Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

"Θυσιάζουμε" το αήττητο για τη διάκριση στην Ευρώπη;



Μία παλαιά γνώριμος είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στη φάση των "32" του Europa League. Η Άντερλεχτ αποτελεί το πρώτο εμπόδιο για τους ερυθρόλευκους, στην προσπάθειά τους για ευρωπαϊκή διάκριση. Σε σχέση με την τελευταία τους κόντρα, τη σεζόν 2013-2014 για τη φάση των ομίλων του Champions League, η Άντερλεχτ είναι αρκετά αλλαγμένη σε τεχνική ηγεσία και έμψυχο δυναμικό. Αλλαγμένος εξίσου είναι και ο Θρύλος.

Σοβαρή συζήτηση για το τι θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στις 18 Φεβρουαρίου του 2016 στις Βρυξέλλες, δεν μπορεί να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι ένα πέρα για πέρα ανοιχτό ζευγάρι και το καλό είναι πως ο επαναληπτικός διεξάγεται στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Μην ξεχνάμε πως τα δύο τελευταία παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν ειδικών συνθηκών. Και ο Ολυμπιακός είχε ανταποκριθεί περίφημα. Ο Μίτσελ έπαιζε τη θέση του σε εκείνο το θρυλικό ματς στο Βέλγιο (0-3). Η Άντερλεχτ ήταν καλύτερη στα πρώτα 55 λεπτά, αλλά η εκτελεστική δεινότητα του Μήτρογλου (χατ-τρικ) και ο εκπληκτικός Ρομπέρτο, που είχε πιάσει και πέναλτι στο 1-0, έκαναν τη διαφορά. Στην αυλαία του γκρουπ, στο Φάληρο, οι ερυθρόλευκοι ήθελαν μόνο νίκη, αλλά η αδιάφορη, βαθμολογικά, Άντερλεχτ, μόνο αδιάφορη δεν παρουσιάστηκε στον αγωνιστικό χώρο, ισοφαρίζοντας προσωρινά σε 1-1. Οι Πειραιώτες είχαν κερδίσει με 3-1, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Σε ένα παιχνίδι με πολύ άγχος και τρία κερδισμένα πέναλτι, τα δύο εκ των οποίων χάθηκαν.

Το ερωτηματικό για τον Ολυμπιακό είναι ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Με σοβαρότητα και ταπεινότητα, η ομάδα του Πειραιά μπορεί να φτάσει πολύ μακριά στο θεσμό. Αν υποτιμήσει το Europa League, όπως συνέβη με Σεντ Ετιέν, Λεβάντε και Ντνίπρο κατά το πρόσφατο παρελθόν, τότε θα αποχαιρετήσει νωρίς. Επίσης, ο Μάρκο Σίλβα πρέπει να... ανοίξει το rotation πολύ περισσότερο γιατί μέχρι στιγμής στηρίζεται σε 13-14 ποδοσφαιριστές. Το υλικό που έχει στη διάθεσή του, του επιτρέπει να ελιχθεί αγωνιστικά, ενώ μην ξεχνάμε και τις προσθαφαιρέσεις που θα γίνουν στην ευρωπαϊκή λίστα. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα για τρεις αλλαγές.

Από εκεί και πέρα, με την τροπή που έχει πάρει το Πρωτάθλημα, το οποίο μόνο με θαύμα χάνεται, ας αναρωτηθούμε όλοι μας αν θέλουμε το βάρος να πέσει στη διατήρηση του αήττητου εντός συνόρων ή στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο χωρίς ήττα (δεν το έχει πράξει ποτέ στην ιστορία του ο σύλλογος), αλλά με πίστη και αφοσίωση μπορεί να διακριθεί και στο Europa League, κυνηγώντας το καλύτερο δυνατό. Για μένα, συνδυάζονται. Η ομάδα μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και στους δύο στόχους, αρκεί άπαντες να το πιστέψουν, να παθιαστούν και να παλέψουν για αυτόν τον σκοπό. Να γίνει βίωμα στην ομάδα αυτή η σκέψη. Με το υπάρχον ρόστερ, ή ακόμα καλύτερα αν υπάρξει ενίσχυση στην άμυνα (αριστερά και στο κέντρο της οπισθοφυλακής) και τα "φτερά", όλα είναι πιθανά. Η Ντνίπρο έδωσε το παράδειγμα την περυσινή σεζόν, όπου δεν περίμενε κανείς ότι θα φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, ούσα συμπαγής, τυχερή και αφοσιωμένη στο στόχο. Στα δικά μου μάτια, το ερώτημα που τίθεται, είναι ξεκάθαρο: τί είμαστε διατεθειμένοι όλοι μας να... θυσιάσουμε για να επικεντρωθούμε στην Άντερλεχτ και την κάθε επόμενη "Άντερλεχτ" που θα τύχει; Και στο ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν, κυρίως, οι πρωταγωνιστές. Η διοίκηση, οι ποδοσφαιριστές, το προπονητικό επιτελείο, όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά γύρω από την ομάδα και δουλεύουν για αυτήν... Τον περασμένο Φεβρουάριο, για παράδειγμα, είχε επιλεγεί ξεκάθαρα ο στόχος της κατάκτησης του Πρωταθλήματος και η Ευρώπη είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα. Βέβαια, τότε, η "μάχη" στην κορυφή της Super League ήταν πολύ πιο έντονη και η υπόθεση-τίτλος παρέμενε ανοιχτή.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου