Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Αυτοί που έχουν θέση στον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν


Μία σεζόν με... μπόλικη τρέλα και συνολικά πέντε προπονητές ολοκληρώθηκε νικηφόρα το βράδυ της Κυριακής (30/4, 0-2) στο Αγρίνιο για τον Ολυμπιακό. Ο βασικός στόχος κατακτήθηκε και οι ερυθρόλευκοι γιορτάζουν την κατάκτηση του 44ου Πρωταθλήματος στην ιστορία της ομάδας. Θρυλικό επίτευγμα, δίχως αμφιβολία. Η γνωστή, σε όλους πια, συμμορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν επέτρεψε στους ερυθρόλευκους να φτάσουν στον τελικό και να διεκδικήσουν το 28ο Κύπελλο Ελλάδας. Στην Ευρώπη, η σεζόν 2016-2017 άρχισε με τον οδυνηρό αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League από τη Χάποελ Μπέερ Σεβά, αλλά η ομάδα πέρασε τη φάση των ομίλων του Europa League και το γύρο των "32", φτάνοντας τελικά μέχρι τη φάση των "16". Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα ήταν η τύχη του Ολυμπιακού αν οι ερυθρόλευκοι έδιναν τους δύο αγώνες κόντρα στην Μπεσίκτας με τον Πάουλο Μπέντο ή τον Τάκη Λεμονή στο τιμόνι της. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας πειραματίστηκαν με τον ανέτοιμο, για αυτό το επίπεδο, Βασίλη Βούζα, ενώ μην ξεχνάμε πως είχαν και κακή τύχη με τον τραυματισμό του Στέφανου Καπίνο. Ο Νίκολα Λεάλι φορτώθηκε με τον αποκλεισμό, όχι άδικα, αλλά η ουσία είναι πως ο Ολυμπιακός πήγε κόντρα στο ποδόσφαιρο, αλλάζοντας προπονητή τέσσερις ημέρες πριν από τον πρώτο αγώνα με την Μπεσίκτας.

Η αλήθεια είναι πως η ομάδα αποδυναμώθηκε μετά τις πωλήσεις των Λούκα Μιλιβόγιεβιτς και Μπράουν Ιντέγε μεσούσης της σεζόν. Χρειάζεται ένας άνεμος αλλαγής και μία εκκαθάριση στο έμψυχο δυναμικό προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο σύνολο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής. Μία ομάδα που θα έχει ποιότητα, ταχύτητα, πνευμόνια και αποτελεσματικότητα. Ο Ρεμί Γκαρντ αναμένεται να είναι ο νέος προπονητής, σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν με... τρελαίνει ο Γάλλος τεχνικός, που αποτελεί επιλογή των Κριστιάν Καρεμπέ και Φρανσουά Μοδέστο. Ας ρίξουμε, όμως, μία ματιά στο υπάρχον ρόστερ. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τη σεζόν έχοντας 25 ποδοσφαιριστές. Ποιοι εξ αυτών αξίζουν μία θέση στο έμψυχο δυναμικό για την αγωνιστική περίοδο 2017-2018;

Οι Στέφανος Καπίνο και Κώστας Φορτούνης είναι ακλόνητοι. Αποτελούν τεράστια κεφάλαια για την κορυφαία ελληνική ομάδα. Ο Μπέντο πίστεψε στα νέα παιδιά και είναι αυτός που καθιέρωσε ποδοσφαιριστές από την Ακαδημία του Ολυμπιακού στην πρώτη ομάδα. Η επόμενη σεζόν, λοιπόν, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Παναγιώτη Ρέτσο, Θανάση Ανδρούτσο, Γιώργος Μανθάτη και Δημήτρη Νικολάου. Θεωρώ αδιανόητο να παραχωρηθεί με μεταγραφή αυτό το καλοκαίρι ο Ρέτσος, χωρίς πρώτα να δώσει όλα αυτά που μπορεί στον Ολυμπιακό. Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ αποκτήθηκε κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο και θα παραμείνει. Στα δικά μου μάτια, πάντως, πρέπει να λογίζεται ως τρίτος σέντερ φορ και όχι ως πρώτος. Ούτε καν ως δεύτερος (είναι επιτακτική η ανάγκη για την απόκτηση δύο επιθετικών ενόψει της νέας σεζόν). Θα έδινα την ευκαιρία στον Μάρκο Μάριν να δείξει την πραγματική του αξία. Ο Γερμανός μεσοεπιθετικός τελείωσε θετικά τη σεζόν και ο Λεμονής πιστώνεται την αγωνιστική μεταμόρφωση του ποδοσφαιριστή. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τον Μάριν από την αρχή της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Μην ξεχνάμε πως δεν είχε κάνει προετοιμασία πέρυσι με την ομάδα. Οι Ντιόγκο Φιγκέιρας και Αντρέ Μαρτίνς αποδείχθηκαν μέσα στη σεζόν οι δύο καλύτερες προσθήκες του περασμένου καλοκαιριού. Ειδικά ο πρώτος έκλεισε πολλά στόματα, καθώς μην ξεχνάμε οι "ειδικοί" τον είχαν... ξεγράψει, κρίνοντας ότι δεν κάνει για τον Ολυμπιακό, ύστερα από δύο μόλις αγώνες κόντρα στη Χάποελ Μπέερ Σεβά. Ο Αλμπέρτο Μποτία έχει έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο, λογικά θα ανανεώσει από τώρα, και υπολογίζεται για βασικό στέλεχος της ομάδας και τα επόμενα χρόνια. Τέλος, ο Σεμπά έχει θέση στον Ολυμπιακό και για τη νέα σεζόν, καθώς πραγματοποίησε μία έξοχη αγωνιστική χρονιά (με 7 γκολ και 12 ασίστ σε 43 αγώνες), αλλά ενδέχεται να φέρει πρόταση για μεταγραφή.

Σύμφωνα με τα δικά μου στάνταρ, οι Αλεχάντρο Ντομίνγκες και Εστέμπαν Καμπιάσο ό,τι είχαν να προσφέρουν το έχουν δώσει στην ομάδα. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να ολοκληρώσουν τη σπουδαία αγωνιστική καριέρα τους στον Ολυμπιακό. Ο Όσκαρ Καρντόσο δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και το μεγαλύτερο συμβόλαιο της ομάδας. Σκόραρε μόλις 3 γκολ (σε 34 συνολικά συμμετοχές), τα οποία, βέβαια, αποδείχθηκαν πολύτιμα στην οικονομία του Πρωταθλήματος. Τρία γκολ που έφεραν δύο νίκες (με ΠΑΣ στα Ιωάννινα και Παναιτωλικό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης") και μία ισοπαλία (στην έδρα του Λεβαδειακού). Ο Παραγουανός επιθετικός στάθηκε άτυχος, σημαδεύοντας μονίμως τα δοκάρια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αδιάφορος σε κανένα σημείο της σεζόν. Με τέτοιο συμβόλαιο, κοντά στα 2.000.000 ευρώ, θεωρώ απίθανο να παραμείνει. Είχε υπογράψει για ένα χρόνο και μένει ελεύθερος.

Ο Μπρούνο Βιάνα, ο οποίος αποτέλεσε εισήγηση του Μπέντο, δεν είναι ακόμα έτοιμος για αυτό το επίπεδο. Η λύση του δανεισμού αποτελεί μονόδρομο, καθώς βλέπω δύσκολο να βρεθεί ομάδα που θα αγοράσει τα ποδοσφαιρικά του δικαιώματα από τους ερυθρόλευκους. Οι Χουάν Κάρλος Παρέδες και Αλί Σισοκό αναμένεται να επιστρέψουν σε Γουότφορντ και Άστον Βίλα αντίστοιχα, καθώς δεν έδειξαν κάτι το ιδιαίτερο τους τέσσερις μήνες που φόρεσαν τα ερυθρόλευκα. Το συμβόλαιο του Μανουέλ ντα Κόστα εκπνέει το επόμενο καλοκαίρι και βρίσκεται υπό καθεστώς παραχώρησης, καθώς ο Ολυμπιακός θέλει κάτι πολύ καλύτερο για το κέντρο της άμυνάς του. Ο Νίκολα Λεάλι είναι δανεικός από τη Γιουβέντους και δεν έχει μέλλον στο μεγάλο λιμάνι. Έπαιξε σε συνολικά 27 παιχνίδια (εκμεταλλευόμενος το ροτέισον του Μπέντο στους τερματοφύλακες και τους δύο τραυματισμούς του Καπίνο), αλλά αποχωρεί, αφήνοντας ως ανάμνηση στους φιλάθλους του Ολυμπιακού τις δύο κακές εμφανίσεις του κόντρα στην Μπεσίκτας. Έκτοτε, άλλωστε, δεν αγωνίστηκε ξανά σε επίσημο παιχνίδι.

Ο Ταρίκ Ελιουνούσι έχει καλά στοιχεία ως ποδοσφαιριστής, όπως την ταχύτητα, την αγωνιστική έκρηξη, αλλά και την έφεση να βγαίνει με αξιώσεις στην κόντρα επίθεση. Αν ο Ολυμπιακός βρει κάτι καλύτερο για τις θέσεις των εξτρέμ, δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη να αποχωρήσει, ένα χρόνο πριν από το τέλος του συμβολαίου του. Για αναπληρωματικός, δεν με... χαλάει, αλλά γενικότερα υπάρχουν και καλύτεροι ακραίοι μεσοεπιθετικοί με τα ίδια χρήματα. Το βρίσκω άδικο να "τρώει χρόνο" από τον Μανθάτη. Ο Αλμπέρτο ντε λα Μπέγια αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν, αν και έχει έναν ακόμα χρόνο συμβολαίου. Ο 32χρονος Ισπανός είναι παίκτης με εμπειρία και παραστάσεις, όμως ο Ολυμπιακός χρειάζεται κάτι ποιοτικότερο, πιο νέο και με καλύτερη ισορροπία (σε άμυνα και επίθεση) στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ο Αλεξί Ρομαό έπαιξε υποχρεωτικά (ελλείψει άλλου καθαρόαιμου κεντρικού αμυντικού μέσου) μετά την παραχώρηση του Μιλιβόγιεβιτς στην Κρίσταλ Πάλας και ειδικά στους δύο ημιτελικούς Κυπέλλου με την ΑΕΚ έβγαλε πάθος και τσαγανό. Είναι στα 34, αλλά δεν έχει υψηλό συμβόλαιο και ως εναλλακτική λύση μπορεί να προσφέρει. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν τη συνεργασία τους το περυσινό καλοκαίρι έως αυτό το 2020. Ο Έλληνας μέσος δεν έχει παρουσιάσει ραγδαία εξέλιξη στο παιχνίδι του. Παραμένει στάσιμος, αυτή είναι η πραγματικότητα. Επειδή είναι Έλληνας, θα του έδινα μία ακόμα ευκαιρία. Τέλος, ο Λευτέρης Χουτεσιώτης θα παραμείνει λογικά ως τρίτος τερματοφύλακας. Θα αναζητηθεί η "ρεζέρβα" του Καπίνο, με τον Ανδρέα Γιαννιώτη (δανεικός στον Πανιώνιο) να έχει αρκετές πιθανότητες επιστροφής.

Με λίγα λόγια, θα έδινα ψήφο εμπιστοσύνης στους 15 από τους 25 παίκτες του υπάρχοντος ρόστερ. Τους Καπίνο, Χουτεσιώτη, Φιγκέιρας, Ρέτσο, Μποτία, Νικολάου, Ρομαό, Μαρτίνς, Ανδρούτσο, Μπουχαλάκη, Φορτούνη, Μάριν, Σεμπά, Μανθάτη, Ανσαριφάρντ. Αυτά είναι τα δεδομένα μέχρι στιγμής και η δική μου επιθυμία για τους ποδοσφαιριστές που πρέπει να παραμείνουν στην ομάδα. Πολλά μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου με τις προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, ενώ μην ξεχνάμε και τους πολλούς δανεικούς που έχει ο Ολυμπιακός. Κάποιοι εξ αυτών θα επιστρέψουν και θα πάρουν την ευκαιρία τους. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στους παίκτες που πρέπει να μείνουν από την ομάδα που ολοκλήρωσε τη σεζόν 2016-2017. Το θέμα είναι πως οι ερυθρόλευκοι θέλουν, τουλάχιστον, πέντε μεταγραφές εντεκάδας (στόπερ, αριστερό μπακ, εξάρι, εξτρέμ, επιθετικό-γκολτζή) και παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι τους.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου