Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Το καρυδάτο 16-6 και η οικονομία στις λέξεις


*Κάθε νίκη στην Ευρωλίγκα, στο νέο αυτό φορμάτ, είναι σημαντική. Ο Ολυμπιακός διπλασίασε τις επιτυχίες του και επί της Ζάλγκιρις, ανέβασε το ρεκόρ του στο 16-6 και έκανε ένα ακόμα βήμα για την εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

*O Ολυμπιακός είναι με διαφορά η πιο σταθερή και συνεπής ομάδα της φετινής σεζόν στην Ευρώπη, συνυπολογίζοντας το μπάτζετ που έχει αυτός σε αντιστοιχία με αυτά των Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Φενέρμπαχτσε, που είναι μέχρι και τέσσερις φορές πάνω. Γράφω για τις ομάδες της πρώτης τετράδας, γιατί υπάρχουν ομάδες και στα χαμηλότερα στρώματα της κατάταξης που έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ από τον Ολυμπιακό, αλλά βλέπουν τη σκόνη του. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας μετρούν 11 νίκες στα 13 τελευταία ματς της Ευρωλίγκας και την καρυδάτη επίδοση 16-6. Είναι η πιο καυτή ομάδα στο θεσμό.

*Σίγουρα, το πρώτο ημίχρονο που έκανε ο Ολυμπιακός στο Καζάν πριν από λίγες ημέρες είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων του. Ωστόσο, δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτό το απόλυτο μπάσκετ σε όλους τους αγώνες. Ο Ολυμπιακός κόντρα στη Ζάλγκιρις έπαιξε όσο χρειάστηκε στο ΣΕΦ και πήρε μία "σβηστή", αλλά πολύτιμη, νίκη. Σε ένα κλειστό παιχνίδι, δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα στο τέταρτο και καθοριστικό δεκάλεπτο. Και μην ξεχνάμε πως για ένα ακόμα ματς, ο Ολυμπιακός δεν συμπλήρωσε καν 12άδα λόγω των τραυματισμών και είχε 11 ετοιμοπόλεμους παίκτες.

*Το θέμα μου, όμως, είναι η αντιμετώπιση που έχει ο Ολυμπιακός από τον ελληνικό Τύπο. Η ομάδα βρίσκεται δεύτερη στη βαθμολογία μόνο πίσω από τη Ρεάλ. Είναι ισόβαθμη με την ΤΣΣΚΑ, απέχει δύο νίκες από τη Φενέρ και ουσιαστικά τέσσερις από τον Παναθηναϊκό (λόγω της υπεροχής στην ισοβαθμία). Φανταστείτε, μονάχα, να ήταν άλλη ελληνική ομάδα στη θέση ισχύος που βρίσκεται ο Ολυμπιακός.

*Πάντως, ακόμα και τώρα η προπαγάνδα καλά κρατεί. Ο Παναθηναϊκός νίκησε την Μπάμπεργκ (που όταν κέρδισε πέρυσι δύο φορές και φέτος μία φορά τον Ολυμπιακό ήταν... καφενείο) και ξαφνικά έγινε... φαβορί για το πλεονέκτημα έδρας και την πρόκριση στην Πόλη! Μιλάμε για κανονικό βέλασμα.

*Ακόμα και τώρα, πάντως, φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο Ολυμπιακός ως οργανισμός έχει μάθει να κρατάει χαμηλά την μπάλα και να κοιτάει απλά αγώνα με τον αγώνα. Έτσι, ήρθαν οι μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων ετών. Τίποτα δεν θεωρούμε δεδομένο και ό,τι έχει κατακτηθεί, έχει γίνει με πραγματικά πολύ μεγάλη προσπάθεια και κατάθεση ψυχής. Για αυτό και όλοι στην ομάδα παραμένουν σεμνοί και ταπεινοί. Αντίθετα, στο άλλο στρατόπεδο για μία ακόμα φορά βλέπουμε πόσο αλαζονικά έχουν μάθει να φέρονται και νομίζουν πως όλος ο κόσμος τους ανήκει.

*Η ομάδα που έχει τις ίδιες εκτός έδρας νίκες με την 13η της βαθμολογίας, Μακάμπι Τελ Αβίβ (3), πρέπει να κάνει τέσσερις περισσότερες νίκες από τον Ολυμπιακό και δύο από τη Φενέρ, στις 8 τελευταίες αγωνιστικές. Και όμως: αντί να το πάνε λάου-λάου, μήπως και, αυτοί μιλάνε για πλεονέκτημα έδρας και Final-4! Εδώ και πέντε χρόνια, άλλωστε, "ράβουν το 7ο". Άσχετα αν δεν προκρίνονται καν στην τελική τετράδα.

*Απομένουν 8 αγωνιστικές και ο Ολυμπιακός χρειάζεται τέσσερις νίκες για να είναι σίγουρος σε ό,τι αφορά το πλεονέκτημα. Οι Πειραιώτες έχουν μοχθήσει όλη τη σεζόν και δικαιούνται ξεκάθαρα μία από τις τέσσερις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μας θέλουν στα προημιτελικά. Υπενθυμίζω πως στην Ευρώπη δεν μπορούν να σφυρίξουν Μάνοι και Καρακατσούνηδες. Εκεί, το κοντέρ "γράφει" 8-3 υπέρ του Θρύλου.

*Με ενοχλεί κάτι και θέλω να το γράψω: γενικότερα οι μπασκετικοί ρεπόρτερ γράφουν σπάνια σε άρθρα για τον Ολυμπιακό "ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης" ή οι "Πρωταθλητές Ελλάδας" την τελευταία διετία. Έπεσε στην αντίληψή μου ένα κείμενο την Παρασκευή (10/2) για τον Παναθηναϊκό (και τα... λιγοστά που χρειάζεται για το πλεονέκτημα) και μέσα σε λίγες παραγράφους είδα τρεις φορές τη φράση "οι εξάκις Πρωταθλητές Ευρώπης", την ώρα που το "εξάστερος" δίνει και παίρνει. Γιατί τέτοια οικονομία στη διατύπωση και τις λέξεις, ρε παιδιά;

*Το έκανε το... θαύμα του πάλι ο ΕΣΑΚΕ. Ο Ολυμπιακός παίζει με τον Κολοσσό στη Ρόδο (Δευτέρα 13/2 στις 16:00) και στο καπάκι αγωνίζεται με τον Άρη στο ΣΕΦ (Τετάρτη 15/2 στις 18:30). Μας την έχουν "στημένη" και η ομάδα πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένη για να μην την πατήσει και χάσει το πλεονέκτημα έδρας στην Α1. Βέβαια, οι ερυθρόλευκοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κερδίσουν στην έδρα του Παναθηναϊκού, αλλά είναι καλύτεροι, πιο σταθεροί, και αξίζουν να έχουν τον Μάιο αυτό το αβάτζο.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου