Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Δεν έχω αίμα, έχω νερό...


Πρώτα Χριστούγεννα και πρώτη Πρωτοχρονιά, ύστερα από δεκατέσσερα συναπτά χρόνια, που δεν εργάζομαι κάπου. Το περνάω και αυτό. Δεν είναι ντροπή να μην έχεις δουλειά. Δεν κολλάω, ούτε ντρέπομαι, να πω ότι "... τώρα δεν είμαι πουθενά, είμαι άνεργος", όταν με ρωτάνε "πού είσαι τώρα;". Έχοντας δουλέψει από τα 18 μέχρι τα 32 μου χωρίς διακοπή (εξαιρούνται οι πρώτοι μήνες στον στρατό), είναι μία πρωτόγνωρη ερώτηση για μένα, αλλά και οι εμείς οι άνεργοι άνθρωποι είμαστε. Σίγουρα, μας πιάνει πολλές φορές το παράπονο και αναρωτιόμαστε "...κοίτα ποια τομάρια έχουν δουλειά και εμείς, που δεν πειράξαμε κανέναν, όχι", αλλά έτσι είναι η ζωή. Και αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα. Τα λαμόγια, οι γλείφτες, οι τσάτσοι, επιβιώνουν παντού. Όχι μόνο στη δημοσιογραφία. Η αξιοκρατία αγνοείται...

Σε καμία περίπτωση δεν κλαίω τη μοίρα μου. Απλά με πνίγει το δίκαιο. Κάποια στιγμή θα έμενα χωρίς δουλειά. Είναι μία δοκιμασία που περνούν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι. Γιατί εγώ να αποτελέσω την εξαίρεση; Είχα συμβιβαστεί με την ιδέα και τα δεδομένα της εποχής. Το 2015 φεύγει, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσω όσα μου συνέβησαν επαγγελματικά αυτόν τον χρόνο. Στις 4 Σεπτεμβρίου να απολύομαι από το ραδιόφωνο ύστερα από τρεις μήνες (όχι για τη δουλειά μου) και στις 15 Οκτωβρίου από την 24 Media ύστερα από δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Μία απόλυση που είχε δρομολογηθεί από τη στιγμή που ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου υποχρέωση, αλλά, βλέπετε, έπρεπε να περάσει ένας χρόνος. Δείτε και την κατρακύλα του RedPlanet.gr τον τελευταίο διάστημα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Δεν άντεχα να βλέπω άλλο την "αφαίμαξη" του κορυφαίου οπαδικού site στην Ελλάδα, το οποίο υπηρέτησα από την πρώτη ημέρα δημιουργίας του και ήμουν επικεφαλής του.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά σχετικά με αυτά που έχουν συμβεί, αλλά τα περισσότερα θα τα κρατήσω για μένα. Δεν ενδιαφέρουν, άλλωστε, και πολλούς. Είμαι απογοητευμένος και αηδιασμένος από τις ανθρώπινες συμπεριφορές που έχω συναντήσει μέχρι τώρα στην επαγγελματική μου καριέρα και κατ' επέκταση στη ζωή μου. Εννοείται πως έχω κάνει και εγώ λάθη, αλλά πούστικα δεν έπαιξα ποτέ και με κανέναν. Παραμένω ηθικός, ακέραιος, ντόμπρος. Ίσως σε κάποιους δεν αρέσει η φάτσα μου. Ίσως "ενοχλεί" ότι έχω γνώμη και δεν θέλω να με περνάνε για μαλάκα. Δεν ταιριάζουν τα χνώτα μας και με όλους τους ανθρώπους. Ποτέ, όμως, δεν επιδίωξα να δημιουργήσω φιλίες για να επιβιώσω σε αυτό το ζόρικο επάγγελμα. Είναι πολύ ζόρικο γιατί πρέπει να έχεις γερά νεύρα για να αντέξεις την αδικία και τόσα άλλα. Είμαι υπερήφανος που δεν έγινα ρουφιάνος για κανέναν και για καμία "θέση" και "προαγωγή". Ό,τι έχω καταφέρει αυτά τα χρόνια, το έκανα μόνος μου. Με τη δουλειά μου, τα ξενύχτια μου, χωρίς τις πλάτες κανενός.

Μέχρι να πεθάνω και το εννοώ (δεν το γράφω για τα μάτια του κόσμου), δεν πρόκειται να ξεχάσω την άθλια συμπεριφορά συγκεκριμένων προσώπων, που έστησαν μία βρώμικη πλεκτάνη για να με ξεφορτωθούν. Θα μπορούσα να τους αναφέρω ονομαστικά, αλλά ξέρουν αυτοί ποιοι είναι. Με βρήκαν εκεί πέρα και δεν τους βρήκα. Και καλύτερα από εδώ και στο εξής να μην ξαναβρεθούν ποτέ ξανά στο δρόμο μου. Όταν οι περισσότεροι είχαν γυρίσει την πλάτη στο μεγάλο αφεντικό, το μακρινό πια 2005, εγώ ήμουν εκεί. Δίπλα του σε μία νέα προσπάθεια. Και αυτό ήταν το "ευχαριστώ". Έχω μάθει να λειτουργώ με το ένστικτο. Αν αισθανθώ καλά κάπου, αυτό είναι! Τελείωσε. Δεν με νοιάζει τίποτα άλλο, μόνο η δουλειά μου. Δεν εκτιμήθηκε τίποτα, αλλά αναγνωρίζω ότι ήταν κύριοι απέναντί μου στις πληρωμές και το θέμα της αποζημίωσης. Μία αποζημίωση, βέβαια, που θα έφτανε στα ύψη αν είχαν τα κότσια να την ενεργοποιήσουν αμέσως μόλις τελείωσα τη στρατιωτική μου θητεία και όχι έναν χρόνο αργότερα.

Αυτό που "έκαιγε" ορισμένους, όμως, ήταν να μείνει ο Παναγιώτης χωρίς δουλειά. Έπρεπε να τους αδειάσω τη γωνιά και να δρουν τα "παρεάκια" ανεξέλεγκτα. Το αποκορύφωμα της αλητείας ήταν το ραδιόφωνο. Είχα υποθέσει ότι είναι ένας τρόπος για να γίνει καλύτερα η δουλειά (η απόλυση ντε), αλλά ήθελα να τεστάρω τις αντοχές μου. Κι ας ήταν η τράπουλα σημαδεμένη. Να δω αν μπορώ να ανταπεξέλθω σε μία τόσο απαιτητική ζώνη, όπως είναι η επικοινωνία με τον κόσμο τη νύχτα. Ο Τσάρλυ ήταν άψογος συνεργάτης και με βοήθησε πολύ. Δεν το περίμενα, ομολογώ, αλλά τον ευχαριστώ πολύ και δημόσια.

Ο Παναγιώτης έβαλε πλάτη το καλοκαίρι: το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας σχεδόν στο τσάμπα για τον ραδιοφωνικό σταθμό, τις καλοκαιρινές άδειες των άλλων, χωρίς ο ίδιος να πάρει ούτε μία ημέρα. Και στις αρχές Σεπτεμβρίου, έγινε αυτό που έγινε. Όταν, μάλιστα, ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού, μου είχε ξεκαθαρίσει πριν υπογράψω πως θα ηγηθώ στο νέο χειμερινό πρόγραμμα μαζί με κάποιον άλλον συνάδελφο, στο ίδιο δίωρο καθημερινά. Τα πήγα πολύ καλά αυτό το τρίμηνο στη ραδιοφωνική εκπομπή (από το 2003 είχα να δουλέψω στα FM) και τα έχω καλά με τον εαυτό μου. Άλλοι, ίσως, να νιώθουν τύψεις για τον τρόπο που μου συμπεριφέρθηκαν. Κάποιοι άλλοι, βέβαια, σίγουρα πανηγύρισαν με την αποχώρησή μου.

Για τρεις μήνες δεν θα πήγαινα ούτε στο BBC. Πόσο μάλλον στον 29ο (τότε) ραδιοφωνικό σταθμό της Ελλάδας (τώρα 25ο).

Για όσους με πρόδωσαν, δεν έχω (άλλο) καιρό. Δεν έχω αίμα, έχω νερό...

Θα σταθώ ξανά στα πόδια μου. Το χρωστάω, πάνω από όλα, στον Παναγιώτη.

Ό,τι ποθείτε για το 2016. Να εμπιστεύεστε μόνο την οικογένειά σας. Τους γονείς σας και τα αδέρφια σας. Είναι οι μόνοι άνθρωποι που δεν θα σας προδώσουν ποτέ.

Θα συνεχίσω να μάχομαι για τη Δικαιοσύνη. Το καλό, το σωστό, το ηθικό, το τίμιο.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Νον κολ δεν το λέτε εσείς οι μπασκετικοί αντικειμενικοί;


Η μόνιμη επωδός των δήθεν αντικειμενικών και αντί-Ολυμπιακών είναι πως στο μπάσκετ κερδίζει πάντα ο καλύτερος και η διαιτησία δεν παίζει κανένα ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Μόνο στο ποδόσφαιρο επηρεάζουν οι σφυρίχτρες. Το νέο τους "παιχνιδάκι" είναι η καταμέτρηση των πέναλτι. Θα ήταν έντιμο αν έκαναν τη σχετική καταμέτρηση και στις βολές του Παναθηναϊκού και του Διαμαντίδη. Να ασχοληθούν και με το άθλημα όπου έχουν καταστρατηγηθεί όλοι οι νόμοι και οι κανονισμοί. Διαβάσατε, μήπως, πουθενά πως ο Διαμαντίδης μέχρι την 7η αγωνιστική της πρώτης φάσης των ομίλων της Ευρωλίγκας είχε εκτελέσει όλες και όλες 10 βολές; Θυμίζω πως 16 (!) είχε σουτάρει στον προημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και συνολικά 46 ο Παναθηναϊκός, σε παιχνίδι των 70 πόντων. Το... ρεκόρ αυτό του Διαμαντίδη απειλήθηκε την 8η αγωνιστική με την Μπαρτσελόνα, όπου εκτέλεσε 14, για να φτάσει συνολικά τις 30 βολές σε 10 παιχνίδια στην πρώτη φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Διαβάσατε, μήπως, πουθενά πως η Κηφισιά πριν καν φτάσει τους 60 πόντους στο ματς της Δευτέρας με τον Ολυμπιακό είχε εκτελέσει 31 βολές; Όλοι στάθηκαν στην τελευταία φάση και το φάουλ του Παπαπέτρου στον Γλυνιαδάκη. Κανείς δεν ασχολήθηκε με το 80%-20% των Γκόντα, Σταματόπουλου και Παντελίδη μέχρι εκείνο το σημείο. Ένα ματς όπου οι ερυθρόλευκοι έπρεπε να κερδίσουν με 10+πόντους, έφτασε στην κόψη του ξυραφιού χάρη στις διαιτητικές αποφάσεις των εν λόγω κυρίων. Στο 4ο φάουλ του Τζέιμς (στην καθαρή τάπα πάνω στον Γλυνιαδάκη, φάση από την οποία ξεκίνησε η αντεπίθεση της Κηφισιάς), ο οποίος είχε σκοράρει δύο συνεχόμενα καλάθια και έδειχνε να βρίσκει ρυθμό στην επίθεση, "γέλασαν" μέχρι και οι Μπαμπουίνοι της Αφρικής και της Ασίας.

Έχουν στερήσει από τον Ολυμπιακό και νίκες και τίτλους όλα αυτά τα χρόνια (κρίνοντας και σημαδεύοντας, παράλληλα, ολόκληρες καριέρες αθλητών και στερώντας την επιτυχία σε ολόκληρες ομάδες) και έχουν το θράσος να προπαγανδίζουν για τη διαιτησία. Πρωτοστάτησε, φυσικά, το σάιτ της ντροπής, το οποίο διευθύνει ο αδερφός του προπονητάκου της Κηφισιάς. Οι μπασκετικοί αντικειμενικοί δεν ασχολούνται ποτέ με τη διαιτησία σε αγώνες του Παναθηναϊκού. Στα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που κρίνουν κάποιον τίτλο και όπου εννέα στις δέκα φορές ευνοούνται οι πράσινοι, ασχολούνται πάντα μόνο όταν χάνει η αγαπημένη τους ομάδα. Βλέπετε, ο μπασκετικός Παναθηναϊκός ενώνει δημοσιογραφικά Παναθηναϊκούς, ΑΕΚτσήδες, Πανιώνιους και όλες τις ομάδες. Η διαιτησία και ο σχολιασμός της είναι κάτι σαν απαγορευμένος καρπός για αυτούς που θέλουν να ανέβουν σκαλιά στην ιεραρχία του σάπιου μπασκετικού συστήματος και της μπασκετικής μασονίας. Τα πληρωμένα ταξίδια της ΕΟΚ και του Βασιλακόπουλου κάθε καλοκαίρι να είναι καλά...

Αυτοί, μας έμαθαν το νον κολ, όταν οι "Πηλοΐδηδες" είχαν στερήσει από τον Ολυμπιακό ένα ολόκληρο Πρωτάθλημα το 2007. Ε, λοιπόν, νον κολ ήταν και αυτή η επίμαχη φάση στην Κηφισιά, σε ένα απλό ματς της κανονικής διάρκειας της Basket League. Η υποκρισία ζει και βασιλεύει παντού στην ελληνική κοινωνία. Και ο αθλητισμός δεν αποτελεί εξαίρεση. Επηρεάζουν διαιτητές, δικαστικές αποφάσεις, όλα τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του αθλήματος, αλλά δεν ασχολείται ψυχή. Οι κατραπακιές, όμως, έρχονται στην Ευρώπη, όπου εκτός έδρας βλέπουν τη νίκη με το κυάλι.

Αναζητείται λίγη τσίπα. Για πόσο ακόμα πια θα κάνουν το άσπρο-μαύρο και θα υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Ο λαός του Ολυμπιακού είναι θυμωμένος και έχει αντέξει πολλά. Το θέμα είναι ως πότε. Ε όχι να μιλάνε για κλοπή οι εφευρέτες της αλητείας. Πάει πολύ.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ένας ζόρικος, αντρικός, Ολυμπιακός, όμιλος


Δεν μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί όμιλος-φωτιά, θανάτου, κτλ. Το μπάσκετ είναι ένα πολύ ωραίο άθλημα, το οποίο απολαμβάνουμε με όλη μας την ψυχή στην Ευρώπη, άσχετα αν στη χώρα μας κάποιοι του συμπεριφέρονται λες και τους ανήκει, για αυτό και προσπαθούν να κερδίζουν με κάθε κόστος. Ο όμιλος του Ολυμπιακού στο Top-16 της Ευρωλίγκας είναι ζόρικος. Ο δυσκολότερος που σχηματίστηκε ποτέ σε αυτήν τη φάση της διοργάνωσης. Μέχρι εκεί, όμως. Δε νομίζω πως η ομάδα του Πειραιά έχει να φοβηθεί κάτι. Μάλλον, οι αντίπαλοι τη φοβούνται και σκέφτονται πως καλούνται να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή της Ευρώπης. Αυτό έχει δείξει η ιστορία την τελευταία τετραετία. Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει αυτό που για τους περισσότερους φαντάζει ακατόρθωτο. Είναι τόσες πολλές οι φορές που αρνήθηκε να υποταχθεί και να χάσει, όταν όλες οι πιθανότητες έδειχναν εναντίον του, που αυτή η ομάδα έχει καταρρίψει κάθε λογική στο πέρασμά της.

Το γκρουπ είναι πέρα για πέρα αντρικό και... Ολυμπιακό! Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε ματσάρες. Μπασκετάρα! Με Ολυμπιακό, Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Χίμκι, Λαμποράλ Κούτσα, Μπάμπεργκ, Ζαλγκίρις Κάουνας. Η Χίμκι για παράδειγμα έχει το ακριβότερο φετινό συμβόλαιο στην Ευρώπη! Αυτό του Αλεξέι Σβεντ, ο οποίος ερχόμενος από το ΝΒΑ υπέγραψε έναντι 3.500.000 ευρώ ετησίως! Έξι ομάδες θα παλέψουν για τις τέσσερις θέσεις της πρόκρισης, ενώ Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις θα είναι οι ρυθμιστές του ομίλου. Όποιος χάσει από αυτές τις δύο ομάδες, θα έχει πρόβλημα. Ρυθμιστές θα είναι φυσικά και η Χίμκι με τη Λαμποράλ Κούτσα. Η Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την εικόνα που έδειξε στην πρώτη φάση, όπου προκρίθηκε οριακά. Οι Μαδριλένοι είχαν πολλούς παίκτες στο Ευρωμπάσκετ, όπως και ο Ολυμπιακός, ενώ πλήρωσαν και το ταξίδι στη Βραζιλία για το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Η Μπαρτσελόνα έχει άφθονο μπασκετικό ταλέντο, αλλά δείχνει τρωτή και ευάλωτη ψυχολογικά στις κρίσιμες στιγμές. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε το καλύτερο ρεκόρ στην πρώτη φάση των ομίλων (9-1). Δεν έχει το περυσινό ρόστερ σε ποιότητα, αλλά παραμένει ισχυρή, διαθέτοντας παίκτες-προσωπικότητες. Το πρόγραμμα για τους Πειραιώτες μπορεί να είναι σχετικά καλό στην αρχή, αλλά στο δεύτερο γύρο όπου πιθανότατα θα κριθεί και η πρόκριση οι κύριοι αντίπαλοί του έχουν πιο ευνοϊκά ματς.

Πάμε τώρα στα χθεσινά. Ποιο θα ήταν το νόημα αν ο Ολυμπιακός κέρδιζε και την Αναντολού Εφές; Και με ρεκόρ 9-1, θα έπεφτε σε αυτό το γκρουπ. Εδώ με επίδοση 8-2 και εξασφαλισμένη την πρώτη θέση στην πρώτη φάση των ομίλων, δεν κατάφερε να αποφύγει ομάδες που έχουν ως στόχο το Final-4 του Βερολίνου. Οι ερυθρόλευκοι προέρχονταν από σερί 14 νικών. Αυτή η ήττα ίσως και να κάνει καλό στην ομάδα πριν από το μαραθώνιο του Top-16. Από την αρχή της σεζόν, οι Πρωταθλητές Ελλάδας παίζουν σχεδόν σε κάθε ματς με γερές απουσίες. Πόσο να αντέξουν με δύο, τρεις ή ακόμα και τέσσερις απουσίες σε κάθε ματς; Εδώ μπαίνει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Κόντρα στην Εφές, δεν αγωνίστηκαν οι Σπανούλης, Λοτζέσκι και Αγραβάνης. Το rotation έχει περιοριστεί, ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή. Σε κανέναν Ολυμπιακό δεν αρέσει η γεύση της ήττας, αλλά οι Τούρκοι είχαν το μεγάλο κίνητρο για ένα καλύτερο πλασάρισμα στον όμιλο και τη μετάβασή τους σε ένα σαφώς πιο εύκολο γκρουπ στο Top-16. Καλύτερα που ήρθε τώρα μία κακή εμφάνιση και μία ανώδυνη ήττα ώστε άπαντες να καταλάβουν πως στην επόμενη φάση της διοργάνωσης δεν χωράει κανένας εφησυχασμός και καμία χαλαρότητα. Το σύστημα της Ευρωλίγκας είναι άδικο και οι Πειραιώτες το βιώνουν στο πετσί τους, στην τελευταία σεζόν με αυτό το πρότζεκτ διεγαγωγής. Δεν έχει καμία αξία η πρώτη θέση έναντι της τρίτης, την οποία κατέλαβε ο Παναθηναϊκός σε άλλο γκρουπ τη 10η και τελευταία αγωνιστική (οι πράσινοι είχαν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στο Top-16 μόλις την περασμένη αγωνιστική), κερδίζοντας εκτός έδρας με το ζόρι την πρωτάρα Καρσίγιακα και τη Ζαλγκίρις, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει την ομάδα προηγούμενων ετών, έχοντας μόνο να αντιπαρατάξει την καυτή μπασκετική της έδρα και το πιστό φίλαθλο κοινό που την ακολουθεί.

Το ΣΕΦ πρέπει να είναι κατάμεστο και στα επτά ματς. Το αναφέρω τυπικά, καθώς ο λαός της ομάδας ξέρει ποιο είναι το καθήκον του. Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει την τελευταία τετραετία ότι μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα σε οποιαδήποτε έδρα της Ευρώπης. Όποιος επιβιώσει από ένα τέτοιο γκρουπ, είναι σαν να έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Από εκεί και πέρα, η λογική λέει πως ο δρόμος για το Final-4 του Βερολίνου είναι περισσότερο φωτεινός, καθώς στα προημιτελικά ο αντίπαλος δεν θα είναι κάποια ανίκητη ομάδα. Είτε με πλεονέκτημα είτε με μειονέκτημα έδρας, όποιος ξεπεράσει αυτήν τη μεγάλη δοκιμασία του πιο δύσκολου γκρουπ στην ιστορία του Top-16, θα έχει την ψυχολογία να φτάσει μέχρι το τέλος. Ο δεύτερος όμιλος του Top-16 είναι σχετικά αδιάφορος. Το ζητούμενο για τους ερυθρόλευκους είναι να μην αντιμετωπίσουν άλλα αγωνιστικά προβλήματα. Αν μείνουν όλοι υγιείς, ο Ολυμπιακός είναι σε θέση να φτάσει έως το τέλος της διαδρομής. Η απουσία του Πάτρικ Γιανγκ δεν καλύπτεται με τον Σον Τζέιμς (όποιος και να ήταν ο αντικαταστάτης του Πάτρικ, δεν μπορεί να αναπληρώσει στο 100% αυτά που προσέφερε ο Γιανγκ), αλλά το θέμα είναι να μην λαβωθεί άλλος παίκτης του Γιάννη Σφαιρόπουλου από εδώ και πέρα.

Η αντίδραση του προπονητή του Ολυμπιακού μετά την ήττα από την Εφές δείχνει πως δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Δεν του άρεσε η εικόνα της ομάδας και η έλλειψη διάθεσης και ενέργειας, άσχετα αν ο σύλλογος δεν είχε το βαθμολογικό κίνητρο σε αυτό το ματς στο ΣΕΦ. Όρισε προπόνηση στις 8 το πρωί του Σαββάτου και για τρεις ώρες (!) οι παίκτες του τα... είδαν όλα! Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και μετά τις δύο ήττες από τον Παναθηναϊκό στην αρχή της φετινής σεζόν, όπου βέβαια υπήρχε το ελαφρυντικό της ελλιπούς προετοιμασίας, καθώς οι ερυθρόλευκοι είχαν ελάχιστες προπονήσεις όλοι μαζί λόγω Ευρωμπάσκετ. Άνθρωπος που ξέρει πράγματα και καταστάσεις στην ομάδα, μου είχε εκμυστηρευτεί πως για ένα διάστημα (μετά τις δύο αυτές ήττες) οι φωνές του Σφαιρόπουλου στις προπονήσεις στο ΣΕΦ ακούγονταν μέχρι το "Γεώργιος Καραϊσκάκης"! Ο Ολυμπιακός δούλεψε και βελτιώθηκε, ενώ έτρεξε ένα σερί 14 νικών μέχρι να ηττηθεί από την Αναντολού Εφές. Ο κόουτς ξέρει να διαχειρίζεται τις αγωνιστικές κρίσεις και να βγάζει τον καλύτερο εαυτό των παικτών του μέσα στο παρκέ προς όφελος της ομάδας. Με την άμυνα να συνεχίζει να τσακίζει κόκκαλα, η πιο επιτυχημένη ομάδα της Ευρώπης την τελευταία επταετία είναι ικανή για μία ακόμα υπέρβαση.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Όταν σε έχει επιλέξει ο Γεωργάτος, όταν ασχολείται μαζί σου ο Καμπιάσο...


Στον επιεικώς ακατάλληλο, για ποδόσφαιρο, αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Ριζούπολης, ο Ολυμπιακός έκανε τα απολύτως απαραίτητα και εξασφάλισε την πρόκριση στη φάση των "16" του Κυπέλλου Ελλάδας. Ένα παιχνίδι, αυτό με την Καλλονή στη Μυτιλήνη, απομένει μέσα στο 2015 για τους ερυθρόλευκους, που έχουν χάσει μόνο από την Μπάγερν και την Άρσεναλ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Ο Νταβίντ Φουστέρ έβαλε την υπογραφή του στη νίκη επί του Απόλλωνα Σμύρνης, πετυχαίνοντας και τα δύο γκολ της νίκης (2-1). Πλέον, ο χρόνος συμμετοχής του έχει ελαχιστοποιηθεί (λόγω και των συχνών τραυματισμών του), αλλά όποτε παίζει δεν σταματά να δίνει ό,τι μπορεί πάνω στο χορτάρι. Μέγας στρατιώτης του Ολυμπιακού ο Ισπανός μεσοεπιθετικός.

Ο παίκτης που κέρδισε τις εντυπώσεις και στην τρίτη φετινή του παρουσία στο Κύπελλο Ελλάδας είναι ο Κωνσταντίνος Τσιμίκας. Ο Μάρκο Σίλβα σπανίως κάνει ειδική αναφορά σε κάποιον παίκτη του. Μετά το τέλος του αγώνα στη Ριζούπολη, όμως, έκανε μία εξαίρεση για τον 19άχρονο ποδοσφαιριστή, ο οποίος στο Αίγιο είχε δώσει ασίστ στον Αλεχάντρο Ντομίνγκες και κόντρα στον Απόλλωνα με νέα εξαιρετική σέντρα από τα αριστερά σέρβιρε έτοιμο γκολ στον Νταβίντ Φουστέρ. Το "έχει" ο μικρός, αρπάζοντας από τα μαλλιά τις ευκαιρίες που του έδωσε ο προπονητής του στα τρία ματς Κυπέλλου. Και είναι σίγουρο πως από εδώ και πέρα, ο Τσιμίκας θα πάρει περισσότερες ευκαιρίες γιατί πολύ απλά τις κέρδισε με την απόδοσή του μέσα στο γήπεδο. Διαθέτει εξαιρετικό αριστερό πόδι, ξέρει τα βασικά του αθλήματος και με το παραπάνω. Οι περισσότερες σέντρες του είναι ακριβείας. Συν τοις άλλοις, διαθέτει τσαγανό και βάζει τα πόδια του στη φωτιά, όπως πρέπει να κάνει κάθε ποδοσφαιριστής της ηλικίας του που θέλει να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους.

Όταν ασχολείται μαζί σου ολόκληρος Καμπιάσο, τότε υπάρχει κάτι αξιόλογο σε αυτόν τον ποδοσφαιριστή. Ο τεράστιος Εστέμπαν, με τη μυθική καριέρα, είχε από κοντά τον Κωνσταντίνο και στον εκτός έδρας αγώνα με τον Παναιγιάλειο, όταν και τον συνεχάρη για την έξοχη ασίστ στον "Τσόρι". Το ίδιο συνέβη και στη Ριζούπολη, όπου συνέχισε να του δίνει συμβουλές και συγχαρητήρια (για τη νέα εκπληκτική ασίστ με το αριστερό στη φάση του 1-0, στο 45'+1'), αν και ο Αργεντινός μέσος δεν αγωνίστηκε, μένοντας στον πάγκο. Μεσοεπιθετικά, ο Τσιμίκας δίνει πολλά, καθώς ξέρει πολλή μπάλα. Μάλιστα, κόντρα στον Απόλλωνα λίγο έλειψε και να σκοράρει, αστοχώντας σε τετ α τετ στο δεύτερο ημίχρονο. Πριν έρθει στον Ολυμπιακό από τις Σέρρες, έπαιζε ως αριστερός μεσοεπιθετικός, αλλά τώρα έχει γυρίσει στο αριστερό άκρο της άμυνας. Όπως και ο Γρηγόρης Γεωργάτος, δηλαδή, καθώς ο τρελός καραφλός της ερυθρόλευκης εξέδρας είχε αρχίσει την καριέρα του ως μέσος, αλλά στην πορεία καθιερώθηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Ο Γεωργάτος είναι αυτός που εισηγήθηκε στον Ολυμπιακό την απόκτηση του Τσιμίκα, αρχικά για την ομάδα Νέων του συλλόγου, πριν από ενάμιση χρόνο (τον Ιανουάριο του 2014 ήρθε για δοκιμή στο Ρέντη και το καλοκαίρι του ίδιου έτους εντάχθηκε στην ομάδα Νέων του συλλόγου, ενώ τον ήθελε και ο ΠΑΟΚ). Ίσως βλέπει ακόμα και το διάδοχό του σε αυτήν τη θέση, όσο βαρύ κι αν ακούγεται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όταν ποδοσφαιράνθρωποι όπως ο Καμπιάσο και ο Γεωργάτος ασχολούνται μαζί σου και βλέπουν κάτι σε σένα, δεν γίνεται να μην πετύχεις. Ελπίζω μόνο να μην πάρουν αέρα τα μυαλά του Τσιμίκα από τον ντόρο που προκάλεσε με την "είσοδό" του στο ερυθρόλευκο προσκήνιο. Το είπε και ο Σίλβα: πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει και να δώσει το βάρος κυρίως στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού του προκειμένου να αρχίσει να παίζει περισσότερο με τον Ολυμπιακό στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο. Το κεφάλι κάτω και πολλή δουλειά. Όλα τα υπόλοιπα, θα έρθουν από μόνα τους.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

"Θυσιάζουμε" το αήττητο για τη διάκριση στην Ευρώπη;



Μία παλαιά γνώριμος είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στη φάση των "32" του Europa League. Η Άντερλεχτ αποτελεί το πρώτο εμπόδιο για τους ερυθρόλευκους, στην προσπάθειά τους για ευρωπαϊκή διάκριση. Σε σχέση με την τελευταία τους κόντρα, τη σεζόν 2013-2014 για τη φάση των ομίλων του Champions League, η Άντερλεχτ είναι αρκετά αλλαγμένη σε τεχνική ηγεσία και έμψυχο δυναμικό. Αλλαγμένος εξίσου είναι και ο Θρύλος.

Σοβαρή συζήτηση για το τι θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στις 18 Φεβρουαρίου του 2016 στις Βρυξέλλες, δεν μπορεί να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι ένα πέρα για πέρα ανοιχτό ζευγάρι και το καλό είναι πως ο επαναληπτικός διεξάγεται στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Μην ξεχνάμε πως τα δύο τελευταία παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν ειδικών συνθηκών. Και ο Ολυμπιακός είχε ανταποκριθεί περίφημα. Ο Μίτσελ έπαιζε τη θέση του σε εκείνο το θρυλικό ματς στο Βέλγιο (0-3). Η Άντερλεχτ ήταν καλύτερη στα πρώτα 55 λεπτά, αλλά η εκτελεστική δεινότητα του Μήτρογλου (χατ-τρικ) και ο εκπληκτικός Ρομπέρτο, που είχε πιάσει και πέναλτι στο 1-0, έκαναν τη διαφορά. Στην αυλαία του γκρουπ, στο Φάληρο, οι ερυθρόλευκοι ήθελαν μόνο νίκη, αλλά η αδιάφορη, βαθμολογικά, Άντερλεχτ, μόνο αδιάφορη δεν παρουσιάστηκε στον αγωνιστικό χώρο, ισοφαρίζοντας προσωρινά σε 1-1. Οι Πειραιώτες είχαν κερδίσει με 3-1, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Σε ένα παιχνίδι με πολύ άγχος και τρία κερδισμένα πέναλτι, τα δύο εκ των οποίων χάθηκαν.

Το ερωτηματικό για τον Ολυμπιακό είναι ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Με σοβαρότητα και ταπεινότητα, η ομάδα του Πειραιά μπορεί να φτάσει πολύ μακριά στο θεσμό. Αν υποτιμήσει το Europa League, όπως συνέβη με Σεντ Ετιέν, Λεβάντε και Ντνίπρο κατά το πρόσφατο παρελθόν, τότε θα αποχαιρετήσει νωρίς. Επίσης, ο Μάρκο Σίλβα πρέπει να... ανοίξει το rotation πολύ περισσότερο γιατί μέχρι στιγμής στηρίζεται σε 13-14 ποδοσφαιριστές. Το υλικό που έχει στη διάθεσή του, του επιτρέπει να ελιχθεί αγωνιστικά, ενώ μην ξεχνάμε και τις προσθαφαιρέσεις που θα γίνουν στην ευρωπαϊκή λίστα. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα για τρεις αλλαγές.

Από εκεί και πέρα, με την τροπή που έχει πάρει το Πρωτάθλημα, το οποίο μόνο με θαύμα χάνεται, ας αναρωτηθούμε όλοι μας αν θέλουμε το βάρος να πέσει στη διατήρηση του αήττητου εντός συνόρων ή στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο χωρίς ήττα (δεν το έχει πράξει ποτέ στην ιστορία του ο σύλλογος), αλλά με πίστη και αφοσίωση μπορεί να διακριθεί και στο Europa League, κυνηγώντας το καλύτερο δυνατό. Για μένα, συνδυάζονται. Η ομάδα μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και στους δύο στόχους, αρκεί άπαντες να το πιστέψουν, να παθιαστούν και να παλέψουν για αυτόν τον σκοπό. Να γίνει βίωμα στην ομάδα αυτή η σκέψη. Με το υπάρχον ρόστερ, ή ακόμα καλύτερα αν υπάρξει ενίσχυση στην άμυνα (αριστερά και στο κέντρο της οπισθοφυλακής) και τα "φτερά", όλα είναι πιθανά. Η Ντνίπρο έδωσε το παράδειγμα την περυσινή σεζόν, όπου δεν περίμενε κανείς ότι θα φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, ούσα συμπαγής, τυχερή και αφοσιωμένη στο στόχο. Στα δικά μου μάτια, το ερώτημα που τίθεται, είναι ξεκάθαρο: τί είμαστε διατεθειμένοι όλοι μας να... θυσιάσουμε για να επικεντρωθούμε στην Άντερλεχτ και την κάθε επόμενη "Άντερλεχτ" που θα τύχει; Και στο ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν, κυρίως, οι πρωταγωνιστές. Η διοίκηση, οι ποδοσφαιριστές, το προπονητικό επιτελείο, όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά γύρω από την ομάδα και δουλεύουν για αυτήν... Τον περασμένο Φεβρουάριο, για παράδειγμα, είχε επιλεγεί ξεκάθαρα ο στόχος της κατάκτησης του Πρωταθλήματος και η Ευρώπη είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα. Βέβαια, τότε, η "μάχη" στην κορυφή της Super League ήταν πολύ πιο έντονη και η υπόθεση-τίτλος παρέμενε ανοιχτή.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Μας πλήγωσε η άμυνα και ο Ναός...


Πέρυσι, στη φάση των ομίλων του Champions League, ο Ολυμπιακός είχε πληγωθεί από την παρουσία του στα εκτός έδρας παιχνίδια (τρεις ήττες). Φέτος, η ομάδα πλήρωσε τις δύο ήττες από τις Μπάγερν Μονάχου και Άρσεναλ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", όπου παραδοσιακά αποτελεί την κινητήρια δύναμη των Πειραιωτών. Κοινός παρονομαστής και τις δύο σεζόν οι εννέα βαθμοί στο γκρουπ και η τρίτη θέση που οδηγεί στο Europa League. Για 6η φορά ο Θρύλος συγκέντρωσε 9+βαθμούς στη φάση των ομίλων και έμεινε εκτός συνέχειας στο Champions League. Απίστευτο, αλλά αληθινό.

Η στενοχώρια κράτησε μόνο το βράδυ της Τετάρτης. Ξημέρωσε μία καινούργια ημέρα και ο Ολυμπιακός μπορεί να βγει πιο ισχυρός από αυτήν τη δοκιμασία, αρκεί να καταλάβει τι έγινε. Ηττήθηκε από ένα ποιοτικότερο σύνολο, που διαθέτει πολλαπλάσιο μπάτζετ. Για αυτό και η ερυθρόλευκη νίκη στο Λονδίνο θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας και φυσικά στην ιστορία. Ο Ολυμπιακός έκανε ένα ακόμα βήμα εμπρός στην Ευρώπη τη φετινή σεζόν. Κέρδισε μία αντίπαλο κορυφαίου επιπέδου, σε μία χώρα όπου μέχρι φέτος μόνο έχανε, πέτυχε τρεις σερί ευρωπαϊκές νίκες (για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου) και δύο σε τρία εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ενώ εξασφάλισε, από την 4η αγωνιστική της φάσης των ομίλων, την ευρωπαϊκή του συνέχεια μέσω του Europa League, κάνοντας το καθήκον του απέναντι στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Απλά, η υπέρβαση δεν ολοκληρώθηκε.

Η Άρσεναλ ήθελε νίκη με δύο γκολ διαφορά για να προκριθεί στη φάση των "16". Παρουσιάστηκε πιο έτοιμη σε αυτό το ματς. Με την εμπειρία και την αποτελεσματικότητά της έφτασε στο τελικό 3-0. Έχω βαρεθεί να ακούω και να διαβάζω για την αποτελεσματικότητα του Ολυμπιακού στις τρεις νίκες που πέτυχε στον όμιλο, αλλά και οι Λονδρέζοι σε πέντε προσπάθειες στο στόχο, στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", βρήκαν δίχτυα στις τρεις. Σε αυτό το τόσο υψηλό επίπεδο ποδοσφαίρου, αν μία ομάδα δεν είναι αποτελεσματική, δεν πάει πουθενά. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για οποιαδήποτε ομάδα να έχει τον τρόπο να εκμεταλλεύεται τις πολύ καλές στιγμές σε έναν αγώνα.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ δυνατά το ματς. Ειδικά στο πρώτο εικοσάλεπτο, οι παίκτες του μάρκαραν σωστά, έβγαιναν πρώτοι στην μπάλα και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός γρήγορου τέρματος. Ήταν φανερό πως ο Μάρκο Σίλβα στόχευσε στο να πετύχουν οι ερυθρόλευκοι πρώτοι γκολ. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας είχαν σε αυτό το διάστημα τέσσερις-πέντε πολλά υποσχόμενες επιθέσεις, αλλά δεν υπήρχε καθαρό μυαλό στην τελική πάσα/προσπάθεια. Για την ακρίβεια, υπήρχε υπερβολικό άγχος. Η κίνηση που άλλαξε το ρυθμό του ματς έγινε από τον Βενγκέρ. Ο Κάμπελ από τα αριστερά μετατοπίστηκε στα δεξιά και ο Γουόλκοτ από τα δεξιά στα αριστερά. Ο Μαζουακού ήταν εκπληκτικός στο ξεκίνημα και ουσιαστικά έπαιξε ως εξτρέμ. Από τα δεξιά και τον Κάμπελ ήρθε η πρώτη καλή στιγμή της Άρσεναλ στο 25' με το δοκάρι του Φλαμινί. Από την έξοχη κάθετη πάσα του Εζίλ και τη σέντρα του Ράμσεϊ από τα αριστερά, ήρθε το πρώτο γκολ της Άρσεναλ στο 29' με τον Ζιρού. Μία Άρσεναλ που σκόραρε στη μία από τις δύο ευκαιρίες που είχε στο πρώτο ημίχρονο, έχοντας την τύχη με το μέρος της, καθώς στη φάση του γκολ ο Ρομπέρτο έδιωξε αρχικά, αλλά στη συνέχεια η μπάλα κόντραρε στην πλάτη του και κατέληξε στα δίχτυα.

Το 2-0 στο 49' έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Ο πρώην ερυθρόλευκος Κάμπελ έσπασε στα δύο την άμυνα του Ολυμπιακού, που έπρεπε να αντιδράσει καλύτερα και να κινηθεί πιο δυναμικά. Δεν συγχωρεί μία τέτοια ομάδα αυτά τα κραυγαλέα λάθη. Οι Πειραιώτες δεν τα παράτησαν: ο Σιόβας έχασε μεγάλη ευκαιρία με το κεφάλι για να σκοράρει, ο Τσεχ έκανε την απόκρουση του αγώνα στο σουτ του Φορτούνη, ενώ ο Ιντέγε γλίστρησε από το ύψος του πέναλτι και ενώ ήταν έτοιμος να σουτάρει απέναντι στον Τσέχο τερματοφύλακα. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά. Η αποτελεσματικότητα που έλεγα... Το 3-0 στο 67' με το πέναλτι του Ζιρού διέλυσε ψυχολογικά τους ερυθρόλευκους, που από εκεί και πέρα συμβιβάστηκαν με την ιδέα του αποκλεισμού.

Ρώτησα τον Μάρκο Σίλβα στη συνέντευξη Τύπου κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αυτό που διαπίστωσα μετά το 2-0 είναι πως περίμενε να φτάσει το 70ό-75ο λεπτό για να ρισκάρει και να προχωρήσει σε αλλαγές προκειμένου να επιτευχθεί το πολυπόθητο γκολ που έψαχνε ο Ολυμπιακός. Η φάση του πέναλτι και το 3-0 χάλασε αυτό το σχέδιο. Ήταν ένα ρίσκο που πήρε ο Πορτογάλος τεχνικός, αν και η Άρσεναλ μετά το 2-0 απείλησε μόνο μία φορά με τον Γουόλκοτ. Ήταν ρίσκο, αναμφίβολα, να περιμένει ο Σίλβα να φτάσει το παιχνίδι σε ένα συγκεκριμένο σημείο για να κάνει τις όποιες αλλαγές. Πιθανότατα, μετά το 2-0 στο 49' ο προπονητής του Ολυμπιακού έπρεπε να αντιδράσει. Ίσως, όμως, να σκέφτηκε πως η ομάδα στάθηκε στα πόδια της μετά το σοκ και είχε τρεις καλές στιγμές να σκοράρει. Δεδομένα, όμως, καθυστέρησε να κάνει τις κινήσεις που έπρεπε από τον πάγκο.

Δικαιούται και ο Σίλβα μία άσχημη βραδιά. Στο Μόναχο, είχε προετοιμάσει καλά το παιχνίδι, αλλά οι παίκτες δεν ανταποκρίθηκαν στο σχέδιο και παραδόθηκαν από το πρώτο εικοσάλεπτο. Στο τελευταίο ματς με την Άρσεναλ, υπήρχε πάλι σχέδιο: να σκοράρει ο Ολυμπιακός πρώτος και αν είναι δυνατόν στο πρώτο εικοσάλεπτο για να βάλει πολύ δύσκολα στους Λονδρέζους. Με το 1-0 μέχρι το 20'-25' η Άρσεναλ θα αναγκαζόταν να ανοιχθεί και οι ερυθρόλευκοι θα έβρισκαν χώρους για να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις. Μετά το 1-0, όμως, οι ποδοσφαιριστές δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του αγώνα. Σε παιχνίδια τόσο έντονα και απαιτητικά, χρειάζεται το κάτι παραπάνω από όλους. Αυτό το "κάτι παραπάνω" δεν ήρθε. Η καλύτερη επιβράβευση από τη διοίκηση είναι να ανανεώσει το συμβόλαιο του προπονητή. Να του αυξήσει τις αποδοχές και να βάλει ρήτρα αποδέσμευσης. Να του δείξει ότι ύστερα από μία δύσκολη ήττα η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του όχι μόνο δεν χάνει την ισχύ της, αλλά θωρακίζεται ακόμα περισσότερο. Ο άνθρωπος είναι 38 ετών. Ακόμα μαθαίνει, αλλά δείχνει έργο. Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, ο Ολυμπιακός είχε χάσει σε Ελλάδα και Ευρώπη μόνο από το θεριό, την Μπάγερν Μονάχου.

Όταν υπάρχει πίκρα και απογοήτευση για έναν αποκλεισμό σε όμιλο με Μπάγερν και Άρσεναλ, σημαίνει ότι κάτι γίνεται σωστά στο λιμάνι. Για να εισχωρήσει ο σύλλογος στην πρώτη ταχύτητα των ομάδων στην Ευρώπη, πρέπει να συνεχιστεί από όλους η σκληρή δουλειά για να υλοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό το όραμα των φιλάθλων και της διοίκησης. Έχουμε κάνει απίστευτα βήματα προόδου και προς αυτήν την κατεύθυνση. Και με το σπαθί μας έχουμε ανέβει επίπεδα. Βρισκόμαστε στον προθάλαμο για την εκτόξευση. Τι χρειάζεται από εδώ και πέρα; Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε μπάτζετ τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Χρειάζεται, πάνω από όλα, σχέδιο. Ο Σίλβα να μείνει για χρόνια. Να γίνονται οι λιγότερες δυνατές προσθαφαιρέσεις κάθε καλοκαίρι. Αναφέρομαι σε θέσεις "εντεκαδάτων" ποδοσφαιριστών. Να αποκτηθούν δύο-τρεις παίκτες ηγέτες ακόμα. Διάβασα την ωραία συνέντευξη του Όλοφ Μέλμπεργκ στην επίσημη ιστοσελίδα του Ολυμπιακού. Τον νοστάλγησα. Θέλουμε έναν "Μέλμπεργκ" στο κέντρο της άμυνας. Πάση θυσία αυτή πρέπει να είναι η επόμενη μεταγραφική προτεραιότητα. Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε τις τελευταίες δύο σεζόν από τη συνέχεια του Champions League, κυρίως, επειδή δέχθηκε από 13 γκολ στη φάση των ομίλων. Με αυτόν τον απολογισμό, μόνο αν μία ομάδα έχει ανάλογο αριθμό παραγωγικότητας μπορεί να περάσει. Τη σεζόν 2013-2014 για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός είχε δεχθεί 8 γκολ. Ο Ντα Κόστα δεν με έχει πείσει. Νομίζω πως κόντρα στην Άρσεναλ θα έπαιζε ο Μποτία, αν ήταν στο 100%. Οι Αυλωνίτης και Βούρος, οι οποίοι έβγαλαν ολόκληρη την προετοιμασία παίζοντας βασικοί, ίσως πρέπει να πάρουν ευκαιρίες από εδώ και πέρα. Μην ξεχνάμε και την επένδυση του περασμένου καλοκαιριού που ακούει στο όνομα Γούτας.

ΥΓ1: Πώς να "σταυρώσω" τον Ρομπέρτο; Σε κακό βράδυ βρέθηκε ο Ισπανός. Μέχρι εκεί, όμως... Αυτός ο υπέροχος άνθρωπος και τερματοφύλακας μάς θύμισε την τελευταία διετία πώς είναι να κερδίζει ένας παίκτης μόνος του μία ολόκληρη ομάδα.

ΥΓ2: Θέλω αυτήν τη φορά να δω έναν Ολυμπιακό που θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις του στο Europa League. Και γιατί όχι να συγκεντρωθεί απόλυτα σε αυτό. Όχι να το υποτιμήσει όπως έκανε κόντρα στη Λεβάντε και την Ντνίπρο. Η επέλαση στο ελληνικό Πρωτάθλημα βοηθάει για αυτόν τον σκοπό.

ΥΓ3: Ήθελα να γράψω μόνο για ποδόσφαιρο σε αυτό το άρθρο. Να μη βουτήξω στη μιζέρια τους. Ο κάθε πικραμένος χάρηκε με την ήττα του Ολυμπιακού. Προσέξτε, χάρηκε που ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να παίζει στην Ευρώπη και τον Φεβρουάριο, αλλά σε υποδεέστερη διοργάνωση. Μιλάμε για παράνοια. Όλα αυτά τα χρόνια, τους έχουμε δημιουργήσει τεράστιο κόμπλεξ, που χαίρονται πια μόνο με τη δική μας λύπη. Μία φορά στο τόσο, δηλαδή.

ΥΓ4: Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν μου άρεσε, όμως, που κάποιοι άρχισαν να φεύγουν από το γήπεδο, από το 78ο λεπτό...

Παναγιώτης Γκαραγκάνης


Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Πολύ βιαστική η ΕΕΑ, ρε παιδάκι μου...


Όλως τυχαίως, μία ημέρα πριν από ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού (ένα ματς που δίνει πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, έτσι...), η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ζήτησε την παραίτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη από την προεδρία της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, εντός 30 ημερών. 

Λίγες ώρες πριν ο σύλλογος κάνει υπερήφανο τον λαό του για μία ακόμα φορά και δοξάσει ξανά την Ελλάδα, ο Μαρινάκης ενημερώθηκε για το σκεπτικό της απόφασης της ΕΕΑ. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Μία-δύο ημέρα πριν ή μία-δύο ημέρες ύστερα από ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι, όπου συνήθως ο Ολυμπιακός διαπρέπει, παρατηρούμε τέτοια φαινόμενα. Με τηλεοπτικές δίκες κτλ. Η καημένη η ΕΕΑ δεν θα μπορούσε να βγάλει τη σχετική απόφαση, για παράδειγμα την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου; Θα μπορούσε, αλλά είναι βιαστική η ρημάδα... Βλέπετε, ο Βαγγέλης Μαρινάκης πονάει πολλούς εδώ και μία πενταετία. Επειδή κάνει το... λάθος και επενδύει και δεν τη βγάζει στο τσάμπα. Ήθελαν να βλέπουν τον Ολυμπιακό να μαραζώνει αγωνιστικά και μη, μετά την απογοητευτική σεζόν 2009-10 όταν και ο τεράστιος Σωκράτης Κόκκαλης έκρινε πως ήρθε η ώρα σιγά-σιγά να αποχωρήσει από το προσκήνιο, αλλά δεν υπολόγισαν την αγάπη και την τρέλα του για τον Θρύλο, ο οποίος συνεχώς μεγαλώνει και γιγαντώνεται στο διεθνές στερέωμα.

Το νομικό επιτελείο της ΠΑΕ Ολυμπιακός εξετάζει το σκεπτικό της απόφασης και θα προσφύγει στα αρμόδια όργανα για να ανατρέψει την απόφαση.

Τους πονάει ο Βαγγέλης, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Όλος ο πλανήτης θα δει Θρύλο!


Ο αγώνας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Άρσεναλ συγκεντρώνει τα βλέμματα ολόκληρου του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Το παιχνίδι της Τετάρτης (9/12, 21:45), στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", είναι αυτό με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα ξένα Media, από όλα ματς της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του φετινού Champions League.

Η UEFA ενημέρωσε σχετικά την ΠΑΕ Ολυμπιακός, την Τρίτη (8/12), και όπως γίνεται αντιληπτό είναι ένα ιδιαίτερα τιμητικό γεγονός για τους ερυθρόλευκους, που έχουν ως στόχο να αποκλείσουν την Άρσεναλ από τη φάση των ομίλων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης ύστερα από 16 χρόνια!

Είναι χαρακτηριστικό πως συνολικά θα υπάρξουν 11 παραγωγές για το παιχνίδι, εκ των οποίων οι 5 θα βγουν από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Τα συγκεκριμένα ΜΜΕ έχουν φέρει δικά τους βαν και εξοπλισμό.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Η αποστολή της πρόκρισης!


Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για το μεγάλο παιχνίδι της Τετάρτης (9/12, 21:45) κόντρα στην Άρσεναλ. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας έχουν ως στόχο να σφραγίσουν την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Με νίκη, ισοπαλία ή ήττα μέχρι 2-1, εξασφαλίζουν το πολυπόθητο εισιτήριο!

Οι ερυθρόλευκοι προπονήθηκαν το πρωί της Τρίτης (8/12) στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη και στη συνέχεια ο Μάρκο Σίλβα ανακοίνωσε την αποστολή για το ματς με τους Λονδρέζους, στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του φετινού UEFA Champions League.

Αναλυτικά η αποστολή, η οποία απαρτίζεται από 19 ποδοσφαιριστές: Μποτία, Καμπιάσο, Ντα Κόστα, Ντομίνγκες, Ελαμπντελαουί, Φινμπόγκασον, Φορτούνης, Ερνάνι, Ιντέγε, Καπίνο, Κασάμι, Μαζουακού, Μιλιβόγιεβιτς, Πάρντο, Ρομπέρτο, Σαλίνο, Σεμπά, Σιόβας, Βούρος. Ένας θα "κοπεί" την τελευταία στιγμή για να καταρτιστεί η τελική 18άδα.

Ο Φελίπε Πάρντο προπονήθηκε κανονικά και είναι έτοιμος. Ο Μανουέλ ντα Κόστα κινήθηκε συντηρητικά και με προσοχή, αλλά είναι έτοιμος και συμπεριλήφθηκε κανονικά στην αποστολή. Ουσιαστικά, το μόνο δίλημμα του προπονητή του Ολυμπιακού για την εντεκάδα είναι ο παρτενέρ του Δημήτρη Σιόβα στο κέντρο της άμυνας. Οι Ντα Κόστα και Μποτία ερίζουν για τη δεύτερη θέση. Από εκεί και πέρα, οι Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγιεβιτς, Κασάμι, Πάρντο, Φορτούνης, Σεμπά και Ιντέγε έχουν το προβάδισμα, στη διάταξη 4-2-3-1 που ετοιμάζει ο Σίλβα.

Δείτε το βίντεο του Olympiacos TV από την τελευταία προπόνηση της ομάδας, πατώντας ΕΔΩ.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Ο "Μίλι" δίνει ισορροπία


Το ρόστερ του Ολυμπιακού δίνει τη δυνατότητα στον Μάρκο Σίλβα να έχει μία πληθώρα επιλογών σε όλες τις θέσεις. Για παράδειγμα, στο τελευταίο παιχνίδι Πρωταθλήματος με τον Πανθρακικό, ο Πορτογάλος τεχνικός έδωσε πολύτιμες ανάσες στους Λούκα Μιλιβόγιεβιτς και Μπράουν Ιντέγε, ενώ ο Σεμπά αγωνίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο ως αλλαγή. Στην Κομοτηνή δεν πήγε καν ο Φελίπε Πάρντο, ο οποίος αντιμετώπισε πρόσφατα ένα μικροπρόβλημα τραυματισμού στο δεξιό γαστροκνήμιο και προφυλάχθηκε. Και οι τέσσερις θα είναι ενδεκαδάτοι κόντρα στην Άρσεναλ, το βράδυ της Τετάρτης (9/12).

Να σταθούμε λίγο στον "Μίλι". Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Μίτσελ και ο Περέιρα είχαν βασικό και αναντικατάστατο τον Σέρβο αμυντικό μέσο. Είναι ο παίκτης που δίνει ισορροπία στις γραμμές. Έχει το μπόι και την τεχνική για να προωθήσει το παιχνίδι, ενώ είναι συνεπής και στα προσωπικά μαρκαρίσματα. Θα μπει δυνατά στη φάση, δεν θα κωλώσει. Είναι η κολόνα της ομάδας. Ο ποδοσφαιριστής που παίζει μπροστά από τους δύο στόπερ και παίρνει την πρώτη πάσα για να μεταφέρει την μπάλα προς τα εμπρός. Δεν είναι τυχαίο που ο Ολυμπιακός χαλάρωσε στο φινάλε του αγώνα με τον Πανθρακικό και δέχθηκε δύο φθηνά γκολ από μία ομάδα που δεν φημίζεται για την παραγωγικότητά της. Η νίκη είναι νίκη, αλλά γιατί το 1-4 του 81ου λεπτού να γίνει 3-4 στις καθυστερήσεις; Κουράστηκε το δίδυμο Καμπιάσο-Κασάμι στον άξονα, χαλάρωσαν αδικαιολόγητα και οι υπόλοιποι και είχαμε αυτήν την εξέλιξη στη διαμόρφωση του σκορ.

Ο Σίλβα συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων ετών, θέλοντας έναν παίκτη, με ύψος και να ξέρει σωστά το ποδόσφαιρο, μπροστά από την άμυνα ως συνδετικό κρίκο με τη μεσοεπιθετική γραμμή. Ο Μίτσελ είχε τους Φέισα και Σάμαρη και μετέπειτα τον Λούκα. Το ίδιο και ο Περέιρα, ο οποίος πίστευε πολύ στον Σέρβο και τον ήθελε μαζί του και στη Φενέρμπαχτσε. Αν εξαιρεθούν τα δύο ματς Κυπέλλου (με Πλατανιά και Παναιγιάλειο) και τα δύο πρώτα ματς των ομίλων του Champions League όπου ήταν τιμωρημένος (με Μπάγερν Μονάχου και Άρσεναλ), ο Μιλιβόγιεβιτς δεν είχε χάσει αγώνα μέχρι την Κομοτηνή. Για την ακρίβεια, ούτε δευτερόλεπτο.

Ο Μάρκο Σίλβα μπορεί να είναι νεαρός σε ηλικία, αλλά είναι άριστος γνώστης του αθλήματος. Αποδεικνύεται ικανός στην ψυχολογία και τη διαχείριση. Και στο μυαλό του για τον φετινό Ολυμπιακό τρεις είναι οι ποδοσφαιριστές που δεν... βγαίνουν με τίποτα από την εντεκάδα. Εξαιρούμε, βεβαίως, τον Ρομπέρτο. Οι Σιόβας, Μιλιβόγιεβιτς και Ιντέγε είναι οι "σταθερές αξίες" της ομάδας. Εξαίρεση αποτελεί και ο Φορτούνης, τον οποίο ο προπονητής διαχειρίζεται προσεκτικά για να μη... σκάσει, αλλά ο Κώστας διανύει την καλύτερη και πιο ώριμη σεζόν της καριέρας του. Ο Σιόβας έχει ξεκουραστεί μόνο στο Κύπελλο, ενώ κόντρα στον Πανθρακικό ο Ιντέγε έμεινε στον πάγκο. Ο Νιγηριανός έχει να αγωνιστεί από τις 29 Νοεμβρίου και τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Κόντρα στην Άρσεναλ, ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τον μαχητικό Μπράουν (θα έχει πολλή δουλειά κόντρα στην Άρσεναλ και τα τρεξίματά του είναι πολύτιμα) και ο Σίλβα το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Για αυτό φρόντισε να τον έχει φρέσκο τις τελευταίες δέκα ημέρες ενόψει του μεγάλου παιχνιδιού με τους "κανονιέρηδες".

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε!


Ζούμε και αναπνέουμε για τον αγώνα της Τετάρτης. Η ευρωπαϊκή συνέχεια έχει εξασφαλιστεί από την 4η αγωνιστική της φάσης των ομίλων, μέσω του Europa League, αλλά δεν μας αρκεί. Από το 1925 μέχρι σήμερα, ο Ολυμπιακός έχει ως στόχο πάντα αυτό που φαντάζει ακατόρθωτο. Στο δυσκολότερο γκρουπ που είχε ποτέ ελληνική ομάδα στο Champions League, κόντρα στα μεγαθήρια Μπάγερν Μονάχου και Άρσεναλ, οι ερυθρόλευκοι κρατούν την τύχη στα χέρια τους! Και ο Μάρκο Σίλβα αποδείχθηκε πέρα για πέρα σωστός (γιατί εννοούσε αυτό που έλεγε) όταν από την πρώτη στιγμή υποστήριζε πως η ομάδα του έχει ως κύριο μέλημα να φτάσει στην 6η και τελευταία αγωνιστική και να διεκδικεί την πρόκριση στην επόμενη φάση του κορυφαίου θεσμού.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να επισημάνω τι βολεύει τον Ολυμπιακό. Όλοι ξέρουμε πως δεν πρέπει να χάσουμε από την Άρσεναλ με δύο γκολ διαφορά ή με σκορ 2-3. Η ομάδα έχει αποδείξει ότι παλεύει όλα τα ματς, αν εξαιρεθεί ο αγώνας στο Μόναχο όπου το γήπεδο είναι κατηφορικό για το 98% των ομάδων του πλανήτη. Και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει ηττηθεί μόνο από τους ασυναγώνιστους Βαυαρούς κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν, σίγουρα "λέει" πολλά. Ο Μάρκο Σίλβα έχει κερδίσει τους πάντες με την αφοσίωση και τη δουλειά του, για αυτό και έχουμε ένα λόγο παραπάνω να αισιοδοξούμε για το σπουδαίο ματς με την Άρσεναλ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Θα είναι ξανά "διαβασμένος" ο Πορτογάλος. Εννοείται πως το ματς είναι απίστευτα δύσκολο και απαιτητικό. Αν η ομάδα καταφέρει να διαχειριστεί σωστά τις καταστάσεις που θα προκύψουν μέσα στο παιχνίδι, τότε η πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης θα έρθει ακόμα πιο κοντά. Η Άρσεναλ είναι το φαβορί και σε θέση να σκοράρει ανά πάσα στιγμή. Οι απουσίες των Κοκλέν, Σάντσες και Καθόρλα είναι σημαντικές, αλλά μία ομάδα με τόσο ποιοτικό ρόστερ γίνεται πιο επικίνδυνη με τα προβλήματά της.

Όσο για αυτούς που... παρακαλούσαν για εξάρα και επτάρα στο Μόναχο και έμειναν με την όρεξη, είναι σίγουρο πως την Τετάρτη θα υποστηρίζουν και την Άρσεναλ, λες και μεγάλωσαν στα σοκάκια του βόρειου Λονδίνου. Την ώρα που ο Ολυμπιακός ολοένα και μεγαλώνει περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παίζει ανά δεκαπέντε ημέρες στο υψηλότερο αγωνιστικό level της Ευρώπης. "Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε" συνηθίζει να λέει ο πρόεδρος και εμείς μαζί του. Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα κόντρα στους Λονδρέζους, ο Βαγγέλης Μαρινάκης βιώνει ημέρες της απόλυτης δικαίωσης. Αυτός ο Ολυμπιακός που όλοι μας θαυμάζουμε και βλέπουμε να γιγαντώνεται ημέρα με την ημέρα, έχει και την υπογραφή του διοικητικού ηγέτη της ομάδας. Στην Ελλάδα που παρακμάζει, ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να είναι η όαση.

ΥΓ: Εδώ είμαστε. Αρκετοί αναγνώστες-συνοδοιπόροι όλα αυτά τα χρόνια ζητήσατε να δημιουργήσω το δικό μου blog. Το είχα καιρό στο μυαλό μου, είναι η αλήθεια. Από εδώ θα τα λέμε για τον Θρύλο της καρδιάς μας και όχι μόνο. Άντεξα ένα μήνα χωρίς να γράφω είτε το ρεπορτάζ της ποδοσφαιρικής ομάδας είτε κάποιο σχόλιο για την ερυθρόλευκη επικαιρότητα σε όλα τα σπορ γιατί ο Ολυμπιακός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Ένα διάστημα πρωτόγνωρο για μένα, καθώς κάνω αυτήν τη δουλειά από τα 18 μου και πρώτη φορά είμαι εκτός παιχνιδιού. Κάθε εμπόδιο για καλό. Διανύοντας πια το 33ο έτος της ηλικίας μου, μπορεί να έχω αηδιάσει από το χώρο της δημοσιογραφίας λόγω των άθλιων ανθρωπίνων συμπεριφορών που συνάντησα και τη βρωμιά που διέπει το επάγγελμα, αλλά δεν ξέρω να κάνω κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ πολύ για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης