Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ο Ολυμπιακός δεν διαλύθηκε όπως πρόσμεναν κάποιοι... Στάθηκε ξανά στα πόδια του


Προφανώς και αντιλαμβάνομαι διαφορετικά κάποια πράγματα, αλλά ειλικρινά οι αποδοκιμασίες στο τέλος του αγώνα με τη Γιουνγκ Μπόις με ξεπερνούν. Φίλαθλοι του Ολυμπιακού γιούχαραν για το τελικό 1-1 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" (σε ένα ματς που χάθηκαν τρεις-τέσσερις κλασικές ευκαιρίες για τη νίκη και η ομάδα απειλήθηκε ελάχιστα), φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του Αλεχάντρο Ντομίνγκες, ο οποίος δεν ήταν καν στην αποστολή. Λεπτομέρεια; Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε την πρόκριση στη φάση των "32" του Europa League, μία αγωνιστική πριν από το τέλος των ομίλων, και πάει στην Κύπρο την τελευταία αγωνιστική για την πρωτιά στο γκρουπ, που θα φέρει θεωρητικά μία ευνοϊκότερη κλήρωση στον επόμενο γύρο.

Σημείωση 1η: ο Ολυμπιακός στα πολύ καλά του μπορούσε να νικήσει μέσα-έξω τον ΑΠΟΕΛ, τη Γιουνγκ Μπόις και την Αστάνα. Δεν παύει, όμως, να πέτυχε τον πρωταρχικό του στόχο στον όμιλο, που ήταν η πρόκριση στη φάση των "32".

Σημείωση 2η: καμία ελληνική ομάδα δεν έχει την πολυτέλεια να υποβαθμίζει προκρίσεις στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Και ο Ολυμπιακός προκρίνεται σε νοκ-άουτ φάση Champions League ή Europa League για έκτη διαδοχική σεζόν.

Σημείωση 3η: πώς γίνεται, ρε παιδιά, να ξεχνάμε τόσο εύκολα αυτά που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2016; Από τα λάθη της διοίκησης στον προγραμματισμό, την ομάδα που παρουσιάστηκε στους δύο αγώνες με τη Χάποελ Μπέερ Σεβά, μέχρι τον τελικό σχηματισμό του ρόστερ, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου.

Ο φίλαθλος του Ολυμπιακού είναι απαιτητικός - και καλά κάνει - από την ομάδα του. Υπάρχουν, όμως, κάποιες παράμετροι που δεν λαμβάνονται υπόψιν στο βαθμό που πρέπει. Το καλοκαίρι ορισμένοι περίμεναν τη διάλυση της ομάδας μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League και τις αλλαγές σε τεχνική ηγεσία (δύο τον αριθμό) και έμψυχο δυναμικό, ενώ το ερώτημα (και η αγωνία) των "εξυγιαντών" ήταν τι θα κάνει τώρα ο Ολυμπιακός χωρίς τα σίγουρα εκατομμύρια ευρώ από τη φάση των ομίλων του Champions League. Είναι χιλιοειπωμένα από την πλευρά μου, αλλά είμαι εδώ για να τα υπενθυμίζω.

Πώς γίνεται η ομάδα να βρει αγωνιστικό ρυθμό ύστερα από 18 ημέρες αγωνιστικής απραξίας και όταν το ελληνικό Πρωτάθλημα διακόπτεται κάθε τρεις και λίγο από τους "εξυγιαντές"; Μετά το +7 του Ολυμπιακού ύστερα από μόλις 8 αγωνιστικές και τρεις νίκες (οι δύο εξ αυτών άκρως πειστικές) στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" κόντρα σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό (+7 από τον Παναθηναϊκό, +9 από την ΑΕΚ, +10 από τον ΠΑΟΚ), η Super League έγινε ξανά βρώμικη, ενώ έπρεπε να κερδηθεί χρόνος για να επιστρέψουν οι τραυματίες τους. Έχετε καταλάβει ότι οι αγωνιστικές του Πρωταθλήματος διεξάγονται όποτε θέλουν οι άλλοι; Είναι αστείο το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει τη φετινή σεζόν περισσότερα αγωνιστικά λεπτά στην Ευρώπη από όσα έχει παίξει στη Super League! Την ώρα που στα ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα παίζουν διαρκώς και χαιρόμαστε να βλέπουμε ποδόσφαιρο.

Αν το πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι ο Πάουλο Μπέντο, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο Πορτογάλος προπονητής μετράει στον ερυθρόλευκο πάγκο 12 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες σε 16 αγώνες. Σουλούπωσε την ομάδα (όταν αυτή είχε εκπέμψει SOS) και την επανέφερε στην κανονικότητα, ενώ δίνει πραγματικά την ευκαιρία σε παίκτες από την Ακαδημία, που ήταν ο καημός όλων μας. Από τον Βαγγέλη Μαρινάκη μέχρι τον πιο απλό οπαδό. Ο Μπέντο δύσκολα θα βγάλει τη σεζόν με τόση γκρίνια, ενώ με τα τωρινά δεδομένα το θεωρώ απίθανο να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Βλέπετε, βγαίνει δύσκολα το ρεπορτάζ, γιατί ο Μπέντο δεν μιλάει σε κανέναν και κοιτάζει μόνο τη δουλειά του. Είναι ευχής έργον για κάποιους να έρθει Έλληνας προπονητής στην ομάδα ώστε να έχουν έτοιμες τις ειδήσεις.

Ο Πορτογάλος παίρνει τα ρίσκα του (ήταν σίγουρα ρίσκο να μην έχει έναν μεσοεπιθετικό παίκτη πρώτης γραμμής στον πάγκο κόντρα στη Γιουνγκ Μπόις, σε περίπτωση που στράβωνε για τα καλά το παιχνίδι), ενώ δείχνει να μη συμβιβάζεται με πρόσωπα και καταστάσεις. Αν το θέμα των ημερών στον Ολυμπιακό είναι γιατί δεν παίζουν οι Ντομίνγκες και Μάριν ή γιατί δεν ολοκληρώνει τις τρεις αλλαγές του (λες και είναι υποχρεωμένος από κάποιο νόμο), την ώρα που η ομάδα πάει ανέλπιστα καλά βάσει των όσων ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι, τι να πω και τι να γράψω... Ο Μπέντο γλεντάει κόσμο και κοσμάκη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο Ολυμπιακός δεν διαλύθηκε όπως ορέγονταν ορισμένοι, μετά τη δύσκολη στιγμή που βίωσε ολόκληρος ο οργανισμός τον περασμένο Αύγουστο. Στάθηκε ξανά στα πόδια του... Μακάρι να πάρει στα σοβαρά τα νοκ-άουτ παιχνίδια του Europa League. Το λέω κάθε χρόνο από το 2013 μέχρι σήμερα, αλλά δεν το βλέπω μέσα στο γήπεδο.

ΥΓ: Δεύτερη ήττα εκτός προγράμματος για τον μπασκετικό Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα. Μετά τη Γαλατασαράι, ήταν η σειρά της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Με 6/33 τρίποντα δύσκολα κερδίζεται ένας αγώνας αυτού του επιπέδου. Μέσα στον Δεκέμβριο ο κόουτς Σφαιρόπουλος καλείται να πάρει μία σημαντική απόφαση για το μέλλον της ομάδας. Με έναν σέντερ (Μπιρτς) και κάτι, η σεζόν δεν βγαίνει. Είναι ξεκάθαρο, πλέον. Από τον Ιανουάριο, όταν αρχίζει και ο δεύτερος γύρος, η ομάδα πρέπει να είναι πανίσχυρη σε όλες τις θέσεις.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου