αλλά με 6 προκρίσεις σε 8 προσπάθειες και 13 νίκες σε 16 αγώνες, ο Ολυμπιακός δεν έχει κανένα "θέμα" σε προκριματικά. Αυτό για τα παραμύθια...

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Ούτε καν 250 εκατομμύρια ευρώ φέσι στο Δημόσιο...


Θέλω να πιστεύω και είμαι σχεδόν σίγουρος για αυτό πως ο φίλαθλος του Ολυμπιακού έχει αντιληφθεί πλέον σε απόλυτο βαθμό το παιχνίδι που παίζεται από την πλειοψηφία του ελληνικού Τύπου. Ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κέντρα προπαγάνδας, που καθημερινά κάνουν απροκάλυπτα το άσπρο-μαύρο, ρίχνοντας λάσπη στον Ολυμπιακό και τον διοικητικό ηγέτη του, Βαγγέλη Μαρινάκη. "Ζουν" άνθρωποι έτσι και "επιβιώνουν" ΜΜΕ, έχοντας μόνο ένα σκοπό: να πλήττουν κάθε ώρα της ημέρας τον μεγαλύτερο αθλητικό οργανισμό της χώρας. Τείνει να γίνει και απολαυστικό να βλέπεις ενωμένους τους πράσινους, τους κίτρινους, τους ασπρόμαυρους και όλων των χρωμάτων να βρίσκονται μονίμως εναντίον του Ολυμπιακού. Μόνοι μας και όλοι τους...

Σας παραθέτω ένα απλό παράδειγμα: πριν από περίπου ένα μήνα, έγινε... σημαία στα ΜΜΕ της "εξυγίανσης" μία δικαστική διαμάχη που αφορά τον Ολυμπιακό και την Τράπεζα Κρήτης για το σκάνδαλο Κοσκωτά, στα τέλη της δεκαετίας του '80. Αυτόν τον Ολυμπιακό ήθελαν για να αλωνίζουν. Οι Σωκράτης Κόκκαλης και Βαγγέλης Μαρινάκης, όμως, έγιναν ο μόνιμος εφιάλτης των ονείρων τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη φημολογία που ξέσπασε, το Τριμελές Εφετείο Πειραιά δικαίωσε τελεσίδικα την Τράπεζα Κρήτης, στην αγωγή της κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός, επιδικάζοντας το ποσό των 22.700.000 ευρώ μαζί με τους τόκους. Μέχρι χιούμορ (ο Θεός να το κάνει) και ειρωνείες επιχείρησαν να κάνουν ορισμένοι πικραμένοι κυνδυλοφόροι. Το θέμα είναι πως ο Σωκράτης Κόκκαλης ξεπλήρωσε τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τη λαίλαπα Κοσκωτά, μέχρι και την τελευταία δεκάρα. Και είναι βέβαιο πως αν αυτή η υπόθεση με την αγωγή κριθεί τελεσίδικα στον Άρειο Πάγο και είναι εναντίον του συλλόγου, ο Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα πληρώσουν το ποσό και δεν θα κρυφτούν, ούτε η ομάδα θα πέσει στην τρίτη κατηγορία για να εξαλειφθεί το χρέος, όπως έπραξε ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Πρόσφατα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε τη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Στη λίστα βρίσκονται 13.730 ονόματα οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Η ΑΕΚ φιγουράρει στη 18η θέση. Ξέρετε πόσα χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο; Μόνο 249.881.951,71 ευρώ! Ούτε καν 250.000.000 ευρώ γράφτηκαν στο χιόνι. Η υπαγωγή στα άρθρα 44 κι 99 έκανε τη δουλειά της. Είπαμε, είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ. Είναι ξεχωριστό το φέσι προς το κράτος. Είδατε πουθενά να γίνει πρώτο θέμα; Είδατε πουθενά γραμμένες "κοφτερές αρθρογραφίες" του εικοσάρικου; Αφού δεν υπάρχει ο Ολυμπιακός στη μέση, ρε παιδιά! Έτσι, "ξεγυμνώνεται" η προπαγάνδα. Έτσι, πέφτουν οι μάσκες. Εκκωφαντικά. Οι συγκεκριμένοι ξεφτιλίζονται μόνοι τους και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού καταλαβαίνουν το ποιόν τους.

Και κάτι μπασκετικό για το τέλος: πώς και δεν έβγαλαν κορυφαίο προπονητή στην Ελλάδα, για τη σεζόν που τελείωσε, τον... Βόβορα; Τι άλλο να κάνει ο Σφαιρόπουλος, δηλαδή. Σε 35 παιχνίδια, ο Ολυμπιακός πέτυχε 33 νίκες, έχοντας μόνο 2 ήττες. Οι ερυθρόλευκοι γύρισαν την τελική σειρά από το εις βάρος τους 1-0 σε 3-1, με 3 σερί νίκες και 2 διαδοχικά μπρέικ στην έδρα του Παναθηναϊκού. Πονάει πολύ το back to back Πρωτάθλημα, πονάει πολύ ο Βασίλης Σπανούλης, πονάει πολύ το γεγονός πως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει 9-3 τους πράσινους από τη στιγμή που ανέλαβε. Τίποτα δεν μας προκαλεί εντύπωση στο διεφθαρμένο ελληνικό μπάσκετ, όπου ο Ολυμπιακός ακολουθεί μία μοναχική διαδρομή εδραίωσης στην κορυφή.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης