Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Η πονηρή και ύποπτη διαιτησία του Σέζου


Δεν χρειάζεται να δω ξανά τον αγώνα σε επανάληψη, ούτε να ανατρέξω στη στατιστική αποτίμηση της αναμέτρησης. Είναι σίγουρο ότι τηρήθηκε η... παράδοση. Ο Ολυμπιακός έκανε για μία ακόμα φορά περισσότερα φάουλ από την αντίπαλη ομάδα! Αν και στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, είχε με συντριπτικά ποσοστά την κατοχή με το μέρος του και ήταν η ομάδα που κυνήγησε το γκολ και δεν έπαιξε... ταμπούρι στην άμυνα. Η στατιστική έγραψε 14 φάουλ ο Ολυμπιακός, 11 η Λαμία, που μόνο προς το τέλος προσπάθησε να κρατήσει μπάλα, για αυτό και το τελικό (και τιμητικό) 58%-42% στο ποσοστό κατοχής.

Είναι η νέα τάξη πραγμάτων. Ζούμε ημέρες απόλυτης... εξυγίανσης. Ο Θανάσης Σέζος, όμως, προχώρησε σε άλλο επίπεδο, χθες, στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", παρά το γεγονός πως δεν του... κάθισε η δύσκολη φάση και απόφαση. Πλέον, απαγορεύεται να παίρνει φάουλ ο Ολυμπιακός γύρω-γύρω από τη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων. Δεν κάνω λάθος... Ένα φάουλ κέρδισε ο Ολυμπιακός για να κάνει γέμισμα προς την περιοχή. Στο δεύτερο ημίχρονο, όταν το ματς είχε κριθεί. Εδώ ο Σέζος, στο πρώτο μέρος και μετά το 1-0, γύρισε φάση πίσω για ένα φάουλ στο χώρο της μεσαίας γραμμής και ενώ ο Ολυμπιακός είχε βγει στην αντεπίθεση και ήταν έτοιμος να πατήσει περιοχή, βγάζοντας υπεραριθμία στο "κουτί"! Φαίνεται πως ο διαιτητής από το Κιλκίς πήρε το μήνυμά του: τον Δεκέμβριο είχε παραπεμφθεί και μπει στο "ψυγείο" για ένα πέναλτι που καταλόγισε υπέρ της Κέρκυρας κόντρα στην ΑΕΚ (στο 88'), με το σκορ στο 3-0 υπέρ των γηπεδούχων. Η φάση του 54ου λεπτού είναι χαρακτηριστική: ο ποδοσφαιριστής της Λαμίας, Θανάσης Παντελιάδης, πάτησε στο ύψος της μεγάλης περιοχής τον Μάρκο Μάριν και ο Σέζος δεν υπέδειξε το κραυγαλέο φάουλ. Για την ακρίβεια, βαρέθηκε να δείχνει με τα χέρια "παίζετε", σε μία ακόμα πονηρή και ύποπτη διαιτησία εις βάρος των Πρωταθλητών Ελλάδας. Αν απαγορεύεται, σε ένα εντός έδρας ματς με τη Λαμία, να απειλήσει ο Ολυμπιακός μέσω των στατικών φάσεων, φαντάζομαι τι έχουν να δουν τα μάτια μας στα κρίσιμα παιχνίδια που ακολουθούν.

Από εκεί και πέρα, εφόσον η ομάδα εξακολουθεί να παίρνει ελάχιστα πράγματα από τους εξτρέμ της, είναι μονόδρομος για τον Όσκαρ Γκαρθία να εκμεταλλευτεί την τετράδα Μάριν-Φορτούνη-Μιραλάς-Ανσαριφάρντ. Δεν υπάρχει άλλο τόσο ποιοτικό καρέ εντός συνόρων. Για μία ακόμα φορά την τρέχουσα σεζόν, η κλάση των ποδοσφαιριστών έκανε τη διαφορά και κατακτήθηκε ένα ακόμα "τρίποντο". Αν εξαιρεθεί η φάση του δεύτερου γκολ, δεν είδα καμία έντονη πίεση ψηλά (στο στυλ Βαλβέρδε, ο οποίος και έφερε αυτήν την αγωνιστική καινοτομία στην Ελλάδα), ούτε κάποια ιδιαίτερη ταχύτητα στην ανάπτυξη και ένταση στο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έχει αργούς κεντρικούς μέσους και μόνο αν αποκτήσει ταχύτητα στον κεντρικό άξονα μέσω κάποιας μεταγραφικής προσθήκης θα μπορέσει να μεταφέρει πιο γρήγορα την μπάλα και να ασκεί μεγαλύτερη πίεση και πιο επιθετική άμυνα πάνω στο χορτάρι. Μεσοεπιθετικός τύπου Φουστέρ, ο οποίος ήταν υποδειγματικός στο πρεσάρισμα ψηλά, δεν υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή στο ρόστερ για να κάνει αυτήν τη δουλειά στο πρέσινγκ.

Απομένουν 13 αγώνες στο Πρωτάθλημα, ενώ στον ορίζοντα υπάρχουν και οι δύο προημιτελικοί Κυπέλλου με αντίπαλο την ΑΕΚ. Δεν ξεχνάμε τι έχει συμβεί με την εν λόγω ομάδα τις δύο τελευταίες σεζόν στο συγκεκριμένο θεσμό, όπου με... νομοθετικό διάταγμα υψώθηκε απαγορευτικό στον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του τροπαίου. Με τον τελικό της... αναβολής και της ντροπής το 2016 με την υπογραφή Κοντονή, αλλά και τις οικτρές διαιτησίες από τους δύο Τάσους της... εξυγίανσης (Παπαπέτρου και Σιδηρόπουλο), στους δύο ημιτελικούς της περυσινής σεζόν. Με αποκορύφωμα το γκολ-χέρι του Πατίτο στο Φάληρο με το οποίο έγινε το 1-2 και τη μη αποβολή του Βράνιες στο 22' του επαναληπτικού στο ΟΑΚΑ για χτύπημα εκτός φάσης στον Μάριν... Κόντρα σε όλους και όλα, στόχος είναι το 8ο συνεχόμενο Πρωτάθλημα (και 45ο συνολικά) και το 28ο Κύπελλο για να σημειωθεί το 18ο νταμπλ (!) στην ιστορία του συλλόγου.

Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου