Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Έτσι ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό...


Έτσι ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό...
Κόντρα σε όλους και όλα, να παίρνει αυτό που θέλει. Να φτύνει αίμα, αλλά να το κατακτά. Να τους χαλάει τους έτοιμους τίτλους και τα στημένα σχόλια, σε περίπτωση αποκλεισμού. "Έκτρωμα", είναι τα μούτρα και η υποκρισία τους. Η ελεεινή προπαγάνδα τους, κάποια στιγμή θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Έτσι ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό... Με έναν προπονητή στον πάγκο που κουβαλάει μπόλικη τρέλα πάνω του και ετοιμάζει μαεστρικά τα παιχνίδια μαζί με τους τέσσερις συνεργάτες του. Ο Πάουλο Μπέντο έχει τη γνώση, τη μαγκιά και την τρέλα για να μακροημερεύσει στον Ολυμπιακό. Πήρε το παιχνίδι με τις τρεις αλλαγές του, τις δύο στην ημίωρη παράταση. Τόλμησε ό,τι δεν έκαναν προκάτοχοί του στο παρελθόν. Να βάλει σε δύο κομβικά (ευρωπαϊκά) ματς τρεις παίκτες από την Ακαδημία, αναλαμβάνοντας το ρίσκο. Μπορεί να βοήθησαν οι συγκυρίες με τιμωρίες και τραυματισμούς, αλλά και στο παρελθόν υπήρχαν ανάλογες περιστάσεις. Ο Μπέντο έκανε ό,τι φοβήθηκαν οι άλλοι.

Έτσι ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό... Με βασικό έναν 18χρονο Έλληνα ποδοσφαιριστή από την Ακαδημία του συλλόγου, τον Παναγιώτη Ρέτσο. Που θα κάνει τα λάθη του σε μία θέση που δεν γνωρίζει, αλλά θα καταθέτει την ψυχή του πάνω στο χορτάρι.

Έτσι ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό... Να κάνει αυτό που φαντάζει αδύνατο. Οι περισσότεροι πίστεψαν στην παράταση πως η ομάδα θα καταρρεύσει, έχοντας διαλυμένη ψυχολογία και τον δικό της κόσμο, εναντίον της. Η Αρούκα είχε καλύτερη φυσική κατάσταση, μετά την προετοιμασία-ανέκδοτο που έκανε ο Βίκτορ Σάντσεθ. Απορώ πώς δεν γράφτηκε τίποτα από τους απεσταλμένους του ελληνικού Τύπου σε Αυστρία και Βέλγιο.

Έτσι ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό... Δύο γκολ στην παράταση κόντρα σε θεούς και δαίμονες και οι εν Ελλάδι οπαδοί της Αρούκα ξανά στη μιζέρια τους. Ρε, να γίνονται... Αρούκα; Πόση κατάντια ακόμα αντέχεις...

Έτσι ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό... Με τον μάγκα προπονητή του να ρίχνει στο ματς ως τρίτη αλλαγή έναν 19χρονο Έλληνα, που δεν έχει παίξει ποτέ ξανά στην Ευρώπη σε αυτό το επίπεδο. Ο Γιώργος Μανθάτης, με το σουλούπι που θυμίζει τον Βασιλομπίλαρο Καραπιάλη, τους πέρναγε σαν σταματημένους. Αυτός και ο Ρέτσος, δεν είναι δυνατόν να μην καθιερωθούν στον Ολυμπιακό.

Έτσι ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό... Με τον Ντε Λα Μπέγια να έχει σκάρτο ενάμιση μήνα στο κλαμπ και να παίζει με θλάση για ένα εικοσάλεπτο. Απλά, για να μην έχει αριθμητικό μειονέκτημα η ομάδα. Με τον Καταλανό να περπατά στο κέντρο και να προσπαθεί να κόψει ό,τι μπορεί και τον Σεμπά αριστερό μπακ. Αυτή η φανέλα είναι Άγια και Δοξασμένη. Δεν γίνεται να τη φορέσεις και να μη θες να ματώσεις για αυτή. Κοιτάξτε μονάχα την έκφραση του προσώπου του Αλμπέρτο στο γκολ του Ντομίνγκες.

Έτσι ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό... Να μπαίνει ο "Τσόρι", στα 35 προς 36, στην παράταση ως αλλαγή με το μαχαίρι στα δόντια και να δείχνει πεισμωμένος όσο ποτέ επειδή στο πρώτο ματς με την Αρούκα στην Πορτογαλία δεν είχε καλή απόδοση, με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του στην εντεκάδα του επαναληπτικού.

Έτσι ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό... Ακόμα και σε "εχθρικό" περιβάλλον, όπως ήταν το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" κόντρα στην Αρούκα (αλλά και κόντρα στη Χάποελ στο προκριματικό ματς του Champions League), να βλέπω το στόχο να επιτυγχάνεται. Δεν με εκφράζουν όσοι αποδοκίμασαν μία ομάδα που νοσεί. Με χαλάει η συμπεριφορά τους. Όταν ένας δικός μας άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια και φροντίδα, είμαστε δίπλα του και του απλώνουμε το χέρι μας. Όχι απέναντί του και δεν τον σπρώχνουμε για να πέσει ακόμα πιο κάτω.

Έτσι ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό... Βασικά, έτσι έμαθα και αγάπησα τον Ολυμπιακό. Να παλεύει για να κατακτήσει τους στόχους του. Να του στερούν τίτλους, αλλά να μην τα παρατάει. Να μην έχει τίποτα σίγουρο και δεδομένο. Να μην του χαρίζεται τίποτα και από κανέναν. Πόνεσε πολύ κόσμο η πρόκριση επί της Αρούκα. Ειδικά, με τον τρόπο που ήρθε. Γιατί όλοι περίμεναν μία ομάδα "καμμένη" και χωρίς ψυχολογία, να τη δουν ακόμα πιο κάτω. Δεν τους πέρασε.

Έτσι ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό... Να αρχίζει τη σεζόν 2016-2017 στην Ευρώπη, όντας στην 24η θέση, στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Να είναι στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της Παρασκευής (26/8) για τους ομίλους του Europa League, ούσα η 6η ομάδα με την καλύτερα βαθμολογία (με 70.940 βαθμούς), σε σύνολο 48. ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν πού βρίσκονται. Για 6η συνεχόμενη σεζόν, ο Ολυμπιακός θα παίζει σε όμιλο ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Έτσι ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό... Να φεύγει ο Ρομπέρτο και να δίνει θέση βασικού σε έναν 22χρονο Έλληνα. Όλοι γνωρίζουμε τις απαιτήσεις της ομάδας, αλλά και πόσο απαιτητική είναι η θέση του τερματοφύλακα. Ο Στέφανος Καπίνο μπορεί να φέρει μερίδιο ευθύνης στο γκολ της Αρούκα, καθώς το δέχθηκε στη γωνία που έπρεπε να φυλάει, αλλά έχει κάνει ξανά σημαντικές αποκρούσεις και στη ρεβάνς με την πορτογαλική ομάδα. Ήταν ο μοναδικός που "διασώθηκε" από τα δύο ματς με τη Χάποελ. Στο πρώτο παιχνίδι, στην έδρα τους Αρούκα, πραγματοποίησε τέσσερις καθοριστικές αποκρούσεις, ενώ και στον επαναληπτικό, σε δύο περιπτώσεις, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες.

Όσοι περίμεναν να δουν μπάλα, γκολ και θέαμα σε αυτά τα δύο παιχνίδια με την Αρούκα ή στα δύο προηγούμενα με τη Χάποελ Μπέερ Σεβά, μάλλον ζουν σε άλλο κόσμο. Το ζητούμενο ήταν η πρόκριση με κάθε τρόπο και αγωνιστικό κόστος. Δεν ξέρω ακόμα για πόσο θα πληρώνει ο Ολυμπιακός τη "λαίλαπα" Βίκτορ Σάντσεθ, αλλά η ομάδα έχει κάνει προβληματική προετοιμασία (τρέχοντας στα βουνά, στα λαγκάδια και τα ποτάμια, χωρίς κανένα επιθετικό πλάνο στο παιχνίδι της) και ο κίνδυνος να "καούν" βασικοί παίκτες είναι ορατός (βλέπε Φορτούνη και Ιντέγε). Ποντάρω στον Μπέντο και τη δουλειά που θα κάνει μαζί με τους τέσσερις συνεργάτες του για να διορθωθεί η καταστροφική απόφαση που πάρθηκε από τη διοίκηση με την επιλογή της προηγούμενης τεχνικής ηγεσίας.

Επειδή όλοι θέλουμε το καλό της ομάδας και μόνο αυτό, τα κενά στο έμψυχο δυναμικό "βγάζουν μάτι". Σώθηκε, όμως, η ευρωπαϊκή σεζόν, έστω και στο φινάλε, μετά το σοκ του αποκλεισμού από το Champions League, για τον οποί ευθύνεται κατά 80% ο Βίκτορ και κατά 20% ο Μαρινάκης και η διοίκηση. Ο Ολυμπιακός έχει άμεση ανάγκη για "μετάγγιση" ποιότητας, ταχύτητας και κλάσης σε όλες τις γραμμές του. Κάποιοι παίκτες δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες και δεν μπορούν άλλο να σηκώσουν το βάρος της φανέλας. Για αυτό και θα αποχωρήσουν. Έρχονται σημαντικές προσθαφαιρέσεις μέχρι το τέλος της θερινής μεταγραφικής περιόδου και η σούμα θα γίνει τότε. Η ομάδα κέρδισε χρόνο και ηρεμία. Ο νέος, κανονικός, προπονητής του Ολυμπιακού καλείται να δώσει αγωνιστική ταυτότητα και να "μοντάρει" ένα νέο σύνολο, αφού οι αλλαγές στο ρόστερ βρίσκονται προ των πυλών και θα είναι σαρωτικές.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου