Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ένας ζόρικος, αντρικός, Ολυμπιακός, όμιλος


Δεν μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί όμιλος-φωτιά, θανάτου, κτλ. Το μπάσκετ είναι ένα πολύ ωραίο άθλημα, το οποίο απολαμβάνουμε με όλη μας την ψυχή στην Ευρώπη, άσχετα αν στη χώρα μας κάποιοι του συμπεριφέρονται λες και τους ανήκει, για αυτό και προσπαθούν να κερδίζουν με κάθε κόστος. Ο όμιλος του Ολυμπιακού στο Top-16 της Ευρωλίγκας είναι ζόρικος. Ο δυσκολότερος που σχηματίστηκε ποτέ σε αυτήν τη φάση της διοργάνωσης. Μέχρι εκεί, όμως. Δε νομίζω πως η ομάδα του Πειραιά έχει να φοβηθεί κάτι. Μάλλον, οι αντίπαλοι τη φοβούνται και σκέφτονται πως καλούνται να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή της Ευρώπης. Αυτό έχει δείξει η ιστορία την τελευταία τετραετία. Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει αυτό που για τους περισσότερους φαντάζει ακατόρθωτο. Είναι τόσες πολλές οι φορές που αρνήθηκε να υποταχθεί και να χάσει, όταν όλες οι πιθανότητες έδειχναν εναντίον του, που αυτή η ομάδα έχει καταρρίψει κάθε λογική στο πέρασμά της.

Το γκρουπ είναι πέρα για πέρα αντρικό και... Ολυμπιακό! Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε ματσάρες. Μπασκετάρα! Με Ολυμπιακό, Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Χίμκι, Λαμποράλ Κούτσα, Μπάμπεργκ, Ζαλγκίρις Κάουνας. Η Χίμκι για παράδειγμα έχει το ακριβότερο φετινό συμβόλαιο στην Ευρώπη! Αυτό του Αλεξέι Σβεντ, ο οποίος ερχόμενος από το ΝΒΑ υπέγραψε έναντι 3.500.000 ευρώ ετησίως! Έξι ομάδες θα παλέψουν για τις τέσσερις θέσεις της πρόκρισης, ενώ Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις θα είναι οι ρυθμιστές του ομίλου. Όποιος χάσει από αυτές τις δύο ομάδες, θα έχει πρόβλημα. Ρυθμιστές θα είναι φυσικά και η Χίμκι με τη Λαμποράλ Κούτσα. Η Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την εικόνα που έδειξε στην πρώτη φάση, όπου προκρίθηκε οριακά. Οι Μαδριλένοι είχαν πολλούς παίκτες στο Ευρωμπάσκετ, όπως και ο Ολυμπιακός, ενώ πλήρωσαν και το ταξίδι στη Βραζιλία για το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Η Μπαρτσελόνα έχει άφθονο μπασκετικό ταλέντο, αλλά δείχνει τρωτή και ευάλωτη ψυχολογικά στις κρίσιμες στιγμές. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε το καλύτερο ρεκόρ στην πρώτη φάση των ομίλων (9-1). Δεν έχει το περυσινό ρόστερ σε ποιότητα, αλλά παραμένει ισχυρή, διαθέτοντας παίκτες-προσωπικότητες. Το πρόγραμμα για τους Πειραιώτες μπορεί να είναι σχετικά καλό στην αρχή, αλλά στο δεύτερο γύρο όπου πιθανότατα θα κριθεί και η πρόκριση οι κύριοι αντίπαλοί του έχουν πιο ευνοϊκά ματς.

Πάμε τώρα στα χθεσινά. Ποιο θα ήταν το νόημα αν ο Ολυμπιακός κέρδιζε και την Αναντολού Εφές; Και με ρεκόρ 9-1, θα έπεφτε σε αυτό το γκρουπ. Εδώ με επίδοση 8-2 και εξασφαλισμένη την πρώτη θέση στην πρώτη φάση των ομίλων, δεν κατάφερε να αποφύγει ομάδες που έχουν ως στόχο το Final-4 του Βερολίνου. Οι ερυθρόλευκοι προέρχονταν από σερί 14 νικών. Αυτή η ήττα ίσως και να κάνει καλό στην ομάδα πριν από το μαραθώνιο του Top-16. Από την αρχή της σεζόν, οι Πρωταθλητές Ελλάδας παίζουν σχεδόν σε κάθε ματς με γερές απουσίες. Πόσο να αντέξουν με δύο, τρεις ή ακόμα και τέσσερις απουσίες σε κάθε ματς; Εδώ μπαίνει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Κόντρα στην Εφές, δεν αγωνίστηκαν οι Σπανούλης, Λοτζέσκι και Αγραβάνης. Το rotation έχει περιοριστεί, ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή. Σε κανέναν Ολυμπιακό δεν αρέσει η γεύση της ήττας, αλλά οι Τούρκοι είχαν το μεγάλο κίνητρο για ένα καλύτερο πλασάρισμα στον όμιλο και τη μετάβασή τους σε ένα σαφώς πιο εύκολο γκρουπ στο Top-16. Καλύτερα που ήρθε τώρα μία κακή εμφάνιση και μία ανώδυνη ήττα ώστε άπαντες να καταλάβουν πως στην επόμενη φάση της διοργάνωσης δεν χωράει κανένας εφησυχασμός και καμία χαλαρότητα. Το σύστημα της Ευρωλίγκας είναι άδικο και οι Πειραιώτες το βιώνουν στο πετσί τους, στην τελευταία σεζόν με αυτό το πρότζεκτ διεγαγωγής. Δεν έχει καμία αξία η πρώτη θέση έναντι της τρίτης, την οποία κατέλαβε ο Παναθηναϊκός σε άλλο γκρουπ τη 10η και τελευταία αγωνιστική (οι πράσινοι είχαν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στο Top-16 μόλις την περασμένη αγωνιστική), κερδίζοντας εκτός έδρας με το ζόρι την πρωτάρα Καρσίγιακα και τη Ζαλγκίρις, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει την ομάδα προηγούμενων ετών, έχοντας μόνο να αντιπαρατάξει την καυτή μπασκετική της έδρα και το πιστό φίλαθλο κοινό που την ακολουθεί.

Το ΣΕΦ πρέπει να είναι κατάμεστο και στα επτά ματς. Το αναφέρω τυπικά, καθώς ο λαός της ομάδας ξέρει ποιο είναι το καθήκον του. Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει την τελευταία τετραετία ότι μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα σε οποιαδήποτε έδρα της Ευρώπης. Όποιος επιβιώσει από ένα τέτοιο γκρουπ, είναι σαν να έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Από εκεί και πέρα, η λογική λέει πως ο δρόμος για το Final-4 του Βερολίνου είναι περισσότερο φωτεινός, καθώς στα προημιτελικά ο αντίπαλος δεν θα είναι κάποια ανίκητη ομάδα. Είτε με πλεονέκτημα είτε με μειονέκτημα έδρας, όποιος ξεπεράσει αυτήν τη μεγάλη δοκιμασία του πιο δύσκολου γκρουπ στην ιστορία του Top-16, θα έχει την ψυχολογία να φτάσει μέχρι το τέλος. Ο δεύτερος όμιλος του Top-16 είναι σχετικά αδιάφορος. Το ζητούμενο για τους ερυθρόλευκους είναι να μην αντιμετωπίσουν άλλα αγωνιστικά προβλήματα. Αν μείνουν όλοι υγιείς, ο Ολυμπιακός είναι σε θέση να φτάσει έως το τέλος της διαδρομής. Η απουσία του Πάτρικ Γιανγκ δεν καλύπτεται με τον Σον Τζέιμς (όποιος και να ήταν ο αντικαταστάτης του Πάτρικ, δεν μπορεί να αναπληρώσει στο 100% αυτά που προσέφερε ο Γιανγκ), αλλά το θέμα είναι να μην λαβωθεί άλλος παίκτης του Γιάννη Σφαιρόπουλου από εδώ και πέρα.

Η αντίδραση του προπονητή του Ολυμπιακού μετά την ήττα από την Εφές δείχνει πως δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Δεν του άρεσε η εικόνα της ομάδας και η έλλειψη διάθεσης και ενέργειας, άσχετα αν ο σύλλογος δεν είχε το βαθμολογικό κίνητρο σε αυτό το ματς στο ΣΕΦ. Όρισε προπόνηση στις 8 το πρωί του Σαββάτου και για τρεις ώρες (!) οι παίκτες του τα... είδαν όλα! Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και μετά τις δύο ήττες από τον Παναθηναϊκό στην αρχή της φετινής σεζόν, όπου βέβαια υπήρχε το ελαφρυντικό της ελλιπούς προετοιμασίας, καθώς οι ερυθρόλευκοι είχαν ελάχιστες προπονήσεις όλοι μαζί λόγω Ευρωμπάσκετ. Άνθρωπος που ξέρει πράγματα και καταστάσεις στην ομάδα, μου είχε εκμυστηρευτεί πως για ένα διάστημα (μετά τις δύο αυτές ήττες) οι φωνές του Σφαιρόπουλου στις προπονήσεις στο ΣΕΦ ακούγονταν μέχρι το "Γεώργιος Καραϊσκάκης"! Ο Ολυμπιακός δούλεψε και βελτιώθηκε, ενώ έτρεξε ένα σερί 14 νικών μέχρι να ηττηθεί από την Αναντολού Εφές. Ο κόουτς ξέρει να διαχειρίζεται τις αγωνιστικές κρίσεις και να βγάζει τον καλύτερο εαυτό των παικτών του μέσα στο παρκέ προς όφελος της ομάδας. Με την άμυνα να συνεχίζει να τσακίζει κόκκαλα, η πιο επιτυχημένη ομάδα της Ευρώπης την τελευταία επταετία είναι ικανή για μία ακόμα υπέρβαση.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου