Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Συγγνώμη κόουτς, δεν λέγεσαι Σφαιρόπουλιτς...


Ο κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη και μεγαλύτερος ηγέτης των ευρωπαϊκών παρκέ, Βασίλης Σπανούλης, έκανε και πάλι το θαύμα του, γράφοντας μία ακόμα θρυλική ραψωδία. Ο καλύτερος πάουερ φόργουορντ στην Ευρώπη, Γιώργος Πρίντεζης, πέτυχε το κρίσιμο γκολ-φάουλ και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μία ακόμα νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό. Οι δυο τους θυμήθηκαν τον αλησμόνητο τελικό της Πόλης (2012) και μας χάρισαν μία ακόμα στιγμή που χαράσσεται στη μνήμη. Σίγουρα, η διαφορά έπρεπε να είναι μεγαλύτερη βάσει της εικόνας του αγώνα στο ΟΑΚΑ (στη μεγαλύτερη διάρκειά του) και του αψεγάδιαστου πρώτου ημιχρόνου που έκανε ο Ολυμπιακός (με μόλις ένα λάθος και αυτό στο 19:57!), αλλά το φινάλε ήταν για μία ακόμα φορά συγκλονιστικό και κατακόκκινο! Η σεζόν είναι μεγάλη, ο Πρωταθλητής Ελλάδας θα αντιμετωπίσει ακόμα πολλές φορές τον Παναθηναϊκό και η ουσία είναι πως η ομάδα πρέπει να είναι έτοιμη όταν θα κρίνονται οι τίτλοι. Η σημασία της επικράτησης είναι τεράστια, καθώς ο Ολυμπιακός κάλυψε (κατά κάποιο τρόπο) την ήττα στην έδρα της Γαλατάσαραϊ, βελτιώνοντας το ρεκόρ του στο 5-3 στην Ευρωλίγκα. Παράλληλα, έσπασε ξανά τον τσαμπουκά των πράσινων μετά την έλευση του νέου προπονητή, επιβεβαιώνοντας πως οι ερυθρόλευκοι παραμένουν κυρίαρχοι στα μεταξύ τους παιχνίδια. Με ένα γεμάτο και βαθύ ρόστερ, αλλά και ξεκάθαρους ρόλους στην ομάδα.

Τα φώτα πέφτουν δικαίως στους πρωταγωνιστές, που είναι οι παίκτες, αλλά επιτρέψτε μου να αφιερώσω αυτό το άρθρο στον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Τον προπονητή, που μου θυμίζει έντονα (τόσο τακτικά όσο και με την εν γένει παρουσία & συμπεριφορά στην ομάδα), τον Γιάννη Ιωαννίδη. Ο "Σφαιρό" έχει συμπληρώσει δύο χρόνια στον Ολυμπιακό και σε αυτό το διάστημα μετράει 11 νίκες και 3 ήττες κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο! Η μία ήττα που κόστισε από τις τρεις ήταν αυτή στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (σεζόν 2015-2016). Ο Πρωταθλητής Ελλάδας μετράει 5 συνεχόμενες νίκες κόντρα στον Παναθηναϊκό και ο 49χρονος προπονητής έχει 5 νίκες σε 6 παιχνίδια στο ΟΑΚΑ (οι 3 εξ αυτών είναι διαδοχικές)! Είναι ο προπονητής που στα δικά μου μάτια απελευθέρωσε σε μεγάλο βαθμό τον Βασίλη Σπανούλη στο συγκεκριμένο γήπεδο, όπου πολλές φορές από το 2010 μέχρι το 2014 ήθελε να αποδείξει πράγματα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, ψάχνοντας σχεδόν πάντα για το κάτι παραπάνω. Πλέον, είναι μετρημένος στις προσπάθειές του (δεν τις εκβιάζει) και ενεργεί βάσει των όσων του δίνει η αντίπαλη άμυνα, όντας απόλυτα συγκεντρωμένος (και με καθαρό μυαλό) μέσα στο γήπεδο και εκμεταλλευόμενος τους συμπαίκτες του στο έπακρο. Για παράδειγμα, στο πρώτο ημίχρονο πέτυχε 16 πόντους (έχοντας τις 5 από τις 8 ασίστ), ενώ στο δεύτερο είχε δύο επιτυχημένες διεισδύσεις, ένα άστοχο τρίποντο, ευστόχησε σε δύο κρίσιμες βολές, έχοντας και την τελική πάσα στον Πρίντεζη, στο τέλος του αγώνα. Πνευματικά είναι ατσάλι και πολύ απλά δεν σταματιέται από κανέναν!

Επίσης, ο Σφαιρόπουλος έχει προλάβει να κερδίσει πέντε διαφορετικούς προπονητές του Παναθηναϊκού (Ιβάνοβιτς, Μανωλόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Πεδουλάκης, Πασκουάλ), αποτελώντας την αιτία που οι τέσσερις πρώτοι έχασαν τη δουλειά τους και ήρθε ο πέμπτος. Φανταστείτε, να είχε άλλος προπονητής αυτήν την επίδραση και την επιρροή στους αγώνες Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Θα "λιβανιζόταν" από το πρωί μέχρι το βράδυ. Συγγνώμη κόουτς, αλλά δεν λέγεσαι... Σφαιρόπουλιτς για να αποκτήσεις "στρατό" από γραφιάδες, που θα σε αποθεώνουν μέρα-νύχτα, ακόμα και όταν κάνεις κάτι λάθος. Με τα ωραία και τα άσχημά του χούγια, ο Σφαιρόπουλος έχει αλλάξει την ψυχολογία, τη συγκέντρωση και τη νοοτροπία της ομάδας στα συγκεκριμένα παιχνίδια και το συγκεκριμένο γήπεδο όπου συνήθως ισχύουν άλλοι νόμοι και κανονισμοί (η ομάδα ασχολείται μόνο με το μπάσκετ και όχι με τα γύρω-γύρω, που συχνά αποπροσανατολίζουν και χαλάνε το μυαλό), ξέχωρα από τη γενικότερη προσφορά του στην ομάδα με τη δουλειά που κάνει, ενώ το σημαντικότερο είναι πως αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες που του αναλογούν και δεν κρύβεται. Αναγνωρίζει τα ρίσκα του παίρνει και στις "στραβές" βγαίνει πάντα μπροστά. Πέρυσι, στο Μπάμπεργκ, επέλεξε να παίξει η ομάδα την τελευταία άμυνα με το σκορ ισόπαλο. Φέτος, στο ΟΑΚΑ, ζήτησε φάουλ πάνω στον Καλάθη στην προτελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού, πάλι με το σκορ ισόπαλο, έχοντας το καθαρό μυαλό να θυμηθεί την κρίσιμη ώρα πως ο Καλάθης έχει 59,1% από τις βολές στη φετινή Ευρωλίγκα. Είναι μάγκας με τα όλα του και αξίζει να βρίσκεται στον πάγκο του μεγαλύτερου αθλητικού οργανισμού της χώρας.

Ο Ολυμπιακός έχει ένα ζηλευτό ελληνικό κορμό και σε αυτόν στηρίζεται, την ώρα που άλλοι έχουν γεμίσει Αμερικανούς και οι Έλληνες παίζουν με το... σταγονόμετρο (ήθελαν και ελληνοποίηση, τρομάρα τους). Στο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας, ο Φώτσης έπαιξε από σπόντα 28:05 επειδή είναι τραυματίας ο Γκιστ. Για του λόγου το αληθές, ο Φώτσης έπαιξε 07:37 με Ζαλγκίρις, 12:07 με ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 10:37 με Μπάμπεργκ, 09:30 με Ερυθρό Αστέρα, 08:04 με Αναντολού Εφές, 19:52 με Μακάμπι Τελ Αβίβ, 09:19 με Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Νικ Καλάθης αγωνίστηκε 33:02, ο Παππάς 15:35, ο Μπουρούσης 13:14, ο Μποχωρίδης 01:16, ενώ DNP είχε για πολλοστή φορά το πρόγραμμα για τους Πατ Καλάθη, Χαραλαμπόπουλο, Λούντζη. Ο Πατ προφανώς αποκτήθηκε για να πανηγυρίζει τα... τούβλα του αδερφού του (δεν έχει παίξει δευτερόλεπτο στην Ευρωλίγκα, όπως και ο Λούντζης, ενώ ο Μποχωρίδης έχει αγωνιστεί συνολικά 28:35), ενώ ο Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος ανανέωσε το καλοκαίρι για καμιά εικοσαριά χρόνια το συμβόλαιό του, έχει παίξει ολόκληρα 07:31 στη φετινή Ευρωλίγκα. Τόσο πολύ τον πιστεύουν. Από την άλλη, ο μυθικός Βασίλης Σπανούλης έπαιξε 27:55, πετυχαίνοντας 22 πόντους (με 3/5 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 4/5 βολές) και μετρώντας 8 ασίστ. Ο Πρίντεζης αγωνίστηκε 22:45 (σκοράροντας 16 πόντους), ο Μάντζαρης 17:50, ο Παπαπέτρου 17:18 και ο Παπανικολάου 13:56, ενώ δεν έπαιξε καθόλου ο Αθηναίου (ο Αγραβάνης είναι τραυματίας). Ο Σφαιρόπουλος έκανε ροτέισον 11 παικτών και ο Πασκουάλ 8.

*Στην Ευρωλίγκα, η διαιτησία προσπαθεί και στοχεύει στο 50%-50%, έστω και αν στο δεύτερο ημίχρονο οι Πουκλ, Λοτερμόζερ και Χιμένεθ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βάλουν ξανά τους γηπεδούχους στη διεκδίκηση της νίκης. Με 12-0 βολές στην τρίτη περίοδο και τον Ολυμπιακό να εκτελεί την πρώτη του βολή στο δεύτερο μέρος, περίπου στο 37ο λεπτό. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με αντιστοιχία στις βολές 6/4 και ο αγώνας με 22/9! Με τον Παναθηναϊκό να κυνηγάει διαρκώς στο σκορ από το 23-23 και να παίζει κάθε άμυνα στο όριο του φάουλ. Η διαφορά στις βολές έγινε στο δεύτερο ημίχρονο και δεν δικαιολογείται, καθώς το ματς ήταν κλειστό. Τα κριτήρια ήταν διαφορετικά σε αυτό το διάστημα από τους τρεις ξένους διαιτητές.

*Αν μία ομάδα μπάσκετ έχει το δικαίωμα να τα βάζει με την τύχη της λόγω των τραυματισμών, αυτή είναι ο Ολυμπιακός. Δεν είναι μόνο για τα τελευταία χρόνια, αλλά από την εποχή Έλμερ Μπένετ, Άρβιντας Ματσιγιάουσκας και άλλων, όταν προγραμματισμοί και ολόκληρες σεζόν τινάζονταν στον αέρα. Περαστικά στον Γκιστ και τον κάθε Γκιστ, άλλοι χαίρονταν την περυσινή σεζόν με τους σοβαρούς τραυματισμούς παικτών του Ολυμπιακού.

*Δε νομίζω ότι στο πρώτο του Μπαρτσελόνα-Ρεάλ ο Πασκουάλ είχε κάνει λόγο για τη διαιτησία. Μπήκε από νωρίς στο κλίμα...

*Ο Ισπανός τεχνικός μίλησε για μία φάση στο 76-72 και ένα φάουλ του Σίνγκλετον στον Σπανούλη (που ήταν, με το σώμα), αλλά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Σίνγκλετον είχε κατεβάσει τα χέρια του Μπιρτς, με το σκορ στο 73-72 και στην εξέλιξη της φάσης ο Φώτσης πέτυχε τρίποντο. Το πιθανό 73-74 έγινε 76-72. Επιλεκτική μνήμη από τον κύριο.

*"Olympiacos who?" είπε ο Φελντέιν μετά τη νίκη της ομάδας του επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ για τον ευρωπαϊκό αγώνα με τον Ολυμπιακό που ακολουθούσε. Από τη μία δυσανασχετώ καμιά φορά με την υπερβολική ευγένεια των μελών της ομάδας για τους αντιπάλους τους (πριν και μετά τα παιχνίδια), αλλά από την άλλη χαίρομαι κιόλας γιατί οι αθλητές του Ολυμπιακού έχουν επίπεδο και δεν πουλούν φθηνό οπαδιλίκι.

*Αλήθεια, πόσο πιο χαμηλά μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος; Ο Μπουρούσης έπαιξε 13 λεπτά και κάτι, αλλά πανηγύριζε με πάθος στον πάγκο σε κάθε καλάθι. Με το ιστορικό που είχε ως αντίπαλος με τη νυν ομάδα του, να έχει μείνει στην... ιστορία.

*H καταμέτρηση συνεχίζεται: 7-3 είναι οι νίκες στην Ευρώπη. Εκεί, όπου τα διαιτητικά λάθη στους αγώνες Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός δεν γίνονται εσκεμμένα και η τράπουλα δεν είναι σημαδεμένη.

*Πάει και το μπάσκετ, τελείωσε και αυτό... Παντού θα προσκυνάτε, τον Ολυμπιακό! Αλήθεια, πώς αντέχουν να τους νικάμε διαρκώς σε όλα τα αθλήματα; Θρύλος.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου