Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Βγάλτε εγωισμό και πείσμα


Την προσεχή Κυριακή κόντρα στη Βέροια, ο Ολυμπιακός με νίκη στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" εξασφαλίζει το πιο γρήγορο Πρωτάθλημα της ιστορίας του. Συνολικά το 43ο. Δέος. Νωρίτερα, όμως, έχει να αντιμετωπίσει μία μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση. Παραδοσιακά, η ομάδα έχει πρόβλημα σε διπλές αναμετρήσεις στην Ευρώπη και ιδιαίτερα όταν έχει χάσει στο πρώτο ματς εκτός έδρας και καλείται στον επαναληπτικό να ανατρέψει ένα εις βάρος της αποτέλεσμα.

Η Άντερλεχτ, σε καμία περίπτωση, δεν τρομάζει. Στο πρώτο παιχνίδι δεν κέρδισε η καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο. Νίκησε αυτή που είχε την τύχη και τη διαιτησία με το μέρος της. Ποδόσφαιρο είναι, για αυτό πολλές φορές επικρατεί το απρόβλεπτο. Η προβληματική εικόνα των Βέλγων στις Βρυξέλλες, είναι αυτή που δίνει βάσιμες ελπίδες στους ερυθρόλευκους για την ανατροπή. Το 1-0 είναι πολύ πονηρό σκορ. Με ένα γκολ των φιλοξενούμενων στο Ναό, αυτομάτως οι Πειραιώτες αναζητούν τρία γκολ για την πρόκριση. Το θέμα είναι, μπορούν; Το υλικό υπάρχει και ο Ολυμπιακός μπορεί να ξεπεράσει το συγκεκριμένο εμπόδιο και να προκριθεί στις 16 καλύτερες ομάδες του φετινού Europa League.

Συγκέντρωση, ποιότητα και πάθος ζήτησε από τους παίκτες του ο Μάρκο Σίλβα, μιλώντας μία ημέρα πριν από το ματς, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Πολύ σωστά. Θα πρόσθετα, όμως, ακόμα δύο στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα. Εγωισμό και πείσμα. Κάτι που έλειψε στην πρώτη αναμέτρηση, κυρίως μετά το γκολ των Βέλγων. Μας πείραξε πολύ το γεγονός πως, από το 67' (όταν και μπήκε το γκολ των γηπεδούχων από την άτυχη στιγμή που είχε ο Ρομπέρτο) μέχρι το τέλος του αγώνα, η ομάδα δεν δημιούργησε ούτε μία κλασική ευκαιρία για την ισοφάριση, αν και είχε τον πλήρη έλεγχο πάνω στο χορτάρι.

Οι ερυθρόλευκοι πρέπει να μπουν δυνατά από την αρχή. Αν η Άντερλεχτ αισθανθεί πίεση από το πρώτο λεπτό, θα λυγίσει. Η άμυνά της είναι ασταθής και μπορεί να υποπέσει σε λάθη αν χάσει νωρίς τη συγκέντρωσή της. Ο Ολυμπιακός θέλει παίκτες που έχουν τη δημιουργία και το γκολ, για αυτό και ο Σεμπά πρέπει να μείνει στον πάγκο, καθώς δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο σε μεγάλο βαθμό (και για επίπεδο Ολυμπιακού). Θεωρώ απαραίτητη την παρουσία του Καμπιάσο από την αρχή. Ο Αργεντινός έχει φάει αυτά τα ματς με το κουτάλι και είναι υπεραπαραίτητος. Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τον Κασάμι ως βασικό. Να δούμε αν ο Σίλβα ρισκάρει (δύσκολα θα το κάνει) με τον Σιόβα, ο οποίος χτύπησε πριν από το πρώτο παιχνίδι και προπονήθηκε μόλις την παραμονή της ρεβάνς. Ένα άλλο ερωτηματικό για το βασικό σχήμα είναι αν ο κόουτς εμπιστευτεί μαζί τους Ντομίνγκες και Φορτούνη. Σε όλους μας αρέσει να φτιάχνουμε την εντεκάδα στο μυαλό μας, αλλά ο Πορτογάλος είναι αυτός που αποφασίζει. Ελπίζω τη φορά αυτή να παίξουν αυτοί που πρέπει και οι όποιες αλλαγές κατά τη διάρκεια του αγώνα να γίνουν την κατάλληλη στιγμή και όχι όταν το πουλάκι έχει πετάξει. Είναι σημαντική η παρουσία του Ελαμπντελαουί, τα "ανεβάσματα" του οποίου έλειψαν πολύ στις Βρυξέλλες, ενώ λογικά ο τεχνικός του Ολυμπιακού θα στηριχθεί ξανά στον Ιντέγε για την κορυφή της επίθεσης. Ο Πουλίδο "φωνάζει", πάντως, πως αξίζει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Μακάρι ο Νιγηριανός να σπάσει την γκίνια και να σκοράρει. Είναι από τις λίγες φορές τη φετινή σεζόν που η εντεκάδα δεν μοιάζει δεδομένη, αλλά με γρίφο. Προφανώς και ο Πορτογάλος τεχνικός έχει κατασταλάξει, αλλά στην τελευταία προπόνηση πριν από τον επαναληπτικό δεν φανέρωσε τις σκέψεις του για τον καταρτισμό της αρχικής εντεκάδας. Το θέμα είναι να παίξουν οι καλύτεροι και πιο φορμαρισμένοι...

Ο λαός των νταμπλούχων Ελλάδας κάνει για μία ακόμα φορά το καθήκον του και γεμίζει το "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Επιμένω πολύ στον ποδοσφαιρικό εγωισμό και το πείσμα που πρέπει να βγάλουν οι ερυθρόλευκοι εντός αγωνιστικού χώρου. Να μη χαθεί ούτε μία προσωπική μονομαχία. Η Άντερλεχτ δεν είναι ανώτερη αγωνιστικά και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού αξίζουν αυτήν τη χαρά της πρόκρισης. Ευρωπαϊκή διοργάνωση είναι το Europa League και η ομάδα του Πειραιά οφείλει επιτέλους να τη σεβαστεί και να κυνηγήσει μέχρι τέλους τη διάκριση. Ο αποκλεισμός, ξανά σε αυτήν τη φάση του θεσμού, θα είναι ξεκάθαρη αποτυχία.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου