Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ο αγώνας που κρίθηκε στα 50 δευτερόλεπτα


Με τον διαιτητή και τους βοηθούς που ήθελε το "σύστημα" (χάρισε και τουλάχιστον μία κόκκινη στην ΑΕΚ ο Σιδηρόπουλος, που άφησε με πολλά παράπονα τους ερυθρόλευκους, παίζοντας 50% υπέρ της ΑΕΚ και 50% υπέρ της... εξυγίανσης). Με τον Ολυμπιακό να έχει περίεργη έως κακή ψυχολογία μετά τις δύο διαδοχικές ήττες από Λάρισα και ΑΠΟΕΛ. Με το μηχανισμό της λάσπης και της προπαγάνδας να θεωρεί ως φαβορί (!) την ΑΕΚ σε αυτό το ματς με τον Ολυμπιακό. Με τον Πάουλο Μπέντο να παίζει τα ρέστα του στον ερυθρόλευκο πάγκο (και αυτό είναι ακατανόητο). Ο Ολυμπιακός τρέφεται από τέτοια παιχνίδια, που φαινομενικά παίζει με την πλάτη στον τοίχο, και γιγαντώνει το μύθο του. Στα λόγια "μας τελειώσανε", στην πράξη "τους δείξαμε ποιος ήταν, είναι, και θα είναι το αφεντικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο". Τον Ολυμπιακό, θα τον σέβεστε. Δεν θα τον υποτιμάτε, γιατί οι σφαλιάρες θα συνεχίσουν να είναι απανωτές μέσα στα γήπεδα. Και το ξεβράκωμα θα έρχεται πάντα πάνω στο χορτάρι, όπως συνέβη αυτό το υπέροχο βράδυ Κυριακής.

Ήμουν σίγουρος για την εξέλιξη του αγώνα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" από τα πρώτα του δευτερόλεπτα. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης, περίπου στα 50 δευτερόλεπτα, ο τερματοφύλακας Ανέστης έκανε καθυστερήσεις σε ένα άουτ που εκτέλεσε! Η ΑΕΚ, που αμφισβητεί (έτσι θέλει τουλάχιστον) τα πρωτεία του Ολυμπιακού, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με την ψυχολογία της μικρής ομάδας, ούσα φοβισμένη και χωρίς τακτικό πλάνο, προσπαθώντας να κερδίσει δευτερόλεπτα δευτερόλεπτα πριν καν ιδρώσουν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων. Ο Ολυμπιακός στο πρώτο δεκάλεπτο είχε ένα γκολ και ένα δοκάρι, ενώ εκμεταλλεύτηκε τα περισσότερα από τα λάθη των φιλοξενούμενων! Η ΑΕΚ ό,τι καλό δημιούργησε επιθετικά το έκανε μετά το 3-0 και το 84ο λεπτό. Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να συζητήσουμε για αυτόν τον αγώνα; Τους έχουμε κερδίσει με όλους τους τρόπους, πιθανούς και απίθανους.

Η ομάδα πάτησε επιτέλους καλά από την αρχή και ήταν κυριαρχική στο παιχνίδι της. Kαι ό,τι της στέρησε η τύχη στον εκτός έδρας αγώνα με τη Λάρισα και το εντός έδρας παιχνίδι με τον ΑΠΟΕΛ, το έδωσε πίσω σε αυτό το ματς. Ο παίκτης που έκανε τη διαφορά, εστιάζοντας όχι μόνο στο εκπληκτικό γκολ που πέτυχε, ήταν ο Αντρέ Μάρτινς. Το είπε και ο Μπέντο στη συνέντευξη Τύπου πως έδεσε αρμονικά με τον Μιλιβόγιεβιτς στη μεσαία γραμμή. Είναι ένα δίδυμο κεντρικών χαφ που αλληλοσυμπληρώνονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο και έκανε τον Σέρβο να φαίνεται ακόμα καλύτερος από το γνωστό σταθερό παιχνίδι του. Ο Πορτογάλος είναι εξαιρετικός στη μεταφορά και την κυκλοφορία της μπάλας. Δεν κάνει περιττές ενέργειες, πιέζει σωστά και κλέβει μπάλες, ενώ είναι πολύ καλός στο build up (στο χτίσιμο, δηλαδή, του παιχνιδιού από πίσω) και το επιθετικό τρανζίσιον. Στο ρεπερτόριό του έχει από όλων των ειδών τις πάσες: κοντινές, μακρινές, διαγώνιες, παράλληλες, κάθετες. Είναι ένα μεταγραφικό λαχείο το πώς έμεινε αυτός ο παίκτης ελεύθερος από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας το περασμένο καλοκαίρι. Καλός και άξιος ο Καμπιάσο, αλλά ο Μάρτινς πρέπει να παίζει περισσότερο. Άρχισε στη βασική εντεκάδα μόλις για δεύτερο παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός απέδειξε πως οι ομάδες χτίζονται με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και όχι με πληρωμένες πένες και αθλητικές ιστοσελίδες. Ήταν μία νίκη που τη χρειαζόταν όλη η ερυθρόλευκη οικογένεια. Μακάρι η ομάδα να έπαιζε με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κάθε εβδομάδα. Αυτή είναι η "ζωή" της ομάδας Ο Πάουλο Μπέντο κέρδισε χρόνο (δεν γίνεται, ρε μάγκες, να αλλάζουμε προπονητή κάθε 45 ημέρες) για να παρουσιάσει έναν ακόμα καλύτερο Ολυμπιακό στο μέλλον. Επιμένω πως το ρόστερ είναι ποιοτικό και καλύτερο από το περυσινό (με μοναδικό ψεγάδι τον έμπειρο κεντρικό αμυντικό που δεν αποκτήθηκε ούτε αυτό το καλοκαίρι). Ο Φορτούνης είναι εδώ (δεν έφυγε και ποτέ), ο Σεμπά βοήθησε πολύ ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, ενώ ο Ντα Κόστα έκανε το καλύτερο φετινό του ματς. Και ο Φιγκέιρας απέδειξε πως μπορεί να φανεί χρήσιμος κατά τη διάρκεια της σεζόν. Υπενθυμίζω, επίσης, πως κόντρα στην ΑΕΚ δεν αγωνίστηκε ο Ελαμπντελαουί (ο βασικός δεξιός μπακ στον ερυθρόλευκο προγραμματισμό), ενώ οι Μάριν, Καρντόσο έμειναν στον πάγκο, με τους Καμπιάσο και Ντομίνγκες να παίζουν για λίγα λεπτά. Και άλλους πολλούς να βρίσκονται εκτός 18άδας. Τέλος, θέλω να καταγράψω την εξεδράρα που δημιούργησαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού, που μας ταξίδεψε με τον πιο μαγευτικό τρόπο αρκετά χρόνια πίσω.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου