Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Κανένας "τελικός" δεν διεξάγεται στην Κύπρο...


Είναι γνωστό, πλέον, πως ορισμένοι για λίγα παραπάνω "κλικ" και "φύλλα" δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα "πόνημα" τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο με τίτλο "κωμικοτραγικά πράγματα κι απίθανοι ερασιτεχνισμοί Μπέντο - Δείτε τι έκανε και θα τραβάτε τα μαλλιά σας!". Το... Πούλιτζερ για το συγκεκριμένο ανυπόγραφο αποκρουστικό δημοσίευμα είναι λίγο.

Ο Πάουλο Μπέντο βρίσκεται στο στόχαστρο, σχεδόν από την ημέρα που ανέλαβε. Η μοναδική κακή παρένθεση είναι η ήττα στη Λάρισα, όμως, τα αποτελέσματα του Πορτογάλου στην τεχνική ηγεσία της ομάδας είναι πολύ καλά και χαλάνε τη μαγιά για την απόλυσή του. Δεν γίνεται ολόκληρος Ολυμπιακός να αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα και ο συγκεκριμένος δείχνει αν μη τι άλλο να είναι απόλυτα σοβαρός, 100% επαγγελματίας (και τεχνοκράτης) και παράγει έργο. Έχω κουραστεί να γράφω συνέχεια τους λόγους που δεν... αρέσει ο συγκεκριμένος τεχνικός ηγέτης στην πλειοψηφία. Ορισμένοι καταπιάνονται από τη διάρκεια και την ένταση των προπονήσεων, άλλοι από τους ποδοσφαιριστές που συστηματικά δεν αγωνίζονται. Άλλωστε, πάντα αυτοί που δεν παίζουν, είναι οι καλύτεροι. Και εγώ έχω τις ενστάσεις μου για δύο παίκτες (Σιόβα και Μάριν), αλλά πρόκειται για δύο ιδιάζουσες περιπτώσεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ το βρήκε στην ομάδα και δεν το επέλεξε ο ίδιος. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως όταν φτάσει η στιγμή του αποχωρισμού, ο Μπέντο θα έχει αφήσει μεγάλη κληρονομιά στον Ολυμπιακό, την οποία οι ιθύνοντες θα κληθούν να διαχειριστούν.

Η πίστη που δείχνει ο προπονητής στο νέο αίμα της ομάδας και την Ακαδημία του συλλόγου, είναι πρωτοφανής. Δείτε από την αρχή της σεζόν πόσοι παίκτες από τα σπλάχνα του Ολυμπιακού έχουν πάρει... μυρωδιά από αποστολές της πρώτης ομάδας και έχουν αγωνιστεί σε σημαντικά παιχνίδια, εντός και εκτός συνόρων. Στο Καζακστάν για παράδειγμα (κόντρα στην Αστάνα), έπαιξαν βασικοί οι Ρέτσος και Μανθάτης, ενώ η αποστολή είχε έξι παίκτες από την ομάδα Νέων (Ανδρούτσος, Χουτεσιώτης, Μανθάτης, Ρέτσος, Τσιμίκας, Βούρος). Στο τελευταίο ματς του ομίλου, αυτό με τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο, βρίσκονται πάλι στην αποστολή έξι ποδοσφαιριστές από την ερυθρόλευκη Ακαδημία (Ανδρούτσος, Χουτεσιώτης, Μανθάτης, Νικολάου, Σκαφίδας, Τσιμίκας). Αντί να προστατευτεί αυτή η προσπάθεια (ακόμα και από το ίδιο το κλαμπ), του πρωταθλητισμού και της καθιέρωσης ελληνόπουλων από τα φυτώρια του συλλόγου (που αποτελεί καημό όλων), βλέπουμε τον 47χρονο Πορτογάλο να δίνει κάθε αγώνα στον πάγκο υπό το καθεστώς πίεσης. Χωρίς να υπάρχουν αιτίες, παρά μόνο αφορμές.

Για να μην τρελαθούμε, στην Κύπρο δεν διεξάγεται κανένας "τελικός" για τον Ολυμπιακό. Σίγουρα, η πρωτιά στο γκρουπ του Europa League είναι καλοδεχούμενη και η ομάδα αγωνίζεται σε κάθε γήπεδο για να κερδίσει. Ωστόσο, το ζητούμενο μετά τα όσα έγιναν αυτό το καλοκαίρι ήταν η πρόκριση και αυτή κατακτήθηκε μία αγωνιστική πριν από το τέλος της φάσης των ομίλων. Στη θεωρία, σε ενδεχόμενη πρωτιά, μπορεί η κλήρωση να είναι ευνοϊκότερη στη φάση των "32", αλλά επειδή έχουμε διαπιστώσει τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια όταν η ομάδα αποχωρεί από το Champions League για να συνεχίσει στο Europa (Λεβάντε, Ντνίπρο, Άντερλεχτ), καλό είναι κρατάμε μικρό καλάθι. Από τον επόμενο γύρο, όλα είναι στο μυαλό των μελών του συλλόγου. Υπάρχει, πραγματικά, θέληση και δίψα για διάκριση σε ένα θεσμό όπως είναι το Europa League; Τότε, δεν σε νοιάζει όποιος και αν είναι ο αντίπαλος. Αρκεί, η ομάδα να είναι σοβαρή, συγκεντρωμένη και πειθαρχημένη τον Φεβρουάριο.

Επαναλαμβάνω: ο Ολυμπιακός είναι μέσα σε ΟΛΟΥΣ τους στόχους και δεν δίνει κανέναν "τελικό" στη Λευκωσία. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας θα παίξουν για την ιστορία, το γόητρο και τη βαθμολογία τους στην Ευρώπη.

ΥΓ: Το blog συμπληρώνει σήμερα ένα χρόνο λειτουργίας. Δεν έχω δώσει αυτά που επιθυμώ, αλλά επαγγελματικά έχω περάσει πολλά ζόρια την τελευταία διετία και προσπαθώ να επανέλθω σε μία κανονικότητα. Υπόσχομαι πως θα τα λέμε συχνότερα από εδώ και πέρα. Μου λείπει το γράψιμο και το "μικρόβιο" δεν αποβάλλεται εύκολα από τον οργανισμό στα 34.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου