Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Μια "τόλμη και γοητεία" και δεν μας φτάνει...


Το ζήσαμε και αυτό... "Εδώ και τώρα δικαιοσύνη, μην σκοτώνετε το μπάσκετ". Όταν η προπαγάνδα ξεπερνάει κάθε όριο. Το διαφημιστικό σποτ που παίχθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (με πέντε φάσεις όπου και καλά αδικήθηκε ο Παναθηναϊκός), στο διάλειμμα του επιτυχημένου τηλεοπτικού προγράμματος Survivor, είναι ό,τι πιο εμετικό έχει συμβεί στη σύγχρονη ιστορία της τηλεόρασης. Πρόκειται για μία ωμή προπαγανδαστική παρέμβαση που γυρίζει την Ελλάδα 50 χρόνια πίσω και έγινε σε μία ζώνη υψηλής τηλεθέασης λόγω του συγκεκριμένου ριάλιτι, όπου παρακολουθούν οπαδοί όλων των ομάδων. Και του Ολυμπιακού, έτσι!

Από την περασμένη Κυριακή (4/6) ζούμε το απόλυτο θέατρο του παραλόγου, με την ομάδα που έχει βιάσει κατ' εξακολούθηση το ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία 20 χρόνια, να μην αντέχει τον πόνο της ήττας στο ΣΕΦ και το πανάξιο 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού στην τελική σειρά του Πρωταθλήματος (μία σειρά που θα έπρεπε, ήδη, να έχει τελειώσει με 3-0 υπέρ των Πειραιωτών). Μία νίκη που ήρθε για τους Πρωταθλητές Ελλάδας από το -10 στο 35' και με τη διαιτησία των Σχινά, Καρακατσούνη και Δεσλή να ευνοεί απροκάλυπτα τους πράσινους από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο επιφανής οπαδός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, χουλιγκανίζει χωρίς σταματημό μέσω Instagram και δεν κριτικάρεται από κανέναν σε αυτόν τον τόπο (με τον Μαρινάκη, τους Αγγελόπουλους και τον Κουντούρη, ασχολούνται σε κάθε ευκαιρία), απειλώντας ευθέως την αποστολή του Ολυμπιακού ("η εμείς ή κανείς", "ο νόμος του ΟΑΚΑ", "θύελλες που θα θερίσει όποιος σπέρνει ανέμους") και υποκινώντας απροκάλυπτα τη βία. Οι ερυθρόλευκοι πηγαίνουν σαν πρόβατα στη σφαγή στον τέταρτο τελικό του ΟΑΚΑ (8/6), όπου πρέπει με κάθε τρόπο να χάσουν, ενώ σε περίπτωση πέμπτου αγώνα στο ΣΕΦ (11/6) κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στις εξέδρες, καθώς ο επιφανής οπαδός έχει ξεσηκώσει με τις διαδοχικές προκλήσεις του έναν ολόκληρο λαό. Τον λαό του Ολυμπιακού, που δεν πρέπει να τσιμπήσει και να αντιδράσει, κάνοντας κακό στην αγαπημένη του ομάδα.

Οι μάσκες έχουν πέσει... Εντελώς, όμως. Είκοσι χρόνια οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού δεν είχαν το δικαίωμα να εκφράσουν τα δικαιολογημένα παράπονά τους για τις αδικίες που έχει υποστεί το τμήμα μπάσκετ από τη διαιτησία και το διεφθαρμένο σύστημα που λυμαίνεται το άθλημα (γιατί "η μασονία του μπάσκετ" επιβάλλει το νόμο της σιωπής, έχοντας ως μότο τα προηγούμενα χρόνια πως στο συγκεκριμένο άθλημα κερδίζει πάντα ο καλύτερος), και τις τελευταίες τρεις ημέρες διαβάζουμε για "κόκκινη παράγκα" στην καλαθοσφαίριση! Επειδή η αυτοκρατορία του Ολυμπιακού αντεπιτίθεται. Η κόκκινη δυναστεία επιστρέφει και εδραιώνεται με το τρίτο συνεχόμενο Πρωτάθλημα που απέχει μόλις μία νίκη μακριά. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει από τον έναν τελικό της Ευρωλίγκας στον άλλο και οι άλλοι βλέπουν με κιάλια πια την απλή συμμετοχή (και μόνο αυτή) σε ένα Final-4 και γυρίζουν με πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη ύστερα από μία ακόμα ευρωπαϊκή αποτυχία.

Ο επιφανής οπαδός του Παναθηναϊκού (γιατί μετοχές δεν έχει, έτσι λένε...), που έχει ξεπεράσει ακόμα και την Ελένη Λουκά σε γραφικότητα, δεν αντέχει την ήττα και την ερυθρόλευκη κυριαρχία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και φυσικά δεν μπορεί να βλέπει τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα στην Ευρώπη, τον Βασίλη Σπανούλη, να συνεχίζει να μεγαλουργεί με τα ερυθρόλευκα. Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει την καθολική αποδοχή ολόκληρης της μπασκετικής κοινότητας σε όλο τον πλανήτη. Δεν υπάρχει ξένος που να ασχολείται με το άθλημα και να μην έχει αγαπήσει την ψυχή αυτής της υπέροχης ομάδας, την οποία παραδέχονται άπαντες εκτός από τους πράσινους. Και αυτό είναι ένα παράσημο, που ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε ποτέ. Όσο για τον Σπανούλη, δεν έχει να αποδείξει πια τίποτα και σε κανέναν. Άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μόνο θυμηδία προκαλεί το "Βηματούλης" που λέει συχνά-πυκνά ο Γιαννακόπουλος, που λειτουργεί με ασέβεια, έπαρση και αλαζονεία. Μέχρι τα 28, όταν και πήρε ο Σπανούλης την πιο γενναία απόφαση αθλητή στην Ελλάδα κατά τον 21ο αιώνα, δεν ήταν "Βηματούλης"... Από το 2010, που μετακινήθηκε από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό, έγινε.

Τα 30 δευτερόλεπτα της ανεπανάληπτης αυτής προπαγάνδας (δεν μπορούν να βρουν, άλλωστε, και περισσότερα την τελευταία εικοσαετία) καταδεικνύουν σε απόλυτο βαθμό ότι στον αιώνιο αντίπαλο έχουν χάσει τα αυγά και τα καλάθια από τη σύγχυση και τον πανικό που τους διακατέχει από την ξεκάθαρη υπεροχή του Ολυμπιακού σε όλα τα επίπεδα. Εκμεταλλεύτηκαν ένα προϊόν που πράγματι έχει μεγάλη απήχηση στη μάζα για να περάσουν το "μήνυμα" που ήθελαν και την προπαγάνδα τους. Από τις αδικίες που έχει υποστεί ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια σε πλέι-οφ (2004, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014), θα μπορούσε να φτιάξει άνετα μια νέα "τόλμη και γοητεία" (30 χρόνια σειρά και συνεχίζει) με αμφισβητούμενες φάσεις. Και δεν θα έφτανε κιόλας.

Ξέρουμε τουλάχιστον τους ηθικούς αυτουργούς σε τυχόν επεισόδια από εδώ και πέρα.

Το Πρωτάθλημα και τα μάτια μας. Το τρίτο συνεχόμενο πρέπει να κατακτηθεί πάση θυσία. Ξανά, κόντρα σε όλους και όλα.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου