Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

ΟΙ 45 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΛΕΜΟΝΗ ΣΤΟΝ «ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ» ΠΑΓΚΟ


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 57ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ, ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΕΔΩΣΕ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΚΑΙ Ο ΛΕΜΟΝΗΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ

Ως άνθρωπος των ειδικών αποστολών, ανέλαβε ξανά τον Ολυμπιακό σε μία κρίσιμη περίοδο. Στις 25 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά την αναπάντεχη (βάσει εξέλιξης σκορ) ήττα από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Ο Τάκης Λεμονής «σήκωσε τα μανίκια» και κατευθείαν «κολύμπησε στα βαθιά». Αλλωστε, όταν το πρώτο επίσημο ματς είναι με τη Γιουβέντους στο Τορίνο, δεν μπορείς ούτε να κάνεις, ούτε να σκεφτείς πολλά πράγματα.

Ο Ελληνας προπονητής συνάντησε μία ντεφορμέ ομάδα, που παρουσίαζε μία εικόνα-«σκορποχώρι» μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το πρώτο του μέλημα ήταν να συμμαζέψει την κατάσταση από τακτικής πλευράς. Ο Ολυμπιακός ήταν αδούλευτος σε άμυνα και επίθεση. «Είναι πιο εύκολη η δουλειά του προπονητή όταν παίζεις πιο αμυντικά. Αμύνεσαι και προσπαθείς να σχεδιάσεις κάποιες κόντρα επιθέσεις. Τη δημιουργία σε κλειστές άμυνες πρέπει να τη δουλέψουμε πολύ» είχε πει για το παιχνίδι με τη Γιουβέντους και τους δύο αγώνες με την Μπαρτσελόνα.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ο Λεμονής έριξε το βάρος στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και των αντοχών της ομάδας. Ενα κομμάτι που επωμίστηκε ο γυμναστής και συνεργάτης του κόουτς, Γιάννης Ντουρουντός. Υστερα από 45 ημέρες και 9 αγώνες στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, ο απολογισμός είναι 4 νίκες, μία ισοπαλία, 4 ήττες (οι δύο εξ αυτών, βέβαια, από Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους). Η διαφορά στη μεσοαμυντική λειτουργία είναι υπαρκτή και δεδομένη, καθώς οι γραμμές βρίσκονται πιο κοντά μεταξύ τους και οι Πειραιώτες έχουν περιορίσει σημαντικά την επιθετική μετάβαση των αντιπάλων τους, βελτιώνοντας παράλληλα το δικό τους αμυντικό transition.

«ΑΝΟΙΞΕ» ΤΟ ROTATION

Η ανάδειξη του Παπ Αμπού Σισέ πιστώνεται απόλυτα στον Τάκη Λεμονή. Ο Σενεγαλέζος στόπερ ήταν «εξαφανισμένος» επί εποχής Μπέσνικ Χάσι, αλλά το νέο προπονητικό επιτελείο έβγαλε στον «αφρό» αυτό το σπουδαίο ταλέντο, αξιοποιώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό ολόκληρο το έμψυχο δυναμικό. Αν εξαιρεθεί ο Χρβόγε Μίλιτς, ο οποίος δεν δείχνει ότι μπορεί να προσφέρει, δεν υπάρχει παίκτης που δεν πήρε την ευκαιρία του ή μπορεί να αισθάνεται αδικημένος (ο Γιάγκος Βούκοβιτς αντιμετώπισε μία βαριά θλάση και ήταν αναμενόμενο να υποχωρήσει σε έσχατη λύση για το κέντρο της άμυνας).

Ο 57χρονος τεχνικός ανέβασε την ψυχολογία της ομάδας και των παικτών, που έχουν αρχίσει να πιστεύουν στις δυνατότητές τους και τη συνολική δουλειά πάνω στο χορτάρι. Το ρόστερ δεν είναι κακό, όπως φαινόταν μετά την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και μέχρι την ήττα από την ΑΕΚ. Κάθε άλλο... Ετσι, σιγά-σιγά η ποιότητα και η δυναμική του «ερυθρόλευκου» έμψυχου δυναμικού έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται. Ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει ένα σταθερό κορμό επτά-οκτώ ποδοσφαιριστών και μία ταυτότητα στο παιχνίδι του.

Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Υπάρχει ένας άτυπος νόμος στο ποδόσφαιρο: κάποιοι παίκτες και προπονητές είναι προορισμένοι για μία ομάδα. Εχουν ταυτιστεί με μία ιδέα στη ζωή τους. Και ο Τάκης Λεμονής είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τον «ηλεκτρικό» πάγκο (της τελευταίας διετίας) του Ολυμπιακού. Γνωρίζει τα αποδυτήρια της ομάδας όσο κανείς και φρόντισε άμεσα να δείξει στους παίκτες ότι τους «βλέπει» όλους. Κέρδισε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό τους, χωρίς να κάνει κάτι το ιδιαίτερο. Απλά, προκάλεσε τον ποδοσφαιρικό τους εγωισμό και έκανε τους «ερυθρόλευκους» ξανά ομάδα. Το παράδειγμα του Κώστα Φορτούνη είναι ενδεικτικό: ο χαρισματικός Ελληνας μεσοεπιθετικός έμεινε στην αρχή στον πάγκο και την εξέδρα. Στα πρώτα δύο παιχνίδια του Λεμονή κόντρα σε Γιουβέντους και Ατρόμητο. Από εκεί και πέρα, άλλαξε το «τσιπ» και ο Φορτούνης αποδεικνύει πόσο σημαντικός παίκτης είναι για τον Ολυμπιακό.

ΜΟΝΟ ΝΙΚΕΣ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2017

Η δεύτερη διαδοχική διακοπή λόγω των Εθνικών ομάδων έρχεται σε ένα ακόμα καλό σημείο. Η ομάδα θέλει ακόμα περισσότερη δουλειά από τη μέση και μπροστά προκειμένου να γίνει πιο κυριαρχική και αποτελεσματική στο παιχνίδι της. Ωστόσο, οι νίκες είναι αυτές που φέρνουν σταθερότητα και καλό κλίμα. Μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό, το πρόγραμμα στο πρωτάθλημα είναι ευνοϊκό και υπάρχει η δυνατότητα για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στη βαθμολογία. Ηδη, το πρώτο εμπόδιο (Πλατανιάς) ξεπεράστηκε. Απομένουν άλλα πέντε παιχνίδια μέχρι τα Χριστούγεννα, στα οποία πρέπει να κατακτηθεί το απόλυτο των βαθμών. Γνωρίζει και ο ίδιος ο προπονητής πως η ασφάλεια και η σταθερότητα έρχονται μόνο μέσα από τα αποτελέσματα και καλώς ή κακώς οι νίκες είναι αυτές που δίνουν σιγουριά στην ομάδα και δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια.

*Το θέμα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sportime, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017.

*Η φωτογραφία στο κείμενο είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου