Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Δύο λόγια για Σίλβα και Βίκτορ...


Μέχρι να βγει και να μιλήσει δημόσια για τους λόγους που αποφάσισε να παραιτηθεί αιφνιδίως ο Μάρκο Σίλβα από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, ο Πορτογάλος θα είναι πάντα υπόλογος απέναντι στους φιλάθλους της ομάδας. Προπονητής στον Ολυμπιακό ήταν, όχι στην Κάτω Μαγούλα. Η παραίτησή του λίγες ώρες πριν αναχωρήσει η αποστολή για το Λάνγκενφελντ της Αυστρίας για το πρώτο στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας των Πρωταθλητών Ελλάδας, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως αντιεπαγγελματική. Μην πω ύποπτη. Μέχρι να ξεκαθαρίσει αντρίκεια τη θέση του ο Πορτογάλος, όλοι μας μπορούμε να κάνουμε διάφορες εικασίες, έχοντας μόνο την επίσημη ενημέρωση από τον Ολυμπιακό.

Η δική μου εικασία είναι διπλή: αφενός ο Σίλβα ήθελε να τη... σπάσει στο σύλλογο, επειδή του έκλεισε το δρόμο για την Πόρτο το προηγούμενο διάστημα. "Έτσι είστε, θα σας αφήσω και εγώ στα κρύα του λουτρού τη δεύτερη ημέρα της προετοιμασίας". Αφετέρου, φοβήθηκε τη διαδικασία των προκριματικών του Champions League, καθώς γνώριζε πως σε περίπτωση αποτυχίας θα έπαιρνε το αεροπλάνο της επιστροφής για την Πορτογαλία, βγαίνοντας διπλά χαμένος. Και τη δουλειά της Πόρτο δεν πήρε αυτό το καλοκαίρι και σε ενδεχόμενο αποκλεισμού θα έχανε τη δουλειά του στον Ολυμπιακό και άντε μετά να πάει σε πρωτοκλασάτη ομάδα της Πορτογαλίας, που είναι και ο μεγάλος του στόχος. Κάπως έτσι θα το σκέφτηκε ο Μάρκο. Πάντως, μόνο τυχαίος δεν ήταν ο τρόπος που έφυγε ο Σίλβα από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας το περασμένο καλοκαίρι. Ύστερα από μία σεζόν, όπου κατέκτησε το Κύπελλο με τη Σπόρτινγκ, οδηγώντας τότε τα "λιοντάρια" στον πρώτο τίτλο τους μετά το 2008. Επαναλαμβάνω πως μέχρι να πει ακριβώς τι έγινε ο 39χρονος τεχνικός οι "σκιές" για τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα του θα παραμένουν. Γιατί και καλός προπονητής είναι και εργατικός. Αν, όμως, αλλάζει κάθε χρόνο ομάδα, ακολουθεί πορεία τυχοδιώκτη και όχι προπονητή ποδοσφαίρου.

Όσο για τον Βίκτορ Σάντσεθ, ο Ολυμπιακός προσέλαβε έναν άνθρωπο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στην ομάδα από τη θητεία του ως ο άμεσος βοηθός του Μίτσελ στην τεχνική ηγεσία. Προφανώς και θα έχει τη στήριξη της διοίκησης και των φιλάθλων, αλλά δεν χρειάζονται θριαμβολογίες από την πρώτη στιγμή για τον τρόπο δουλειάς του. Δεν το χρειάζεται ο ίδιος ο Βίκτορ, που είναι ένας σοβαρός επαγγελματίας και απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει. Για τα προκριματικά του Champions League, o Ισπανός είναι ιδανικός. Ανήκει στη γενιά των νέων προπονητών, που στοχεύει πρωτίστως στο αποτέλεσμα. Για τα δεδομένα του ισπανικού ποδοσφαίρου και της δουλειάς που έχει επιδείξει ως πρώτος προπονητής στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, είναι συντηρητικός, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ο Ολυμπιακός δεν θέλει να παίξει μπαλάρα στους τέσσερις αγώνες των προκριματικών, αλλά να πάρει τα αποτελέσματα που χρειάζεται προκειμένου να βρεθεί για μία ακόμα φορά στη φάση των ομίλων του Champions League. Από εκεί και πέρα, ο Βίκτορ θα έχει όλο το χρόνο να δουλέψει ακόμα πιο εξειδικευμένα με τους παίκτες του, χωρίς την πίεση της πρόκρισης στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Και ένα στοίχημα για τον ίδιο είναι να δουλέψει και τις κλειστές άμυνες που θα συναντήσει ξανά η ομάδα στις εντός συνόρων υποχρεώσεις της.

Είναι δεδομένο πως ο 40χρονος τεχνικός θα ρίξει το βάρος στην πίεση ψηλά, όπως αρέσκονται οι περισσότεροι συμπατριώτες του. Οι ερυθρόλευκοι θα επιδιώκουν να εκμεταλλεύονται κάθε λάθος της αντίπαλης άμυνας προκειμένου να βγαίνουν γρήγορα στην αντεπίθεση τόσο από τις δύο πτέρυγες όσο και από τον άξονα, όπου στόχος είναι και οι μέσοι να πατούν περιοχή και να απειλούν. Το θέμα είναι πως το παρελθόν μάς έχει διδάξει πως ο Ολυμπιακός μπορεί να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει αυτό το στυλ παιχνιδιού σε συγκεκριμένα χρονικά κομμάτια ενός αγώνα. Όχι σε ολόκληρη τη διάρκεια ενός ματς. Η πίεση ψηλά και το συνεχές πρέσινγκ στην άμυνα του αντιπάλου απαιτεί φυσική κατάσταση και αντοχή υψηλού επιπέδου. Μακάρι η ομάδα να κάνει ένα βήμα μπροστά με τον Βίκτορ και να ανεβάσει τη δυναμική της και σε αυτόν τον τομέα. Ο Βίκτορ είναι λάτρης της διάταξης 4-2-3-1, που είχε η ομάδα και επί εποχής Σίλβα, ενώ με τη Λα Κορούνια έδειξε να προσαρμόζεται στο ρόστερ της, χρησιμοποιώντας και διατάξεις 4-3-3, 4-4-2. Μένει να διαπιστώσουμε αν πέρα από το 4-2-3-1 έχει κάτι άλλο στο μυαλό του για τους ερυθρόλευκους, βάσει πάντα των ποδοσφαιριστών που έχει στη διάθεσή του. Πάντως, το θέμα είναι ότι ο Ισπανός γουστάρει που βρίσκεται στον Ολυμπιακό, αναλαμβάνοντας μία δουλειά γνωρίζοντας πως μπορεί να τον "απογειώσει" ή να τον στείλει γρήγορα πίσω στην πατρίδα του. Ότι ανέλαβε την ομάδα, ένα σχεδόν μήνα πριν από το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν 2016-2017, δείχνει ότι είναι άνθρωπος με κίνητρα και φιλοδοξίες.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου