Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Θρυλικά και κατακόκκινα (10-6-2019)

*Η σεζόν 2019-2020 άρχισε επίσημα για τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό, το πρωί της Δευτέρας (10/6), με την πρώτη συγκέντρωση στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη. Σιγά-σιγά, θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις και το ρόστερ θα διαμορφώνεται σταδιακά, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή απουσιάζουν οι 12 διεθνείς και κάποιοι παίκτες (Βαλμπουενά, Μπα) που έχουν περισσότερο χρόνο ξεκούρασης επειδή αγωνίζονταν μέχρι πρόσφατα με τις προηγούμενες ομάδες τους.

*Είναι μία κομβική αγωνιστική χρονιά για τους Πειραιώτες και ο στόχος, επίσης, ξεκάθαρος: η επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού Πρωταθλήματος ύστερα από δύο σεζόν. Κανένας δεν θέλει να σκέφτεται καν πως τα δύο χρόνια χωρίς τίτλο (Πρωτάθλημα και Κύπελλο) θα αυξηθούν σε τρία.

*Όπως έγραψα πρόσφατα, το δύσκολο έγινε και το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός έχτισε μία ομάδα από την αρχή. Το σημαντικό, λοιπόν, είναι να διατηρηθεί αυτός ο βασικός κορμός. Προφανώς και είναι ανέφικτο να παραμείνουν όλοι οι "εντεκαδάτοι" παίκτες της περασμένης σεζόν, καθώς ο νόμος της ποδοσφαιρικής αγοράς είναι αμείλικτος. Τα βασικά κομμάτια του παζλ που θα παραχωρηθούν, είναι δεδομένο πως θα αντικατασταθούν. Έτσι, μας περιμένει ένα ακόμα καλοκαίρι, όπου μέχρι την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου θα γίνονται "πραγματάκια" και προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ.

*Ο Ολυμπιακός αρχίζει τη σεζόν με τον ίδιο προπονητή και η μετάβαση στην επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά δείχνει πιο σταθερή και σίγουρη. Ο Πέδρο Μαρτίνς γνωρίζει τι πρέπει να μεταδώσει στην ομάδα για να γίνει ακόμα καλύτερη και τις θέσεις που χρειάζονται ενίσχυση. Μέχρι να αναχωρήσει η αποστολή για την Πολωνία, στις 24 Ιουνίου, ζητούμενο είναι η απόκτηση ενός στόπερ και ενός επιθετικού.

*Η προσθήκη του 35χρονου Ματιέ Βαλμπουενά και τα ονόματα που βρίσκονται στη μεταγραφική λίστα για την ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας και την κορυφή της επίθεσης, δείχνουν τη στόχευση στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. Ο προπονητής του Ολυμπιακού θέλει περισσότερη εμπειρία στο έμψυχο δυναμικό και παίκτες με προσωπικότητα και παραστάσεις, που θα εμπνεύσουν και θα συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους.

*Δεν είναι τυχαίο πως την περυσινή σεζόν ο Ολυμπιακός είχε μόλις τέσσερις παίκτες άνω των 30 ετών από τη στιγμή που ο Γιάγια Τουρέ δεν κατάφερε να προσαρμοστεί και να προσφέρει τα αναμενόμενα, με συνέπεια να λυθεί η συνεργασία μαζί του. Τον Βασίλη Τοροσίδη, τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, τον Γιάγκος Βούκοβιτς και τον Μπίμπαρς Νάτχο. Στο δεύτερο μισό της ποδοσφαιρικής χρονιάς προστέθηκε και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Οι Βούκοβιτς και Νάτχο αναμένεται να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του Αυγούστου, οπότε η τόνωση της εμπειρίας στο έμψυχο δυναμικό κρίνεται απαραίτητη.

*Κάποιοι ξένοι, λοιπόν, θα αποκτηθούν με ημερομηνία λήξης, έχοντας το κίνητρο να οδηγήσουν άμεσα τον Ολυμπιακό ξανά στην πρώτη θέση της ανανεωμένης Super League. Μάλιστα, από τη στιγμή που άλλαξε ο τρόπος διεξαγωγής του Πρωταθλήματος και ο πρωταθλητής θα κριθεί μέσα από τα πλέι οφ, το μεγάλο ρόστερ είναι επιβεβλημένο. Πιστεύω πως 28 παίκτες, μαζί με τους τρεις τερματοφύλακες, αρκούν.

*Αγωνιστικά, ο πρώτος στόχος της σεζόν είναι η πρόκριση στη φάση των ομίλων του Champions League, μέσα από ένα δύσβατο μονοπάτι. Ή τουλάχιστον η πρόκριση στα γκρουπ του Europa League προκειμένου η ομάδα να έχει τη δυνατότητα διάκρισης μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Είναι αναμενόμενο πως ο Μαρτίνς θα κινηθεί όπως και πριν από ένα χρόνο. Θα ετοιμάσει τον Ολυμπιακό για τα απαιτητικά παιχνίδια του Ιουλίου και του Αυγούστου και στην πορεία θα ενσωματώνει σταδιακά τα νέα πρόσωπα στο υπόλοιπο σύνολο.

*Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο στην περίπτωση του 33χρονου Μάρκους Μπεργκ, σαν να στέρεψαν οι επιθετικοί στον πλανήτη. Υπάρχουν εκατοντάδες σέντερ φορ που είναι κατάλληλοι για τη δουλειά και από τη στιγμή που ο Σουηδός επιθετικός δεν φαίνεται πρόθυμος να ντυθεί στα ερυθρόλευκα, θα έπρεπε, ήδη, το όνομά του να έχει σβηστεί από τη λίστα. Δεν τελειώνει ο κόσμος στον Μπεργκ, ο οποίος προέρχεται και από μία διετία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου το ποδοσφαιρικό επίπεδο είναι χαμηλό.

*Ο Βαλμπουενά θα προσδώσει ποιότητα και δυναμική σε δημιουργία και εκτέλεση, αλλά αμφιβάλλω αν μπορεί να προσφέρει, παίζοντας πια στα δύο "φτερά". Σε επιτελικό ρόλο, θα φανεί περισσότερο από τη στιγμή που είναι μεσοεπιθετικός με έφεση στο κράτημα της μπάλας και τη μετάβαση του παιχνιδιού από τη μέση προς τα εμπρός. Οπότε, η ομάδα χρειάζεται έναν ακόμα ξένο εξτρέμ, που θα "έχει" κυρίως το γκολ.

*Και κάτι επί προσωπικού: αρνούμαι να αποδεχθώ πως είμαι εκτός δουλειάς. Θέλω και περιμένω όσο τίποτα μία ευκαιρία για να επιστρέψω στην κανονικότητα.

*"Ο άνθρωπος που δουλεύει με τα χέρια είναι εργάτης. Με τα χέρια και το μυαλό, τεχνίτης. Με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά, καλλιτέχνης". Φρανσουά Μοριάκ.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου