Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Η μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού


Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ξανά στο σωστό μονοπάτι. Αν ο σκληρός αποκλεισμός από τη Χάποελ Μπέερ Σεβά στα προκριματικά του Champions League ήταν γραφτός για να γίνει ξανά η ομάδα όπως πρέπει και τη θέλει ο μοναδικός λαός της, ας είναι... Οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν μία άκρως επαγγελματική νίκη στη Βέρνη, αρχίζοντας ιδανικά τον όμιλο του Europa League. Μία ιστορική επικράτηση, καθώς ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που φτάνει τις 100 νίκες στα Κύπελλα Ευρώπης.

Ευρωπαϊκές ομάδες αυτής της δυναμικής, ο Πρωταθλητής Ελλάδας είναι υποχρεωμένος να τις κερδίζει είτε παίζει καλά είτε όχι. Η Γιουνγκ Μπόις μπορεί να μην είναι κάποιο φόβητρο, αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος, ενώ είχε το πλεονέκτημα του συνθετικού χλοοτάπητα. Η δευτεραθλήτρια Ελβετίας απείλησε ουσιαστικά τρεις φορές σε όλο το ματς και βρήκε απέναντί της έναν πανέτοιμο Νίκολα Λεάλι, ο οποίος περίμενε την ευκαιρία του και δικαίωσε τον Πάουλο Μπέντο για την επιλογή του. Ο Ιταλός βάζει δύσκολα στον Στέφανο Καπίνο, που επίσης έχει ξεκινήσει ιδανικά την καριέρα του ως πρώτος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού. Ο Καμπιάσο, που δεν ήθελε ο Μάρκο Σίλβα, έκανε τη διαφορά για ακόμα μία φορά σε σημαντικό ματς, πετυχαίνοντας ένα γκολ έπειτα από μία εκπληκτική συνεργασία, στην οποία ενεπλάκησαν τρεις παίκτες (Ιντέγε, Καμπιάσο, Μάριν). Στη Βέρνη, είδαμε και την άλλη όψη της στατιστικής, που δεν λέει πάντα την αλήθεια. Οι Ελβετοί είχαν την κατοχή με το μέρος τους, 57%-43%, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που πήγε το ματς εκεί που ήθελε και το ήλεγχε απόλυτα! Κάτω από ειδικές συνθήκες λόγω του πλαστικού χορταριού, η Γιουνγκ Μπόις δεν έδειξε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης να έχει το πάνω χέρι και να κάνει το παιχνίδι της.

Η ομάδα του Ολυμπιακού δεν βρίσκεται ακόμα ούτε στο 60% των όσων μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο. Οι επτά από τις δέκα μεταγραφές της θερινής περιόδου έγιναν μέσα στον Αύγουστο. Η μεγαλύτερη, όμως, μεταγραφή από όλες τις υπόλοιπες έγινε στην άκρη του πάγκου. Ο Πάουλο Μπέντο έχει έρθει για να μείνει και να στεριώσει στο Λιμάνι. Δύσκολα σχηματίζεται το χαμόγελο στο πρόσωπό του, αλλά ο άνθρωπος είναι κανονικός προπονητής και μεγάλος δουλευταράς. Το απόλυτο των τεσσάρων νικών σε ισάριθμα παιχνίδια μπορεί να μη λέει και πολλά, αλλά ο Πορτογάλος δείχνει από νωρίς να βάζει τη σφραγίδα του με τη σοβαρότητα και τη μεθοδικότητά του. Γνωρίζει και ο ίδιος πως δεν είναι δυνατόν από τη μία στιγμή στην άλλη να ενσωματωθούν όλα τα καινούργια αποκτήματα. Για αυτό ο νούμερο ένα στόχος του ήταν να αλλάξει την ψυχολογία του έμψυχου δυναμικού που βρήκε στην ομάδα και να νιώσουν ξανά όλοι οι παίκτες σημαντικοί. Κόντρα σε Βέροια και Γιουνγκ Μπόις, μόνο οι Μάριν και Ελιουνούσι βρήκαν θέση στην εντεκάδα από τις καλοκαιρινές μεταγραφές, ενώ η μοναδική αλλαγή στο αρχικό σχήμα των δύο αγώνων ήταν στη θέση του τερματοφύλακα. Οι Μάριν και Ελιουνούσι είναι δύο παίκτες με ξεχωριστή ποιότητα, αλλά έρχονται και οι άλλοι νεοφερμένοι σιγά-σιγά. Ο Γερμανός είναι παικταράς ολκής και μεγάλος μπαλαδόρος. Δεν περιμέναμε την εκπληκτική παρουσία του στο εμφατικό 6-1 επί της Βέροιας, ή την επίσης καλή του εμφάνιση κόντρα στη Γιουνγκ Μπόις για να το διαπιστώσουμε. Η οξυδέρκειά του στην κεφαλιά-πάσα προς τον Ιντέγε στη φάση του γκολ, είναι ενδεικτική της αξίας του. Όσο για τον Νορβηγό, εκτός από την ταχύτητα σπρίντερ που διαθέτει και την εξαιρετική του τεχνική κατάρτιση, είναι παίκτης του προπονητή. Δεν κοιτάει μόνο την πάρτη του, αλλά βοηθάει και τη συνολική λειτουργία της ομάδας μέσα στο γήπεδο. Δεν θα αφήσει τον μπακ μόνο του με δύο αντιπάλους, αλλά θα τρέξει και θα ματώσει για να του κάνει την "αμυντική ζωή" πιο εύκολη.

Πιστεύω πως ο Ολυμπιακός έβγαλε τον πρώτο λαχνό του λαχείου με την επιλογή του Μπέντο. Σε ένα παλαβό καλοκαίρι, αλλά αυστηρά για Ολυμπιακούς. Κάθε προπονητής, ιδιαίτερα σε αυτήν την ομάδα, κρίνεται από τα αποτελέσματα και το θέαμα. Στα δικά μου μάτια, ο Πορτογάλος δίνει όραμα και βγάζει μία σιγουριά για τη δουλειά που κάνει μαζί με το εξειδικευμένο επιτελείο του. Τόσο στην προετοιμασία των αγώνων (αγωνιστική και ψυχολογική) όσο και στο κοουτσάρισμα κατά τη διάρκειά τους. Έχει δώσει την έμπνευση που έλειπε στους ποδοσφαιριστές και έχει επαναφέρει το μαχητικό πνεύμα σε όλους. Είναι μεγάλη υπόθεση για ένα σύνολο οποιουδήποτε ομαδικού αθλήματος, οι παίκτες να παίζουν και για τον προπονητή. Και είμαι σίγουρος πως αυτό συμβαίνει στους ερυθρόλευκους, μετά την αρνητική παρένθεση με τον Βίκτορ Σάντσεθ. Σίγουρα, δεν έλειψαν τα ατομικά λάθη, όπως αυτό του βελτιωμένου Φιγκέιρας κοντά στο κόρνερ (όταν έχασε την μπάλα από τον Σουλεϊμανί), αλλά η ομάδα έχει συνοχή και παλεύει ξανά όλη μαζί. Κρατάμε αυτό και συνεχίζουμε. Όσο για αυτούς που τους... χάλασε το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν είχε για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, έστω έναν Έλληνα παίκτη στην εντεκάδα, προσωπικά δεν με ενόχλησε. Το θέμα είναι να υπάρχουν ποιοτικοί ποδοσφαιριστές στην ομάδα. Ο Μπέντο είναι αυτός που έδωσε την ευκαιρία στους 19χρονους Ανδρούτσο και Μανθάτη να παίξουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη ως αλλαγή, πριν καν ο πρώτος αγωνιστεί σε αγώνα εντός συνόρων. Ο Μπέντο είναι αυτός που έδωσε την ευκαιρία στον 18χρονο Ρέτσο να παίξει βασικός στην Ευρώπη, πριν καν αγωνιστεί σε εγχώριο ματς. Οι καλύτεροι, ή μάλλον αυτοί που "κουμπώνουν" καλύτερα σε κάθε αναμέτρηση, αυτοί είναι που θα παίζουν. Ο 47χρονος κόουτς έχει "αγοράσει" χρόνο με τη δουλειά και την αφοσίωσή του, και από εδώ και πέρα μόνο βελτιωμένη μπορεί να είναι η εικόνα της ομάδας αγώνα με τον αγώνα.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου