Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Αξίζει να το περνάμε όλο αυτό;


Είναι τυχαίο που μετά το break στο ΟΑΚΑ, ήμασταν μαζεμένοι, σχεδόν σαν να έχουμε χάσει; Παρά την τεράστια νίκη, προσωπικά είχα ένα κόμπο στο στομάχι. Ο Ολυμπιακός ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος σχεδόν σε όλο το ματς, για αυτό και έσπασε την έδρα, κερδίζοντας και τους διαιτητές.

Είναι τυχαίο που με την πλάτη στον τοίχο, βγάζουν τόσο μεγάλη σιγουριά στον Παναθηναϊκό πριν από κάθε οριακό ματς με τον Ολυμπιακό; Όταν έχουν "δέσει" τα πάντα, από παντού, είναι φυσιολογική αυτή η "βεβαιότητα".

Γνωρίζαμε τι μας περιμένει στο δεύτερο παιχνίδι της τελικής σειράς, με Αναστόπουλο και Μάνο.

Έχουμε καταντήσει γραφικοί κάθε χρόνο με την ίδια αρρωστημένη κατάσταση. Βάζουμε την ίδια "κασέτα", αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα στο ελληνικό μπάσκετ.

Ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος πάντα για να νικήσει τον Παναθηναϊκό να πιάσει σούπερ απόδοση. Να κάνει το τέλειο ματς. Δεν χωράνε λάθη, "νεκρά" διαστήματα, κακές εμφανίσεις.

Ο Παναθηναϊκός ξέρει πως ακόμα και στην κακή του βραδιά, όπως στον πρώτο τελικό, θα τον παίξει η διαιτησία 100%-0% υπέρ του και θα βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι, μέχρι το τέλος του.

Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει πως εντός και εκτός έδρας θα έχει την ασφάλεια και δεν θα αδικηθεί. Και πως την κρίσιμη στιγμή, θα πάρει το κρίσιμο σφύριγμα, όπως συνέβη 22 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη στο ΣΕΦ.

Ο Αναστόπουλος, ο διαιτητής των ειδικών αποστολών, "έσβησε" κάθε ελπίδα του Ολυμπιακού με μία ακόμα... εφεύρεση. "Βάφτισε" αμυντικό στον Παπαπέτρου, το επιθετικό φάουλ του Σίνγκλετον, και αντί να έχουν οι ερυθρόλευκοι δύο βολές στο 66-69, αυτός που τις εκτέλεσε ήταν ο Αμερικανός.

Ήταν μία ακόμα ύπουλη διαιτησία και στο τέλος ο Ολυμπιακός είχε και 10 περισσότερες βολές για μην έχει δικαίωμα διαμαρτυρίας (25-15). Οι βολές στο τέταρτο δεκάλεπτο ήταν 12-8. Μόλις τέσσερις περισσότερες και ενώ ο Παναθηναϊκός είχε συμπληρώσει τα πέντε ομαδικά φάουλ από το 33'. Ο Σπανούλης έπρεπε να εκτελέσει τουλάχιστον δέκα βολές (με τα χτυπήματα που δεχόταν σχεδόν σε κάθε διείσδυση) και με το ζόρι σούταρε δύο.

Κανείς δεν στάθηκε στο γεγονός πως ο Ολυμπιακός, στην κακή του ημέρα, γύρισε παιχνίδι από τους δεκατρείς πόντους. Δεν τον άφησαν, όμως, να διεκδικήσει τις πιθανότητές του μέχρι το φινάλε και να κάνει την ολική ανατροπή. Επαναλαμβάνω: το -13 έγινε -3 μέσα σε πέντε-έξι λεπτά.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο τελικό, η προπαγάνδα δούλεψε "υπερωρίες". Έλεγαν με στόμφο πως στο πρώτο αντικείμενο που θα πέσει, η αποστολή του Παναθηναϊκού θα αποχωρήσει για τα αποδυτήρια. Αποκαλούσαν "ζούγκλα" το ΣΕΦ, την ώρα που στο ΟΑΚΑ έχουν γίνει τα χειρότερα. Συνέπεια όλων αυτών; Το ΣΕΦ να μη γεμίσει και να μην έχει τον παλμό που απαιτούσε αυτό το ματς.

Η τελική σειρά του Πρωταθλήματος παραμένει ανοιχτή. Βασικά, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και με κανονικούς διαιτητές, θα περιμέναμε με αγωνία την έκβαση των αναμετρήσεων.

Μέσα μας, όμως, γνωρίζουμε πως δεν θα μας αφήσουν. Την κρίσιμη στιγμή, θα μας κόψουν τα φτερά. Εκτός και αν η ομάδα φτάσει στο μάξιμουμ της απόδοσης και της συγκέντρωσης. Μόνο έτσι. Ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να... ματώνει για να φτάνει στον τίτλο. Πρέπει να κερδίζει οκτώ παίκτες και όχι πέντε.

Πειράζουν το μυαλό μας και παίζουν με αυτό. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και σπάνε τα νεύρα μας. Με "μπροστάρη" αυτής της συνθήκης τον Δ. Γιαννακόπουλο. Κάθε Μάιο και Ιούνιο, γινόμαστε άλλοι άνθρωποι. Βγαίνει ο κακός μας εαυτός. Αυτό θέλουν! Αυτό επιζητούν! Η αλαζονεία και η έπαρσή τους, μας τρυπούν τον εγκέφαλο.

Πλέον, όμως, χρειάζονται δραστικά μέτρα. Κάθε χρόνο λέμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αλλά δεν αλλάζει το παραμικρό και γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Αξίζει να το περνάμε όλο αυτό; Αξίζει να το ζούμε; Γιατί το επιτρέπουμε; Δεν μας ταιριάζει αυτή η νοοτροπία.

ΥΓ: Είναι η νέα τάξη πραγμάτων. Η Αστυνομία και τα ΜΑΤ να προκαλούν τους οπαδούς του Ολυμπιακού για να αντιδρούν και να τιμωρούνται και να κλείνουν τα γήπεδα της ομάδας. Η Χούντα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πέσει άμεσα. Δεν χωράει αναβολή, δεν υπάρχει η απάντηση "δεν ήξερα...". Σε οποιαδήποτε άλλη κανονική χώρα, ο Αστυνομικός που είπε προς οπαδούς του Ολυμπιακού ότι "... έρχεται ο μπαμπάς σας ο Γιαννακόπουλος, να σας γ@#$%σει», σήμερα θα έψαχνε για δουλειά.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου