Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Παράδειγμα διοίκησης και λειτουργίας ο Ολυμπιακός


Ο ερασιτεχνικός (αυτή είναι η σωστή ορολογία) Ολυμπιακός αποτελεί παράδειγμα διοίκησης και λειτουργίας επί εποχής Μιχάλη Κουντούρη την τελευταία πενταετία. Προερχόμενος από τον οπαδικό πυρήνα και έχοντας την αμέριστη στήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Καμινιώτης, Μιχάλης Κουντούρης, ανέλαβε πρόεδρος του ερασιτεχνικού Ολυμπιακού τον Ιούλιο του 2011 και επανέφερε τα τμήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το έργο του, μόνο εύκολο δεν ήταν. Παρέλαβε τον ΟΣΦΠ με πολλά χρέη από την προηγούμενη διοίκηση Συγγελίδη. Ένα ποσό κοντά στα 6.000.000 ευρώ. Το πλάνο ήταν σαφές: όλοι θα πληρώνονται στην ώρα τους. Τα χρήματα, ειδικά τον πρώτο καιρό, δεν θα ήταν πολλά, αλλά θα ήταν σίγουρα. Ο Ολυμπιακός ήθελε να φτάσει στο σημείο να ξεχρεώσει όσο το δυνατόν νωρίτερα και κάθε καλοκαίρι να βάζει ψηλότερα τον πήχη. Έτσι, βλέπουμε τα ερασιτεχνικά τμήματα να παραμένουν ανταγωνιστικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα και να κατακτούν τίτλους, αλλά και να προσπαθούν κάθε σεζόν για το βήμα παραπάνω και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι ομάδες που μας έχουν χαρίσει τόσες συγκινήσεις κατά το παρελθόν να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης. Την Παρασκευή (3/6), το αντρικό τμήμα πόλο διεκδικεί την πρόκριση στον τελικό του Champions League ως η μοναδική αήττητη ομάδα στην Ευρώπη τη φετινή σεζόν. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Ο Ολυμπιακός είχε μία ξεκάθαρη φιλοσοφία από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία ο Κουντούρης και τώρα το συγκεκριμένο τμήμα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 2002, έχοντας στη σύνθεσή του σχεδόν ολόκληρη την Εθνική Ελλάδας!

Πρώτη ημέρα του Ιουνίου και το αντρικό τμήμα βόλεϊ έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις κινήσεις του ενόψει της νέας σεζόν, με την προετοιμασία να αρχίζει σε περίπου τρεις μήνες! Αν δεν είναι αυτό υπόδειγμα διοίκησης, τότε ποιο είναι; Σημαντικές κινήσεις έχουν γίνει και στο μπάσκετ Γυναικών, με την προσθήκη των Εβίνας Μάλτση και Στέλλας Καλτσίδου (θα αποκτηθεί και μία ακόμα ξένη παίκτρια, στο πλάι της Λικέντρα Τζόνσον), ενώ και το βόλεϊ γυναικών θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού, αποκτώντας τη Γερμανίδα διαγώνιο, Σάσκια Χίπε. Αυτό που γίνεται, όμως, στο βόλεϊ αντρών δεν έχει προηγούμενο! Δύο χρόνια χωρίς Πρωτάθλημα είναι πολλά για τον Ολυμπιακό. Το φετινό Πρωτάθλημα χάθηκε στις λεπτομέρειες και κυρίως στις επιλογές των ξένων. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να έδωσε πολλά χρήματα στους δύο Κουβανούς (Σεπέδα, Χιμένες), αλλά στα περισσότερα ερασιτεχνικά τμήματα αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα. Ο Ολυμπιακός έχει διατηρήσει τις ισορροπίες, καθώς για να πρωταγωνιστούν όλα τα τμήματα χρειάζονται συγκεκριμένες κινήσεις σε συγκεκριμένα οικονομικά πλαίσια. Η Κάρτα Φιλάθλου έχει βοηθήσει πολύ, όπως και η εγγραφή μελών στο σύλλογο, αλλά η αλήθεια είναι πως ο απλός φίλαθλος κόσμος έβαλε πλάτη για να εξοφληθούν τα χρέη (δίνοντας χρήματα από το υστέρημά του ώστε να πληρωθούν οι παίκτες, ιδιαίτερα τα πρώτα δύο χρόνια της διοίκησης Κουντούρη) και να φτάσει ξανά στο σημείο ο Ολυμπιακός να διεκδικεί ευρωπαϊκά τρόπαια. Πάντως, για να γίνει η υπέρβαση χρειάζεται το κάτι παραπάνω και αυτό το προσφέρει απλόχερα ο διοικητικός ηγέτης της ποδοσφαιρικής ομάδας. Κάθε χρόνο ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάνει δώρα στα ερασιτεχνικά τμήματα. Ήδη, πριν από λίγες ημέρες, ο Λίμπερμαν Αγκάμες αποκτήθηκε με την υπογραφή του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας. Με ένα συμβόλαιο κοντά στις 200.000 ευρώ.

Η ομάδα θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, καθώς μόνο το δίδυμο των πασαδόρων (Ντίμα Φιλίποφ, Κώστας Στιβαχτής) έμεινε αναλλοίωτο. Στη θέση του λίμπερο αποκτήθηκε ο έμπειρος Γιώργος Στεφάνου (στο τρίτο του πέρασμα από την ομάδα του Πειραιά) και μαζί με τον Κόνραντ Γκούζντα (ανανέωσε) θα επιφορτιστούν με το δύσκολο κομμάτι της άμυνας. Στο φιλέ και τις θέσεις των κεντρικών, ο Ολυμπιακός είναι πια πανίσχυρος με τον Κουβανό, Λιβάν Οσόρια Ροντρίγκες, και τον Καναδό, Τζάστιν Νταφ, ενώ έμεινε ο Δημήτρης Σουλτανόπουλος (MVP στις φετινές κατακτήσεις των Λιγκ Καπ και Κυπέλλου Ελλάδας). Στις θέσεις των ακραίων, έμεινε μόνο ο Μενέλαος Κοκκινάκης. Επέστρεψε στην ομάδα ύστερα από πέντε χρόνια ο Ανδρέας Φράγκος, ενώ αποκτήθηκε ο Σέρβος, με τις εκπληκτικές διεθνείς παραστάσεις, Κονσταντίν Τσούπκοβιτς. Απομένει ένας τέταρτος παίκτης για να συμπληρωθεί το καρέ και ο νέος προπονητής Φλάβιο Γκουλινέλι (παλιός γνώριμος και αυτός, καθώς το 2010 είχε βρεθεί ξανά στον ερυθρόλευκο πάγκο) να έχει επιλογές για όλα τα γούστα στις συγκεκριμένες θέσεις, όπου ζητούμενο είναι η καλή ισορροπία ανάμεσα σε υποδοχή και επίθεση. Στη θέση του διαγώνιου, όπου τραβάει και το μεγαλύτερο κουπί επιθετικά, φέτος έγινε η υπέρβαση με την απόκτηση του Κολομβιανού, Αγκάμες. Ουσιαστικά, απομένει η απόκτηση ενός αναπληρωματικού παίκτη στη θέση του διαγώνιου.

Ο Μιχάλης Κουντούρης, ο οποίος συγκρότησε τη νέα διοίκηση στον ΟΣΦΠ και επιφορτίστηκε με το βαρύ φορτίο της εξυγίανσης, αποδεικνύεται άξιος, δουλευταράς και οργανωτικός. Με ελάχιστα λόγια και πολλή δουλειά, ο ερασιτεχνικός Ολυμπιακός έγινε ξανά φερέγγυος και αξιόπιστος οικονομικά, με τους προϋπολογισμούς των τμημάτων να εναρμονίζονται με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, αλλά και τις ομάδες να παραμένουν ανταγωνιστικές και να κατακτούν Πρωταθλήματα και Κύπελλα. Και σιγά-σιγά, θα βλέπουμε ξανά τα τμήματα να διακρίνονται στην Ευρώπη. Το τμήμα πόλο γυναικών κατέκτησε τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους, ημερολογιακά σε κάτι παραπάνω ένα χρόνο, από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 (Len Trophy, Κύπελλο Πρωταθλητριών, Σούπερ Καπ Ευρώπης), ενώ το αντρικό τμήμα πόλο έχει πραγματοποιήσει μία απίστευτη σεζόν και στοχεύει στο δεύτερο Champions League της ιστορίας του, πάλι στη Βουδαπέστη, και συνολικά τον τρίτο του ευρωπαϊκό τίτλο, καθώς το 2002 είχε κατακτήσει και το Σούπερ Καπ Ευρώπης. Μέσα σε ένα χρόνο, ο σύλλογος δημιούργησε ομάδα στο μπάσκετ γυναικών. Την πρώτη σεζόν, κατακτήθηκε το νταμπλ χωρίς ήττα και την επόμενη οι ερυθρόλευκες θα παίξουν και στην Ευρώπη. Για το αντρικό τμήμα βόλεϊ, τα είπαμε. Ετοιμάζεται όχι μόνο να επιστρέψει στην κορυφή της Ελλάδας με εμφατικό τρόπο, αλλά να κυνηγήσει και την ευρωπαϊκή διάκριση μέχρι το τέλος στο CEV Cup. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα τμήμα με δύο ευρωπαϊκούς τίτλους και... άπειρα ευρωπαϊκά Final-4. Μην ξεχνάμε, επίσης, το τμήμα Κολύμβησης που κατακτά το Πρωτάθλημα σχεδόν κάθε χρόνο (!), όπως και όλα τα ερασιτεχνικά τμήματα του Ολυμπιακού και τους αθλητές του μεγαλύτερου αθλητικού οργανισμού της χώρας.

Τέλος, είναι μεγάλη η κίνηση των διοικητικών ηγετών των Πρωταθλητών Ελλάδας στο μπάσκετ, Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, να προσφέρουν τα έσοδα της αυριανής (2/6) φιέστας για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος στα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου. Ο Ολυμπιακός είναι ενωμένος και μία δεμένη οικογένεια. Για αυτό και προκαλεί τον... τρόμο στους αντιπάλους του.  Όλα τα τμήματα του Ολυμπιακού, ομαδικά και ατομικά, εξακολουθούν να μας κάνουν υπερήφανους και αξίζουν την απόλυτη συμπαράστασή μας.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου