Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Mόνο ο Ολυμπιακός τέτοια διπλά και τέτοιες νίκες


Ντεφορμάρισμα ήταν και πάει! Ο Ολυμπιακός έδειξε το μέταλλο και τον χαρακτήρα του, εκεί που παίζεται κανονικό μπάσκετ. Αν και η Γερμανίδα διαιτητής Αν Πάντερ, λίγο έλειψε στο τέλος να... τινάξει το ματς στον αέρα. Και με την επανάληψη της χαμένης βολής στον Ντόντσιτς στο 78-79 ("ανακάλυψη" η παράβαση μέσα-έξω στον Μάντζαρη) και με το φάουλ που έκανε ο Πρίντεζης στον Καμπάτσο, αλλά ήταν ξεκάθαρα εκτός χρόνου. Οι ερυθρόλευκοι ανέβηκαν στο 15-7 και ουσιαστικά το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους. Με πέντε νίκες στο ΣΕΦ (κόντρα σε Βαλένθια, Μπάμπεργκ, Μπαρτσελόνα, Αναντολού Εφές, Ζαλγκίρις Κάουνας), στα οκτώ ματς που απομένουν, πολύ απλά δεν χάνεται το αβαντάζ στην επόμενη φάση. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για την ομάδα να κερδίζει τη Ρεάλ, μέσα στη Μαδρίτη, με τον Βασίλη Σπανούλη να τελειώνει το ματς χωρίς πόντο (αλλά με 5 ασίστ). Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν συγκλονιστικός, ο Γιάνις Στρέλνιεκς καθοριστικός στο φινάλε, ενώ ο Νίκολα Μιλουτίνοβ κυριάρχησε στον αέρα και έπαιξε αμυνάρες στις αλλαγές, στα σκριν, πάνω στον σπουδαίο Ντόντσιτς. Τέτοιες νίκες και τέτοια διπλά, μόνο ο Θρύλος πετυχαίνει. Με πράξεις και όχι με λόγια. Στο 71-65, όταν ο αγώνας πήγε να... στραβώσει για τα καλά στο σερί 9-0 των Μαδριλένων, ο ψυχωμένος και παθιασμένος Ολυμπιακός γύρισε για μία ακόμα φορά τούμπα την κατάσταση.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του άφησαν πίσω τους τον σκληρό Ιανουάριο και με τις δύο διαδοχικές νίκες κόντρα σε Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης απέδειξαν για μία ακόμα φορά πως είναι γεννημένοι για τα δύσκολα. Η κριτική για τις βαριές ήττες στις έδρες των Μπασκόνια και Χίμκι, ξεπέρασε κάθε όριο. Ο Ολυμπιακός έχει το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στη φετινή Ευρωλίγκα, όντας πίσω μόνο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (17-5). Αναλογικά με τον αριθμό των εντός έδρας αγώνων, ο Ολυμπιακός διαθέτει την καλύτερη έδρα στην Ευρώπη (ρεκόρ 9-1), ενώ μακριά από το ΣΕΦ έχει 6 διπλά σε 12 αγώνες, όταν οι πανάκριβες ΤΣΣΚΑ και Φενέρ έχουν από 7. Ο Ολυμπιακός έχει νικήσει στις έδρες των Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε, Αρμάνι Μιλάνο, Βαλένθια, Αναντολού Εφές, Ρεάλ Μαδρίτης. Έχει 5-0 στη σεζόν κόντρα στις τρεις προηγούμενες Πρωταθλήτριες Ευρώπης (Φενέρ, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ) και απομένει η ματσάρα στη Μόσχα! Τις τρεις ομάδες που ήταν μαζί του στο περυσινό Final-4 της διοργάνωσης.

Αν ο Ολυμπιακός είναι προβληματικός στην επίθεση και εκτός έδρας, επειδή όντως προερχόταν από τέσσερις σερί ήττες (και δύο συντριβές), τι να πει ο Παναθηναϊκός, που έχει κερδίσει μόνο τον Ολυμπιακό, την Αναντολού Εφές, και τον Ερυθρό Αστέρα μακριά από το ΟΑΚΑ... Οι Τούρκοι βρίσκονται στην τελευταία θέση της κατάταξης και οι Σέρβοι έχουν ελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης στην οκτάδα. Η κριτική, λοιπόν, που ασκείται από τον Τύπο στις δύο ελληνικές ομάδες είναι η ημέρα με τη νύχτα. Αν ο Ολυμπιακός έφτανε τους 9 ξένους (!), θα είχαμε χάσει το μέτρημα με τα άρθρα για τις ισορροπίες που δεν κρατιούνται στην ομάδα με την εισροή δύο ακόμα ξένων μισθοφόρων στους υπάρχοντες επτά, οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος θα χρεώνονταν ότι προχωρούν σε κινήσεις πανικού, στην απέλπιδα προσπάθεια για τη συμμετοχή στο Final-4 της Ευρωλίγκας, ενώ θα είχαμε μπαράζ δημοσιευμάτων για το ποιοι παίκτες θα φύγουν, καθώς στην Ελλάδα (εκτός και αν αλλάξει πάλι σε μία νύχτα το καθεστώς των ξένων, όπως είχε συμβεί την περυσινή σεζόν) επιτρέπονται 6. Τώρα, είναι όλα καλά και ξημερώνει Σάββατο!

ΥΓ1: Τον Γουίλτζερ, τον κρατάς. Τέτοιο "χέρι", δεν το αφήνεις να φύγει. Όπως έγραψα και στο facebook, είναι ο Ράιαν Άντερσον των φτωχών! Stretch four από τα λίγα. Ο τύπος είναι δεινός σουτέρ και τα... στάζει από παντού. Έχει "βρωμόχερο", τέλος! Αν δυναμώσει και σωματικά, μπορεί να εξελιχθεί σε μία τεράστια μονάδα τα επόμενα χρόνια.

ΥΓ2: Δεν έχω αντιληφθεί πως υπάρχει πρόθεσης αντικατάστασης του Μπράιαν Ρόμπερτς. Έβαλε δύο σουτ στη Μαδρίτη, έδωσε και δύο ασίστ, αλλά δεν κάνει τη διαφορά και δεν έχει διάρκεια στην απόδοσή του. Η ομάδα μπορεί να πάρει περισσότερα πράγματα από τον Αμερικανό στη θέση "2", καθώς έχει συμπαθητικό σουτ από μέση και μακρινή απόσταση. Σε αυτήν τη θέση, άλλωστε, έπαιζε στην Μπάμπεργκ, πριν αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Πιστεύω, πάντως, ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν αθλητικό παίκτη στην περιφέρεια, διεισδυτικό και σκόρερ, που θα... ξεκολλάει την ομάδα όταν αυτή δεν βρίσκει ρυθμό στην επίθεση.

ΥΓ3: "Ο Ολυμπιακός παίζει πάντα μέχρι το τέλος και πρέπει να τον συγχαρούμε" τόνισε στις δηλώσεις ο Πάμπλο Λάσο. Υπάρχει μεγαλύτερο παράσημο για την ταυτότητα, το τσαγανό, τον τσαμπουκά, την ψυχή, την αυταπάρνηση αυτής της υπέροχης ομάδας από την καθολική αναγνώριση των αντιπάλων της; Δεν υπάρχει.

ΥΓ4 Γιάννη Σφαιρόπουλε, μην περιμένεις να ακούσεις ένα μπράβο και έστω τα τυπικά συγχαρητήρια για μία ακόμα τεράστια νίκη στον ερυθρόλευκο πάγκο. Η Ρεάλ Μαδρίτης, μέσα στην έδρα της, έμεινε με την μπάλα στα χέρια στην τελευταία κρίσιμη επίθεση του ματς. Ο "Στρατηγός" αυτής της ομάδας ξέρει που βρίσκεται και ότι είναι πια σταμπαρισμένος στη μαύρη λίστα του "συστήματος", που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό μπάσκετ. Αιτία; Ότι ηγείται του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας, δίνοντας πάντα τον καλύτερο εαυτό του, χωρίς να λογαριάζει το παραμικρό.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου