Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Όχι και να τους κάνουμε τη χάρη...


Δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ πρόσωπα και καταστάσεις. Προφανώς και αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό. Όχι να χάνει δύο φορές από τον μικρομεσαίο ΑΠΟΕΛ, χωρίς μάλιστα να σκοράρει. Πρέπει, όμως, να έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, των συνθηκών και των ιδιαιτεροτήτων κάθε σεζόν. Και να προσαρμοζόμαστε σε αυτά που έχουμε και σε αυτά που μας τυχαίνουν, γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε να τα υπολογίσουμε. Ο Πάουλο Μπέντο παρέλαβε το απόλυτο χάος, σουλούπωσε την ομάδα (συμμαζεύοντας τα ασυμμάζευτα), την οποία και έχει μέσα σε όλους τους στόχους της. Το έγραψα τις προηγούμενες ημέρες, ύστερα από τη μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", πως βλέπω πολύ δύσκολο να βγάλει όλη τη σεζόν και ότι θεωρώ αδύνατο να βρίσκεται στον ερυθρόλευκο πάγκο την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Αν ο Μπέντο είναι το μοναδικό πρόβλημα του Ολυμπιακού, αργά ή γρήγορα θα φύγει, καθώς πρόκειται για το εύκολο θύμα. Το θέμα είναι πως αυτή η θέση (του προπονητή) τείνει να γίνει τρομακτική και σε λίγο δεν θα μας πλησιάζει σοβαρός επαγγελματίας ούτε καν για να καθίσει στο ίδιο τραπέζι διαπραγμάτευσης μαζί μας.

Στην Κύπρο, ο Ολυμπιακός, χωρίς να δεχθεί μεγάλη πίεση και τις πολλές φάσεις από τον ΑΠΟΕΛ, εμφάνισε σχεδόν όλες τις αμυντικές αδυναμίες που έχει ως ομάδα. Το γεγονός πως χάθηκε η πρωτιά στον όμιλο του Europa League, προσωπικά δεν μου λέει κάτι. Στενοχωριέμαι πάντα και πολύ σε κάθε ήττα, κάθε τμήματος του Ολυμπιακού. Όσοι με ξέρουν καλά, το γνωρίζουν σε απόλυτο βαθμό. Δεν μπορώ να απαξιώσω κάτι που αγαπώ, ούτε να δώσω πάτημα στους αισχρούς προπαγανδιστές για να εξαπολύσουν την αγαπημένη τους λάσπη. Δείτε για παράδειγμα πως παρουσίασαν οι κοινοί αλήτες την ήττα των Πρωταθλητών Ελλάδας από τον ΑΠΟΕΛ: "Ο ΑΠΟΕΛ ξεγύμνωσε ξανά την έλλειψη ποιοτικών λύσεων του Ολυμπιακού (2-0). Παρά τα μυθικά έσοδα των προηγούμενων ετών δημιούργησε ρόστερ που στον πιο βατό όμιλο της ιστορίας του προκρίθηκε στην... ισοβαθμία με τη Γιουνγκ Μπόις". Την περυσινή σεζόν, κοπρίτες, ο Ολυμπιακός έχασε την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του Champions League, στην ισοβαθμία με την Άρσεναλ (σε όμιλο μαζί με την Μπάγερν Μονάχου). Τότε, ήταν μάγκισσα η Άρσεναλ, που νίκησε με 3-0 μέσα στο Φάληρο. Στην... ισοβαθμία με τη Γιουνγκ Μπόις, ο Ολυμπιακός μέτρησε τέσσερις βαθμούς. Μία νίκη (στην έδρα των Ελβετών) και μία ισοπαλία, οπότε η πρόκριση είναι δικαιότατη. Όχι και να τους κάνουμε τη χάρη και να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας, όταν μέσα στο γήπεδο τους έχουμε ξεφτιλίσει με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν... κλαίει που τερμάτισε 2η σε όμιλο με Φενέρμπαχτσε, Φέγενορντ και Ζόρια. Γιατί είναι μεγάλη ομάδα και δεν φοβάται κανέναν. Δεν συνεχίζουν στη διοργάνωση ομάδες όπως η Φέγενορντ (με ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών και δύο Κύπελλα UEFA), η Ίντερ (τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, τρία Κύπελλα UEFA), η Μπράγκα (η φιναλίστ του θεσμού το 2011). Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σε θέση να γνωρίζεις τι σου επιφυλάσσει μία ευρωπαϊκή κλήρωση. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως με αυτήν την εικόνα, ιδιαίτερα στο κέντρο της άμυνας, η ομάδα δεν μπορεί να μακροημερεύσει στο φετινό Europa League. Ο Ολυμπιακός δέχθηκε για πρώτη φορά πάνω από ένα γκολ κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν, ενώ στο 1-0 του ΑΠΟΕΛ όλα λειτούργησαν στραβά και οι Πρωταθλητές Ελλάδας δέχθηκαν ένα αστείο γκολ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι απαράδεκτο με μία βαθιά μπαλιά από την αντίπαλη άμυνα να "παραλύει" ολόκληρη η οπισθοφυλακή και οι δύο στόπερ μαζί με τον τερματοφύλακα να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον και να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα με έναν επιτιθέμενο (τον Σωτηρίου στην προκειμένη περίπτωση), ο οποίος πετάχτηκε στην πλάτη της άμυνας και έκανε τη ζημιά.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει τον στόπερ-ηγέτη στο ρόστερ του (πόσο θα κρατήσει ακόμα αυτή η αναζήτηση...), ούτε τον πολύ γρήγορο και τσαμπουκαλή κεντρικό αμυντικό, στυλ Μανωλά, που θα βγει πρώτος στην μπάλα και θα καθαρίσει με συνοπτικές διαδικασίες τη φάση, ρίχνοντας και καμιά ψιλή στον αντίπαλο. Η άμυνα εκτέθηκε για έναν πολύ απλό ποδοσφαιρικό λόγο. Όταν οι ερυθρόλευκοι έχουν τις γραμμές τους ψηλά και η τετράδα της άμυνας βρίσκεται κοντά στο κέντρο του γηπέδου για το built up, εμφανίζονται ευάλωτοι όταν γίνεται το λάθος και χάνεται η μπάλα, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να βγαίνουν γρήγορα στην κόντρα επίθεση και να εκμεταλλεύονται το ανύπαρκτο αμυντικό τρανζίσιον που έχει ο Ολυμπιακός. Σίγουρα, ρόλο έπαιξε και η απουσία του Μιλιβόγιεβιτς, ο οποίος είναι ο στυλοβάτης ολόκληρης της μεσοαμυντικής λειτουργίας μέσα στον αγωνιστικό χώρο και ο παίκτης που συνδέει την άμυνα με την επίθεση. Ο Μπέντο προτίμησε να ξεκουράσει και να προφυλάξει από ενδεχόμενη τιμωρία τον Σέρβο (αν έπαιζε και αντίκριζε κίτρινη κάρτα θα έχανε το πρώτο ματς της νοκ-άουτ φάσης), κάτι που αποδείχθηκε καθοριστικό στο συγκεκριμένο ματς.

Σημαντική ήταν, επίσης, η απουσία του Μποτία λόγω τιμωρίας. Οι Ντα Κόστα και Βιάνα δεν πρέπει ποτέ ξανά να παίξουν μαζί στην Ευρώπη (στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν γίνεται τόσο φανερό λόγω της ποιοτικής διαφοράς του Ολυμπιακού με τους αντιπάλους του). Ο Μπέντο φταίει που εμμένει στον Ντα Κόστα, αλλά ο Πορτογάλος προπονητής δεν ευθύνεται που βρήκε τον παίκτη στην ομάδα. Ένας Ντα Κόστα, ο οποίος είχε αλλάξει 8 ομάδες σε 9 χρόνια πριν από τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Σε παιχνίδια που είναι απόλυτα συγκεντρωμένος και η ομάδα έχει πιο μαζεμένες τις γραμμές της, έχει αποδώσει καλά. Όταν χαλάσει το μυαλό του και η ομάδα παίζει τόσο ψηλά πάνω στο χορτάρι, μετατρέπεται στον καλύτερο παίκτη των αντιπάλων, καθώς είναι επιρρεπής στις γκέλες και πολλές φορές κολλάει και δεν ξέρει τι θέλει να κάνει. Τόσο όταν έχει την μπάλα στα πόδια του όσο και όταν καλείται να κόψει και να καθαρίσει μία φάση. Ο πιο γρήγορος στόπερ του Ολυμπιακού είναι ο Ρέτσος, αλλά μέχρι στιγμής έχει παίξει κυρίως στο αριστερό άκρο της άμυνας. Όλοι οι υπόλοιποι κεντρικοί αμυντικοί της ομάδας είναι κακοί στο αμυντικό τρανζίσιον και εκτίθενται (μέχρι και ανεπανόρθωτα στα μάτια του κόσμου) όταν οι ερυθρόλευκοι παίζουν με την τετράδα της άμυνας να είναι ανεβασμένη στο χώρο του κέντρου. Και για να λυθούν μία και καλή οι απορίες όλων, η ΠΑΕ Ολυμπιακός πρέπει να ενημερώσει επίσημα τα εκατομμύρια των φιλάθλων της αν οι λόγοι που δεν αγωνίζεται ο Σιόβας είναι καθαρά αγωνιστικοί και ευθύνεται ο κακός ο Μπέντο, ο οποίος χρεώνεται τη μη αξιοποίηση και την κακή διαχείριση του ρόστερ. Γιατί ο αριστεροπόδαρος στόπερ είναι με διαφορά ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός που διαθέτει αυτήν τη στιγμή η ομάδα και είναι ποδοσφαιρικά ανεξήγητο πως ο αυτός ο παίκτης δεν έχει θέση σε αυτόν τον Ολυμπιακό.

ΥΓ1: Ο Ολυμπιακός είχε πέντε παίκτες στη 18άδα από την Ακαδημία του. Σε ένα ακόμα παιχνίδι εντός ή εκτός συνόρων. Δύο εξ αυτών αγωνίστηκαν ως αλλαγή (Ανδρούτσος, Μανθάτης), στην προσπάθεια της ομάδας για να γυρίσει το παιχνίδι. Ας αποφασίσουμε κάποια στιγμή όλοι μας τι θέλουμε. Είναι αναπόφευκτο πως για να ωριμάσουν ποδοσφαιρικά, αυτό θα γίνει και εις βάρος της ομάδας και κάποιων αποτελεσμάτων.

ΥΓ2: Ο Ντε Λα Μπέγια είχε να παίξει δύο μήνες για πρόβλημα στο δάχτυλο του ποδιού και επέστρεψε στην αγωνιστική δράση πιο βαρύς και ράθυμος από ό,τι είχε έρθει.

ΥΓ3: Υπάρχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας. Η ομάδα δεν σκοράρει εύκολα. Σίγουρα, όταν βρει ρυθμό και χώρους μπορεί να πετύχει μαζεμένα τα γκολ, αλλά είναι αρκετά τα φετινά ματς όπου έχει εμφανιστεί δυστοκία στην τελική πάσα και εκτέλεση. Ευτυχώς, ο Γενάρης είναι κοντά.

ΥΓ4: Επιμένω. Όχι στην απαξίωση και την καταστροφολογία. Δεν οδηγούν πουθενά.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

2 σχόλια:

  1. Panagioti kalispera..se diavazo apo kairo redplanet kai pragmatika se pao poli..simfono sxedon se ola osa les..
    Sinexise etsi..ipostirizoume ton olympiako me oli mas ti psixi..kai sta diskola akoma perissotero..eidika tora pou ginete avtos o polemos ston proedro kai sto somateio mas..
    Thelo apla na rotiso giati exoume gini toso xalaroi san opadoi me tous pektes mas?????den me pirazi i itta..me enoxli omos poli na min prospathoune..ta exoun ola..kalo tha itan na pai i thira 7 kai na milisi mazi tous mpas kai katalavoun ti ginete..evxaristo..sinexise etsi..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιώργο. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Θίγεις ένα πολύ σημαντικό ζήτημα γιατί σε λίγο θα φταίνε μόνο οι προπονητές στον Ολυμπιακό και οι παίκτες παρουσιάζονται ως άμοιροι ευθυνών.

      Διαγραφή