Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Είδαμε ξανά τη φλόγα στα μάτια σας, κάνατε ξανά να σκιρτήσει η καρδιά μας...


Κρίμα... Να μην μπορούμε να χαρούμε, για πάνω από μία νύχτα, μία μεγάλη νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης, με ολοκληρωτικό μπάσκετ στο ΣΕΦ και 99 πόντους στο κεφάλι. Δύο "τελικοί" απέμειναν στην Ευρωλίγκα και ενδιάμεσα ένας "τελικός" στην Ελλάδα (με τον Άρη) για το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Δεν υπάρχει χρόνος για πανηγύρια. Υπάρχουν ακόμα "τρεις τελικοί" μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και ο Ολυμπιακός ορίζει τη μοίρα του.

Η εικόνα της ομάδας στο Top-16 της Ευρωλίγκας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα λόγια του Γιώργου Πρίντεζη. "Αδικήσαμε τους εαυτούς μας" είπε ορθότατα ο καλύτερος πάουερ φόργουορντ της Ευρώπης μετά την επιβλητική επικράτηση επί των Μαδριλένων. Μετά την αναπάντεχη ήττα στο Μπάμπεργκ, ο Ολυμπιακός ήθελε τέσσερις νίκες και ό,τι βγει. Η εντός έδρας νίκη της Λαμποράλ επί της Μπαρτσελόνα, επιτρέπει στους Πρωταθλητές Ελλάδας να μην έχουν το μυαλό τους στα άλλα αποτελέσματα του ομίλου. Πλέον, με δύο νίκες κόντρα σε Χίμκι (στη Ρωσία) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (στο ΣΕΦ), οι ερυθρόλευκοι θα δώσουν το "παρών" για 11η συνεχόμενη χρονιά στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ό,τι και να γίνει στα υπόλοιπα παιχνίδια.

Παρά την προβληματική σεζόν, που έχει σημαδευτεί από τον τραυματισμό του Γιανγκ και την κομβική απουσία του Λοτζέσκι στα 9 από τα 12 παιχνίδια του Top-16, o Ολυμπιακός έδειξε ότι έχει ξανά σφυγμό. Κόντρα στη Ρεάλ, έπαιξε το απόλυτο μπάσκετ. Κόντρα στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης, για να μην ξεχνιόμαστε. Από το 5ο λεπτό η διαφορά ήταν διψήφια (14-4) και έφτασε μέχρι τους 25 πόντους στην τρίτη περίοδο (68-43 στο 27'), ενώ δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 14 πόντους. Με μαέστρο τον Σπανούλη, τον εορτάζοντα Μάντζαρη να "πυροβολεί" από παντού (χρειαζόταν ένα τέτοιο ματς ο Βαγγέλης), τον Πρίντεζη να κάνει μία ακόμα τεράστια εμφάνιση, αλλά και τον Παπανικολάου να ανεβαίνει διαρκώς και να παίζει σαν να μην έφυγε ποτέ από το λιμάνι, ο Ολυμπιακός δεν γινόταν να χάσει. Και οι έντεκα παίκτες που αγωνίστηκαν, έδωσαν τα πάντα για να έρθει αυτή η νίκη και να ανατραπεί και η διαφορά της ήττας στη Μαδρίτη. Οι ερυθρόλευκοι επαιξαν την αμυνάρα που μας έχουν συνηθίσει και δεν πάτησαν φρένο: όταν έπρεπε, έτρεξαν στο παρκέ, παίρνοντας πολύτιμους πόντους σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αιφνιδιασμό, ενώ με τα 17 επιθετικά ριμπάουντ έδειξαν πόσο πολύ ήθελαν αυτό το ματς. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος προετοίμασε ένα άψογο πλάνο και οι παίκτες του το εκτέλεσαν άψογα. Μακάρι αυτό το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας να το δούμε και στα υπόλοιπα παιχνίδια της σεζόν. Άλλωστε, μπαίνουμε στην τελική ευθεία της Ευρωλίγκας και του Πρωταθλήματος και ο στόχος εξ αρχής ήταν να είναι έτοιμη η ομάδα στους τελικούς που έχει μπροστά της στους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο.

Τον Ολυμπιακό, δεν τον υποτιμάς ποτέ. Αυτή η ομάδα, μου θυμίζει τις ταινίες όπου ο δολοφόνος σημαδεύει με το όπλο και ρίχνει κάτω το θύμα, αλλά δεν πάει από πάνω του να το αποτελειώσει. Η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή της Ευρώπης, πάντα θα βρίσκει τρόπο να επιβιώνει. Αν ο δολοφόνος δεν πάει πάνω από το θύμα να το αποτελειώσει με μία σφαίρα στο κεφάλι, πάντα θα υπάρχει μία πιθανότητα επιβίωσης. Ο Ολυμπιακός έχει μετατρέψει σε επιστήμη αυτήν τη σκηνή. Μέχρι τον αγώνα κόντρα στη Ρεάλ, οι ερυθρόλευκοι έδειχναν ότι θέλουν, αλλά δεν μπορούν, επηρεασμένοι από τους πολλούς τραυματισμούς και τις ανακατατάξεις στο ρόστερ μεσούσης της σεζόν. Πλέον, έδειξαν ότι και θέλουν και μπορούν. Είδαμε ξανά τις φλόγες στα μάτια σας, κάνατε ξανά να σκιρτήσει η καρδιά μας, όπως τόσες και τόσες φορές τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να αναφερόμαστε διαρκώς στην τελευταία πενταετία, αλλά ο Ολυμπιακός από το 2009 μέχρι σήμερα είναι η πιο συνεπής ομάδα στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Μία επταετία, λοιπόν, και όχι μόνο από τη σεζόν 2011/12 μέχρι σήμερα.

Ο πιο δύσκολος όμιλος στην ιστορία του Top-16 της Ευρωλίγκας, θα παραμείνει παρανοϊκός μέχρι το τέλος. Την ώρα που στο άλλο γκρουπ τα πράγματα έχουν ουσιαστικά ξεκαθαρίσει και η πέμπτη ομάδα έχει έξι νίκες και λιγοστές ελπίδες πρόκρισης, όσες νίκες έχει η έβδομη στον όμιλο του Ολυμπιακού, βλέπουμε πέντε ομάδες να ισοβαθμούν στο 6-6. Μόνο η 8η Ζαλγκίρις έχει αποκλειστεί, δείγμα του τεράστιου βαθμού δυσκολίας που έχει το "γκρουπ του θανάτου". Μόνο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, επίσης, έχει εξασφαλίσει το ένα από τα τέσσερα εισιτήρια της πρόκρισης. Χαμός στο ίσιωμα, πραγματικά. To ευτύχημα για τον Ολυμπιακό είναι πως μετά από 12 αγωνιστικές και αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, κρατάει ακόμα την τύχη στα χέρια του.

ΥΓ: Ηθελα να το γράψω αμέσως μετά τη διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε ο Βασίλης Σπανούλης, αλλά περίμενα να περάσει το ματς do or die εναντιον της Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν γίνεται ο παίκτης που άλλαξε την ιστορία του τμήματος μπάσκετ του Ολυμπιακού και γενικότερα την ιστορία του αθλήματος στην Ευρώπη, να έχει πει... δέκα φορές από το περασμένο καλοκαίρι ότι θέλει να ανανεώσει το συμβόλαιό του που λήγει το καλοκαίρι και να σταματήσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Είναι μεγάλη τιμή για το σύλλογο. Ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχει η σεζόν για τους ερυθρόλευκους, ο μεγαλύτερος ηγέτης της εποχής μας στα ευρωπαϊκά παρκέ δεν πρέπει να το κουνήσει ρούπι από τον Πειραιά. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έπρεπε, ήδη, να έχουν ανανεώσει τον αρχηγό και να μην περιμένουν ως συνήθως το τέλος της σεζόν. Ελπίζω, επίσης, το προσεχές καλοκαίρι όταν θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για τις συζητήσεις, να κάνουν μία τιμητική πρόταση για όσα έχει προσφέρει αυτός ο παίκτης στην ομάδα, ώστε ο Σπανούλης να παίζει μέχρι το τέλος της καριέρας του στον Ολυμπιακό. Δεν γίνεται να φύγει αυτός ο αθλητής από τον Ολυμπιακό. Δεν γίνεται. Μαζί με τον Γιώργο Πρίντεζη, είναι οι δύο στυλοβάτες της καλύτερης εποχής στην ιστορία του τμήματος μπάσκετ του συλλόγου. Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι δύο ηγέτες να μην ολοκληρώσουν την επαγγελματική τους διαδρομή στην ομάδα του Πειραιά.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου