Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ό,τι δεν τόλμησε κανείς...


Διαβάζω/ακούω διάφορα και ειλικρινά απορώ... Ότι ο Πάουλο Μπέντο βολεύτηκε με την ισοπαλία στο Καζακστάν, την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε 6-7 ευκαιρίες για γκολ, με τελευταία εξ αυτών στο 90'+4', ενώ ο αντίπαλος σκόραρε στη μία από τις τρεις φάσεις που δημιούργησε. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας χρειάζονται μόλις ένα βαθμό σε δύο αγώνες για την πρόκριση, ενώ με δύο νίκες εξασφαλίζουν την πρωτιά στο 2ο όμιλο του Europa League. Οι ερυθρόλευκοι πήγαν σε αυτό το ευρωπαϊκό ματς με μία εντεκάδα, τα μέλη της οποίας έπαιζαν για πρώτη φορά μαζί, ενώ δεν αγωνίστηκαν οι Καπίνο, Φιγκέιρας, Ντα Κόστα, Ντε Λα Μπέγια, Μιλιβόγιεβιτς, Φορτούνης και Ιντέγε προκειμένου να "πάρουν ανάσες" ενόψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Με τους Μάριν και Σιόβα εκτός αποστολής, και τον Ντομίνγκες να μην αγωνίζεται, επίσης. Με τον προπονητή του Ολυμπιακού να δίνει την ευκαιρία στον 18χρονο Ρέτσο και τον 19χρονο Μανθάτη, οι οποίοι αγωνίστηκαν ως βασικοί, αλλά και στον Ανδρούτσο, ο οποίος έπαιξε λίγο ως αλλαγή. Με τρεις παίκτες από την ομάδα Νέων σε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό παιχνίδι. Η ομάδα έχει βάθος στο ρόστερ της και το απέδειξε (και) στο μακρινό Καζακστάν. Εξαιρείται η θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας, αλλά και η μη παρουσία ενός "Μέλμπεργκ" στο κέντρο της άμυνας.

Και εγώ είμαι της άποψης πως ο Ολυμπιακός έχει φτάσει σε ένα επίπεδο στην Ευρώπη όπου ομάδες όπως η Αστάνα πρέπει να τις κερδίζει μέσα-έξω. Ωστόσο, με βάση τις ιδιαιτερότητες και την εικόνα του αγώνα, αλλά και την εχθρική διαιτησία (ο Ισραηλινός διαιτητής χάρισε μία κόκκινη κάρτα στον Καμπανάνγκα και δεν έδωσε ένα πέναλτι-ματς στον Ολυμπιακό, σε ανατροπή του Σεμπά), ο Ολυμπιακός ήταν συμπαγής σε ένα δύσκολο αγωνιστικό χώρο (με κακό συνθετικό χλοοτάπητα) και εν πολλοίς πήρε αυτό που ήθελε κόντρα σε μία ομάδα που είναι αήττητη εντός έδρας στην Ευρώπη από τον Αύγουστο του 2014. Ο Μπέντο έχει τολμήσει ό,τι δεν έκανε κανένας από τους προκατόχους του τα τελευταία χρόνια. Δίνει την ευκαιρία σε νέα παιδιά, σε παιχνίδια που... καίνε. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε και τα κρίσιμα ματς με την Αρούκα, βλέπουμε Έλληνες νεαρούς και ικανούς ποδοσφαιριστές από τα "σπλάχνα" του συλλόγου να παίρνουν πολύτιμα λεπτά συμμετοχής, αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Πορτογάλος προπονητής χαίρει της αποδοχής μου για την εν γένει παρουσία του στο κλαμπ. Σαφώς και η ομάδα έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης και μπορεί να παίξει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά ο Ολυμπιακός είναι στιβαρός και σοβαρός αγωνιστικά, έχοντας βγάλει (μετά την ήττα στη Λάρισα, στις 25 Σεπτεμβρίου) ένα δύσκολο μήνα με έξι νίκες (τέσσερις στο Πρωτάθλημα, μία στο Europa League, μία στο Κύπελλο) και μία βολική ισοπαλία στην Αστάνα. Υπάρχει στρατηγική και φιλοσοφία, όπως και συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο. Με ένα ρόστερ (δεν θα βαρεθώ να το γράφω) που πήρε την τελική του μορφή, την τελευταία ημέρα του Αυγούστου. Και με όλα όσα προηγήθηκαν, αυτό το "τρελό" καλοκαίρι. Ο Μπέντο παράγει έργο και όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί. Δεν ξέρω αν θα βγάλει τη σεζόν ή αν θα παραμείνει και δεύτερη σεζόν στον Ολυμπιακό, όπως προβλέπει το συμβόλαιό του, αλλά το έχω ξαναγράψει πως η ομάδα δεν γίνεται να αλλάζει τόσο συχνά προπονητή. Ο 47χρονος κόουτς είναι σοβαρός, μετρημένος, ένας κανονικός προπονητής, ενώ δεν ψάχνει δικαιολογίες στις "στραβές".

Στο μπάσκετ, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΣΕΦ. Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να παίζουν οι Πρωταθλητές Ελλάδας κόντρα σε... 8 παίκτες, ιδιαίτερα εναντίον του Παναθηναϊκού, αλλά βλέπουμε και στην Ευρώπη κάτι ανάλογο. Η διαιτησία πηγαίνει... καροτσάκι τις ΤΣΣΚΑ, Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης. Η Ευρωλίγκα φαίνεται πως θέλει να στείλει... συστημένες τις ομάδες στο Final-4 της Κωνσταντινούπολης και να έχουμε ξανά έναν τελικό ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ και τη Φενέρ. Φανταστείτε πως σε ένα ματς όπου πράγματι ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός και δεν είχε διάρκεια στο παιχνίδι του, η ΤΣΣΚΑ χρειάστηκε υπέρ της τη διαιτησία με 0%-100% για να κερδίσει μέσα στο ΣΕΦ. Η ομάδα της Μόσχας δεν έχει ξεπεράσει (και όπως βλέπουμε θα πάρει ακόμα χρόνια) όλα όσα της έχει κάνει ο Ολυμπιακός σε ματς που διακυβεύονται προκρίσεις σε τελικούς και τίτλοι. Διακρίνουμε το φόβο στα μάτια τους και πολύ γουστάρουμε. Στο 73-77, τα περισσότερα μέλη της ρωσικής ομάδας"έβλεπαν εφιάλτες". Ένα λεπτό να είχε ακόμα (και μία ακόμα επική ανατροπή θα είχε ολοκληρωθεί) ή με πενηνταρίσια διαιτησία, η ΤΣΣΚΑ θα είχε χάσει και αυτό το ματς. Από εκεί και πέρα, οι ερυθρόλευκοι εκνευρίστηκαν από νωρίς λόγω της αντιμετώπισης που είχαν από τη διαιτησία, χάνοντας βολές, ελεύθερα σουτ και λέι-απ. Μέχρι και σε κάρφωμα αστόχησαν οι Μπιρτς και Μιλουτίνοφ, την ώρα που ο Σπανούλης αποβλήθηκε με πέντε φάουλ και ο Λοτζέσκι πήρε μόλις τρία σουτ, μένοντας άποντος. Δεν μου αρέσει η λογική "... δεν ασχολούμαστε με τη διαιτησία" που έχουν οι παίκτες και ο Σφαιρόπουλος. Όχι δα... Για τον Ολυμπιακό, μιλάμε. Την περυσινή σεζόν, οι Περάσοβιτς και Ιτούδης μίλησαν ανοιχτά για τη διαιτησία και είδαμε όλοι την αντιμετώπιση που είχε ο Ολυμπιακός στο Top-16 της Ευρωλίγκας. Η σιωπή εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

Τέλος, οι Πρωταθλητές Ελλάδας πρέπει να αποφασίσουν αν μπορούν να περιμένουν τον Γιανγκ να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από το σοβαρό τραυματισμό του. Ο Ολυμπιακός παίζει με τον συγκινητικό Μπιρτς στη θέση του σέντερ και τον Μιλουτίνοφ, ο οποίος είναι αισθητά βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι, αλλά βάσει σωματοδομής είναι χρήσιμος για ειδικές συνθήκες μέσα σε έναν αγώνα. Ο Πάτρικ Γιανγκ είναι μία μεγάλη επένδυση των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, αλλά η ομάδα αγωνίζεται σε έναν μαραθώνιο και δεν έχει την πολυτέλεια χρόνου για να περιμένει, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ουσιαστικά μείον έναν παίκτη και δη ξένο.

ΥΓ1: Και Ρέτσος. Και Μανθάτης (με εκπληκτική κίνηση και ασίστ στο γκολ του Σεμπά). Και Ανδρούτσος στο φινάλε. Και Βιάνα (μόλις στα 21 του). Και Μπουχαλάκης (έχει ταλαιπωρηθεί πολύ, αλλά είναι παίκτης με καλά στοιχεία στο παιχνίδι του και ελληνόπουλο). Επαναλαμβάνω: ο Μπέντο τολμάει ό,τι δεν τόλμησε κανείς στο πρόσφατο παρελθόν. Και σε αγώνες επιπέδου Europa League.

ΥΓ2: Σεμ-πας να μας τρελάνεις; Πόσο παικταράς είσαι ρε Μάρτινς;

ΥΓ3: Η συμπεριφορά των τριών διαιτητών (Ιερεθουέλο, Γιαβόρ και Μόγκουλκοτς) απέναντι στον Ολυμπιακό και τον Βασίλη Σπανούλη, ήταν προσβλητική. Τον γίγαντα Ολυμπιακό, θα τον σέβεστε. Τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα στην Ευρώπη, θα τον σέβεστε.

ΥΓ4: Δεν συνεχίζω στο sportotal.gr. Η απόφαση είναι προσωπική, αλλά πάρθηκε βάσει συνθηκών. Ευχαριστώ για δεύτερη φορά δημόσια τον Γιώργο Χελάκη για την ευκαιρία που μου έδωσε. Μου τα έχει φέρει έτσι η ζωή και κινούμαι στο ρίσκο από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Παίρνοντας γενναίες ή ανατρεπτικές (όπως το πάρει κανείς) αποφάσεις. Τουλάχιστον κάνω αυτό που λέει η καρδιά μου. Έδωσα ό,τι μπορούσα αυτούς τους επτά μήνες. Η ζωή συνεχίζεται.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου