Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Και χωρίς προκριματικά και με προκριματικά


Μία προς μία, οι καραμέλες λιώνουν. Χωρίς το "μαξιλάρι" των 30+ εκατομμυρίων ευρώ, ο Ολυμπιακός και ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Μαρινάκης, επένδυσαν κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ το φετινό καλοκαίρι, σε παίκτες (για την ετήσια αμοιβή τους, μόνο για την αγωνιστική περίοδο 2017-2018) και ομάδες (για την αγορά ποδοσφαιριστών που κάνουν τη διαφορά), για να επιστρέψουν οι "ερυθρόλευκοι" εκεί που ανήκουν: στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και τη φάση των ομίλων του Champions League. Δεν υπήρχαν εξασφαλισμένα χρήματα (έχουν... ξεχαρβαλιάσει πληκτρολόγια και πληκτρολόγια με αυτήν την ανοησία), το περυσινό ταμείο ήταν μείον λόγω του σοκαριστικού αποκλεισμού από τη Χάποελ Μπέερ Σεβά και χρειάστηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, τον Αύγουστο του 2016, για να καλυφθεί η οικονομική ζημιά. Ευτυχώς, ο Ολυμπιακός διαθέτει τον διοικητικό ηγέτη, που βγαίνει μπροστά και δεν... λακίζει στα δύσκολα. Και ιδιαίτερα, δεν... εξαφανίζεται όταν πρέπει να βάλει χρήματα από την τσέπη του και όχι από τα έτοιμα για την ομαλή λειτουργία του κλαμπ.

Ο Ολυμπιακός παλεύει μόνος του για να διατηρήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ένα υψηλό επίπεδο (το έφερε ξανά στη 12η θέση της κατάταξης) και είναι με χαώδη διαφορά ο πιο συνεπής εκπρόσωπος της χώρας στην Ευρώπη. Προσωπικά, με νοιάζει μόνο η ομάδα μου και αυτή ανέβηκε ξανά στην 25η θέση της ειδικής λίστας της UEFA, φτάνοντας τους 58.020 βαθμούς. Ο σύλλογος πρέπει να παλεύει για την πάρτη του. Για αυτό βρίσκεται σε όλες τις τελευταίες κληρώσεις, στο γκρουπ των ισχυρών, τόσο στους προκριματικούς γύρους όσο και στις νοκ-άουτ φάσεις. Και για να έχει στο μέλλον τη δυνατότητα ανάλογων ευκαιριών (ευνοϊκές κληρώσεις, δηλαδή), πρέπει να συνεχίσει να μάχεται, κυρίως, για τον εαυτό του. Να παραμείνει σε θέση ισχύος, σε αυτές τις κληρώσεις των προκριματικών φάσεων, και γιατί όχι να ανέβει κάποια στιγμή και στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, στην κλήρωση για τους ομίλους του Champions League (προς το παρόν, είναι στο τρίτο). Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Την τύχη σου, είσαι υποχρεωμένος να την προκαλείς. Και να δημιουργείς τις προϋποθέσεις για να την έχεις ορισμένες φορές στο πλευρό σου. Ο Ολυμπιακός έχει παλέψει πολύ, έχει δώσει πολλές μάχες εντός αγωνιστικού χώρου, για να κατέχει αυτό το δικαίωμα. Τόσο η Παρτιζάν όσο και η Ριέκα διαθέτουν καλές ομάδες, αλλά οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν φτάσει στο σημείο να ξεπερνούν εμπόδια λόγω εμπειρίας, φανέλας και ποιότητας.

Η ομάδα επέστρεψε εμφατικά στο κορυφαίο ευρωπαϊκό ραντεβού: με τρεις νίκες και μία ισοπαλία σε τέσσερις προκριματικούς αγώνες, δύο προκριματικών γύρων. Πετυχαίνοντας συνολικά 8 γκολ, με 7 διαφορετικούς σκόρερ! Ο Μπέσνικ Χάσι πιστώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία, καθώς ξεπέρασε "αλώβητος" τον πρώτο σκόπελο της σεζόν. Πλέον, έχει όλο το χρόνο μπροστά του για να δουλέψει με ηρεμία και να φτιάξει μία ομάδα που θα κατακτήσει τους στόχους της και θα παίξει καλό ποδόσφαιρο, διορθώνοντας και κάποιες αμυντικές αδυναμίες που φανέρωσε σε αυτά τα ματς. Προφανώς και δεν περιμέναμε να δούμε μπαλάρα στα προκριματικά. Η πίεση ήταν ανυπόφορη και το "πρέπει" τεράστιο. Η ομάδα άντεξε αυτό το βάρος και έκανε με συνοπτικές διαδικασίες τη δουλειά που έπρεπε να κάνει. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ο προπονητής έδωσε απαντήσεις σε όσους ξένισε αυτή η επιλογή του Μαρινάκη λόγω της καταγωγής του. Δείχνει ότι έχει προσωπικότητα και τη δική του φιλοσοφία, αψηφώντας τι λέει η πλειοψηφία. Το παράδειγμα με τον Κώστα Φορτούνη είναι ενδεικτικό. Ο Αλβανοκοσοβάρος τεχνικός έκρινε πως ο Έλληνας μεσοεπιθετικός δεν πρέπει να παίξει βασικός στα δύο ματς με τη Ριέκα και αυτό έγινε.

Αστέρια του Champions League, είμαστε πάλι εδώ. Και πάλι, μαζί με τους κορυφαίους. Και χωρίς προκριματικά και με προκριματικά, η θέση του Ολυμπιακού είναι στο Champions League. Το έγραψα και στην αρχή: οι καραμέλες είναι για να λιώνουν.

*Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου