Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Υπάρχει ανεξάντλητος θησαυρός στην Ακαδημία του Ολυμπιακού


Η πρώτη "τζούρα" από τον Ολυμπιακό της σεζόν 2017-2018 ήταν απαραίτητη και άκρως ενθαρρυντική. Η καλή είδηση της χθεσινής ημέρας έχει να κάνει με τον Παναγιώτη Ρέτσο, ο οποίος είναι απολύτως καλά μετά το χτύπημα που δέχθηκε στο πρόσωπο από πόδι αντιπάλου, στο 87ο λεπτό της φιλικής αναμέτρησης με τη Βάτενς. Ήταν σοκαριστικές οι εικόνες με τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να γονατίζουν και να ξεσπούν σε κλάματα, βλέποντας τον συμπαίκτη τους λιπόθυμο και αιμόφυρτο στον αγωνιστικό χώρο. Ο γιατρός της ομάδας του Πειραιά, Χρήστος Θέος, βοήθησε και πάλι τα μέγιστα, κρατώντας την ψυχραιμία του όταν όλοι οι υπόλοιποι λύγισαν από την αγωνία. Ο Παναγιώτης είναι καλά και αυτό έχει σημασία.

Τριάντα ποδοσφαιριστές βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο Ζέεφελντ της Αυστρίας (στο πρώτο στάδιο της φετινής καλοκαιρινής προετοιμασίας), δεκαεπτά εκ των οποίων είναι Έλληνες και δεκατρείς από την Ακαδημία του Ολυμπιακού (ενώ εννέα αγωνίστηκαν στο πρώτο τεστ επί αυστριακού εδάφους)! Ο αριθμός είναι ασύλληπτος. Προφανώς και δεν θα μείνουν όλοι στην πρώτη ομάδα, αλλά επιβεβαιώνεται πως τα τμήματα υποδομής του συλλόγου λειτουργούν υποδειγματικά. Υπάρχει μία "χρυσή φουρνιά" και ένας ανεξάντλητος θησαυρός στην Ακαδημία των Πρωταθλητών Ελλάδας. Ο Πάουλο Μπέντο έδειξε το δρόμο με την ανάδειξη των Ρέτσου, Ανδρούτσου, Μανθάτη και Νικολάου, όμως από πίσω υπάρχουν και άλλα παιδιά με απίστευτο ταλέντο, έτοιμα να αρπάξουν την όποια ευκαιρία αναμένεται να τους δοθεί στο μέλλον.

Στο πρώτο φιλικό παιχνίδι για τη νέα σεζόν, στη νίκη με 2-0 επί της Βάτενς στο Στανς της Αυστρίας, είδαμε και άλλους πιτσιρικάδες που έχουν τις προϋποθέσεις να λάμψουν τα επόμενα χρόνια. Μπορεί ο αντίπαλος (Βάτενς) να ήταν αδύναμος (δεύτερη κατηγορία Αυστρίας), αλλά μην ξεχνάμε πως κάποιοι ποδοσφαιριστές έπαιξαν για πρώτη φορά με την πρώτη ομάδα, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο. Το άγχος είναι δεδομένο πως υπήρξε. Χωρίς να θέλω να ξεχωρίσω κάποιον από τους υπόλοιπους, τρεις νεαροί μού έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, πραγματοποιώντας το ανεπίσημο ντεμπούτο τους με την πρώτη ομάδα. Ο Τόλι, ο Μεγαρίτης και ο Ντουμάνης. Για τον Μάριο Βρουσάι έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια. Ήταν περισσότερο αγχωμένος από τους υπόλοιπους και δεν φάνηκε ιδιαίτερα, αλλά έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Ο Αρντίτ Τόλι έπαιζε κυρίως στόπερ στην Ακαδημία, αλλά έδειξε πως μπορεί να προσφέρει και σε θέση δεξιού μπακ. Με καλή τεχνική και ωραία "ανεβάσματα" στην αντίπαλη περιοχή.

Ο Κωνσταντίνος Μεγαρίτης είναι κεντρικός μέσος (έχει καλά στοιχεία για τη θέση και δεν έδειξε "ψαρωμένος", αν και έπαιξε ως δεξιός εξτρέμ στην εν λόγω αναμέτρηση) και στη φάση του δεύτερου γκολ, το οποίο και σημείωσε, τον είδαμε να πατάει περιοχή και να ολοκληρώνει με ωραία ατομική προσπάθεια (φέρνοντας την μπάλα από το δεξί στο αριστερό και εκτελώντας χωρίς κανένα δισταγμό) τη φάση που ξεκίνησε ο Ντουμάνης. Ο τελευταίος με εξέπληξε! Μπορεί σε δύο περιπτώσεις να έχασε εύκολα την μπάλα στο χώρο της μεσαίας γραμμής, αλλά δικαιολογείται. Αυτό συνέβη γιατί ακόμα δεν είναι έτοιμος σωματικά για αυτό το επίπεδο. Για να προστατέψει την μπάλα και να τζατζαριστεί με τον αντίπαλο, βάζοντας το σώμα του όπως πρέπει. Μιλάμε, όμως, για ένα 17χρονο παιδί! Πριν από λίγες ημέρες, υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, προερχόμενος από τη Σχολή Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού στη Βέροια (το 2015 εντάχθηκε στην ερυθρόλευκη Ακαδημία). Ο Παρασκευάς Ντουμάνης έχει πολύ καλά αγωνιστικά χαρακτηριστικά (ταχύτητα, ντρίμπλα, ξεπέταγμα, ένας εναντίον ενός) και είναι στο χέρι του να αποτελέσει το next big thing της Ακαδημίας του συλλόγου. Αγωνιστικό θράσος φαίνεται ότι διαθέτει και με το παραπάνω. Αρκεί να δυναμώσει και σωματικά.

Ο Ολυμπιακός έχει να διαχειριστεί μία εκπληκτική γενιά νεαρών ποδοσφαιριστών και να αντιμετωπίσει μία τεράστια πρόκληση. Να συνεχίσει να επενδύει στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής, αναδεικνύοντας νέα ταλέντα και πλαισιώνοντας αυτά τα παιδιά με ξένους παίκτες που είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά. Δεν έχει νόημα να αποκτάται ένας ποδοσφαιριστής από το εξωτερικό, που δεν είναι καλύτερος από τους υπάρχοντες Έλληνες. Η ομάδα έχει εξαίρετη πρώτη ύλη, αλλά και συνάμα ακατέργαστο υλικό που πρέπει να δουλευτεί, να εξελιχθεί, και να αξιοποιηθεί στο έπακρο!

*Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου