Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Θρυλική "μπάτσα"!


Αρχίζω αυτό το blog με το αυτονόητο: ο Ολυμπιακός δεν πανηγυρίζει ισοπαλίες. Μόνο ΝΙΚΕΣ και ΤΙΤΛΟΥΣ. Από όποια σκοπιά και να το δούμε, όμως, το ισόπαλο 0-0 κόντρα στην πανίσχυρη Μπαρτσελόνα είναι ένα τεράστιο αποτέλεσμα! Ακόμα και στην προβληματική του σεζόν, ο Πρωταθλητής Ελλάδας στέκεται στο ύψος του και στις 22 Νοεμβρίου έχει μία τελευταία ευκαιρία στην έδρα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας για να διεκδικήσει την τρίτη θέση και την ευρωπαϊκή συνέχεια μέσω του Europa League, στον πιο δύσκολο όμιλο του Champions League που συμμετείχε ποτέ.

Μόνο με την... ωραία τρέλα που κουβαλάει αυτή η ομάδα θα μπορούσε να σταματήσει την Μπαρτσελόνα. Και αν στο πρώτο ημίχρονο, όπου υπήρχαν δυνάμεις υπήρχε περισσότερο καθαρό μυαλό στην τελική πάσα και εκτέλεση, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν ακόμα καλύτερο! Νικηφόρο! Ο φετινός Ολυμπιακός, ο οποίος δέχεται με χαρακτηριστική ευκολία γκολ, υποχρέωσε τη φημισμένη αυτή ομάδα να μη βρει το δρόμο προς τα δίχτυα για πρώτη φορά από τις 16 Αυγούστου και τον επαναληπτικό του ισπανικού Σούπερ Καπ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου"). Επίσης, η Μπαρτσελόνα απέτυχε να σκοράρει σε παιχνίδι ομίλων του Champions League ύστερα από 5 ολόκληρα χρόνια και ένα παιχνίδι απέναντι στην Μπενφίκα, στις 5 Δεκεμβρίου του 2012 (0-0 στη Βαρκελώνη). Έκτοτε, ακολούθησαν 21 αγώνες!

Ναι, η τακτική ήταν αμυντικογενής. Οι παίκτες έπαιζαν, κυρίως, πίσω από την μπάλα. Ούτε εγώ θέλω να βλέπω τον Ολυμπιακό να αγωνίζεται δίχως σέντερ φορ. Με έναν, όμως, μόλις διαθέσιμο κεντρικό επιθετικό στον πάγκο, και σε κακή αγωνιστική κατάσταση (Τζούρτζεβιτς), η απόφαση του Τάκη Λεμονή ήταν μονόδρομος. Οι εποχές έχουν αλλάξει και η ψαλίδα έχει ανοίξει για τα καλά λόγω των τρελών ποσών που διακινούνται στο ποδόσφαιρο. Η χρηματιστηριακή αξία της Μπαρτσελόνα ανέρχεται στα 706.50 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με το transfermarkt). Σε αυτό, τελειώνουν όλα. Τα λόγια είναι περιττά. Αν παίξεις ανοιχτά αυτήν την ομάδα, μπορεί να σε συντρίψει σε δευτερόλεπτα. Υπάρχει ένα γκρουπ οκτώ-εννέα ομάδων (Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Ρεάλ Μαδρίτης, Παρί Σεν-Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν Μονάχου, Νάπολι, Τότεναμ), το οποίο μπορεί να σε διαλύσει αγωνιστικά, αν σε βρει μπόσικο. Εδώ η Σπόρτινγκ, στην πρεμιέρα του γκρουπ, έμοιαζε σαν την Μπαρτσελόνα επειδή ο Μπέσνικ Χάσι παρέταξε έναν Ολυμπιακό χωρίς πνευματική ετοιμότητα και τακτικό σχέδιο, με την τετράδα της άμυνας να βολοδέρνει στη σέντρα.

Οι Μποτία, Ταχτσίδης και Προτό είχαν συγκλονιστική απόδοση, με τον Κούτρη να ακολουθεί. Ο Ολυμπιακός δεν είχε άλλη επιλογή από το να δώσει βάση στην άμυνα. Χωρίς να παίξει το ταμπούρι άλλων ελληνικών ομάδων και προηγούμενων ετών, με πέντε παίκτες στην άμυνα και πετώντας στην μπάλα στην εξέδρα, προσπαθούσε να κλείσει χώρους και να κλέψει μπάλες για να βγει στις αντεπιθέσεις, αλλά και να απειλήσει μέσω των στατικών φάσεων. Είδαμε σε πέντε-έξι περιπτώσεις και στους δύο αγώνες με την Μπαρτσελόνα, πώς έβγαιναν οι Καταλανοί στην επίθεση όταν ο Ολυμπιακός έπαιζε ψηλά και έδινε χώρους στους αντιπάλους του. Με δύο-τρεις πάσες, Μέσι και Σουάρες πατούσαν περιοχή για πλάκα!

Είναι ένα αποτέλεσμα που αποδεικνύει πως ο Ολυμπιακός παραμένει ο άξιος εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρώπη. Κάποιοι "καναπεδάτοι" ονειρεύονταν εξευτελιστικές ήττες από την Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους για να πάρουν και αυτοί καμιά χαρά, αλλά ο Θρύλος αγωνίστηκε για την ιστορία και την τιμή του, παίρνοντας εξαιρετικό βαθμό. Πόνεσε πολύ. Αυτοί που περίμεναν ήττες με συντριπτικά σκορ και τους "ερυθρόλευκους" να τερματίζουν χωρίς βαθμό στο πιο δύσκολο γκρουπ ελληνικής ομάδας στο Champions League, προσγειώθηκαν ανώμαλα. Και ο Τάκης Λεμονής πιστώνεται πως παρουσίασε μία ομάδα με συνοχή. Συμπαγή. Κάτι που αν είχε γίνει και στην πρεμιέρα στο Ναό κόντρα στη Σπόρτινγκ, ο Ολυμπιακός θα είχε ακόμα μεγαλύτερη τύχη για την κατάληψη τουλάχιστον της τρίτης θέσης στον όμιλο.

Έτσι θέλουμε να βλέπουμε την ομάδα: να παίζει στο... κόκκινο και με απαράμιλλο πάθος. Η αυταπάρνηση και η μαχητικότητα είναι στο αίμα όλων μας. Δεν είναι και μικρό πράγμα να κρατάς στο μηδέν την καλύτερη επίθεση του κόσμου. Ας είναι αυτή η εμφάνιση και αυτό το αποτέλεσμα η απαρχή μιας αντεπίθεσης για την αναρρίχηση στην κορυφή του ελληνικού Πρωταθλήματος. Το έμψυχο δυναμικό είναι πολύ καλό και αυτοί οι παίκτες έχουν αδικήσει τους εαυτούς τους. Ιδιαίτερα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όπου είχαν μία ακόμα εχθρική διαιτησία στη σεζόν από τον Παπαπέτρου.

Κλείνοντας, δεν γίνεται να μην αναφερθώ στην εκπληκτική ατμόσφαιρα που ζήσαμε στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Το κορεό κάλυπτε όλο το γήπεδο και συγκλόνισε, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Η υποστήριξη ήταν μοναδική και θύμισε αγώνες προηγούμενων ετών, όπου ο αντίπαλος δεν... έπαιρνε ανάσα. Απίστευτη κερκίδα, με εκπληκτικό παλμό σε ολόκληρη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Ήταν στιγμές όπου ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός και σε καθήλωνε. Έπαιξε "μεγάλη μπάλα" ο ανεπανάληπτος λαός του Ολυμπιακού!

*H φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου