Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ο Ολυμπιακός δεν διαλύθηκε όπως πρόσμεναν κάποιοι... Στάθηκε ξανά στα πόδια του


Προφανώς και αντιλαμβάνομαι διαφορετικά κάποια πράγματα, αλλά ειλικρινά οι αποδοκιμασίες στο τέλος του αγώνα με τη Γιουνγκ Μπόις με ξεπερνούν. Φίλαθλοι του Ολυμπιακού γιούχαραν για το τελικό 1-1 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" (σε ένα ματς που χάθηκαν τρεις-τέσσερις κλασικές ευκαιρίες για τη νίκη και η ομάδα απειλήθηκε ελάχιστα), φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του Αλεχάντρο Ντομίνγκες, ο οποίος δεν ήταν καν στην αποστολή. Λεπτομέρεια; Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε την πρόκριση στη φάση των "32" του Europa League, μία αγωνιστική πριν από το τέλος των ομίλων, και πάει στην Κύπρο την τελευταία αγωνιστική για την πρωτιά στο γκρουπ, που θα φέρει θεωρητικά μία ευνοϊκότερη κλήρωση στον επόμενο γύρο.

Σημείωση 1η: ο Ολυμπιακός στα πολύ καλά του μπορούσε να νικήσει μέσα-έξω τον ΑΠΟΕΛ, τη Γιουνγκ Μπόις και την Αστάνα. Δεν παύει, όμως, να πέτυχε τον πρωταρχικό του στόχο στον όμιλο, που ήταν η πρόκριση στη φάση των "32".

Σημείωση 2η: καμία ελληνική ομάδα δεν έχει την πολυτέλεια να υποβαθμίζει προκρίσεις στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Και ο Ολυμπιακός προκρίνεται σε νοκ-άουτ φάση Champions League ή Europa League για έκτη διαδοχική σεζόν.

Σημείωση 3η: πώς γίνεται, ρε παιδιά, να ξεχνάμε τόσο εύκολα αυτά που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2016; Από τα λάθη της διοίκησης στον προγραμματισμό, την ομάδα που παρουσιάστηκε στους δύο αγώνες με τη Χάποελ Μπέερ Σεβά, μέχρι τον τελικό σχηματισμό του ρόστερ, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου.

Ο φίλαθλος του Ολυμπιακού είναι απαιτητικός - και καλά κάνει - από την ομάδα του. Υπάρχουν, όμως, κάποιες παράμετροι που δεν λαμβάνονται υπόψιν στο βαθμό που πρέπει. Το καλοκαίρι ορισμένοι περίμεναν τη διάλυση της ομάδας μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League και τις αλλαγές σε τεχνική ηγεσία (δύο τον αριθμό) και έμψυχο δυναμικό, ενώ το ερώτημα (και η αγωνία) των "εξυγιαντών" ήταν τι θα κάνει τώρα ο Ολυμπιακός χωρίς τα σίγουρα εκατομμύρια ευρώ από τη φάση των ομίλων του Champions League. Είναι χιλιοειπωμένα από την πλευρά μου, αλλά είμαι εδώ για να τα υπενθυμίζω.

Πώς γίνεται η ομάδα να βρει αγωνιστικό ρυθμό ύστερα από 18 ημέρες αγωνιστικής απραξίας και όταν το ελληνικό Πρωτάθλημα διακόπτεται κάθε τρεις και λίγο από τους "εξυγιαντές"; Μετά το +7 του Ολυμπιακού ύστερα από μόλις 8 αγωνιστικές και τρεις νίκες (οι δύο εξ αυτών άκρως πειστικές) στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" κόντρα σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό (+7 από τον Παναθηναϊκό, +9 από την ΑΕΚ, +10 από τον ΠΑΟΚ), η Super League έγινε ξανά βρώμικη, ενώ έπρεπε να κερδηθεί χρόνος για να επιστρέψουν οι τραυματίες τους. Έχετε καταλάβει ότι οι αγωνιστικές του Πρωταθλήματος διεξάγονται όποτε θέλουν οι άλλοι; Είναι αστείο το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει τη φετινή σεζόν περισσότερα αγωνιστικά λεπτά στην Ευρώπη από όσα έχει παίξει στη Super League! Την ώρα που στα ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα παίζουν διαρκώς και χαιρόμαστε να βλέπουμε ποδόσφαιρο.

Αν το πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι ο Πάουλο Μπέντο, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο Πορτογάλος προπονητής μετράει στον ερυθρόλευκο πάγκο 12 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες σε 16 αγώνες. Σουλούπωσε την ομάδα (όταν αυτή είχε εκπέμψει SOS) και την επανέφερε στην κανονικότητα, ενώ δίνει πραγματικά την ευκαιρία σε παίκτες από την Ακαδημία, που ήταν ο καημός όλων μας. Από τον Βαγγέλη Μαρινάκη μέχρι τον πιο απλό οπαδό. Ο Μπέντο δύσκολα θα βγάλει τη σεζόν με τόση γκρίνια, ενώ με τα τωρινά δεδομένα το θεωρώ απίθανο να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Βλέπετε, βγαίνει δύσκολα το ρεπορτάζ, γιατί ο Μπέντο δεν μιλάει σε κανέναν και κοιτάζει μόνο τη δουλειά του. Είναι ευχής έργον για κάποιους να έρθει Έλληνας προπονητής στην ομάδα ώστε να έχουν έτοιμες τις ειδήσεις.

Ο Πορτογάλος παίρνει τα ρίσκα του (ήταν σίγουρα ρίσκο να μην έχει έναν μεσοεπιθετικό παίκτη πρώτης γραμμής στον πάγκο κόντρα στη Γιουνγκ Μπόις, σε περίπτωση που στράβωνε για τα καλά το παιχνίδι), ενώ δείχνει να μη συμβιβάζεται με πρόσωπα και καταστάσεις. Αν το θέμα των ημερών στον Ολυμπιακό είναι γιατί δεν παίζουν οι Ντομίνγκες και Μάριν ή γιατί δεν ολοκληρώνει τις τρεις αλλαγές του (λες και είναι υποχρεωμένος από κάποιο νόμο), την ώρα που η ομάδα πάει ανέλπιστα καλά βάσει των όσων ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι, τι να πω και τι να γράψω... Ο Μπέντο γλεντάει κόσμο και κοσμάκη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο Ολυμπιακός δεν διαλύθηκε όπως ορέγονταν ορισμένοι, μετά τη δύσκολη στιγμή που βίωσε ολόκληρος ο οργανισμός τον περασμένο Αύγουστο. Στάθηκε ξανά στα πόδια του... Μακάρι να πάρει στα σοβαρά τα νοκ-άουτ παιχνίδια του Europa League. Το λέω κάθε χρόνο από το 2013 μέχρι σήμερα, αλλά δεν το βλέπω μέσα στο γήπεδο.

ΥΓ: Δεύτερη ήττα εκτός προγράμματος για τον μπασκετικό Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα. Μετά τη Γαλατασαράι, ήταν η σειρά της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Με 6/33 τρίποντα δύσκολα κερδίζεται ένας αγώνας αυτού του επιπέδου. Μέσα στον Δεκέμβριο ο κόουτς Σφαιρόπουλος καλείται να πάρει μία σημαντική απόφαση για το μέλλον της ομάδας. Με έναν σέντερ (Μπιρτς) και κάτι, η σεζόν δεν βγαίνει. Είναι ξεκάθαρο, πλέον. Από τον Ιανουάριο, όταν αρχίζει και ο δεύτερος γύρος, η ομάδα πρέπει να είναι πανίσχυρη σε όλες τις θέσεις.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Συγγνώμη κόουτς, δεν λέγεσαι Σφαιρόπουλιτς...


Ο κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη και μεγαλύτερος ηγέτης των ευρωπαϊκών παρκέ, Βασίλης Σπανούλης, έκανε και πάλι το θαύμα του, γράφοντας μία ακόμα θρυλική ραψωδία. Ο καλύτερος πάουερ φόργουορντ στην Ευρώπη, Γιώργος Πρίντεζης, πέτυχε το κρίσιμο γκολ-φάουλ και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μία ακόμα νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό. Οι δυο τους θυμήθηκαν τον αλησμόνητο τελικό της Πόλης (2012) και μας χάρισαν μία ακόμα στιγμή που χαράσσεται στη μνήμη. Σίγουρα, η διαφορά έπρεπε να είναι μεγαλύτερη βάσει της εικόνας του αγώνα στο ΟΑΚΑ (στη μεγαλύτερη διάρκειά του) και του αψεγάδιαστου πρώτου ημιχρόνου που έκανε ο Ολυμπιακός (με μόλις ένα λάθος και αυτό στο 19:57!), αλλά το φινάλε ήταν για μία ακόμα φορά συγκλονιστικό και κατακόκκινο! Η σεζόν είναι μεγάλη, ο Πρωταθλητής Ελλάδας θα αντιμετωπίσει ακόμα πολλές φορές τον Παναθηναϊκό και η ουσία είναι πως η ομάδα πρέπει να είναι έτοιμη όταν θα κρίνονται οι τίτλοι. Η σημασία της επικράτησης είναι τεράστια, καθώς ο Ολυμπιακός κάλυψε (κατά κάποιο τρόπο) την ήττα στην έδρα της Γαλατάσαραϊ, βελτιώνοντας το ρεκόρ του στο 5-3 στην Ευρωλίγκα. Παράλληλα, έσπασε ξανά τον τσαμπουκά των πράσινων μετά την έλευση του νέου προπονητή, επιβεβαιώνοντας πως οι ερυθρόλευκοι παραμένουν κυρίαρχοι στα μεταξύ τους παιχνίδια. Με ένα γεμάτο και βαθύ ρόστερ, αλλά και ξεκάθαρους ρόλους στην ομάδα.

Τα φώτα πέφτουν δικαίως στους πρωταγωνιστές, που είναι οι παίκτες, αλλά επιτρέψτε μου να αφιερώσω αυτό το άρθρο στον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Τον προπονητή, που μου θυμίζει έντονα (τόσο τακτικά όσο και με την εν γένει παρουσία & συμπεριφορά στην ομάδα), τον Γιάννη Ιωαννίδη. Ο "Σφαιρό" έχει συμπληρώσει δύο χρόνια στον Ολυμπιακό και σε αυτό το διάστημα μετράει 11 νίκες και 3 ήττες κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο! Η μία ήττα που κόστισε από τις τρεις ήταν αυτή στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (σεζόν 2015-2016). Ο Πρωταθλητής Ελλάδας μετράει 5 συνεχόμενες νίκες κόντρα στον Παναθηναϊκό και ο 49χρονος προπονητής έχει 5 νίκες σε 6 παιχνίδια στο ΟΑΚΑ (οι 3 εξ αυτών είναι διαδοχικές)! Είναι ο προπονητής που στα δικά μου μάτια απελευθέρωσε σε μεγάλο βαθμό τον Βασίλη Σπανούλη στο συγκεκριμένο γήπεδο, όπου πολλές φορές από το 2010 μέχρι το 2014 ήθελε να αποδείξει πράγματα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, ψάχνοντας σχεδόν πάντα για το κάτι παραπάνω. Πλέον, είναι μετρημένος στις προσπάθειές του (δεν τις εκβιάζει) και ενεργεί βάσει των όσων του δίνει η αντίπαλη άμυνα, όντας απόλυτα συγκεντρωμένος (και με καθαρό μυαλό) μέσα στο γήπεδο και εκμεταλλευόμενος τους συμπαίκτες του στο έπακρο. Για παράδειγμα, στο πρώτο ημίχρονο πέτυχε 16 πόντους (έχοντας τις 5 από τις 8 ασίστ), ενώ στο δεύτερο είχε δύο επιτυχημένες διεισδύσεις, ένα άστοχο τρίποντο, ευστόχησε σε δύο κρίσιμες βολές, έχοντας και την τελική πάσα στον Πρίντεζη, στο τέλος του αγώνα. Πνευματικά είναι ατσάλι και πολύ απλά δεν σταματιέται από κανέναν!

Επίσης, ο Σφαιρόπουλος έχει προλάβει να κερδίσει πέντε διαφορετικούς προπονητές του Παναθηναϊκού (Ιβάνοβιτς, Μανωλόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Πεδουλάκης, Πασκουάλ), αποτελώντας την αιτία που οι τέσσερις πρώτοι έχασαν τη δουλειά τους και ήρθε ο πέμπτος. Φανταστείτε, να είχε άλλος προπονητής αυτήν την επίδραση και την επιρροή στους αγώνες Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Θα "λιβανιζόταν" από το πρωί μέχρι το βράδυ. Συγγνώμη κόουτς, αλλά δεν λέγεσαι... Σφαιρόπουλιτς για να αποκτήσεις "στρατό" από γραφιάδες, που θα σε αποθεώνουν μέρα-νύχτα, ακόμα και όταν κάνεις κάτι λάθος. Με τα ωραία και τα άσχημά του χούγια, ο Σφαιρόπουλος έχει αλλάξει την ψυχολογία, τη συγκέντρωση και τη νοοτροπία της ομάδας στα συγκεκριμένα παιχνίδια και το συγκεκριμένο γήπεδο όπου συνήθως ισχύουν άλλοι νόμοι και κανονισμοί (η ομάδα ασχολείται μόνο με το μπάσκετ και όχι με τα γύρω-γύρω, που συχνά αποπροσανατολίζουν και χαλάνε το μυαλό), ξέχωρα από τη γενικότερη προσφορά του στην ομάδα με τη δουλειά που κάνει, ενώ το σημαντικότερο είναι πως αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες που του αναλογούν και δεν κρύβεται. Αναγνωρίζει τα ρίσκα του παίρνει και στις "στραβές" βγαίνει πάντα μπροστά. Πέρυσι, στο Μπάμπεργκ, επέλεξε να παίξει η ομάδα την τελευταία άμυνα με το σκορ ισόπαλο. Φέτος, στο ΟΑΚΑ, ζήτησε φάουλ πάνω στον Καλάθη στην προτελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού, πάλι με το σκορ ισόπαλο, έχοντας το καθαρό μυαλό να θυμηθεί την κρίσιμη ώρα πως ο Καλάθης έχει 59,1% από τις βολές στη φετινή Ευρωλίγκα. Είναι μάγκας με τα όλα του και αξίζει να βρίσκεται στον πάγκο του μεγαλύτερου αθλητικού οργανισμού της χώρας.

Ο Ολυμπιακός έχει ένα ζηλευτό ελληνικό κορμό και σε αυτόν στηρίζεται, την ώρα που άλλοι έχουν γεμίσει Αμερικανούς και οι Έλληνες παίζουν με το... σταγονόμετρο (ήθελαν και ελληνοποίηση, τρομάρα τους). Στο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας, ο Φώτσης έπαιξε από σπόντα 28:05 επειδή είναι τραυματίας ο Γκιστ. Για του λόγου το αληθές, ο Φώτσης έπαιξε 07:37 με Ζαλγκίρις, 12:07 με ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 10:37 με Μπάμπεργκ, 09:30 με Ερυθρό Αστέρα, 08:04 με Αναντολού Εφές, 19:52 με Μακάμπι Τελ Αβίβ, 09:19 με Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Νικ Καλάθης αγωνίστηκε 33:02, ο Παππάς 15:35, ο Μπουρούσης 13:14, ο Μποχωρίδης 01:16, ενώ DNP είχε για πολλοστή φορά το πρόγραμμα για τους Πατ Καλάθη, Χαραλαμπόπουλο, Λούντζη. Ο Πατ προφανώς αποκτήθηκε για να πανηγυρίζει τα... τούβλα του αδερφού του (δεν έχει παίξει δευτερόλεπτο στην Ευρωλίγκα, όπως και ο Λούντζης, ενώ ο Μποχωρίδης έχει αγωνιστεί συνολικά 28:35), ενώ ο Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος ανανέωσε το καλοκαίρι για καμιά εικοσαριά χρόνια το συμβόλαιό του, έχει παίξει ολόκληρα 07:31 στη φετινή Ευρωλίγκα. Τόσο πολύ τον πιστεύουν. Από την άλλη, ο μυθικός Βασίλης Σπανούλης έπαιξε 27:55, πετυχαίνοντας 22 πόντους (με 3/5 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 4/5 βολές) και μετρώντας 8 ασίστ. Ο Πρίντεζης αγωνίστηκε 22:45 (σκοράροντας 16 πόντους), ο Μάντζαρης 17:50, ο Παπαπέτρου 17:18 και ο Παπανικολάου 13:56, ενώ δεν έπαιξε καθόλου ο Αθηναίου (ο Αγραβάνης είναι τραυματίας). Ο Σφαιρόπουλος έκανε ροτέισον 11 παικτών και ο Πασκουάλ 8.

*Στην Ευρωλίγκα, η διαιτησία προσπαθεί και στοχεύει στο 50%-50%, έστω και αν στο δεύτερο ημίχρονο οι Πουκλ, Λοτερμόζερ και Χιμένεθ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βάλουν ξανά τους γηπεδούχους στη διεκδίκηση της νίκης. Με 12-0 βολές στην τρίτη περίοδο και τον Ολυμπιακό να εκτελεί την πρώτη του βολή στο δεύτερο μέρος, περίπου στο 37ο λεπτό. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με αντιστοιχία στις βολές 6/4 και ο αγώνας με 22/9! Με τον Παναθηναϊκό να κυνηγάει διαρκώς στο σκορ από το 23-23 και να παίζει κάθε άμυνα στο όριο του φάουλ. Η διαφορά στις βολές έγινε στο δεύτερο ημίχρονο και δεν δικαιολογείται, καθώς το ματς ήταν κλειστό. Τα κριτήρια ήταν διαφορετικά σε αυτό το διάστημα από τους τρεις ξένους διαιτητές.

*Αν μία ομάδα μπάσκετ έχει το δικαίωμα να τα βάζει με την τύχη της λόγω των τραυματισμών, αυτή είναι ο Ολυμπιακός. Δεν είναι μόνο για τα τελευταία χρόνια, αλλά από την εποχή Έλμερ Μπένετ, Άρβιντας Ματσιγιάουσκας και άλλων, όταν προγραμματισμοί και ολόκληρες σεζόν τινάζονταν στον αέρα. Περαστικά στον Γκιστ και τον κάθε Γκιστ, άλλοι χαίρονταν την περυσινή σεζόν με τους σοβαρούς τραυματισμούς παικτών του Ολυμπιακού.

*Δε νομίζω ότι στο πρώτο του Μπαρτσελόνα-Ρεάλ ο Πασκουάλ είχε κάνει λόγο για τη διαιτησία. Μπήκε από νωρίς στο κλίμα...

*Ο Ισπανός τεχνικός μίλησε για μία φάση στο 76-72 και ένα φάουλ του Σίνγκλετον στον Σπανούλη (που ήταν, με το σώμα), αλλά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Σίνγκλετον είχε κατεβάσει τα χέρια του Μπιρτς, με το σκορ στο 73-72 και στην εξέλιξη της φάσης ο Φώτσης πέτυχε τρίποντο. Το πιθανό 73-74 έγινε 76-72. Επιλεκτική μνήμη από τον κύριο.

*"Olympiacos who?" είπε ο Φελντέιν μετά τη νίκη της ομάδας του επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ για τον ευρωπαϊκό αγώνα με τον Ολυμπιακό που ακολουθούσε. Από τη μία δυσανασχετώ καμιά φορά με την υπερβολική ευγένεια των μελών της ομάδας για τους αντιπάλους τους (πριν και μετά τα παιχνίδια), αλλά από την άλλη χαίρομαι κιόλας γιατί οι αθλητές του Ολυμπιακού έχουν επίπεδο και δεν πουλούν φθηνό οπαδιλίκι.

*Αλήθεια, πόσο πιο χαμηλά μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος; Ο Μπουρούσης έπαιξε 13 λεπτά και κάτι, αλλά πανηγύριζε με πάθος στον πάγκο σε κάθε καλάθι. Με το ιστορικό που είχε ως αντίπαλος με τη νυν ομάδα του, να έχει μείνει στην... ιστορία.

*H καταμέτρηση συνεχίζεται: 7-3 είναι οι νίκες στην Ευρώπη. Εκεί, όπου τα διαιτητικά λάθη στους αγώνες Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός δεν γίνονται εσκεμμένα και η τράπουλα δεν είναι σημαδεμένη.

*Πάει και το μπάσκετ, τελείωσε και αυτό... Παντού θα προσκυνάτε, τον Ολυμπιακό! Αλήθεια, πώς αντέχουν να τους νικάμε διαρκώς σε όλα τα αθλήματα; Θρύλος.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

"Δηλητηριάζετε το ποδόσφαιρο για να κρύψετε την ανυπαρξία σας..."

"Καταπέλτης" ήταν ο Γιάννης Βρέντζος κατά του Παναθηναϊκού και του Γιάννη Αλαφούζου, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Super League που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (9/11). Ο Ολυμπιακός, όπως και οι περισσότερες ομάδες πλην των γνωστών της "συμμαχίας", θέλει να συνεχιστεί κανονικά το Πρωτάθλημα, μετά τη χουντική απόφαση της προσωρινής διοίκησης της ΕΠΟ για την αναστολή της Super League, με αφορμή την καταστροφή, από ύποπτη πυρκαγιά, του εξοχικού που έχει ο Γιώργος Μπίκας στη Χαλκιδική.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΠΑΕ Ολυμπιακός:

"Καθόμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι και κοιταζόμαστε στα μάτια. Μιλάμε για συναίνεση, καταγγέλουμε τις αθλιότητες, όπως αυτήν τώρα με τον κύριο Μπίκα, και έχουμε την ίδια στιγμή δηλώσεις από τον Αλαφούζο, έναν κοινό συκοφάντη, που δυναμιτίζουν και είναι πέρα από τα όρια. Αφήνει διαρκώς υπόνοιες για την περίπτωση του φούρνου του Κωνσταντινέα. Φύλλο και φτερό έκαναν τις συνομιλίες μας και σε 7.000 σελίδες δεν υπάρχει ούτε ένα ίχνος που να δείχνει σχέση με αυτό το γεγονός. Ο Αλαφούζος ξέρει ότι υπάρχει απαλλακτική πρόταση για το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά συνεχίζει να ρίχνει λάσπη. Το μόνο που σας νοιάζει, είναι να καταστραφεί το ποδόσφαιρο και μας λέτε τώρα για τον Καλύβα και τον Τσαχειλίδη να προστατευτούν. Φυσικά να προστατευτούν, αλλά από ποιον; Εσείς δεν τους λέγατε "εγκληματική οργάνωση" πριν από λίγο καιρό; "Δηλητηριάζετε το ποδόσφαιρο για να κρύψετε την ανυπαρξία σας...".

*Για να έχετε σωστή ενημέρωση, ουδέποτε ο Γιάννης Βρέντζος ανακάλεσε ή ανασκεύασε τα λεγόμενά του στο Δ.Σ. της Λίγκας. Είναι νέα ψέματα των προπαγανδιστών και προβοκατόρων.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Φτιάξαμε ομάδα να κερδίζουμε και τους Σιδηρόπουλους


Θέλουν πίσω τα Σάββατα και τις Κυριακές τους. Αυτό δεν είναι το μότο των "εξυγιαντών"; Και εμείς, όμως, θέλουμε πίσω τα Σάββατα και τις Κυριακές μας. Τότε, όπου ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό, που έπαιζε μόνο για τον Παναθηναϊκό. Την ΑΕΚ, που έπαιζε μόνο για την ΑΕΚ. Τον ΠΑΟΚ, που έπαιζε μόνο για τον ΠΑΟΚ. Όχι, για τη "συμμαχία" και την "εξυγίανση", αλλά για την ιστορία τους. Και τότε, και τώρα, ο Ολυμπιακός έχει το know how αυτών των αγώνων. Συνηθίζει να νικάει και να κατακτά τίτλους. Γιατί έχει την καλύτερη ομάδα, τους καλύτερους παίκτες, τον καλύτερο προπονητή, την καλύτερη έδρα, τους καλύτερους φιλάθλους, τον καλύτερο πρόεδρο.

Το... τέταρτο φαβορί για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος, όπως "βαφτίστηκε" το καλοκαίρι από τους "ειδικούς" του αθλήματος, νίκησε κρυστάλλινα την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", με 3-0, 2-1 και 3-0 αντίστοιχα. Ύστερα από 8 αγωνιστικές, οι πράσινοι βρίσκονται στο -7 από την κορυφή, οι κιτρινόμαυροι στο -9 και οι ασπρόμαυροι στο -10. Κανένα Πρωτάθλημα δεν τελείωσε ακόμα, αλλά είναι μία καλή βάση για την κατάκτηση του 44ου τίτλου. Ο μηχανισμός της αισχρής προπαγάνδας που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια εις βάρος του Ολυμπιακού από συγκεκριμένα ΜΜΕ, προσπαθεί όχι μόνο να πλήξει το σύλλογο και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και να στρέψει τα σοβαρά προβλήματα της χώρας προς μία άλλη κατεύθυνση, αυτή του αθλητισμού, όπου είναι μία διέξοδος για όλους μας: σε ένα ανελέητο μίσος των Ελλήνων (όσων δεν είναι Ολυμπιακοί) εναντίον του Ολυμπιακού. Άνθρωποι που έχουν τρεις και τέσσερις δουλειές (και εμείς ψάχνουμε μία για να επιβιώσουμε), έχουν αναγάγει σε επιστήμη τις προσβολές εναντίον του Ολυμπιακού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ανέκαθεν το κόκκινο πούλαγε, αλλά πλέον μιλάμε για έναν, πέρα για πέρα, ανήθικο πόλεμο.

Μετά το 3-0 επί του Παναθηναϊκού, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε λόγο για δικαίωση και ευχαρίστηση. Από τη στιγμή που ανέλαβε τον Ολυμπιακό έχει βρεθεί στο στόχαστρο του συστήματος, αλλά παραμένει εδώ ως άξιος εγγυητής του μέλλοντος της ποδοσφαιρικής ομάδας. Είμαι σίγουρος, γιατί είναι ένας οπαδός του Ολυμπιακού, πως ήθελε ακόμα τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο. Και μεταξύ μας, χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία σε αυτό το διάστημα για ένα σκορ που θα έμενε στην ιστορία. Ο Ολυμπιακός χάρη στην ποιότητά του ως ομάδα, την αξία των ποδοσφαιριστών του και το πάθος που έβγαλε ως σύνολο μέσα στο γήπεδο "καθάρισε" με συνοπτικές διαδικασίες το ντέρμπι από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, πετυχαίνοντας τρία γκολ μέσα σε διάστημα είκοσι ενός λεπτών με τους Μποτία, Ελιουνούσι και Ιντέγε. Ο Ολυμπιακός πέτυχε τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για δεύτερη φορά στην ιστορία του (από καταβολής Α' Εθνικής), μετά τις 26 Φεβρουαρίου 1967 (τότε, το τελικό σκορ ήταν 4-0)! Οι ερυθρόλευκοι βρήκαν δύο γκολ από στατικές φάσεις και ένα γκολ σε κατάσταση τρανζίσιον. Είναι κάπως ειρωνικό για την άμυνα του Παναθηναϊκού ότι δέχθηκε ένα γκολ από κόρνερ και άλλο ένα από φάουλ, την ώρα που στα πρώτα τέσσερα-πέντε λεπτά, ο Ολυμπιακός σπατάλησε αφελώς δύο φάουλ (σε καλή θέση για γέμισμα προς την περιοχή) και ένα κόρνερ, χωρίς καν να απειλήσει και να μεταφέρει την μπάλα προς τη μεγάλη περιοχή, αλλά κάνοντας "ποικιλίες"! Δίχως αμφιβολία, επίσης, η φάση που σημάδεψε την αναμέτρηση ήταν το καθοριστικό τάκλιν του Μποτία στο ανεπανάληπτο τετ α τετ του Λέτο, στο 20' (στη μοναδική κλασική ευκαιρία του αντιπάλου σε όλο το ματς, πλην του πέναλτι-φαντάσματος), καθώς ένα λεπτό αργότερα ο Ισπανός στόπερ προωθήθηκε στο κόρνερ του Φορτούνη και άνοιξε το δρόμο της νίκης με μία καρφωτή κεφαλιά. Ο 27χρονος κεντρικός αμυντικός είναι το πρόσωπο αυτού του ντέρμπι.

Το σύστημα της προπαγάνδας ήθελε Σιδηρόπουλο (και το επιτελείο του) σε αυτό το ντέρμπι. Είναι παγκόσμιο ρεκόρ ότι μέσα σε 36 ημέρες ο "κορυφαίος" Σιδηρόπουλος διαιτήτευσε δύο παιχνίδια μεγάλης σημασίας, στο ίδιο γήπεδο, μίας συγκεκριμένης ομάδας, την οποία και αδίκησε με τις αποφάσεις του. Μέχρι και ο Κλάτενμπεργκ, η κορυφαία σφυρίχτρα στον πλανήτη, δεν διευθύνει όλα τα μεγάλα παιχνίδια του αγγλικού Πρωταθλήματος. Η προπαγάνδα, όμως, στην Ελλάδα έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ξεβράκωμα για τους "συμμάχους" και τους "εξυγιαντές" από αυτό που έγινε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016. Με διαιτησία 25%-75% στο "Γεώργιος Καραίσκάκης", ο Ολυμπιακός νίκησε πανεύκολα τον Παναθηναϊκό, κάνοντας διαχείριση του αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο λόγω του κουραστικού προγράμματος και του μακρινού ταξιδιού που προηγήθηκε στο Καζακστάν. Ο "κορυφαίος" Σιδηρόπουλος χάρισε κίτρινες και κόκκινες κάρτες στους πράσινους, ενώ στο 3-0 επιχείρησε να βάλει ξανά και από το πουθενά τον Παναθηναϊκό στη διεκδίκηση ενός θετικού αποτελέσματος, υποδεικνύοντας ένα πέναλτι από τη "χρυσή" εποχή του Μπίκα που τον επέλεξε. Είναι τόσο "κορυφαίος" ο Σιδηρόπουλος, που δεν είδε το πεντακάθαρο τάκλιν του Μποτία στον Βιγιαφάνιες, στην μπάλα. Μία μπάλα που φεύγει προς τα αριστερά στο διώξιμο του Ισπανού, με τον "κορυφαίο" Σιδηρόπουλο να είναι στα δύο μέτρα από τη φάση! Ο Ολυμπιακός, όμως, έχει φτιάξει ομάδα για να κερδίζει και τους Σιδηρόπουλους. Όπως γίνεται αντιληπτό, αν οι φάσεις στο ντέρμπι είχαν γίνει ανάποδα, η προπαγάνδα θα είχε πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Αν ήταν ο Λέτο στη θέση του Φορτούνη και ο Μποτία στη θέση του Μολέντο, στο 11ο λεπτό, η κόκκινη κάρτα θα ήταν... μαρς. Τώρα με την κίτρινη (που είναι κίτρινη), δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό. Φανταστείτε, να έπαιρνε τέτοιο πέναλτι ο Ολυμπιακός, όπως αυτό του Βιγιαφάνιες με τον Μποτία. Η προπαγάνδα θα είχε... τρελαθεί από την ανάγκη να πάρει πίσω τα Σάββατα και τις Κυριακές της.

Ο Πάουλο Μπέντο είναι μεγάλος μάγκας. Σε ένα παλαβό καλοκαίρι από κάθε άποψη, ύστερα από έναν σοκαριστικό αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League, ο Ολυμπιακός βρήκε έναν κανονικό προπονητή και ενίσχυσε την ομάδα του μέσα στον Αύγουστο, φέρνοντας καλούς και χρήσιμους παίκτες. Ο Πορτογάλος τεχνικός διαχειρίζεται με υποδειγματικό τρόπο το υλικό που έχει στα χέρια του και σε γενικές γραμμές παρουσιάζεται δίκαιος με τους ποδοσφαιριστές του. Σε 15 αγώνες, μετράει 12 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Ελπίζω, όταν έρθουν ξανά μία-δύο "στραβές", να μη βρεθεί να παίζει τη θέση του σε ένα μεμονωμένο ματς. Προφανώς και ο Ολυμπιακός δεν παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο της ιστορίας του, αλλά μετά τα όσα έγιναν αυτό το καλοκαίρι, θα ήταν εξίσου παρανοϊκό να παίζει μπαλάρα η ομάδα. Οι ερυθρόλευκοι είναι συγκροτημένοι και συμπαγείς, ξέρουν τι θέλουν και πώς να το πάρουν πάνω στο χορτάρι, βασιζόμενοι στη στρατηγική και τη φιλοσοφία του προπονητή τους. Η ουσία είναι πως ο σύλλογος έβαλε 8 γκολ και δέχθηκε 1 από τους τρεις συνδιεκδικητές του τίτλου, βγάζοντας ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Κανένα Πρωτάθλημα δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Είναι στο χέρι της ομάδας να διευρύνει το προβάδισμά της και να βελτιώσει την απόδοσή της παιχνίδι με το παιχνίδι. Είναι μία καλή στιγμή για να αφιερωθεί το κλαμπ περισσότερο στη διάκριση στην Ευρώπη μέσω του Europa League, αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του.

ΥΓ1: Το έχουμε πάρει χαμπάρι; Στο μεγαλύτερο ντέρμπι της Ελλάδας, ο Ολυμπιακός έπαιξε με ένα 18χρονο παλικαράκι στο αριστερό άκρο της άμυνας. Γράψτε λάθος... Με έναν 18χρονο παλίκαρο. Ο Παναγιώτης Ρέτσος δείχνει το δρόμο για κάθε νεαρό παίκτη που θέλει να κάνει το όνειρο πραγματικότητα και να παίξει στην ομάδα της καρδιάς του. Η καθιέρωση στον Ολυμπιακό δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, για αυτό συνονόματε συνέχισε τη σκληρή δουλειά. Πού να παίξει και στη φυσική του θέση, αυτή του στόπερ. Εκτός από ταλέντο, ο Ρέτσος έχει τσαγανό και φαίνεται η δουλειά του. Παίζοντας σε θέση αριστερού μπακ, αν και κεντρικός αμυντικός και δη δεξιοπόδαρος, ότι προσπαθεί να βελτιώσει τις κινήσεις του και την επαφή του με την μπάλα, με το αριστερό πόδι, δείχνει την ποιότητά του ως αθλητής και άνθρωπος.

ΥΓ2: Πείτε και μία καλή κουβέντα για τον Μπέντο, ρε παιδιά. Τσάμπα είναι...

ΥΓ3: Αυτό που πρέπει να προβληματίσει τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, είναι ότι έχασαν με κατεβασμένα χέρια από τον Ολυμπιακό, που δεν έπιασε δα και την καλύτερη απόδοση πάνω στο χορτάρι. Επίσης, πρέπει να προβληματιστούν από τη συμπεριφορά κάποιων παικτών τους που διαμαρτύρονταν σχεδόν σε κάθε φάση και ιδιαίτερα αυτή του Λέτο. Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής άγεται και φέρεται ως "ηγέτης" μιας συνοικιακής ομάδας, που του φταίνε μονίμως όλοι και όλα, καθώς γνωρίζει πως ο ίδιος είναι ανήμπορος να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα του, που έχει λίγες δυνατότητες αγωνιστικά. "Μπινελίκια" στον διαιτητή και διαδοχικές προκλήσεις στους αντιπάλους του, ενώ έχει ρόλο περιπατητή εντός αγωνιστικού χώρου. Το να πουλάει οπαδιλίκι ένας παίκτης σε μία ομάδα, που έχει χάσει την επαφή της με τους τίτλους εδώ και χρόνια, απλά συντηρεί το πρόβλημα. Δικό τους θέμα είναι να βρουν τη λύση. Τέλος, είναι λυπηρό για αυτούς και την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, να τους υπερασπίζονται δημοσιογράφοι-οπαδοί των άλλων ομάδων. Αν δεν είναι αυτή κατάντια, τότε τι είναι...

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ό,τι δεν τόλμησε κανείς...


Διαβάζω/ακούω διάφορα και ειλικρινά απορώ... Ότι ο Πάουλο Μπέντο βολεύτηκε με την ισοπαλία στο Καζακστάν, την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε 6-7 ευκαιρίες για γκολ, με τελευταία εξ αυτών στο 90'+4', ενώ ο αντίπαλος σκόραρε στη μία από τις τρεις φάσεις που δημιούργησε. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας χρειάζονται μόλις ένα βαθμό σε δύο αγώνες για την πρόκριση, ενώ με δύο νίκες εξασφαλίζουν την πρωτιά στο 2ο όμιλο του Europa League. Οι ερυθρόλευκοι πήγαν σε αυτό το ευρωπαϊκό ματς με μία εντεκάδα, τα μέλη της οποίας έπαιζαν για πρώτη φορά μαζί, ενώ δεν αγωνίστηκαν οι Καπίνο, Φιγκέιρας, Ντα Κόστα, Ντε Λα Μπέγια, Μιλιβόγιεβιτς, Φορτούνης και Ιντέγε προκειμένου να "πάρουν ανάσες" ενόψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Με τους Μάριν και Σιόβα εκτός αποστολής, και τον Ντομίνγκες να μην αγωνίζεται, επίσης. Με τον προπονητή του Ολυμπιακού να δίνει την ευκαιρία στον 18χρονο Ρέτσο και τον 19χρονο Μανθάτη, οι οποίοι αγωνίστηκαν ως βασικοί, αλλά και στον Ανδρούτσο, ο οποίος έπαιξε λίγο ως αλλαγή. Με τρεις παίκτες από την ομάδα Νέων σε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό παιχνίδι. Η ομάδα έχει βάθος στο ρόστερ της και το απέδειξε (και) στο μακρινό Καζακστάν. Εξαιρείται η θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας, αλλά και η μη παρουσία ενός "Μέλμπεργκ" στο κέντρο της άμυνας.

Και εγώ είμαι της άποψης πως ο Ολυμπιακός έχει φτάσει σε ένα επίπεδο στην Ευρώπη όπου ομάδες όπως η Αστάνα πρέπει να τις κερδίζει μέσα-έξω. Ωστόσο, με βάση τις ιδιαιτερότητες και την εικόνα του αγώνα, αλλά και την εχθρική διαιτησία (ο Ισραηλινός διαιτητής χάρισε μία κόκκινη κάρτα στον Καμπανάνγκα και δεν έδωσε ένα πέναλτι-ματς στον Ολυμπιακό, σε ανατροπή του Σεμπά), ο Ολυμπιακός ήταν συμπαγής σε ένα δύσκολο αγωνιστικό χώρο (με κακό συνθετικό χλοοτάπητα) και εν πολλοίς πήρε αυτό που ήθελε κόντρα σε μία ομάδα που είναι αήττητη εντός έδρας στην Ευρώπη από τον Αύγουστο του 2014. Ο Μπέντο έχει τολμήσει ό,τι δεν έκανε κανένας από τους προκατόχους του τα τελευταία χρόνια. Δίνει την ευκαιρία σε νέα παιδιά, σε παιχνίδια που... καίνε. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε και τα κρίσιμα ματς με την Αρούκα, βλέπουμε Έλληνες νεαρούς και ικανούς ποδοσφαιριστές από τα "σπλάχνα" του συλλόγου να παίρνουν πολύτιμα λεπτά συμμετοχής, αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Πορτογάλος προπονητής χαίρει της αποδοχής μου για την εν γένει παρουσία του στο κλαμπ. Σαφώς και η ομάδα έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης και μπορεί να παίξει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά ο Ολυμπιακός είναι στιβαρός και σοβαρός αγωνιστικά, έχοντας βγάλει (μετά την ήττα στη Λάρισα, στις 25 Σεπτεμβρίου) ένα δύσκολο μήνα με έξι νίκες (τέσσερις στο Πρωτάθλημα, μία στο Europa League, μία στο Κύπελλο) και μία βολική ισοπαλία στην Αστάνα. Υπάρχει στρατηγική και φιλοσοφία, όπως και συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο. Με ένα ρόστερ (δεν θα βαρεθώ να το γράφω) που πήρε την τελική του μορφή, την τελευταία ημέρα του Αυγούστου. Και με όλα όσα προηγήθηκαν, αυτό το "τρελό" καλοκαίρι. Ο Μπέντο παράγει έργο και όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί. Δεν ξέρω αν θα βγάλει τη σεζόν ή αν θα παραμείνει και δεύτερη σεζόν στον Ολυμπιακό, όπως προβλέπει το συμβόλαιό του, αλλά το έχω ξαναγράψει πως η ομάδα δεν γίνεται να αλλάζει τόσο συχνά προπονητή. Ο 47χρονος κόουτς είναι σοβαρός, μετρημένος, ένας κανονικός προπονητής, ενώ δεν ψάχνει δικαιολογίες στις "στραβές".

Στο μπάσκετ, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΣΕΦ. Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να παίζουν οι Πρωταθλητές Ελλάδας κόντρα σε... 8 παίκτες, ιδιαίτερα εναντίον του Παναθηναϊκού, αλλά βλέπουμε και στην Ευρώπη κάτι ανάλογο. Η διαιτησία πηγαίνει... καροτσάκι τις ΤΣΣΚΑ, Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης. Η Ευρωλίγκα φαίνεται πως θέλει να στείλει... συστημένες τις ομάδες στο Final-4 της Κωνσταντινούπολης και να έχουμε ξανά έναν τελικό ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ και τη Φενέρ. Φανταστείτε πως σε ένα ματς όπου πράγματι ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός και δεν είχε διάρκεια στο παιχνίδι του, η ΤΣΣΚΑ χρειάστηκε υπέρ της τη διαιτησία με 0%-100% για να κερδίσει μέσα στο ΣΕΦ. Η ομάδα της Μόσχας δεν έχει ξεπεράσει (και όπως βλέπουμε θα πάρει ακόμα χρόνια) όλα όσα της έχει κάνει ο Ολυμπιακός σε ματς που διακυβεύονται προκρίσεις σε τελικούς και τίτλοι. Διακρίνουμε το φόβο στα μάτια τους και πολύ γουστάρουμε. Στο 73-77, τα περισσότερα μέλη της ρωσικής ομάδας"έβλεπαν εφιάλτες". Ένα λεπτό να είχε ακόμα (και μία ακόμα επική ανατροπή θα είχε ολοκληρωθεί) ή με πενηνταρίσια διαιτησία, η ΤΣΣΚΑ θα είχε χάσει και αυτό το ματς. Από εκεί και πέρα, οι ερυθρόλευκοι εκνευρίστηκαν από νωρίς λόγω της αντιμετώπισης που είχαν από τη διαιτησία, χάνοντας βολές, ελεύθερα σουτ και λέι-απ. Μέχρι και σε κάρφωμα αστόχησαν οι Μπιρτς και Μιλουτίνοφ, την ώρα που ο Σπανούλης αποβλήθηκε με πέντε φάουλ και ο Λοτζέσκι πήρε μόλις τρία σουτ, μένοντας άποντος. Δεν μου αρέσει η λογική "... δεν ασχολούμαστε με τη διαιτησία" που έχουν οι παίκτες και ο Σφαιρόπουλος. Όχι δα... Για τον Ολυμπιακό, μιλάμε. Την περυσινή σεζόν, οι Περάσοβιτς και Ιτούδης μίλησαν ανοιχτά για τη διαιτησία και είδαμε όλοι την αντιμετώπιση που είχε ο Ολυμπιακός στο Top-16 της Ευρωλίγκας. Η σιωπή εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

Τέλος, οι Πρωταθλητές Ελλάδας πρέπει να αποφασίσουν αν μπορούν να περιμένουν τον Γιανγκ να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από το σοβαρό τραυματισμό του. Ο Ολυμπιακός παίζει με τον συγκινητικό Μπιρτς στη θέση του σέντερ και τον Μιλουτίνοφ, ο οποίος είναι αισθητά βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι, αλλά βάσει σωματοδομής είναι χρήσιμος για ειδικές συνθήκες μέσα σε έναν αγώνα. Ο Πάτρικ Γιανγκ είναι μία μεγάλη επένδυση των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, αλλά η ομάδα αγωνίζεται σε έναν μαραθώνιο και δεν έχει την πολυτέλεια χρόνου για να περιμένει, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ουσιαστικά μείον έναν παίκτη και δη ξένο.

ΥΓ1: Και Ρέτσος. Και Μανθάτης (με εκπληκτική κίνηση και ασίστ στο γκολ του Σεμπά). Και Ανδρούτσος στο φινάλε. Και Βιάνα (μόλις στα 21 του). Και Μπουχαλάκης (έχει ταλαιπωρηθεί πολύ, αλλά είναι παίκτης με καλά στοιχεία στο παιχνίδι του και ελληνόπουλο). Επαναλαμβάνω: ο Μπέντο τολμάει ό,τι δεν τόλμησε κανείς στο πρόσφατο παρελθόν. Και σε αγώνες επιπέδου Europa League.

ΥΓ2: Σεμ-πας να μας τρελάνεις; Πόσο παικταράς είσαι ρε Μάρτινς;

ΥΓ3: Η συμπεριφορά των τριών διαιτητών (Ιερεθουέλο, Γιαβόρ και Μόγκουλκοτς) απέναντι στον Ολυμπιακό και τον Βασίλη Σπανούλη, ήταν προσβλητική. Τον γίγαντα Ολυμπιακό, θα τον σέβεστε. Τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα στην Ευρώπη, θα τον σέβεστε.

ΥΓ4: Δεν συνεχίζω στο sportotal.gr. Η απόφαση είναι προσωπική, αλλά πάρθηκε βάσει συνθηκών. Ευχαριστώ για δεύτερη φορά δημόσια τον Γιώργο Χελάκη για την ευκαιρία που μου έδωσε. Μου τα έχει φέρει έτσι η ζωή και κινούμαι στο ρίσκο από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Παίρνοντας γενναίες ή ανατρεπτικές (όπως το πάρει κανείς) αποφάσεις. Τουλάχιστον κάνω αυτό που λέει η καρδιά μου. Έδωσα ό,τι μπορούσα αυτούς τους επτά μήνες. Η ζωή συνεχίζεται.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Να βγει η υποχρέωση στο Καζακστάν


Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι δεν έχει... τόσο μεγάλη θέση στο μυαλό μου. Εννοείται πως ο σύλλογος παίζει παντού και πάντα για τη νίκη, αλλά στη ζωή καμιά φορά πρέπει να βάζουμε και προτεραιότητες. Και με ισοπαλία ή ήττα από την Αστάνα, ο Ολυμπιακός παραμένει στη διεκδίκηση της πρόκρισης στη φάση των "32" του Europa League. Σοφά ο Πάουλο Μπέντο επέλεξε να προφυλάξει βασικούς παίκτες (Φορτούνη, Μιλιβόγιεβιτς, Ντα Κόστα, Ντε Λα Μπέγια) ενόψει του ντέρμπι που ακολουθεί με τον Παναθηναϊκό. Ο Πορτογάλος έχει αφουγκραστεί τη δίψα του ερυθρόλευκου λαού για νίκη την προσεχή Κυριακή (3/11). Δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Η αισχρή προπαγάνδα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά για τρίτη φορά, μέσα σε ένα μήνα και κάτι. Ήδη, τα εισιτήρια για το ματς γίνονται... καπνός, με 27.000 "μαγικά χαρτάκια" να διατίθενται από την πρώτη ημέρα που βγήκαν στα εκδοτήρια.

Το ταξίδι στο μακρινό Καζακστάν θα μπορούσε να το αποφύγει και ο Ιντέγε, αν υπήρχε ένας τρίτος σέντερ φορ διαθέσιμος. Και να ήταν με την ομάδα ο Πασιένσια, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη, καθώς δεν δηλώθηκε στη λίστα για τη φάση των ομίλων. Ο Καρντόσο θα παίξει βασικός στην "Astana Arena" (που διαθέτει συνθετικό χλοοτάπητα), αλλά η ομάδα δεν μπορεί να παραταχθεί σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι με έναν κεντρικό επιθετικό στη σύνθεσή της. Παρατηρώντας την αποστολή των 21 ποδοσφαιριστών για το Καζακστάν, χαιρόμαστε με την παρουσία έξι παικτών από την Ακαδημία του συλλόγου (Χουτεσιώτης, Ρέτσος, Τσιμίκας, Μανθάτης, Ανδρούτσος, Βούρος). Το ζητούμενο, τέλος, είναι να μην προκύψουν αγωνιστικά προβλήματα ενόψει ντέρμπι και να είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές ετοιμοπόλεμοι για τον αγώνα της σεζόν.

ΥΓ: Πώς να αισθάνονται άραγε τα μέλη της διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όταν βλέπουν το... μεγάλο χορηγό να περνάει πριονοκορδέλα την ομάδα με άρθρα του 20ευρου; Προσπάθησε να το σώσει, κάπως, ο διευθυντής-μαριονέτα...

Παναγιώτης Γκαραγκάνης