Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Υπάρχει ανεξάντλητος θησαυρός στην Ακαδημία του Ολυμπιακού


Η πρώτη "τζούρα" από τον Ολυμπιακό της σεζόν 2017-2018 ήταν απαραίτητη και άκρως ενθαρρυντική. Η καλή είδηση της χθεσινής ημέρας έχει να κάνει με τον Παναγιώτη Ρέτσο, ο οποίος είναι απολύτως καλά μετά το χτύπημα που δέχθηκε στο πρόσωπο από πόδι αντιπάλου, στο 87ο λεπτό της φιλικής αναμέτρησης με τη Βάτενς. Ήταν σοκαριστικές οι εικόνες με τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να γονατίζουν και να ξεσπούν σε κλάματα, βλέποντας τον συμπαίκτη τους λιπόθυμο και αιμόφυρτο στον αγωνιστικό χώρο. Ο γιατρός της ομάδας του Πειραιά, Χρήστος Θέος, βοήθησε και πάλι τα μέγιστα, κρατώντας την ψυχραιμία του όταν όλοι οι υπόλοιποι λύγισαν από την αγωνία. Ο Παναγιώτης είναι καλά και αυτό έχει σημασία.

Τριάντα ποδοσφαιριστές βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο Ζέεφελντ της Αυστρίας (στο πρώτο στάδιο της φετινής καλοκαιρινής προετοιμασίας), δεκαεπτά εκ των οποίων είναι Έλληνες και δεκατρείς από την Ακαδημία του Ολυμπιακού (ενώ εννέα αγωνίστηκαν στο πρώτο τεστ επί αυστριακού εδάφους)! Ο αριθμός είναι ασύλληπτος. Προφανώς και δεν θα μείνουν όλοι στην πρώτη ομάδα, αλλά επιβεβαιώνεται πως τα τμήματα υποδομής του συλλόγου λειτουργούν υποδειγματικά. Υπάρχει μία "χρυσή φουρνιά" και ένας ανεξάντλητος θησαυρός στην Ακαδημία των Πρωταθλητών Ελλάδας. Ο Πάουλο Μπέντο έδειξε το δρόμο με την ανάδειξη των Ρέτσου, Ανδρούτσου, Μανθάτη και Νικολάου, όμως από πίσω υπάρχουν και άλλα παιδιά με απίστευτο ταλέντο, έτοιμα να αρπάξουν την όποια ευκαιρία αναμένεται να τους δοθεί στο μέλλον.

Στο πρώτο φιλικό παιχνίδι για τη νέα σεζόν, στη νίκη με 2-0 επί της Βάτενς στο Στανς της Αυστρίας, είδαμε και άλλους πιτσιρικάδες που έχουν τις προϋποθέσεις να λάμψουν τα επόμενα χρόνια. Μπορεί ο αντίπαλος (Βάτενς) να ήταν αδύναμος (δεύτερη κατηγορία Αυστρίας), αλλά μην ξεχνάμε πως κάποιοι ποδοσφαιριστές έπαιξαν για πρώτη φορά με την πρώτη ομάδα, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο. Το άγχος είναι δεδομένο πως υπήρξε. Χωρίς να θέλω να ξεχωρίσω κάποιον από τους υπόλοιπους, τρεις νεαροί μού έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, πραγματοποιώντας το ανεπίσημο ντεμπούτο τους με την πρώτη ομάδα. Ο Τόλι, ο Μεγαρίτης και ο Ντουμάνης. Για τον Μάριο Βρουσάι έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια. Ήταν περισσότερο αγχωμένος από τους υπόλοιπους και δεν φάνηκε ιδιαίτερα, αλλά έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Ο Αρντίτ Τόλι έπαιζε κυρίως στόπερ στην Ακαδημία, αλλά έδειξε πως μπορεί να προσφέρει και σε θέση δεξιού μπακ. Με καλή τεχνική και ωραία "ανεβάσματα" στην αντίπαλη περιοχή.

Ο Κωνσταντίνος Μεγαρίτης είναι κεντρικός μέσος (έχει καλά στοιχεία για τη θέση και δεν έδειξε "ψαρωμένος", αν και έπαιξε ως δεξιός εξτρέμ στην εν λόγω αναμέτρηση) και στη φάση του δεύτερου γκολ, το οποίο και σημείωσε, τον είδαμε να πατάει περιοχή και να ολοκληρώνει με ωραία ατομική προσπάθεια (φέρνοντας την μπάλα από το δεξί στο αριστερό και εκτελώντας χωρίς κανένα δισταγμό) τη φάση που ξεκίνησε ο Ντουμάνης. Ο τελευταίος με εξέπληξε! Μπορεί σε δύο περιπτώσεις να έχασε εύκολα την μπάλα στο χώρο της μεσαίας γραμμής, αλλά δικαιολογείται. Αυτό συνέβη γιατί ακόμα δεν είναι έτοιμος σωματικά για αυτό το επίπεδο. Για να προστατέψει την μπάλα και να τζατζαριστεί με τον αντίπαλο, βάζοντας το σώμα του όπως πρέπει. Μιλάμε, όμως, για ένα 17χρονο παιδί! Πριν από λίγες ημέρες, υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, προερχόμενος από τη Σχολή Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού στη Βέροια (το 2015 εντάχθηκε στην ερυθρόλευκη Ακαδημία). Ο Παρασκευάς Ντουμάνης έχει πολύ καλά αγωνιστικά χαρακτηριστικά (ταχύτητα, ντρίμπλα, ξεπέταγμα, ένας εναντίον ενός) και είναι στο χέρι του να αποτελέσει το next big thing της Ακαδημίας του συλλόγου. Αγωνιστικό θράσος φαίνεται ότι διαθέτει και με το παραπάνω. Αρκεί να δυναμώσει και σωματικά.

Ο Ολυμπιακός έχει να διαχειριστεί μία εκπληκτική γενιά νεαρών ποδοσφαιριστών και να αντιμετωπίσει μία τεράστια πρόκληση. Να συνεχίσει να επενδύει στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής, αναδεικνύοντας νέα ταλέντα και πλαισιώνοντας αυτά τα παιδιά με ξένους παίκτες που είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά. Δεν έχει νόημα να αποκτάται ένας ποδοσφαιριστής από το εξωτερικό, που δεν είναι καλύτερος από τους υπάρχοντες Έλληνες. Η ομάδα έχει εξαίρετη πρώτη ύλη, αλλά και συνάμα ακατέργαστο υλικό που πρέπει να δουλευτεί, να εξελιχθεί, και να αξιοποιηθεί στο έπακρο!

*Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Δικαιοσύνη κατά το δοκούν


Σε ένα παιχνίδι do or die, στο πέμπτο και τελευταίο μιας σειράς τελικών στην προκειμένη περίπτωση, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ο Ολυμπιακός έχει νικήσει πολλά "ματς της μιας βραδιάς" και έχει χάσει, επίσης, πολλά. Αυτός είναι ο αθλητισμός. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλύτερα σε αυτό το παιχνίδι και κέρδισε, αλλά η τελική σειρά έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί με 3-0 νίκες υπέρ των ερυθρόλευκων. Με λίγα λόγια, δεν έπρεπε ποτέ να φτάσει σε πέντε αγώνες.

Η εγκληματική οργάνωση του μπάσκετ δεν θα... άντεχε ένα τρίτο συνεχόμενο Πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό. Το έλλειμμα ενέργειας που παρουσίασε η ομάδα του Πειραιά σε αυτά τα παιχνίδια, αποτέλεσε την τέλεια αφορμή για να κάνουν τα δικά τους, για μία ακόμα σεζόν. Είδαμε νέα διαιτητικά "φυντάνια" (Μάνος, Δεσλής, Πουρσανίδης, Ανδρικόπουλος), τις "παλιοσειρές" να επιβεβαιώνουν τη στοργική σχέση που έχουν αναπτύξει με το "σύστημα" και την αγαπημένη ομάδα του (Αναστόπουλος, Πηλοΐδης, Καρακατσούνης, Ψαριανός, Παναγιώτου, Σώμος), και τον Ολυμπιακό να "παρακαλά" ουσιαστικά να τον διαιτητεύσει ο δηλωμένος πράσινος Σχινάς, ο οποίος στα τελειώματα της καριέρας του έχει αποφασίσει να παίζει πενηνταρίσια και τιμωρείται για αυτό!

Οι διαιτητικές "σφαγές" στο δεύτερο και τέταρτο τελικό καθόρισαν τη σειρά. Ο χρόνος δεν ήταν υπέρ του Ολυμπιακού και θα το εξηγήσω παρακάτω. Δεν τον συνέφερε ενεργειακά να πάει η σειρά σε πέντε αγώνες. Στο δεύτερο παιχνίδι χάθηκε μεγάλη ευκαιρία με τις βολές να είναι ουσιαστικά 32-13 υπέρ των πράσινων (32-16 ήταν συνολικά, αλλά οι τρεις του Γκριν ήταν στα τελευταία δευτερόλεπτα και ενώ ο νικητής είχε κριθεί). Σε εκείνο το ματς, ο Παππάς εκτέλεσε 9 βολές, την ώρα που στον Ολυμπιακό μόνο ο Σπανούλης και Μιλουτίνοβ έφτασαν τις 6 βολές σε έναν τελικό. Ήταν ένα παιχνίδι όπου ο Παναθηναϊκός έπαιξε πολύ στο πρώτο ημίχρονο ένα ζον-πρες (με πίεση στο όλο γήπεδο), αλλά φάουλ υπέρ των ερυθρόλευκων δεν σφυριζόταν ούτε με... αίτηση!

Στη δεύτερη αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ (τέταρτος τελικός) είδαμε στο πρώτο ημίχρονο μία διαιτησία, με κριτήρια "εφάμιλλα" του 2010 (τρίτος τελικός, πάλι στο ίδιο γήπεδο, αλλά σε εκείνο το παιχνίδι τα όργια είχαν σημειωθεί στο δεύτερο ημίχρονο). Ειδικά στην πρώτη περίοδο, όπου ο Παναθηναϊκός είχε "σπάσει" τα καλάθια με 3/13 σουτ, το σκορ ήταν 18-11 αντί 11-18! Πώς έγινε αυτό; Πολύ απλό: με 10/10 βολές! Έναντι μόλις τριών των Πειραιωτών. Με τους Μιλουτίνοβ, Πρίντεζη και Γιανγκ να έχουν δύο φάουλ από το πρώτο πεντάλεπτο (ο Σέρβος έκανε και τα δύο μέσα σε ένα λεπτό!) και τους διαιτητές να "καταπίνουν τη σφυρίχτρα τους" σε φάουλ, πάνω στο σουτ, σε Πρίντεζη (δύο φορές, μάλιστα!), Γιανγκ και Γκριν. Επίσης, Γκριν και Γιανγκ σκόραραν, αλλά δεν πήραν ποτέ τα γκολ-φάουλ που δικαιούνταν. Η πιο αισχρή στιγμή, πάντως, ήταν όταν η διαφορά είχε φτάσει τους 9 πόντους στις αρχές της τρίτης περιόδου (39-30). Ο Γκάμπριελ κρεμάστηκε από τη στεφάνη, ο Σίνγκλετον σκόραρε, και το δίποντο μέτρησε κανονικά. Νωρίτερα, σε μπάσιμο του Πρίντεζη δεν είχε δοθεί καθαρό φάουλ, ενώ μία φάση μετά το κρέμασμα του Γκάμπριελ δεν καταλογίστηκε φάουλ σε γκρέμισμα του Μιλουτίνοβ στο επιθετικό ριμπάουντ και ο Παναθηναϊκός έβγαλε αιφνιδιασμό για το 43-30. Τί είδαμε, επίσης, στο ΟΑΚΑ; Τους παίκτες του Παναθηναϊκού να χάνουν βολές και στους δύο τελικούς, αλλά να επαναλαμβάνονται (Παππάς και Σίνγκλετον). Τον Τζέιμς και τον Παππά να κερδίζουν φάουλ για βολές, σε φάσεις που είναι στο πρώτο βήμα και δεν έχουν συμπληρωθεί καν 5 φάουλ, και άλλα πολλά.

Για μία ακόμα χρονιά, οι διαιτητές δεν σεβάστηκαν τον Ολυμπιακό. Τον κορυφαίο παίκτη της Ευρώπης, Βασίλη Σπανούλη. Τον κορυφαίο πάουερ-φόργουορντ στην Ευρώπη, Γιώργο Πρίντεζη. Θέλετε κάποια παραδείγματα; Ορίστε... Ο Σπανούλης έπαιξε σε τέσσερις τελικούς, αντιμετωπίζοντας ενδιάμεσα στη σειρά μία βαριά ίωση, που επηρέασε και το παιχνίδι του. Ο 35χρονος γκαρντ εκτέλεσε συνολικά 17 βολές, έχοντας 20 κερδισμένα φάουλ και κάνοντας 8. Αντίθετα, Τζέιμς και Παππάς, που έχουν την τάση να... τινάσσονται λες και τους χτυπάει το ηλεκτρικό ρεύμα, "διέπρεψαν" στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ο Αμερικανός γκαρντ, που κέρδισε 28 φάουλ και έκανε 12, εκτέλεσε συνολικά 25 βολές (10 στον τέταρτο τελικό!), ενώ ο Παππάς (κέρδισε 14 φάουλ και έκανε 5) σούταρε 13 βολές, 9 εκ των οποίων μόνο σε ένα ματς (το δεύτερο). Ακόμα και ο Καλάθης εκτέλεσε 10 βολές (κέρδισε 11 φάουλ και έκανε 18), την ώρα που οι ερυθρόλευκοι γκαρντ πήγαιναν στη γραμμή "σπανίως, σπάνια". Ο Μάντζαρης εκτέλεσε όλες και όλες 2 βολές σε ολόκληρη την τελική σειρά (κέρδισε 9 φάουλ και έκανε 16), ενώ ο Γκριν, ένας παίκτης που παίζει πολύ ένας εναντίον ενός και δημιουργεί σκορ ο ίδιος για τον εαυτό του, εκτέλεσε μόλις 8 βολές σε 5 τελικούς (κερδίζοντας 8 φάουλ και κάνοντας 14).

Μετά το Final-4 της Κωνσταντινούπολης, βγήκε όλη η κούραση της σεζόν στον Γιώργο Πρίντεζη, ο ο οποίος τράβηξε μεγάλο κουπί, χωρίς υποστήριξη σε μόνιμη βάση. Το είδαμε και στην Ευρωλίγκα, αλλά και στο ελληνικό Πρωτάθλημα. Ο Έλληνας πάουερ-φόργουορντ, μαζί με τον Μιλουτίνοβ, είναι οι μόνοι που είχαν ποστ-απ παιχνίδι από το συγκεκριμένο ρόστερ. Ο "Πριντ", λοιπόν, εκτέλεσε 9 βολές σε 5 παιχνίδια (κέρδισε 18 φάουλ και έκανε 5)! Απίστευτο και όμως αληθινό. Ένας παίκτης, που από την προημιτελική σειρά της Ευρωλίγκας, μέχρι τους τελικούς της Basket League, έφαγε άπειρο ξύλο μέσα στη ρακέτα. Δεν πήρε τα φάουλ και τις βολές που έπρεπε. Είναι διαφορετικό να σφυρίζονται υπέρ του τα φάουλ, όταν η αντίπαλη ομάδα δεν έχει συμπληρώσει τα 5 ομαδικά και εντελώς άλλη περίπτωση να γίνονται φάουλ και να μη σφυρίζονται επειδή είναι πάνω στο σουτ ή όταν τα ομαδικά έχουν συμπληρωθεί και υπάρχει το μπόνους των βολών. Νομίζω πως καταλαβαινόμαστε. Ο Γιώργος κατανάλωσε μεγάλη ενέργεια στην άμυνα, κατεβάζοντας αρκετά τους αριθμούς του Σίνγκλετον, ο οποίος παίζει κυρίως εκτός ρακέτας, αλλά εκτέλεσε περισσότερες βολές από τον Πρίντεζη. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός σούταρε 12 βολές (κέρδισε 16 φάουλ και έκανε 15).

Η μεγαλύτερη, όμως, στοχοποίηση αυτής της τελικής σειράς σημειώθηκε στη θέση του σέντερ και τον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Ο Σέρβος εμφανίστηκε βελτιωμένος τη φετινή σεζόν και ήταν η μεγάλη δύναμη του Ολυμπιακού σε αυτούς τους αγώνες. Για αυτό και στο ΟΑΚΑ συνέβη το εξής ανεπανάληπτο: σε δύο αγώνες, ο 22χρονος σέντερ δεν εκτέλεσε ούτε μία βολή! Για την ακρίβεια, δεν κέρδισε ούτε ένα φάουλ! Μηδέν! Εκτέλεσε συνολικά 11 βολές σε 5 ματς, όλες στο ΣΕΦ (σε πρώτο και τρίτο τελικό), κερδίζοντας 15 φάουλ (όλα στο ΣΕΦ) και κάνοντας 16! Στον αντίποδα, ο Γιάννης Μπουρούσης σούταρε 21 βολές, κέρδισε 19 φάουλ και έκανε 12! Μάλιστα, σε δύο τελικούς εκτέλεσε από 7 βολές. Λεπτομέρεια; Στον πρώτο και πέμπτο τελικό, στην έδρα του Ολυμπιακού. "Τα κριτήρια ήταν διαφορετικά" όπως συνήθιζε να λέει ο τεράστιος Ντούσαν Ίβκοβιτς, στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Ο Μιλουτίνοβ απαγορευόταν από κάποιον καινούργιο κανονισμό να κερδίσει φάουλ και να εκτελέσει βολές στο ΟΑΚΑ, αλλά για τον Μπουρούση όλα επιτρέπονταν και στα δύο γήπεδα.

Η κακή εμφάνιση του Ολυμπιακού στον πέμπτο τελικό επισκίασε όλα τα παραπάνω. Επαναλαμβάνω, όμως: η σειρά δεν έπρεπε ποτέ να κριθεί σε πέντε παιχνίδια, αλλά πολύ νωρίτερα. Ειλικρινά, είμαι σίγουρος πια πως η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ στο ελληνικό μπάσκετ. Ακόμα και τους καλύτερους παίκτες από το ΝΒΑ να αποκτήσει ο σύλλογος, πάντα σε αυτά τα ματς θα βλέπουμε τα ίδια και χειρότερα. Εδώ και 20 χρόνια, το σκηνικό παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο. Στον Παναθηναϊκό επιτρέπεται να παίζει άμυνα στο όριο του φάουλ και στον Ολυμπιακό απαγορεύεται. Για να κατακτήσει το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο ο Ολυμπιακός, είναι υποχρεωμένος να έχει πάντα καλύτερη ομάδα και να φτάνει στο πικ της απόδοσής του. Οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν το "προνόμιο" να εκτελέσουν 10 βολές σε μία περίοδο, όπου δεν έμπαινε τίποτα, όπως συνέβη αντίστοιχα στο πρώτο δεκάλεπτο του τέταρτου τελικού υπέρ των πράσινων. Σε αυτό το ματς, συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός απέκτησε ψυχολογία, καθώς παρά το γεγονός ήταν άστοχος, όχι μόνο παρέμενε κοντά στο σκορ, αλλά ήταν και με 7 πόντους μπροστά. Ε, κάποια στιγμή, τα σουτ θα αρχίσουν να μπαίνουν. Σε καμία περίπτωση, οι πράσινοι δεν έπαιξαν συνολικά καλύτερο μπάσκετ από τους ερυθρόλευκους μέσα στη σεζόν και την τελική σειρά.

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έφτασαν στον τελικό της Ευρωλίγκας, στην πιο δύσκολη και απαιτητική διοργάνωση όλων των εποχών, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση της κανονικής περιόδου. Έπαιξαν σε γενικές γραμμές καλό μπάσκετ, έχοντας ως σήμα κατατεθέν την άμυνα και τη σταθερότητα στο παιχνίδι τους μέσα στη σεζόν. Με σφιχτό μπάτζετ, πολλούς Έλληνες πρωταγωνιστές, αλλά και ξένους που δεν έκαναν τη διαφορά. Παράλληλα, η ομάδα έχασε τον καλύτερο αμυντικό της από τον Δεκέμβριο λόγω τραυματισμού (Χάκετ) και τον πιο αξιόπιστο σουτέρ της στην τελική ευθεία της αγωνιστικής χρονιάς (Λοτζέσκι). Από τις 19 Απριλίου μέχρι τις 11 Ιουνίου, ο Ολυμπιακός έπαιξε 12 παιχνίδια χωρίς αύριο. Πέντε με την Αναντολού Εφές, δύο στο Final-4, και άλλα πέντε με τον Παναθηναϊκό. Στην ουσία, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα (από τις 28 Απριλίου έως τις 21 Μαΐου), έδωσε 5 do or die αγώνες και κέρδισε τους 4. Επέστρεψε από το 1-2 κόντρα στην Εφές και έκανε το 3-2 στην προημιτελική σειρά, ενώ νίκησε στον ημιτελικό του Final-4 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Ηττήθηκε μόνο στον τελικό της Ευρωλίγκας από τη Φενέρμπαχτσε, που είχε όλες τις συνθήκες με το μέρος της, παίζοντας ένα παιχνίδι τίτλου μπροστά στο φίλαθλο κοινό της.

Βάσει όλων αυτών των στοιχείων, η αγωνιστική καθίζηση των Πειραιωτών ήταν αναμενόμενη. Ο Παναθηναϊκός "σκουπίστηκε" με 3-0 από τη Φενέρ στα προημιτελικά και είχε όλο το χρόνο με το μέρος του για να προετοιμαστεί για τους τελικούς του Πρωταθλήματος. Η τρίτη ήττα από την τουρκική ομάδα σημειώθηκε στις 25 Απριλίου και ο Παναθηναϊκός έπαιξε ξανά στις 11 Μαΐου (πρώτος ημιτελικός με ΑΕΚ). Ο Ολυμπιακός μέχρι τις 21 Μαΐου και τον τελικό της Πόλης έδινε συνεχώς παιχνίδια χωρίς γυρισμό, έχοντας και σχεδόν 1.800.000 ευρώ "παρκαρισμένο" στον πάγκο λόγω τραυματισμών. Οι ερυθρόλευκοι επέστρεψαν από την Τουρκία στις 22 Μαΐου, στις 25 έδωσαν τον τρίτο ημιτελικό με τον Άρη, και στις 28 τον πρώτο τελικό με τον Παναθηναϊκό! Για ξεκούραση ούτε λόγος. Κανένας σεβασμός από τη διοργανώτρια αρχή του Πρωταθλήματος προς την ομάδα που κάνει την Ελλάδα υπερήφανη στο εξωτερικό. Ξέρετε πότε άρχισαν οι τελικοί στην Ισπανία (Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια) και την Τουρκία (Φενέρμπαχτσε-Μπεσίκτας); Στις 9 Ιουνίου! Τα συμπεράσματα δικά σας.

Κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον όρο δικαιοσύνη. Με συγχωρείτε, αλλά δεν μπορώ να δώσω "συγχαρητήρια" στον Παναθηναϊκό για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Απορώ με κάποιους που χάρηκαν με τη χαρά των οπαδών του αιωνίου αντιπάλου (ας ρίξουν μία ματιά στο λεξικό για το τι σημαίνει η λέξη "συγχαρητήρια"), αλλά προσωπικά δεν λειτουργώ έτσι. Το μπασκετικό τμήμα έχει γνωρίσει στο πετσί του τι σημαίνει αδικία. Με εννέα κλεμμένα Πρωταθλήματα, μόνο από το 2004 μέχρι σήμερα. Δεν θεωρώ δίκαιο αυτό που γίνεται. Για την ακρίβεια, θεωρώ πολύ λίγα τα 12 Πρωταθλήματα Ελλάδας που έχει ο Ολυμπιακός. Και αν έπαιρνε αυτά που άξιζε μέσα στα παρκέ τα τελευταία χρόνια, η διαφορά στους τίτλους θα ήταν πολύ μικρότερη. Συμμέτοχος στην παραχάραξη της ιστορίας, δεν θα γίνω. Ο Παναθηναϊκός δεν κατέκτησε δίκαια τον τίτλο και δεν έπαιξε συνολικά καλύτερα από τους ερυθρόλευκους. Η κοινή αντίληψη για το δίκαιο σε αυτήν τη χώρα, πάντα "πάσχει" και εξίσου πάντα λειτουργεί κατά το δοκούν.

Άφησα για το τέλος τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο συγκεκριμένος τύπος έχει το ακαταλόγιστο και δεν... αγγίζεται από κανέναν σε αυτόν τον τόπο. Πιο πιθανό είναι να αυξηθούν οι μήνες στο έτος, παρά να ασκηθεί κριτική από αντικειμενικό και μη δημοσιογράφο στον επιφανή οπαδό της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Οι δημοσιογράφοι είχαν "ξετινάξει" τον Βαγγέλη Μαρινάκη για μία δήλωσή του (για την προ ετών φράση "διδάξαμε ήθος"), την ώρα που ο Γιαννακόπουλος κάνει ό,τι γουστάρει και δεν κριτικάρεται από κανέναν. Βρίζει, απειλεί, τραμπουκάρει, σουλατσάρει, καταριέται αγέννητα παιδιά, συζύγους και αθλητές που δεν έχουν δώσει κανένα δικαίωμα, αλλά κριτική μηδέν! Σε αυτούς τους τελικούς, προχώρησε σε ρεσιτάλ προκλήσεων, κυρίως μέσω Instagram. Το Πρωτάθλημα έχει την "υπογραφή" του, αλλά με την αρνητική έννοια του όρου. Κατάφερε να αποσυντονίσει και να αποπροσανατολίσει την ομάδα του Ολυμπιακού. Για πρώτη φορά επί εποχής Σφαιρόπουλου είδαμε την ομάδα να είναι ευάλωτη πνευματικά. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η κούραση όλης της σεζόν και κυρίως του τελευταίου διμήνου, αλλά κάπου στην πορεία χάθηκε και το μυαλό των παικτών. Για παράδειγμα, ο Σπανούλης δεν ασχολιόταν με τις ύβρεις στις εξέδρες του ΟΑΚΑ και επί Σφαιρόπουλου έπαιζε απόλυτα ήρεμος στο συγκεκριμένο γήπεδο (με αποκορύφωμα τους περυσινούς τελικούς του Πρωταθλήματος), αλλά στον τέταρτο τελικό παρασύρθηκε και μπήκε στο παιχνίδι της κερκίδας και του τρας τόκινγκ από Παππά και Γκιστ.

Παράλληλα, με την παρουσία του στον πέμπτο τελικό του ΣΕΦ κατάφερε να "τσιτώσει" τους οπαδούς του Ολυμπιακού και να διχάσει στο τέλος τον κόσμο της ομάδας, με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν. Σουλάτσαρε όποτε ήθελε, τράβηξε όλη την πίεση πάνω του, και η ουσία είναι πως έβαλε σε αυτήν την "εξίσωση" τόσο τους παίκτες όσο και τον προπονητή του Ολυμπιακού. Η πλειοψηφία που βρέθηκε στο ΣΕΦ ασχολήθηκε πολύ περισσότερο με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τις αντιδράσεις του, παρά με το ίδιο παιχνίδι. Και η στιγμή που έκρινε τα πάντα για μένα, σημειώθηκε με το τέλος της πρώτης περιόδου. Ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει πολύ καλά τον αγώνα (11-3) και ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενος στο σκορ με 17-14. Τότε, έγινε το "ντου" προς τους διαιτητές. Ο Γιαννακόπουλος έφτασε μέχρι τη γραμματεία, χρησιμοποιώντας χυδαία φρασεολογία προς τους τρεις διαιτητές. Ο Σφαιρόπουλος κοίταζε αποσβολωμένος και οι παίκτες να επηρεάζονται από την ένταση και να χάνουν την αυτοσυγκέντρωσή τους. Από εκεί και πέρα, τα κριτήρια των ρέφερι διαφοροποιήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως σε ολόκληρο το δεύτερο δεκάλεπτο κάθε φορά που ένας από τους τρεις διαιτητές έφτανε στην τελική γραμμή αντιμετώπιζε τα "πυρά" του επιφανούς οπαδού (γιατί πρόεδρος και μεγαλομέτοχος δεν είναι σύμφωνα με τα "επίσημα" στοιχεία). Με χέρια-πόδια να τινάσσονται στον αέρα και βρισιές να δίνουν και να παίρνουν. Αυτά τα γράφω από όσα έβλεπα εκείνη τη στιγμή στο γήπεδο. Δεν χρειαζόμουν το βίντεο της ΚΑΕ Ολυμπιακός, το οποίο σωστά προβλήθηκε δημοσίως προκειμένου να καταλάβει και ο τελευταίος φίλαθλος ποιος ήταν ο σκοπός του συγκεκριμένου ανθρώπου στον πέμπτο τελικό. Φανταστείτε, λοιπόν, να "συμμετείχε" σε τέτοιο βίντεο ο Μαρινάκης, οι Αγγελόπουλοι, ή ο Μιχάλης Κουντούρης. Θα τους είχαν "ξεσκίσει" στην κριτική. Όχι όπως τώρα, που απλά δημοσιεύτηκε το βίντεο χωρίς τον παραμικρό σχολιασμό για τις "πράξεις" του Γιαννακόπουλου. Είναι, όντως, δύσκολοι καιροί για να σε ακολουθούν και να σε παρακολουθούν πότε βγαίνεις ή ποτέ μπαίνεις στο σπίτι σου. Δεν γίνεται, όμως, να εξισώνονται οι συμπεριφορές των αδερφών Αγγελόπουλων με αυτές του Γιαννακόπουλου.

Ο συγκεκριμένος πέτυχε αυτό που ήθελε: αποπροσανατόλισε τους παίκτες και έκανε τη δουλειά που νόμιζε πως θα του έφερνε το αποτέλεσμα. Όλα ήταν προσχεδιασμένα: η ιστορία με το πούλμαν, στην επιστροφή από την Κωνσταντινούπολη. Η ανταρσία των τεσσάρων και το "δεν τους θέλω" του Γιαννακόπουλου. Η ιντερνετική πρόκληση, η απουσία του από τους πρώτους τρεις τελικούς... Το πρωτοφανές πληρωμένο τηλεοπτικό μήνυμα που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για τη διαιτησία του τρίτου τελικού. Η παρουσία του στον τέταρτο και πέμπτο τελικό. Η συνοδεία σε Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο στη διαδρομή προς στον πάγκο στο τέταρτο ματς της σειράς, η ανταπόδωση (στο πλαίσιο του φερ-πλέι) των Αγγελόπουλων στο ΣΕΦ και το "σας ευχαριστώ" στους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού. Το σουλάτσο στο ΣΕΦ και το "ντου" στη γραμματεία... Όλα, μα όλα. Αυτό που δεν δέχομαι ως Παναγιώτης είναι η χειραψία των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος λοιδορεί και απαξιώνει τον Ολυμπιακό επί μονίμου βάσεως και επί προσωπικού τα δύο αδέρφια. Χειραψία με αυτόν που σε προσβάλλει και σε κερδίζει με αθέμιτα μέσα, δεν κάνεις, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλε. Με τον τύπο που έλεγε ντοπαρισμένη την ομάδα του 2013, η οποία έπαιξε το απόλυτο μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση στο Final-4 του Λονδίνου, και εδώ και πέντε χρόνια θέλει όλους τους Έλληνες παίκτες του Ολυμπιακού (και όχι μόνο). Με πείραξε αυτή η χειραψία γιατί σε τέτοιες συμπεριφορές αντιδράς όπως σου συμπεριφέρονται. Άλλωστε, η ευγένεια πολλές φορές γυρίζει μπούμερανγκ σε αυτήν τη ζωή και το έχουμε διαπιστώσει όλοι στην καθημερινότητά μας.

ΥΓ1: Το έχω συνειδητοποιήσει, πλέον. Αγώνες διακόπτονταν, διακόπτονται, και θα συνεχίσουν να διακόπτονται, μόνο στο ΣΕΦ. Οι εξέδρες εκκενώνονταν, εκκενώνονται, και θα συνεχίσουν να εκκενώνονται, μόνο στο ΣΕΦ. Ξέρουμε όλοι τους ηθικούς αυτουργούς των πρόσφατων επεισοδίων. Ο λαός του Ολυμπιακού είναι αγανακτισμένος από όσα συμβαίνουν και κάποια στιγμή θα ξεσπούσε. Εννοείται πως είναι καταδικαστέα κάθε μορφή βίας στον αθλητισμό και γενικότερα στη ζωή.

ΥΓ2: Κάτι για την επόμενη ημέρα: καλοί οι Έλληνες παίκτες και ο γηγενής κορμός, αλλά πρέπει να γίνει πολύ καλύτερη επιλογή στις θέσεις των ξένων. Δε νοείται να αποκτάται ξένος παίκτης επειδή μόνο παίζει καλή άμυνα ή είναι καλός στα ριμπάουντ και τις τάπες. Οι ξένοι πρέπει να ξέρουν να βάζουν και την μπάλα στο καλάθι. Για να γίνει, λοιπόν, καλύτερη επιλογή στις θέσεις των ξένων, χρειάζεται και αύξηση του μπάτζετ. Δεν είναι δυνατόν να έχω εγώ στο μυαλό του 6-7 λύσεις παικτών για τη νέα σεζόν, που θα "εκτοξεύσουν" αγωνιστικά την ομάδα, και να μην κάνουν τις ίδιες σκέψεις οι αρμόδιοι. Προφανώς και δεν πληρώνω εγώ, αλλά οι ξένοι παίκτες-λαχεία δεν θα "βγαίνουν" κάθε χρόνο.

ΥΓ3: Έχετε καταλάβει ότι μας έχουν αναγκάσει να μισούμε το μπάσκετ με τα όσα γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα; Ευτυχώς, που το μπάσκετ παίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθούμε και να το χαιρόμαστε.

ΥΓ4: Γιάννης Μπουρούσης. Η περίπτωση ενός ανθρώπου που ξεφτιλίστηκε στα 34 για να πάρει ένα πέτσινο Πρωτάθλημα. Μέχρι και υβριστικό σύνθημα για το 1999 τραγούδησε, προκαλώντας δημόσια τα εκατομμύρια των οπαδών του Ολυμπιακού. Πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει ένας τιποτένιος για έναν τίτλο. Ξέχασε εύκολα πόσες φορές είχε φάει ξύλο στη φυσούνα του ΟΑΚΑ! Πήγε, τουλάχιστον, στην "κατάλληλη" ομάδα και έχει εργοδότη τον "κατάλληλο" πρόεδρο. Mε το ήθος και την κουλτούρα που του ταιριάζουν. Δεν σκέφτομαι καν τι θα γινόταν αν στη θέση του συγκεκριμένου παίκτη ήταν αθλητής του Ολυμπιακού. Εδώ, να μου πείτε, "έβγαλαν ρατσιστή" τον Σπανούλη στα 35. Άβυσσος, η αλητεία τους.

ΥΓ5: Παναγιώτης Αναστόπουλος. Ο μοναδικός διαιτητής σε ομαδικό άθλημα παγκοσμίως, που διαιτητεύει σε δύο συνεχόμενους τελικούς ενός Πρωταθλήματος.

ΥΓ6: Εννέα κλεμμένα Πρωταθλήματα τα τελευταία δεκατρία χρόνια. Με διαδοχικές "σφαγές στο γόνατο", προσβολές και ύβρεις, εις βάρος του μεγαλύτερου και ενδοξότερου ελληνικού συλλόγου. Και όμως: ορισμένοι Ολυμπιακοί έδιναν... συγχαρητήρια στην πιο βρώμικη ομάδα που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

ΥΓ7: Κάθε ημέρα που περνάει, η ελληνική δημοσιογραφία εκτίθεται ολοένα και περισσότερο. Οι μάσκες πέφτουν και ο κόσμος βλέπει το ρόλο που παίζει ο καθένας. Δεν γίνεται στο ποδόσφαιρο ο Μαρινάκης να κριτικάρεται επειδή... αναπνέει και στο μπάσκετ να μην αγγίζεται καν ο εφευρέτης, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, της αλητείας. Υπάρχει μία άνευ προηγουμένου δικτατορία εις βάρος του Ολυμπιακού στα ελληνικά media.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Ο Χάσι είναι το "δέντρο", το "δάσος" είναι ο Ολυμπιακός


Είναι παντελώς άδικο να κριθεί ο Μπέσνικ Χάσι βάσει της καταγωγής του και της μικρής προϋπηρεσίας που έχει ως πρώτος προπονητής (περίπου τρεισήμισι χρόνια), χωρίς πρώτα να δούμε δείγματα από τη δουλειά που θα κάνει στον Πρωταθλητή Ελλάδας. Προφανώς και δεν είναι ο τεχνικός ηγέτης που ονειρευόμαστε για τον Ολυμπιακό. Στα δικά μου μάτια, είναι μία λύση ανάγκης, απόρροια της πίεσης του χρόνου για την ανεύρεση της διάδοχης κατάστασης στον ερυθρόλευκο πάγκο, και η παραμονή του στην ομάδα θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα. Και συγκεκριμένα, από τον πρώτο στόχο της σεζόν 2017-2018, που είναι η πρόκριση (και η επιστροφή των Πρωταθλητών Ελλάδας) στη φάση των ομίλων του Champions League.

Εδώ είναι και το πρώτο σκέλος που πρέπει να σταθούμε: τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να προσελκύσει προπονητή από το υψηλότερο επίπεδο. Εκτός και αν τον πληρώσει αδρά (2.000.000 ευρώ+), κάνοντάς τον παράλληλα να αισθανθεί ασφάλεια και πως δεν θα φύγει στην πρώτη αποτυχία, καθώς τα προκριματικά δεν είναι μία απλή διαδικασία. Το Champions League δεν είναι εγγυημένο και κανένας πρωτοκλασάτος ή δευτεροκλασάτος προπονητής δεν θα ρισκάρει το όνομά του στα ζόρικα προκριματικά του καλοκαιριού, προσθέτοντας μία κηλίδα αποτυχίας στο βιογραφικό του. Επίσης, μην ξεχνάμε το γεγονός πως ο Βίκτορ Σάντσεθ απολύθηκε ύστερα από δύο επίσημα παιχνίδια (και τον αποκλεισμό από τη Χάποελ Μπέερ Σεβά στα περυσινά προκριματικά του Champions League) και η ομάδα άλλαξε συνολικά πέντε προπονητές τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Όλα παίζουν ρόλο και κάθε προπονητής κάνει τη δική του έρευνα πριν πάρει την απόφαση να αναλάβει ένα νέο αγωνιστικό πρότζεκτ. Μένει να δούμε το πόσο ακόμα θα πληρώνει ο σύλλογος την όχι και τόσο κολακευτική ιστορία που ζήσαμε, με τους πέντε προπονητές σε μία ποδοσφαιρική χρονιά.

Οι ερυθρόλευκοι κοίταξαν περισσότερο τη γαλλική και την ισπανική αγορά, συναντώντας κλειστές πόρτες, ενώ κάποια στιγμή επέστρεψαν σε αυτήν την Πορτογαλίας. Η Γκιμαράες, όμως, δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει τον Πέδρο Μαρτίνς χωρίς να λάβει κάποια αποζημίωση, για αυτό και ο σύλλογος στράφηκε εν τέλει σε λύσεις που βρίσκονταν πιο χαμηλά στην τελική λίστα. Εφόσον, η περίπτωση παραμονής του Τάκη Λεμονή εξασθένησε (μακράν η πιο δοκιμασμένη επιλογή από όσες είδαν το φως της δημοσιότητας), στο δίλημμα Χάσι ή Λουτσέσκου, επικράτησε ο πρώτος. Ο Χάσι είναι πρόταση του μεγαλοατζέντη, Φάλι Ραμαντάνι, ο οποίος κάνει δουλειές τα τελευταία χρόνια με τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η λύση του Ραζβάν Λουτσέσκου θα ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα, το οποίο ευτυχώς αποφεύχθηκε.

Ο πρόεδρος των Πρωταθλητών Ελλάδας είναι σίγουρος για την επιλογή του και θα κριθεί για αυτήν. Το ρίσκο είναι δεδομένο. Πέρυσι, είχε αφουγκραστεί πλήρως πως ο Μαρίνος Ουζουνίδης ήταν ανεπιθύμητος στην πλειοψηφία των ερυθρόλευκων οπαδών και είχε κάνει πίσω. Φέτος, παίρνει 100% την ευθύνη πάνω του, αψηφώντας την τάση του κόσμου, και καλείται να στηρίξει την απόφασή του με πράξεις. Πώς θα γίνει αυτό; Με μεταγραφές εντεκάδας. Από τα ψηλά ράφια της μεταγραφικής αγοράς. Ήδη, ο Χάσι έχει ζητήσει πέντε έτοιμους ποδοσφαιριστές για το βασικό σχήμα. Και από τα ονόματα που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, βλέπουμε πως πράγματι η ομάδα στοχεύει σε παίκτες υψηλού επιπέδου για να ενισχύσει και τις τρεις γραμμές της.

Τα θετικά και τα αρνητικά της επιλογής Χάσι

Ας επιχειρήσουμε την καταγραφή των θετικών στοιχείων της πρόσληψης του Μπέσνικ Χάσι στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού.

Ο Αλβανοκοσοβάρος προπονητής δήλωσε πως επιλέχθηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για δύο λόγους: πρώτον επειδή έχει εμπειρία από προκριματικά Champions League και δεύτερον γιατί διαθέτει τον τρόπο για να αντέχει στην πίεση. Βρίσκεται σε καλή προπονητική ηλικία (στις 29 Δεκεμβρίου κλείνει τα 46 του χρόνια). Είναι φιλόδοξος και θέλει να πετύχει πολλά περισσότερα πράγματα στην καριέρα του. Τον Φεβρουάριο του 2016 είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό ως προπονητής της Άντερλεχτ στη φάση των "32" του Europa League. Σίγουρα, η βελγική ομάδα δεν είχε την ποιότητα προηγούμενων ετών, όμως όλοι θυμόμαστε μία ομάδα με εξαιρετική φυσική κατάσταση, που έτρεχε έως το 120' με τον ίδιο ρυθμό, την ώρα που οι ερυθρόλευκοι είχαν "κλατάρει" στην ημίωρη παράταση.

Με την Άντερλεχτ κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα και ένα Σούπερ Καπ σε 26 μήνες παρουσίας ως πρώτος προπονητής (ήταν και η πρώτη του δουλειά ως head coach), ενώ νωρίτερα είχε προϋπηρεσία έξι ετών ως βοηθός στην ίδια ομάδα. Έχει επιθετική φιλοσοφία. Του αρέσει το παιχνίδι από τα άκρα και η γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, ενώ χρησιμοποιεί αρκετές διαφορές διατάξεις (4-2-3-1, 4-3-3, 4-4-2), ανάλογα πάντα και με το ρόστερ που καλείται να διαχειριστεί. Στην Άντερλεχτ δούλεψε με νέους σε ηλικία παίκτες, "θυσιάζοντας" το πρότζεκτ του Λούκα Μιλιβόγιεβιτς για τον σούπερ ταλαντούχο Γιούρι Τίλεμανς, ο οποίος σε ηλικία 20 ετών πήρε μεταγραφή στη Μονακό πριν από λίγες ημέρες έναντι του ποσού των 25.000.000 ευρώ.

Όσο για τη δεύτερη προπονητική του απόπειρα, δεν μπορεί να κριθεί ως αποτυχημένη εφόσον έμεινε μόλις για τρεισήμισι μήνες στην Πολωνία. Πρόλαβε, πάντως, να οδηγήσει τη Λέγκια Βαρσοβίας στη φάση των ομίλων του Champions League για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια, παίρνοντας την πρόκριση σε τρεις προκριματικούς γύρους κόντρα σε υποδεέστερους αντιπάλους (αλλά και η Λέγκια δεν είναι κάποιο μεγαθήριο). Σε γενικότερο πλαίσιο, είναι ένας άνθρωπος που έχει ζήσει 21 χρόνια στο Βέλγιο και ένα χρόνο στη Γερμανία. Γεννήθηκε και έμαθε ποδόσφαιρο στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, περνώντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής και προπονητικής του καριέρας στο Βέλγιο. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, έχει τη δική του κουλτούρα, και το θετικό είναι πως δείχνει σίγουρος για τον εαυτό του. Και στην Άντερλεχτ έκανε πρωταθλητισμό, και στη Λέγκια κρίνεται επιτυχημένος από τη στιγμή που οδήγησε την ομάδα της Βαρσοβίας στη φάση των ομίλων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, όπου είχε να παίξει 20 ολόκληρα χρόνια.

Πάμε τώρα στα αρνητικά της πρόσληψης Χάσι.

Μετά την προβληματική περυσινή σεζόν και το γεγονός πως δεν... στέριωσε κανείς προπονητής στον Ολυμπιακό, οι φίλαθλοι της ομάδας ήθελαν μία νέα αρχή αυτό το καλοκαίρι. Με έναν προπονητή που θα έχει δυνατό βιογραφικό και θα εμπνεύσει τον κόσμο. Με ηγετικά χαρακτηριστικά, ώστε να συσπειρώσει τους πάντες στην ομάδα. Η κουβέντα γύρω από την καταγωγή του Χάσι δεν εξυπηρετεί καμία πλευρά και ο 45χρονος τεχνικός μπαίνει κατευθείαν στα βαθιά, χωρίς την παραμικρή πίστωση χρόνου. Ευχή όλων είναι να προσφέρει και να κάνει τη δουλειά του όπως ο ίδιος ξέρει. Είναι μειωτικό για τον ίδιο και τον Ολυμπιακό να κριτικάρεται αυτή η επιλογή μόνο και μόνο από την καταγωγή του νέου τεχνικού της ομάδας.

Οι ερυθρόλευκοι θέλουν έναν προπονητή με ορίζοντα τουλάχιστον διετίας, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι για μία ακόμα φορά αυτά που θα κρίνουν το μέλλον και αυτής της πρόσληψης. Αν ο Ολυμπιακός περάσει τον σκόπελο των προκριματικών του Champions League, τότε ο Χάσι θα κερδίσει χρόνο για να φτιάξει την ομάδα όπως την έχει στο μυαλό του. Σε αντίθετη περίπτωση, λογικά θα έχουμε τα περυσινά. Η βασική διαφορά, πάντως, είναι πως φέτος η διοίκηση δείχνει αποφασισμένη να θωρακίσει τη ρισκαδόρικη επιλογή που έκανε για τον πάγκο. Δεν υπάρχει και μέση λύση. Ή φέρνεις έναν καταξιωμένο προπονητή και τον περιστοιχίζεις με καλούς παίκτες (αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο), ή φέρνεις έναν προπονητή περιορισμένων δυνατοτήτων που βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία εξέλιξης και τον στηρίζεις με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο. Με κακό προπονητή και κακούς παίκτες (όχι για το επίπεδο του Ολυμπιακού, δηλαδή), η κατάσταση στραβώνει επικίνδυνα και οι όποιες απαιτήσεις για μία αξιόλογη σεζόν πάνε περίπατο.

Για μία ακόμα φορά, πάντως, ο προπονητής θα είναι ο εύκολος στόχος σε περίπτωση αποτυχίας. Ο Ολυμπιακός "τζογάρει" και ελπίζει να του βγει αυτό το νέο ρίσκο. Όπως ευελπιστεί και να κοπάσει ο θόρυβος από την πρόσληψη του Χάσι, ο οποίος καλείται να πείσει από νωρίς τον απαιτητικό λαό της ομάδας, που έχει αντιμετωπίσει με δυσπιστία την εν λόγω επιλογή. Γνώμη μου είναι πως αν η ομάδα επιστρέψει στη φάση των ομίλων του Champions League, θα γίνει ξανά ελκυστική για πιο βαρβάτα προπονητικά ονόματα, αν και τα προκριματικά πια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και θα πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτήν την ιδέα.

Το πιο κομβικό καλοκαίρι. Να παραμείνει προτεραιότητα ο Ολυμπιακός για τον Μαρινάκη

Ο Πάουλο Μπέντο απολύθηκε από τον Ολυμπιακό στις 6 Μαρτίου. Ο σύλλογος είχε ένα διάστημα τριών μηνών για να αποφασίσει την επόμενη κίνησή της για την τεχνική ηγεσία και φτάνουμε στις 8 Ιουνίου για να ανακοινωθεί ο νέος προπονητής, ο οποίος προέρχεται από τα... χαμηλά της ερυθρόλευκης ατζέντας. Κάτι δεν πήγε καλά στο σχεδιασμό. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο Ρεμί Γκαρντ, για παράδειγμα, παρουσιαζόταν κλεισμένος επί δύο σχεδόν μήνες, αλλά τελικά η υπόθεση δεν τελεσφόρησε. Ο Φρανσουά Μοδέστο είχε αναλάβει την αποστολή να βρει προπονητή από τη γαλλική αγορά χωρίς αποτέλεσμα.

Στις 2 Ιουνίου, η ερυθρόλευκη ΠΑΕ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την πρόσληψη του Αρμάντο Μάριο Ουσίγιος στη θέση του αθλητικού διευθυντή και όπως γίνεται αντιληπτό ο ρόλος του Μοδέστο περιορίζεται. Ο Αργεντινός είναι ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου και αναλαμβάνει καθοριστικά καθήκοντα σχετικά με τη λειτουργία της ομάδας. Προφανώς και μίλησε με τον Χάσι, βρίσκοντας κοινό κώδικα επικοινωνίας, αλλά θα είναι άδικο να του χρεωθεί αυτή η επιλογή.

Η δική μου ανησυχία έχει να κάνει με το αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα καταφέρει να κρατήσει με επιτυχία τόσα καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Το "δέντρο" είναι η σύναψη συμφωνίας με τον Χάσνι, το "δάσος" είναι ο Ολυμπιακός και το σχέδιο που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα, μετά τη φιέστα για την κατάκτηση του 44ου Πρωταθλήματος Ελλάδας, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως και "... δέκα Νότιγχαμ να αγοράσω, ο Ολυμπιακός είναι πάνω από όλα". Τον εμπιστευόμαστε και μένει να το διαπιστώσουμε όλοι μας. Αυτό που θέλουν οι φίλαθλοι της ομάδας είναι σταράτες κουβέντες για το πλάνο που έχει σχετικά με τον Ολυμπιακό από εδώ και πέρα. Ποιος είναι ο στόχος, αγωνιστικά και μη. Τη νέα σεζόν έχουν να δουν πολύ χειρότερα πράγματα τα μάτια μας, καθώς ο "πόλεμος" του "συστήματος" εναντίον του συλλόγου θα κορυφωθεί. Μπορεί η "συμμαχία" να έχει σπάσει σε κομμάτια, αλλά αυτοί που θέλουν να δουν τον Ολυμπιακό να χάνει τα σκήπτρα του εξακολουθούν να προσπαθούν για αυτό. Και η ουσία είναι πως ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου, αλλά για να δει ξανά την ομάδα του να παίζει το ποδόσφαιρο που έχει συνηθίσει να βλέπει από αυτή και όχι μόνο να είναι αποτελεσματική. Για όλα αυτά, το φετινό καλοκαίρι είναι το πιο κομβικό σε όλα τα επίπεδα.

Δεν χρήζει διαπραγμάτευσης πως χρειάζονται ξεκάθαροι ρόλοι και συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο. Για την ομαλή λειτουργία της ομάδας. Δεν γίνεται οι ίδιοι άνθρωποι να "τρέχουν" και τον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο Ουσίγιος έφερε τρεις δικούς του συνεργάτες στο τμήμα σκάουτινγκ (το οποίο χτίζεται από την αρχή), ο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς επιστρέφει ενεργά και έχει λόγο στις μεταγραφές (ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο ακριβής ρόλος του), ο Φρανσουά Μοδέστο έχει ένα χρόνο σε παραγοντική θέση και ακόμα δεν έχει κάνει τη διαφορά σε κάποιο κομμάτι, ο Κριστιάν Καρεμπέ αποτελεί κόσμημα για την εικόνα του συλλόγου στο εξωτερικό (αλλά δεν παίρνει πρωτοβουλίες στο γενικότερο σχεδιασμό), ενώ ο Γιάννης Βρέντζος παραιτήθηκε από τη διοίκηση πέρυσι, αλλά ασκούσε κανονικά τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια της χρονιάς και τώρα ετοιμάζεται να αποχωρήσει οριστικά για την Αγγλία. Ο Ουσίγιος αναμένεται να αναλάβει (και) αυτό το σκέλος, αλλά επαναλαμβάνω πως συγκεκριμένοι άνθρωποι πρέπει να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές. Και πάνω από όλα, να αποδειχθεί ότι προτεραιότητα συνεχίζει να αποτελεί ο Ολυμπιακός. Για αυτό και ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει την υποχρέωση να βγει και να μιλήσει ανοιχτά στον απλό φίλαθλο της ομάδας. Σε μία σεζόν όπου η πρόκριση στους ομίλους του Champions League είναι εξόχως σημαντική, αλλά υπάρχει και η μεγάλη πρόκληση για το 8ο συνεχόμενο Πρωτάθλημα Ελλάδας (σε 8 χρόνια διοικητική ηγεσίας), επίδοση-ρεκόρ από ποδοσφαιρική ομάδα στη χώρα μας. Το να ξεπεράσεις, πρόεδρε, τον μεγαλύτερο διοικητικό ηγέτη στην ιστορία του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη, δεν είναι και μικρό επίτευγμα. Κάθε άλλο.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Μια "τόλμη και γοητεία" και δεν μας φτάνει...


Το ζήσαμε και αυτό... "Εδώ και τώρα δικαιοσύνη, μην σκοτώνετε το μπάσκετ". Όταν η προπαγάνδα ξεπερνάει κάθε όριο. Το διαφημιστικό σποτ που παίχθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (με πέντε φάσεις όπου και καλά αδικήθηκε ο Παναθηναϊκός), στο διάλειμμα του επιτυχημένου τηλεοπτικού προγράμματος Survivor, είναι ό,τι πιο εμετικό έχει συμβεί στη σύγχρονη ιστορία της τηλεόρασης. Πρόκειται για μία ωμή προπαγανδαστική παρέμβαση που γυρίζει την Ελλάδα 50 χρόνια πίσω και έγινε σε μία ζώνη υψηλής τηλεθέασης λόγω του συγκεκριμένου ριάλιτι, όπου παρακολουθούν οπαδοί όλων των ομάδων. Και του Ολυμπιακού, έτσι!

Από την περασμένη Κυριακή (4/6) ζούμε το απόλυτο θέατρο του παραλόγου, με την ομάδα που έχει βιάσει κατ' εξακολούθηση το ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία 20 χρόνια, να μην αντέχει τον πόνο της ήττας στο ΣΕΦ και το πανάξιο 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού στην τελική σειρά του Πρωταθλήματος (μία σειρά που θα έπρεπε, ήδη, να έχει τελειώσει με 3-0 υπέρ των Πειραιωτών). Μία νίκη που ήρθε για τους Πρωταθλητές Ελλάδας από το -10 στο 35' και με τη διαιτησία των Σχινά, Καρακατσούνη και Δεσλή να ευνοεί απροκάλυπτα τους πράσινους από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο επιφανής οπαδός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, χουλιγκανίζει χωρίς σταματημό μέσω Instagram και δεν κριτικάρεται από κανέναν σε αυτόν τον τόπο (με τον Μαρινάκη, τους Αγγελόπουλους και τον Κουντούρη, ασχολούνται σε κάθε ευκαιρία), απειλώντας ευθέως την αποστολή του Ολυμπιακού ("η εμείς ή κανείς", "ο νόμος του ΟΑΚΑ", "θύελλες που θα θερίσει όποιος σπέρνει ανέμους") και υποκινώντας απροκάλυπτα τη βία. Οι ερυθρόλευκοι πηγαίνουν σαν πρόβατα στη σφαγή στον τέταρτο τελικό του ΟΑΚΑ (8/6), όπου πρέπει με κάθε τρόπο να χάσουν, ενώ σε περίπτωση πέμπτου αγώνα στο ΣΕΦ (11/6) κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στις εξέδρες, καθώς ο επιφανής οπαδός έχει ξεσηκώσει με τις διαδοχικές προκλήσεις του έναν ολόκληρο λαό. Τον λαό του Ολυμπιακού, που δεν πρέπει να τσιμπήσει και να αντιδράσει, κάνοντας κακό στην αγαπημένη του ομάδα.

Οι μάσκες έχουν πέσει... Εντελώς, όμως. Είκοσι χρόνια οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού δεν είχαν το δικαίωμα να εκφράσουν τα δικαιολογημένα παράπονά τους για τις αδικίες που έχει υποστεί το τμήμα μπάσκετ από τη διαιτησία και το διεφθαρμένο σύστημα που λυμαίνεται το άθλημα (γιατί "η μασονία του μπάσκετ" επιβάλλει το νόμο της σιωπής, έχοντας ως μότο τα προηγούμενα χρόνια πως στο συγκεκριμένο άθλημα κερδίζει πάντα ο καλύτερος), και τις τελευταίες τρεις ημέρες διαβάζουμε για "κόκκινη παράγκα" στην καλαθοσφαίριση! Επειδή η αυτοκρατορία του Ολυμπιακού αντεπιτίθεται. Η κόκκινη δυναστεία επιστρέφει και εδραιώνεται με το τρίτο συνεχόμενο Πρωτάθλημα που απέχει μόλις μία νίκη μακριά. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει από τον έναν τελικό της Ευρωλίγκας στον άλλο και οι άλλοι βλέπουν με κιάλια πια την απλή συμμετοχή (και μόνο αυτή) σε ένα Final-4 και γυρίζουν με πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη ύστερα από μία ακόμα ευρωπαϊκή αποτυχία.

Ο επιφανής οπαδός του Παναθηναϊκού (γιατί μετοχές δεν έχει, έτσι λένε...), που έχει ξεπεράσει ακόμα και την Ελένη Λουκά σε γραφικότητα, δεν αντέχει την ήττα και την ερυθρόλευκη κυριαρχία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και φυσικά δεν μπορεί να βλέπει τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα στην Ευρώπη, τον Βασίλη Σπανούλη, να συνεχίζει να μεγαλουργεί με τα ερυθρόλευκα. Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει την καθολική αποδοχή ολόκληρης της μπασκετικής κοινότητας σε όλο τον πλανήτη. Δεν υπάρχει ξένος που να ασχολείται με το άθλημα και να μην έχει αγαπήσει την ψυχή αυτής της υπέροχης ομάδας, την οποία παραδέχονται άπαντες εκτός από τους πράσινους. Και αυτό είναι ένα παράσημο, που ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε ποτέ. Όσο για τον Σπανούλη, δεν έχει να αποδείξει πια τίποτα και σε κανέναν. Άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μόνο θυμηδία προκαλεί το "Βηματούλης" που λέει συχνά-πυκνά ο Γιαννακόπουλος, που λειτουργεί με ασέβεια, έπαρση και αλαζονεία. Μέχρι τα 28, όταν και πήρε ο Σπανούλης την πιο γενναία απόφαση αθλητή στην Ελλάδα κατά τον 21ο αιώνα, δεν ήταν "Βηματούλης"... Από το 2010, που μετακινήθηκε από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό, έγινε.

Τα 30 δευτερόλεπτα της ανεπανάληπτης αυτής προπαγάνδας (δεν μπορούν να βρουν, άλλωστε, και περισσότερα την τελευταία εικοσαετία) καταδεικνύουν σε απόλυτο βαθμό ότι στον αιώνιο αντίπαλο έχουν χάσει τα αυγά και τα καλάθια από τη σύγχυση και τον πανικό που τους διακατέχει από την ξεκάθαρη υπεροχή του Ολυμπιακού σε όλα τα επίπεδα. Εκμεταλλεύτηκαν ένα προϊόν που πράγματι έχει μεγάλη απήχηση στη μάζα για να περάσουν το "μήνυμα" που ήθελαν και την προπαγάνδα τους. Από τις αδικίες που έχει υποστεί ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια σε πλέι-οφ (2004, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014), θα μπορούσε να φτιάξει άνετα μια νέα "τόλμη και γοητεία" (30 χρόνια σειρά και συνεχίζει) με αμφισβητούμενες φάσεις. Και δεν θα έφτανε κιόλας.

Ξέρουμε τουλάχιστον τους ηθικούς αυτουργούς σε τυχόν επεισόδια από εδώ και πέρα.

Το Πρωτάθλημα και τα μάτια μας. Το τρίτο συνεχόμενο πρέπει να κατακτηθεί πάση θυσία. Ξανά, κόντρα σε όλους και όλα.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης