Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί σε κάθε αγώνα να μην έχουμε και διαφορετικό προπονητή;


Διαβάζω πως η Μπάγερν Μονάχου κοιτάζει, ήδη, για τη διάδοχη κατάσταση στην τεχνική ηγεσία της μετά το 2019, όταν και εκπνέει η συνεργασία της με τον Κάρλο Αντσελότι, έχοντας ως μεγάλο στόχο τον Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος έχει συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ έως το 2022! Ο Αντσελότι διανύει μόλις τους πρώτους μήνες του στη Γερμανία, αλλά αισθάνεται την ασφάλεια πως θα εξαντλήσει το τριετές συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τους Βαυαρούς. Σε άλλα νέα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάνει λόγο πως ο Πάουλο Μπέντο "παίζει το κεφάλι του" στους αγώνες με ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ!

Ο Πορτογάλος συμμάζεψε τα... ασυμμάζευτα και έκανε ξανά ομάδα το συνονθύλευμα που αγωνίστηκε στα δύο παιχνίδια με τη Χάποελ Μπέερ Σεβά και τον πικρό αποκλεισμό από το Champions League. Προφανώς και σε 49 ημέρες (από τις 11 Αυγούστου που ανέλαβε επίσημα μέχρι και σήμερα), δεν μπορεί να τα κάνει όλα τέλεια. Για την οικονομία της συζήτησης, σίγουρα φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την πρώτη ήττα της σεζόν εντός συνόρων. Δεν διάβασε σωστά τον αγώνα, πήρε αποφάσεις με μεγάλο ρίσκο, και δεν δικαιώθηκε σε καμιά. Άλλο αυτό και άλλο κεφάλαιο η επιχείρηση "φαγώματος" του Μπέντο που έχει αρχίσει από το βράδυ της ήττας στη Λάρισα. Με αστεία επιχειρηματολογία και κακόβουλη κριτική, έχει βγει κιόλας άχρηστος!

Το μοναδικό που με έχει χαλάσει μέχρι στιγμής στον Πορτογάλο είναι η αντιμετώπισή του προς τον Κώστα Φορτούνη. Δεν αφήνεις στην τύχη τους έτσι απλά τα 21 γκολ και τις 16 ασίστ που προσέφερε την περυσινή σεζόν ο Έλληνας μεσοεπιθετικός. Και αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, ενδέχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για να χάσει τη δουλειά του ο 47χρονος τεχνικός. Ο Φορτούνης είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Ολυμπιακού τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο Κώστας είναι παίκτης με εύθραυστη ψυχολογία. Είναι λιγομίλητος, ντροπαλός, και θέλει να αισθανθεί απόλυτη εμπιστοσύνη για να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό μέσα στο γήπεδο. Ο Σίλβα έδωσε αυτήν την ελευθερία πάνω στο χορτάρι στον "Φορτού" και είδαμε όλοι το εξαίρετο αποτέλεσμα. Οι Μίτσελ, Βίκτορ και Μπέντο, κινήθηκαν υπό διαφορετικό πρίσμα. Και ο τελευταίος καλείται άμεσα να αλλάξει πλεύση. Αν έχετε ρίξει μία ματιά στα σχόλια, στα μέσα των προπαγανδιστών, θα έχετε σίγουρα διαπιστώσει πως ο Φορτούνης πονάει πολύ τους οπαδούς και των τριών "εξυγιαντών". Να λοιδορείται με φθηνό τρόπο (για δήθεν βουτιές και άλλες χαριτωμενιές) ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής στη θέση του, πάει πολύ. Θα έβαζα ως δεύτερο ψεγάδι για τον Μπέντο και την περιθωριοποίηση του Δημήτρη Σιόβα, όταν το κέντρο της άμυνας πελαγοδρομεί στα δύο τελευταία παιχνίδια, αλλά δίνω ένα ελαφρυντικό στον προπονητή, καθώς ο ίδιος ο Ολυμπιακός ήθελε να "ξεφορτωθεί" τον Σιόβα στο τέλος Αυγούστου, με τον Έλληνα στόπερ να στυλώνει τα πόδια και να κάθεται πάνω στο συμβόλαιό του (αφού δεν τα βρήκε με την Μπέτις στο οικονομικό). Είναι, όμως, ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός που υπάρχει τώρα στο ρόστερ και είναι ποδοσφαιρικό παράδοξο να μην αξιοποιείται.

Είναι κωμικό να κρίνεται τόσο αυστηρά ένας προπονητής επειδή δοκίμασε σύστημα 4-4-2 για πρώτη φορά από την αρχή ενός αγώνα (αφήνοντας τη διάταξη 4-2-3-1), χωρίς έναν δημιουργικό μεσοεπιθετικό (άφησε και τους τέσσερις δημιουργικούς παίκτες στον πάγκο, σε μία όντως ρισκαδόρικη απόφαση), σε ένα ομολογουμένως δύσκολο παιχνίδι. Ή επειδή έκανε εκτεταμένο rotation σε δύο διαδοχικά παιχνίδια. Με τον Ηρακλή ήταν επιβεβλημένο λόγω Γιουνγκ Μπόις, αλλά κόντρα στη Λάρισα η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να το έχει αποφύγει. Ο Μπέντο είδε το έμψυχο δυναμικό να σχηματίζεται στις 31 Αυγούστου, με τέσσερις από τις επτά μεταγραφές επί των ημερών του να γίνονται την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου! Του καταλογίζεται το γεγονός πως οι προπονήσεις δεν έχουν μεγάλη διάρκεια και ένταση, και ότι σπάνια γίνονται οικογενειακά διπλά, αλλά ορισμένοι ξεχνούν (ηθελημένα;) πως παρέλαβε καμένη γη από τον προκάτοχό του και είναι υποχρεωμένος να κάνει μία δεύτερη προετοιμασία για να σώσει ό,τι σώζεται και να μην... κάψει απόλυτα τους παίκτες ύστερα από μία βαριά και κακή προετοιμασία που προηγήθηκε. Δεν ξέρω ακόμα αν το λάθος της διοίκησης με τον Βίκτορ Σάντσεθ, θα το πληρώσει η ομάδα σε όλη τη φετινή σεζόν. Το τελικό ρόστερ σχηματίστηκε την τελευταία στιγμή και ο Μπέντο είναι υποχρεωμένος να κάνει δοκιμές και να αξιολογήσει το ρόστερ μέσα από τις προπονήσεις και τα επίσημα παιχνίδια. Στα δικά μου μάτια, είναι ένας κανονικός προπονητής και μεγάλος μάγκας, που ανέλαβε μία "καυτή πατάτα", με τον Ολυμπιακό να ψάχνεται αγωνιστικά και να προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του.

Θέλω να πιστεύω πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έγινε ξαφνικά "προπονητοφάγος", μέσα σε ένα καλοκαίρι. Θα είναι εκτός ποδοσφαιρικής λογικής να γίνει και τρίτη αλλαγή προπονητή μέσα σε τέσσερις μήνες. Δεν μας παίρνει για άλλη αλλαγή στην άκρη του πάγκου, σε μία σεζόν που ο πόλεμος εναντίον του Ολυμπιακού έχει κορυφωθεί και οι προπαγανδιστές προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να διχάσουν τον ερυθρόλευκο λαό. O σύλλογος έχει κάνει αλματώδη βήματα στην Ευρώπη, έχει καθιερωθεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις... Είναι άδικο να αποκτήσει τη φήμη της ομάδας που αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα. Η άποψή μου είναι παγιωμένη εδώ και χρόνια: δεν υπάρχει ιδανικός προπονητής για τον Ολυμπιακό. Πάντα κάτι θα μας ξενίζει. Μία λύση είναι ο Κόπερφιλντ. Μία δεύτερη να προσληφθεί ο Γκουαρντιόλα για τις προπονήσεις, ο Μουρίνιο για την τακτική και την ψυχολογική προετοιμασία των ποδοσφαιριστών, και ο Αντσελότι για το κοουτσάρισμα κατά τη διάρκεια των αγώνων. Μία τρίτη λύση είναι να έχουμε διαφορετικό προπονητή σε κάθε αγώνα για να ικανοποιούνται οι ορέξεις ορισμένων.

ΥΓ: Γιατί άραγε ο Ουζουνίδης δεν συμφώνησε ούτε με Ατρόμητο ούτε με Αστέρα Τρίπολης; Μήπως περιμένει κάτι; Τροφή για σκέψη.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου