Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ο ΜΥΘΟΣ κατέρριψε το... παραμυθάκι


Με τους ασύλληπτους τελικούς που έκανε στο Πρωτάθλημα, θα μπορούσε να αξιώσει τουλάχιστον το ίδιο συμβόλαιο που είχε τα τρία προηγούμενα χρόνια. Όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά στη συζήτηση που είχε με τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο την περασμένη Κυριακή (12/6), για το οικονομικό κομμάτι ειπώθηκαν ελάχιστα. Και μία ημέρα μετά, έπεσαν οι θρυλικές υπογραφές. Ο Βασίλης Σπανούλης ήθελε μόνο ένα πράγμα: να ακούσει πως ο Ολυμπιακός συνεχίζει να τον περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη, αναγνωρίζοντας την εξαετή προσφορά του στην ομάδα. Επίσης, ήθελε να πάρει αγωνιστικές εγγυήσεις πως η ομάδα θα παραμείνει ανταγωνιστική και θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά την Ευρωλίγκα. Ο 34χρονος γκαρντ πήρε πολλά από τον Ολυμπιακό και έδωσε εξίσου πολλά στο μπασκετικό τμήμα.

Για δύο ακόμα χρόνια, θα απολαμβάνουμε αυτόν τον παικταρά με την ερυθρόλευκη φανέλα. Μακάρι, τον Ιούνιο του 2018, να μη σταματήσει το μπάσκετ και να συνεχίσει για όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί. Είναι αμείλικτος ο χρόνος και κανείς μας δεν έχει καταλάβει πώς πέρασαν κιόλας έξι χρόνια από τη στιγμή που ο Έλληνας παίκτης πήρε μία απόφαση καρδιάς, αλλάζοντας τις ισορροπίες στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό μπάσκετ. Με την ανανέωση του αρχηγού, που έμεινε σπίτι του και θα συμπληρώσει μία οκταετία στο Λιμάνι, καταρρίφθηκε και το "παραμυθάκι" που συντηρούσαν αυτοί που δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδεχθούν πως ο Σπανούλης λειτούργησε με την ψυχή του και όχι με την τσέπη του το καλοκαίρι του 2010, αποφασίζοντας πως ήρθε η ώρα να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Παίρνοντας μέρος σε μία νέα προσπάθεια με υγεία και φρεσκάδα. Αφήνοντας τα έτοιμα (και τα... βρώμικα) προκειμένου να δημιουργήσει ο ίδιος τις προϋποθέσεις της επιτυχίας, λαμβάνοντας μέρος σε μία καθαρή και έντιμη προσπάθεια προς την αναρρίχηση στην πρώτη θέση. Παντού.

Ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη, αν έβγαινε ελεύθερος στην αγορά αυτό το καλοκαίρι, δεν θα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον από άλλες ομάδες; Δεν θα μπορούσε να βρει περισσότερα χρήματα από το 1.500.000 ευρώ ετησίως που συμφώνησε για να υπογράψει νέο διετές συμβόλαιο; Η απάντησή είναι, για πλάκα. Το τελευταίο που ένοιαζε τον αρχηγό ήταν τα μηδενικά στα χαρτιά. Η αλήθεια είναι πως ο Σπανούλης ανταπέδωσε ξανά τη γενναιοδωρία που συνάντησε στον Ολυμπιακό και θυσίασε τις δικές του απολαβές προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα σημαντικό ποσό, ώστε να αποκτηθεί ένας παίκτης στο πλάι του, που θα δίνει πολύτιμες βοήθειες σε δημιουργία και σκοράρισμα. Έβαλε το καλό της ομάδας πάνω από το προσωπικό συμφέρον για μία ακόμα φορά. Διαβάζοντας τη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο Olympiacos.bc, διαπίστωσα ξανά πως αυτός ο αθλητής ήταν θέλημα Θεού να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό. Αυτό έγραφε το πεπρωμένο του Βασίλη και του συλλόγου. Γουστάρει που είναι εδώ, έχει δεθεί συναισθηματικά με την ομάδα σε απόλυτο βαθμό και θα παραμείνει ο παντοτινός ΜΥΘΟΣ της.  Ο εφιάλτης των Παναθηναϊκών έχει ονοματεπώνυμο: Βασίλης Σπανούλης.

Για το τέλος, ένα μεγάλο μπράβο στους αδερφούς Αγγελόπουλους, που μέσα σε λίγες ημέρες κράτησαν τον ηγέτη και απέκτησαν ένα σέντερ που ήθελαν από τα μέσα της σεζόν που τελείωσε. τον Καναδό Κεμ Μπιρτς. Έχοντας ένα μεγάλο μειονέκτημα, όπως όλες οι ελληνικές ομάδες, την αβάσταχτη φορολογία. Το νέο συμβόλαιο του Σπανούλη αποτελεί μέγιστη υπέρβαση για τα ελληνικά δεδομένα (και ο Βασίλης το αναγνωρίζει απόλυτα αυτό), καθώς στη διετία θα στοιχίσει στο σύλλογο 7.440.000 ευρώ. Όταν ο Ντε Κολό ανανεώνει με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας έναντι 4.000.000 ευρώ ετησίως με τη φορολογία στη Ρωσία να είναι 10%-15%, γίνεται αντιληπτό πως οι όροι στην Ευρωλίγκα είναι άνισοι. Ο Ολυμπιακός, όμως, έχει αποδείξει πως δεν... μασάει από τα μεγαλύτερα μπάτζετ. Με εξαιρέσεις, όπως ο πρόωρος φετινός αποκλεισμός από τη φάση των "16", που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, έχει τον τρόπο να τα κατατροπώνει.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου