Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Αυτό με πείραξε!


Ήμουν υπερβολικός στα social media (στο Facebook μου, δηλαδή) και το αναγνωρίζω, σε σχόλια που έκανα μετά το τέλος του ματς με τη Ζαλγκίρις Κάουνας, αλλά τώρα που έχω ηρεμήσει, κατανοώ επακριβώς το λόγο. Και τη δεύτερη φορά, στη δεύτερη σεζόν του νέου φορμάτ της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός βιώνει μία μπασκετική αδικία. Αδίκησε, όμως, και ο ίδιος τον εαυτό του. Την τεράστια προσπάθειά του στη μεγαλύτερη διάρκεια της κανονικής διάρκειας. Όπως και την περυσινή σεζόν, έτσι και τη φετινή, οι ερυθρόλευκοι ολοκλήρωσαν με ρεκόρ 19-11 τη regular season, καταλαμβάνοντας ξανά την εξόχως τιμητική τρίτη θέση. Και από την άλλη, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, πάλι από το... πουθενά, πήρε πλεονέκτημα έδρας ο Παναθηναϊκός, τερματίζοντας τέταρτος, χάρη στην εντός έδρας ήττα των Πειραιωτών από τη Ζαλγκίρις. Δεν γίνεται σε αυτό το επίπεδο να σπαταλάς μία διαφορά 16 πόντων που έχεις χτίσει με κόπο στην τρίτη περίοδο (26o λεπτό). Δεν γίνεται, άθελά σου προφανώς, να τους ανοίγεις το δρόμο προς το πλεονέκτημα έδρας. Σίγουρα, οι απουσίες των Πρίντεζη, Παπανικολάου, ΜακΛίν, Τιλί (πέντε με τον Αγραβάνη) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, αλλά παρά την κούραση θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση από την ομάδα, τον προπονητή, τους παίκτες.

Και τις δύο αυτές σεζόν, μετά το πέρας της 25ης αγωνιστικής, ο Ολυμπιακός είχε επίδοση 18-7. Θα ήταν ωραίο να φτάσουμε τις 20 νίκες ή να τις ξεπεράσουμε και να έχουμε μονοψήφιο αριθμό ηττών. Για ψυχολογικούς λόγους και μόνο, καθώς η ιστορία γράφεται από εδώ και πέρα. Θα ήταν μία ακόμα ηθική νίκη για την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλλει η ομάδα στα παρκέ. Πάλι, όμως, στο τελευταίο γκρουπ των πέντε αγώνων, μέτρησε μία νίκη και τέσσερις ήττες. Αντιμετωπίζοντας, βέβαια, από την αρχή της σεζόν και τα συνηθισμένα, πλέον, προβλήματα με τους τραυματισμούς, που κάποια στιγμή σε λυγίζουν. Δεν σημαίνουν κάτι όλα αυτά, καθώς το ζητούμενο είναι η ομάδα να πάρει την πρόκριση σε ένα ακόμα Final-4 και να βρεθεί στο ραντεβού του Βελιγραδίου. Απλά, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του άξιζαν μεγαλύτερη επιβράβευση για το γεγονός πως και στις δύο σεζόν αυτές με την τεράστια αλλαγή στη μορφή της Ευρωλίγκας, είναι σταθεροί εξ αρχής και εξασφαλίζουν το πλεονέκτημα έδρας από τον Μάρτιο. Παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα, που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μην υπάρξουν, έχουν πετύχει μεγάλες νίκες εντός και εκτός έδρας. Το σπουδαίο στοιχείο για μένα είναι πως ο Ολυμπιακός μακριά από το ΣΕΦ αυτήν τη διετία έχει κερδίσει το 50% των αναμετρήσεων (15/30 ματς).

Και οι άλλοι που αγκομαχούν όλη τη σεζόν, μπαίνουν από το παράθυρο στην τετράδα, η οποία και δίνει το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά. Με το γνωστό... φάρδος και όλα τα αποτελέσματα που τους αφορούν να είναι ευνοϊκά για αυτούς. Έχουν τόσο θράσος, μάλιστα, και προσπαθούν να βγουν από πάνω, "κράζοντας" την Ευρωλίγκα για τη διεξαγωγή της 30ής και τελευταίας αγωνιστικής σε δύο δόσεις (και όχι την ίδια ημέρα και ώρα) λες και οι υπόλοιπες ομάδες συμφωνούν με αυτήν την απόφαση και δημιουργώντας διάφορα ευφάνταστα σενάρια για να αυτοαναιρεθούν στην πράξη, αφού όλες οι ομάδες έπαιξαν στα ίσα, ενώ μην ξεχνάμε και το φετινό "ποίημα" πως αδικούνται συστηματικά από την Ευρωλίγκα και τη διαιτησία. Διαπιστώνουμε, πάντως, πως όλη αυτή η κλάψα έχει πιάσει τόπο και η προπαγάνδα τους εις βάρος του Ολυμπιακού με τα DVD έχει αποτέλεσμα. Αν οι τρεις διαιτητές καταλόγιζαν το αντιαθλητικό φάουλ πάνω στον Γουίλτζερ στο τέλος της κανονικής διάρκειας, λογικά δεν θα είχαμε παράταση στο ΣΕΦ. Την ώρα που μία εβδομάδα νωρίτερα στη Μάλαγα, τρεις άλλοι διαιτητές δεν είχαν δει (;) το ξεκάθαρο φάουλ πάνω στον Σπανούλη, ενώ στην επόμενη επίθεση τον χρέωσαν με ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ. Με τις δύο αυτές να σημειώνονται στο τελευταίο λεπτό.

Η Ζαλγκίρις είναι πολύ καλή και σκληρή ομάδα, ενώ μοιάζει σε αγωνιστικό στυλ με τον Ολυμπιακό, ρίχνοντας το βάρος στην άμυνα και παίζοντας στοχευμένο μπάσκετ όπως οι Πειραιώτες. Είναι δυσκολοκατάβλητη αντίπαλος και δεν την έχουμε κερδίσει μέσα στη σεζόν. Θα είναι μία δυνατή προημιτελική σειρά και το πλεονέκτημα της έδρας πρέπει να αξιοποιηθεί. Το ΣΕΦ αναμένεται να είναι κατάμεστο σε όσα παιχνίδια χρειαστεί. Μακάρι να αποδειχθεί στην πράξη ότι οι Λιθουανοί πήραν το... λάθος ματς στην έδρα των ερυθρόλευκων.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλες και όλους.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου