Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Κάτι παραπάνω από μία νίκη


Σε μία σειρά που κρίνεται στις τρεις νίκες, είναι απλά το 1-0. Και αυτό το προβάδισμα ήρθε επιβλητικά και με... κρότο. Ο Ολυμπιακός ισοπέδωσε αγωνιστικά τον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήρε το προπονητικό δίπλωμα, την ταυτότητα, το διαβατήριο και την άδεια οδήγησης του Τσάβι Πασκουάλ. Κόντρα σε όλους και όλα. Ωραία, προφανώς και χαρήκαμε όλοι με το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου, που προσωπικά θέλω όσο δεν μπορεί να φανταστεί καν ο ανθρώπινος νους, αλλά ζήσαμε μία από τα ίδια. Δεν σταματούν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

Η τριάδα των Πηλοΐδη, Παναγιώτου και Διαμαντή θύμισε έντονα τον τρίτο τελικό της ντροπής του 2010, στο ίδιο γήπεδο. Μόνο τα πρόσωπα άλλαξαν (Χριστοδούλου, Αναστόπουλος, Τανατζής ήταν τότε) και ο τελικός νικητής. Έχουμε φτάσει στο σημείο να βγάζουμε από την εξίσωση τον Πηλοΐδη, ο οποίος έχει στερήσει από τον Ολυμπιακό ένα ολόκληρο Πρωτάθλημα με τον "νον-κολ" στον Πεν (το 2007), αλλά ως πρώτος διαιτητής όφειλε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να μην αφήνει τους Παναγιώτου και Διαμαντή να... αλωνίζουν ανενόχλητοι στο παρκέ.

Χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση για την επίτευξη του στόχου και να μην μας... πειράξει κανείς το μυαλό. Το ΣΕΦ πρέπει να... βράζει, με φωνή και υποστήριξη. Δεν πρέπει να πέσει κάτω ούτε... χαρτοπετσέτα. Έχουν προνοήσει και υπολογίσει τα πάντα, για αυτό και στο δεύτερο τελικό στέλνουν τον Αναστόπουλο και τον Μάνο (από τα πρώτα διαιτητικά "πιστόλια"), όπως και το νέο "φρούτο", τον Ανδρικόπουλο, ο οποίος σφύριξε... οφσάιντ σε αιφνιδιασμό του Ολυμπιακού στην Πάτρα, στον τρίτο ημιτελικό με τον Προμηθέα, μη μετρώντας καλάθι του Παπαπέτρου χωρίς κανείς να καταλάβει το γιατί. Θα γίνουν πολύ χειρότερα πράγματα από εδώ και πέρα, αλλά η αρχή έγινε και η ομάδα ξεφτίλισε ένα ολόκληρο "σύστημα". Και δικαιώνεται απόλυτα για όσα φωνάζει το τελευταίο διάστημα, όπου και αποφάσισε να παίξει φουλ επίθεση. Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να βγει μία θέση του τμήματος για τη διαιτησία, στο ημίχρονο ενός αγώνα. Μπορεί να μην κρίθηκε ο τίτλος με αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αλλά είναι μία νίκη με ξεχωριστή σημασία. Ο Ολυμπιακός ξεμπρόστιασε την "παράγκα" με εκκωφαντικό τρόπο.

Ο Σφαιρόπουλος παρουσίασε μία ομάδα έτοιμη, πνευματικά και αγωνιστικά, για το Πρωτάθλημα. Με απόλυτη συγκέντρωση και στόχευση στο παιχνίδι κόντρα σε έναν Παναθηναϊκό, που έπαιζε "τουρλουμπούκι": μπάσκετ ένας εναντίον ενός και περιφερειακά σουτ. Ο Ολυμπιακός πέρασε την μπάλα στη ρακέτα, διάβασε τα μις-ματς, και χτύπησε (για όσο τον άφησαν) όλες τις αδυναμίες του αντιπάλου. Με ξένους διαιτητές, ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε πάνω από 15 πόντους, μην γράψω πάνω από 20. Ήταν τέτοια η διαφορά πάνω στο παρκέ και οι ερυθρόλευκοι χωρίς να έχουν κάποιο μπροστάρη στο σκοράρισμα έδειξαν την ανωτερότητά τους. Ακόμα και ο Μπόγρης, που έπαιξε τρία λεπτά και κάτι, έδωσε πολύτιμα πράγματα. Έβγαλε άμυνες, είχε την καθοριστική ασίστ στο τρίποντο του Παπανικολάου (το 59-63 έγινε 59-66), ενώ σκόραρε ένα πολύτιμο δίποντο στη συνέχεια, μετά την πάσα του Στρέλνιεκς, κάνοντας το 59-68. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Παναθηναϊκό χωρίς την επιρροή των Σπανούλη και Πρίντεζη. Ο Βασίλης δικαιούται να μην του βγει και ένα ματς, ο Γιώργος στοχοποιήθηκε από τους "γκρι", με τα τρία από τα τέσσερα φάουλ να είναι ανύπαρκτα, με συνέπεια να βγει νωρίς εκτός αγώνα.

Το παιχνίδι θα έπρεπε να είχε τελειώσει από την τρίτη περίοδο, αλλά είδαμε για μία ακόμα φορά διαφορετικά κριτήρια στις δύο ρακέτες και αποφάσεις που σε έκαναν να απορείς και να χάνεις το μυαλό σου! Κάποια στοιχεία κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι συγκλονιστικά. Πάμε να τα δούμε.

Τα φάουλ ήταν 17-31 και οι βολές 37-20! Με τον Παναθηναϊκό να κυνηγάει ουσιαστικά στο σκορ από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά, καθώς στην πρώτη περίοδο πήρε μία διαφορά χάρη σε δύο τραβηγμένα τρίποντα του Τζέιμς. Προσέξτε με τι "χειρουργική" λεπτομέρεια σφύριζαν τα φάουλ και τις βολές οι τρεις διαιτητές. Σχεδόν πάντα στο ΟΑΚΑ, η πρόοδος είναι γεωμετρική.

6 φάουλ ο Παναθηναϊκός στο πρώτο δεκάλεπτο, 8 ο Ολυμπιακός. 9 βολές ο Παναθηναϊκός, 12 ο Ολυμπιακός.

3 φάουλ ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο δεκάλεπτο, 5 ο Ολυμπιακός. 4 βολές ο Παναθηναϊκός, 3 ο Ολυμπιακός.

4 φάουλ ο Παναθηναϊκός στο τρίτο δεκάλεπτο, 7 ο Ολυμπιακός. 10 βολές ο Παναθηναϊκός, 5 βολές ο Ολυμπιακός.

4 φάουλ ο Παναθηναϊκός στο τέταρτο δεκάλεπτο, 11 ο Ολυμπιακός! 14 βολές ο Παναθηναϊκός, 0 ο Ολυμπιακός!

Τα φάουλ στα πρώτα 5 λεπτά της τέταρτης περιόδου ήταν 8-0 εις βάρος του Ολυμπιακού!

Οι αριθμοί τα λένε όλα! Ο Ολυμπιακός έκανε το... λάθος να παίξει στοχευμένο μπάσκετ από την αρχή και να περάσει την μπάλα στο ποστ και πήρε γρήγορα 12 βολές. Στα επόμενα τρία δεκάλεπτα, με το ζόρι 8. Βασικά, 8 βολές μέχρι το 25' γιατί από εκεί και πέρα μηδέν!

Ο Ολυμπιακός εκτέλεσε για τελευταία φορά βολές στο 25' με τον ΜακΛίν. Δύο τον αριθμό για το 40-47. Από εκεί και πέρα, οι βολές ήταν 20-0 υπέρ του Παναθηναϊκού!

Είναι απίστευτο. Από το 25' και μετά, ο Παναθηναϊκός έκανε 5 φάουλ σε 15 λεπτά και ο Ολυμπιακός 5 φάουλ σε 28 δευτερόλεπτα!

Σε αυτά τα 15 τελευταία λεπτά, ο Παναθηναϊκός έκανε (βασικά, του χρέωσαν) 5 φάουλ, έναντι 14 του Ολυμπιακού!

Είναι εντυπωσιακό σε αυτό το επίπεδο να ανεβαίνεις από το 47 στο 75 (65-75) με 28 πόντους που προέρχονται εντός πεδιάς και καμία βολή.

Ο Παναθηναϊκός είχε περισσότερες βολές (37) από δίποντα (32) και τρίποντα (29).

Ο Ολυμπιακός συμπλήρωσε πέντε ομαδικά φάουλ στην τέταρτη περίοδο, στο 33ο λεπτό! Με 5 φάουλ να σφυρίζονται μέσα σε 28 δευτερόλεπτα! Ουσιαστικά, σε μόνο μία κατοχή! Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε καν στο μπόνους των βολών στην τέταρτη περίοδο. Και ας ήταν ο Παναθηναϊκός αυτός που πίεζε στην άμυνα και κυνηγούσε διαρκώς στο σκορ. Απίθανα πράγματα, που δεν συμβαίνουν σε κανένα Πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη.

Ο Ρόμπερτς άρχισε με 5 γρήγορους πόντους και σε δύο διαδοχικές άμυνες χρεώθηκε με ισάριθμα ανύπαρκτα φάουλ και τέθηκε εκτός από ένα ολόκληρο ημίχρονο.

Ο Πρίντεζης χρεώθηκε με τρία φάουλ στο πρώτο δεκάλεπτο, τα δύο εκ των οποίων ήταν "εφευρέσεις". Έμεινε σε όλη τη δεύτερη περίοδο εκτός και στο 25' της τρίτης περιόδου φορτώθηκε και με το 4ο φάουλ. Λεπτομέρεια; Είχε απόσταση κάνα μέτρο από τον Τζέιμς!

Το υπογράφω: και τα πέντε φάουλ του Μιλουτίνοβ έγιναν μόνο στη φαντασία των διαιτητών. Ο Σέρβος έχει στοχοποιηθεί τη φετινή σεζόν και με το ζόρι έβγαλε 14 λεπτά στον πρώτο τελικό.

Από το 11' μέχρι το 24' του αγώνα, ο Παναθηναϊκός σκόραρε μετά βίας 10 πόντους.

Στο 35', ο Παναθηναϊκός είχε 4 ασίστ και 15 ο Ολυμπιακός. Στο 37', οι ασίστ ήταν 8-16. Τελικός απολογισμός: 8-17. Αν ο Ολυμπιακός δεν είχε τα διπλάσια λάθη (8-16), αυτή η διαφορά στις τελικές πάσες θα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή, καθώς οι προπονητές συνηθίζουν να υπολογίζουν τον συσχετισμό ασίστ/λαθών.

Κάθε διείσδυση του Παναθηναϊκού ήταν... φάουλ και στην τέταρτη περίοδο έμεινε μέσα στο παιχνίδι, ξεκάθαρα, από τις βολές. Κάθε επαφή και φάουλ, πού γίνονται αυτά. Στην άλλη ρακέτα, έπεφτε το ξύλο της αρκούδας, αλλά ο Ολυμπιακός έμεινε για 15 αγωνιστικά λεπτά χωρίς ελεύθερη βολή. Δεν μιλάμε για παιχνίδι στην αλάνα. Τελικός ελληνικού Πρωταθλήματος, είναι.

ΥΓ1: Το "κρίμα" για τον Παναθηναϊκό σε αυτόν τον πρώτο τελικό ήταν πως οι Παναγιώτου και Διαμαντής δεν μπορούσαν από μόνοι τους να βάλουν την μπάλα στο καλάθι. Πάει και το "παραμύθι" με το... αήττητο Πρωτάθλημα. Αν η διαιτησία ήταν δίκαιη, ο Ολυμπιακός θα είχε το πλεονέκτημα και ο Παναθηναϊκός τέσσερις ήττες στην κανονική διάρκεια (δύο από τον Ολυμπιακό, μία από τον Κολοσσό Ρόδου, αλλά και άλλη μία από το Λαύριο).

ΥΓ2: Μία φάση που μπορεί να μην έγινε αντιληπτή από τους περισσότερους, αλλά καταδεικνύει τι... παθαίνουν οι παίκτες μόλις φορούν τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Βγαίνει ο νεαρός Μήτογλου στον αιφνιδιασμό και η μπάλα φεύγει μέσα από τα χέρια του. Ο Μάντζαρης, αν θυμάμαι καλά, είναι στο ένα μέτρο πίσω του και ο Μήτογλου τινάσσεται σαν ελατήριο για να πάρει το φάουλ! Αυτή η νοοτροπία, είναι ενδεικτική για τις... αρχές που διέπουν το ελληνικό μπάσκετ. Πλέον, και το "κοίταγμα" θα χρεώνεται με φάουλ.

ΥΓ3: Τεράστιο ρισπέκτ στον κόουτς Σφαιρόπουλο, που κράτησε την ομάδα ενωμένη και συγκεντρωμένη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Στον πρώτο τελικό, παρουσίασε μία πολεμική μηχανή. Η άποψή μου είναι γνωστή, μακάρι να παραμείνει και να σηκώσει αυτό που δικαιούται βάσει της εργατικότητας και της καθαρότητας που τον διακρίνει: μία Ευρωλίγκα.

ΥΓ4: Αν η αποψινή διαιτησία υπήρχε σε ποδοσφαιρικό αγώνα, θα είχε γράψει άρθρο ο κάθε απίθανος. Η ομερτά που υπάρχει στο μπάσκετ είναι πρωτοφανής και ευθύνεται 100% το συνάφι μου. Ποτέ δεν κώλωσα να γράψω την άποψή μου και αυτά που βλέπουν τα μάτια μου. Ας τους χαλάει τη "μαγιά", λοιπόν, ένας "ποδοσφαιρικός".

ΥΓ5: Δεν γίνεται να κρατηθώ: να έχεις κερδίσει μέσα-έξω τη Ρεάλ και τη Φενέρμπαχτσε, μία φορά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με μισή ομάδα, δύο φορές τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας με επιβλητικό τρόπο, και να συνεχίζεις να παίζεις μία σεζόν κορώνα-γράμματα. Ο υγιής και προπονημένος Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει τους πάντες. Παντού. Δεν είναι απλά μία διαπίστωση. Είναι η πραγματικότητα.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου